Tam Sürümünü Görmek İçin : sap sistem yöneticisi ne yapar
sap R3 degidim gelismis muhasebe depo ve insan kaynaklari yönetim programmi(kesin daha genis ve yapsamli bir icerikle tasvir edilebilirdi)
bu programmin birde yöneticisi var
iyi hos peki bu adam ne yapar
(garibim ne yer ne icer :) )
yeni nelerden mesuldur?
aramizda sap admini varmi? eger varsa (helal be! bir baltaya sap oldun! soguk espirisini yapicamda :hey: )
Volkan Uzun
07/07/2005, 08:05
mesela benim eski sirkettiki sap admin sunlari yapardi:
calismayan printerleri ( sistem kitlenmesi yuzunden ) tekrar sistemde aktif ederdi
turkce karakter basimlari icin modul conf yapardi
yeni modullerin installation conf yapardi ( mesela uretim modulu yanina h-r koyacaksin )
sisteme kullanici taniitip haklari dagitirdi
sistemin yedegini alirdi
SAP, bir ERP uygulaması... Bu programa bir zarar gelirse muhtemelen şirket batar.
SAP, bir ERP uygulaması... Bu programa bir zarar gelirse muhtemelen şirket batar.
günlük back up varsa
sanirim sadece biraz stress olur
tabiyki bu gibi isler biraz disiplin ister
pei erp admini programmlama ihtiyaci uymazmi
mesela özelikle bir erp sisteminden digerine tasinirken
firma gelistikce ihtiyaclar degisebiliyor
Volkan Uzun
07/07/2005, 20:52
genelde scripting disinda programlama yapmiyordu bizim admin, daha cok programmerler vardi sap modulleri icin onlar program yaziyordu
günlük back up varsa
sanirim sadece biraz stress olur
Geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görmesini diyorum
genelde scripting disinda programlama yapmiyordu bizim admin, daha cok programmerler vardi sap modulleri icin onlar program yaziyordu
yani sap ne kadar kompeks olsada
firmaya uyarlaya bilmek isin gerektiginde programlamak gerekiyor
bir keresinde sapin %80'nin hazir diger kismininsa
gerek modul olarak gerekse programayarak firmaya uyarlandigini duydum
scripting derken neyi kas ediyorsun
sap bünyesinde abab kullanildigini biliyorum
baska ne gibi diller kullaniliyor
Volkan Uzun
07/07/2005, 21:59
abap kullaniliyor evet uyarlama cok fazla oluyor ama bunu bizde adminden cok programmerlar yapiyordu.
ya bu sap benin tahmin etigimden daha hasta biseymis
o kadar para bayiliniyor yinede programmlanmasi gereken kisimlar var ki
sonuc olarak bu veritabanina yaz sonra oku. islemleri (tamam cok kompeks hesaplarin yapildigi oluyor. mesela bir ürünün bütün vidalarina kadar hesaplayip sana maximum ne kadar hizli sekilde bu ürünü müsteriye sunabilirsiniz hesaplamak gibi..)
ama uyarlamak icin bu kadar programlamak zorunda kalicaksam
kendi sistemimi yazarim daha iyi
hatta bu hizmeti sunan programmcilar var
eli bu isede alismis bir modulu takir takir
3 4 günce tam senin firmana uyan sekilde programmliyabiliyor
ve yine senin istedigin sekilde senin firmana uyarliyabiliyor
bu durumda neden sapi seceyim ki?
programlatmanin maliyeti daha az olacaktir
Volkan Uzun
08/07/2005, 00:26
programlatma maliyeti daha az olmayacagi icin sap diyeceksin.
bak sana bizim eski sirketten bir ornek veriyim:
bir musteri musteri temsilcisini arayip atiyorum 50 tane atm istiyor.
musteri temsilcisi bu istegi sap ekranindan sisteme giriyor, customized ozellikleri ile.
musteri belirli bir miktari hesaba yatiriyor ve sistemden onay geliyor ve bu istek sap ustunden almanyadaki fabrikaya gidiyor, robotlar otomatik uretime basliyor.
bu arada uretim bitmesine yakin bir mesaj kargo bolmine gidiyor, ve onlarin odemesi otomatik sistem uzerinden yapiliyor.
atmler kargoya yukleniyor. musteri temcilsinin muduru her temsilcinin yil sonu hedefini ve ne kadarini gerceklestirigini sistem uzerindne goruyor, bonus odemesi varsa serbest birakiyor, performans notu dusuyor insan kaynaklari icin.
bu arada sap sistemi uzerinden bizim trukyiedeki muhasebelesme ile almanyadaki muhasbelesme farki( burda iste customization devreye giriyor ) hesaplaniyor, turkiye subesinin kari turkiye suebinin banka hesasbina aktariliyor, geri kalan genel mudurlukte kaliyor.
bu arada fatura basimlari ( hem almanyada hem turkyiede) es zamanli sistem uzerinden yapiliyor.
bu arada bizim sirkette h-r modulu, uretim modulu, muhsasebe vs hepsi sistemde tutuluyor.
simdi bu sirketin dunyada 100 ulkede subesi olduugnu dusun
boyle bir program yazabilirmisin sap daha az maliyetli ve ucuz
himm !!
sap benim tahmin etigimden daha koplesk ve karmasik bir sistemmis
daha basitini pastan yazmakdansa bu isin opensouce versiyonu programmlanmaya baslanmis hatta bir linux fuarinda incelemistim
fransiz destekli bir gurup programmliyordu
http://tinyerp.com/
gtk ile yazildigi icin
windows üzerindede calisiyor
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.