PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Pantone Kodu

ArkHe
29/06/2005, 15:03
Merhabalar;

Bitmis bir calisma var, ve calisma Corel 12 ile yapilmis. Bunu baski icin verdigimde benden Pantone kodlari isteniyor. Ancak bu konuda bir bilgim/fikrim yok. Paletleri inceledim, birden fazla pantone cesidi var, benim renklere en yakinini secip verdim ama bu pantone kodu degil dediler. Bu pantone kodunu nasil verebilirim, calisma uzerinde ne yapmam gerekir. Fazla arastirma zamanim yok ama arastirdigim kadariyla birsey beceremedim.

Kolay Gelsin...

kursad
29/06/2005, 16:13
Renk kodunu vermek istediğin objeyi seçip "fill color dialog" penceresini aç (shift+F11). Üstteki sekmelerden en sağdakini seç (Palettes). Buradan da paletleri seçtiğin yerden "PANTONE (R) solid coated" paletini seç. Program Pantoneye en yakın renk kodunu verecektir. Sıklıkla kullanılan pantone solid coated - uncoated kataloglarıdır. Pantone numaraları da genelde "PANTONE 877 C", "PANTONE 236 U" şeklindedir.

ArkHe
29/06/2005, 17:14
Cok tesekkur ederim. Sorun Palettes bolumunde birden fazla Pantone secenegi olmasi ve benim en yakin renk olsun diye sizin dediginiz semanin disindaki alternatif Pantone semalarindan renk secmem imis. Simdi sayenizde sorun kalmadi sanirim, yardimlariniz icin tekrar tesekkur ederim.

Kolay Gelsin...

kubilay aka
29/06/2005, 19:45
sanırım hala bi sorun kaldı. PANTONE C ve PANTONE U daki C ve U ların anlamları. buradaki C coated (Kaplamalı) kuşe kağıtlar içindir. U uncoated (kaplamasız) mat kağıtlar içindie. yani PANTONE 877 C İLE 877 U aynı mürekkeptir (aynı karışım değerlerini ifade eder. yani hangi pantoneyi kullanacağımıza kullanaağımız kağıyt türü belirliyor. KESİNLİKLE AYNI DÖKÜMANDA U VE C YADA M GİBİ FARKLI PANTONE SİSTEMLERİ KULLANMAYINIZ. bu tahmin edilmeyecek karışıklıklara sebebiyet verebilir. corel pantone 877 U ile pantonr 877 C yi ekranda farklı gösterir (illustrator ve freehand göstermezken) bu nun avantajı olduğu gibi dezavantajıda fazladır vardır.

oza
30/06/2005, 21:19
yazan arkadaşlara ek olarak; neden pantone kodları istendiğini sormalısın. buna bizim yanıt vermemiz içinde iş hakkında detaylı bilgi verebilirsen iyi olur. baskı yapılacak makineden, kullanıcak kağıt cinsine ve oradan işin kalite beklentisine kadar...

*cmyk basılacak bir işin içinde kimi renkleri pantoneye bağlarsan filmde ekstra renk olarak çıkar, buda tahmin etmediğin giderler anlamına gelir...

*pantone U kodunu verip kuşeye batırırsan veya tersi olarak pantone C kodunu verip 1. hamura bastırırsan alakasız renklerle karşılaşırsın

*2-3 renkli bir işse; matbaacı renkleri gramajlarından yararlanarak elde etmek istiyordur. ama matbaalarda genelde standart CMYK mürekkepleri olduğundan %100 bir sonuç alamazsın... pantone renkleri kendi özel mürekkepleriyle elde edebilirsiniz....

daha fazla bilgi....

kolay gelsin

aferdem
07/03/2007, 12:32
Merhabalar değerli arkadaşlar,
Belli ki herkes konuya cidden vakıf...:bravo:

OZA'nın konuya getirdiği açıklık taktire değer. Yalnız bu konuda bir ilave bilgi için ricada bulunacağım:

PANTONE kodlarındaki "U" ve "C" yi gayet net anladım. Peki ama şu "??? C 2X" ya da "??? U 2X" şeklindeki kodlar neyi ifade ediyor? sanki "2X" çift baskıyı ifade edermiş gibi görünüyor ama ben bunu kafamda pek canlandıramadım. İki kere üst üste aynı renk baskı mı yapılıyor yani ?
Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz?

nry_kmygr22
04/04/2008, 10:57
merhaba arkadaşlar oncelıkle herkese kolay gelsın ben plastik ambalaj da pantone uygulaması hakkında bilgi alma ki stıyorum tam olarak nasıl ve bunun için özel bir program mevcutmu bunu nerden öğrenenbilirim bilgisi olan yardımcı olabılırmı şimdiden tesekkur ederım

kursad
04/04/2008, 15:59
...Peki ama şu "??? C 2X" ya da "??? U 2X" şeklindeki kodlar neyi ifade ediyor? sanki "2X" çift baskıyı ifade edermiş gibi görünüyor ama ben bunu kafamda pek canlandıramadım. İki kere üst üste aynı renk baskı mı yapılıyor yani ? Bu konuda beni aydınlatabilir misiniz?2x çift baskıyı ifade ediyor. Çift baskı birkaç sebepten dolayı yapılıyor. Renklerin gerçeğinden daha yoğun daha canlı görünmesi için ya da eski tip makinelerde zemin baskılarında zemini doyurmak için (örneğin siyah zeminlerde) yapılabiliyor. Dikkat edilmesi gereken konu çift baskı yaparken mümkün olduğunca tram kullanmaktan kaçınmak. Tram noktalarının ikinci baskı sırasında üstüste oturmama ya da çok fazla nokta kazancı oluşturma gibi dezavantajları gözardı etmemek gerek.

oza
22/04/2008, 17:00
birde matbaacıların "güzel görünsün" hastalığı çifte baskıların nedenidir :)

Unutamıyorum; 021 C (turuncu) kodu verdiğimiz bir işte, renk ofset ustasının hoşuna gitmemiş olacak ki baskıyı ikilemiş. tabi bizim sakin, çok baskın olmayan turuncu çifte dikişi yiyince bütün diğer renkleri şekilleri bastıran fosforlu bir hale dönüşmüş. işi almaya gittiğimde baskıcı arkadaş "bak iki kere geçtim, daha güzel oldu" dedi ve ben müşteriden bir daha iş alamadım :)

buradan öğrendiğim; tire baskılarda pantone kodu veriyorsanız, baskı ustasını aramayı unutmayın.

kursad
22/04/2008, 17:56
Baskı ustası "böyle yaptım daha güzel oldu" diyorsa zaten o işten korkmak gerekir :)