Tam Sürümünü Görmek İçin : Karabasan
Kordirorun ışığı odama vuruyordu.. annemin olduğunu tahmin ediyordum.. neyse gözlerimi kapatıp uyumaya çalıştım.. 5 dakika sonra müthiş bir titremeyle irkildim.. sanki birisi hilti ile kalbimi deşiyormuş gibi.. allah dedim kesin ölüyorum.. kendimi yatakten atmaya çalışırken birden uyandım.. kaslarımda müthiş bi yorgunluk hissediyordum.. daha önce böyle bişi olmadığı için hemen anneme anlatayım dedim.. koridorda ablam vardı.. işte onunla konuştuk.. psikolojiktir falan dedi.. ve tekrar yatağa döndüğümde neredeyse bu olay sabaha kadar tekrar etti...
işte hayatımdaki ilk karabasan olayı (gerçi ne olduğunu da bilmiyorum).. Bu olay ı abimle yataklarımızı deiştirdiğimiz ilk gün yaşamıştım.. 4 gün boyunca her gece oldu.. sonra öyle bisüre olmadı.. ve yaklaşık 3 yıldır, genelde haftada bir kere bu olayı yaşıyorum (arada bi iki hafta oluyo).. çok ciddi birşekilde titriyorum.. bu titremenin fiziksel bi titreme olduğunu düşünmüyorum.. çünkü fiziksel olsaydı bugüne kadar ailem farkederdi diye düşünüyorum.. ama yine de uyandığımda kaslarımda müthiş bir yorgunluk hissediyorum.. ve bu olay olurken çevremi görüyorum (ya da gördüğümü sanıyorum).. ama olaydan kurtulduğumda sanki gözlerimi açıyorum.. tam farkedemedim açıkçası.. birde yarı uykulu halimde oluyor.. uyumaya yakın ya da uyanmaya yakın.. şu ana kadar sabah vakitlerine yakın bir defa oldu.. onun dışında hep gece oluyor..
bu gece yeni birini daha yaşadım..
sigara yı sadece hayatımda bir kere dudaklarıma dokundurdum.. alkol biraz var.. bu yil geçen yıllara göre daha fazla kullanıyorum.. müthiş derecede çay içiyorum.. su bardağı ile günde 25 bardak desem yalan olmaz (bira bardağı ile 10 u buluyor)..
bu durumda yapılması gereken nelerdir.. daha önce benzer durumları yaşayan oldu mu..
birde uyku dışında genelde bilgisayarın başındayım.. ve uyku düzenim (hangi düzen) : 3 saat uyu + 2 saat bilgisayarın başında dur + 3-4 saat uyu + sonra kalk (bazenb buna ek olarak arada 1-2 saat daha uyuyorum)
o kadar uykuya bu kadar ruya....
+ Bu uyku duzenınde gıder ısen korkarım doktora gıtıgınde senı dırekt nörolojı servısıne sevk edecek.
walla nolcek halım bilmiyom.. yakınlarım zaten sen bu gidişle 25 yaşında kalp krizinden gidersin diyo ama bakam 25 yaşını iple çekiyoz 8)..
uyku üzenim gerçekten çok karışık.. acaba bunla alakalı olabilir mi diye düşünüyorum..
hiç ümit var mı? bu amansız hastalıktan kurtulabilecek miyim?
Volkan Uzun
27/06/2005, 19:19
kiz arkadas edin
kiz arkadas edinhadi ya !! hımmm.. olay bu kadar ciddi demek.. ya başka yan etkisi olmayan bi ilaç yok mu..
eğer tek yöntem buysa, ben cinlerimle perilerimle mutluyum 8)..
bilmiyorum inançların ne ölçüde ama, bu benimde başıma gelmişti. öncelikle korkma, korkulacak bişi değil çünkü. biraz piskolojik. birzda dini bir yorumu var sanıyorum. bu tür şeylerden korktuğun zaman ya da uyumadan hemen önce FELAK ve NAS surelerini okumanı öneririm. mealini de ouyunca için rahat eder. sadece bir öneri. iç huzura ve biraz sığınmaya bağlı.
veya haggard dinlemeye devam et \m/
: )
Nöroloji alanına giriyor sanırım biraz.
Epilepsi hastalarında da krizlerden sonra yorgunluk görülür. Tabi senin durumuna anlattığın kadarıyla epilepsi denilemez. Ama sonuçta yine sinir sisteminden kaynaklanıyordur büyük ihtimalle. Bir an önce bir doktora danışsan iyi olur.
Bir arkadaşımda epilepsi hastalığı vardı, hafif titreme oluyordu vücüdunda. Ancak 1-2 sn sürüyordu bunlar en fazla. En sonunda büyük bir kriz geçirince farkedildi ve tedavisi sanıyorum 5 yıl kadar sürdü. Doktor; daha önceden gelinseydi, 1 yıllık hafif bir tedavi ile üstesinden gelinebileceğini söylemişti.
Unutma ki erken teşhis hayat kurtarır, yada tedavi sürecini kısaltır diyeyim...
walla en iyisi tevekkül olayına dayanarak doktora gitmek.. sanal_programci nin çözümünü uygularsam asıl o zaman sinir krizlerine girerim 8).
@pan :
zaten bazen uyku esnasında (yani ben uyurken bilgisayarda winamp açık) Haendel ve Jack White dinliyorum.. Haggard dinlediğim zaman kendimi müzikten alamadığım için uyuyamıyorum.yine de bu esnada Haggard dan dinlediğim şarkılar : Cantus Firmus In A-Minor, Saltorella La Manuelina, Rachmaninov Choir, Requiem in D-Minor, Menuett.. bu gibi büyüleyici klasik müzikler dinliyorum.. zaten müzik dinlerken uyurken hiç böle bişi olmadı.. ya bu olayları öss döneminde de çok yaşadım.. genelde o günlerde rüyamda bile soru çözerdim.. o rüyaları gördüğüm geceler, yarı uyku halinde bu tip şeyleri yaşıyorum.. tabi bu genelde.. yani durduk durmadık yerde olduğu da çok oluyor..
Aynı durumu çok yakın bir arkadaşım yaşamaktaydı gerçi halen yaşıyor.
Ve kendisi epilepsi baslangici dendi ama kesin bir sonuç konmamıştı 4 yıl önce durduk yere bayıldı kaldı tedavi gördü ama birdaha tekrarlamadı.
Ancak geceleri uyurken dişlerini öyle bir sıkıyorki artık biz uyurken diş sesinden uyandığımız olurdu. Veya kendini kasıyor az ölçülerde.
Ne yapalım edelim derken bir gün bu adamın yorulmaya ve hayattan gerçek anlamda zevk almaya ihtiyacı olduğunu düşündük. Mümkün olduğunca gün içerisinde sinirlenmemesini sağlıyoruz bu sayede gece rahat yatabiliyor. Gündüz yorulmasini sağlıyoruz tabi sinirlenmeden örneğin hergün düzenli olarak yüzüyor bu ona çok iyi geliyor.
Kendini asla kısıtlama bunu yaparsan sinirlerini harab etmeye başlarsın örneğin sadece müzik dinlemekle kalma yüzebilecek bir ortamın varsa hergün yüz arkadaşlarınla dilediğin gibi dolaş gez. Ve geçmişte yaşadığın tüm uyku sorunlarını ve gece yaşadığın problemleri unut. Yaşanmamış gibi say.
- Bir düzen oluştur hatta bu düzeni bir kağada not al şu saate yatacağım dediğin zaman yat ve uyu şu saate kalkacağım dediğin zaman o saate kalk bu saatleri bir gün olsun kaçırma ve değiştirme.
Ve en önemlisi Dünya da yaşanmakta olan bir arızaya takılma eğer çözülmüyorsa bu arıza arıza zevki çıkarmaya bak. Bazen Dünyada bazı şeylerin çözümü olmayabilir Her yaşayan insan biliyorki herşeyin bir çözümü olacaktır ve her insana özel olacaktır ki gözlerini tamamen kapattığın zaman ;)
BlackMoon
28/06/2005, 18:19
Ben hiç karabasana uğramadım.Hep eskiler derki yemek yedildikten hemen sonra yatarsan gelir Karabasan üstüne basar.Acaba bunun bir gerçekliği varmı? Ben hiç uğramadığımdan bilmiyorum.
BoraN'ı dinlemeli ve acilen doktora başvurmalısın. Konunun uykusuzlukla, çayla-şekerle, düzensiz yaşama ile alakası olacağını sanmıyorum. (Tabii bünyeden bünyeye de değişiyor yaşam şeklinin etkileri. )
hadi ya !! hımmm.. olay bu kadar ciddi demek.. ya başka yan etkisi olmayan bi ilaç yok mu..
eğer tek yöntem buysa, ben cinlerimle perilerimle mutluyum 8)..
Bu sana iyi bi tavsiye ama genede tercih senin. Huri gibi bi hatun mu yoksa cinlerinmi. Bence arkadaşın tavsiyesini diinle...
ntv bir belgeselde eğer karabasan türü birşey gördüğünüzde yada yaşadığınızda bunun karabasan olduğunu düşünebilirseniz etkisi bir süre sonra yok olur denmişti. Sen bunu söyleyerek aslında biraz biraz farkına varmaya başlamışsın. Bir nevi kendi kendine terapi. Madem titrediğini farkedebiliyorsun ozaman bunun karabasan türü bişey olduğunuda düşünerek etkisini giderek azaltabilirsin sanırım. Ben belgeselin yalancısıyım.
Birde bilgisayara çok bağımlı olmamızın böyle şeylere yatkınlaştırıdığını düşünüyorum.
Sürekli sc oynayan bir arkadaşımın şöyle bir şikayeti var daha geçen gün söyledi geceleri sanki yatakdan düşüyormuşum gibi bir hissle uyanıyorum!!! çok benzer değilmi!?
MoonWolf
10/07/2005, 11:02
gece fazla yemek yeme atıştırma,hayatının düzenine özen göster bunları yaparsan göreceksin kimse sana basamayacak kara bile...( teşbihte hata olmaz ama bir teşbihin içine ancak bu kadar edilir :) )
Beni sadece titreme aliyor ve uykuya dalar dalmaz hemen irkilerek uyaniyorum.
( sadece 1-2 kere olmustu-yakin bi zamanda)
O da birşey mi? Beni uyurken parmaklıyorlar. Belime belime doğru... Tikli değilim ama bu gidişle tikli olacağım.
ntv bir belgeselde eğer karabasan türü birşey gördüğünüzde yada yaşadığınızda bunun karabasan olduğunu düşünebilirseniz etkisi bir süre sonra yok olur denmişti.
Bı ara, (yaklasık bes altı yıl once) duzenlı aralıklarla karabasan goruyodum.. Uyuduktan bı sure sonra uyanıyor ve kımıldıyamıyordum.. Felc olmus gıbı.. Bu okadar cok tekrar ettıkı bı sure sonra olay oldugunda "aa yıne bı karabasan" dıyıp uyumaya devam ettım.. Olagan bısey halıne gelmıstı..
Sonrada bı daha tekrarlanmadı zaten..
Not: Bu kımıldıyamama halını yıne bı belgesel soyle ızah edıyordu.. Beyın ruyada gorduklerımıze tepkı vermememız ıcın bız uyurken bedenımızı kıtlıyor.. Ornegın ruyada kendınızı kosarken gorursenız ayaklarınızı oynatmamanız ıcın.. Ancak bu sadece agır uykudayken oluyor..
Iste hafıf uykudan agırına gecıste ve beyın henuz vucudunuzu kılıtlemısken uyanırsanız eger adına karabasan denen sey gerceklesıyor.. Yanı bı sure kımıldıyamıyorsunuz..
Hunter benim amcamda da var bu olay ne zaman yanlız yatsa karabasanla boğuşuyorlar ama harbi harbi boğuşuyorlar ustüne çıkıp kafasını bastırıyorlarmıs yastığa boğazını sıkıyorlarmış biraz debelendikten sonra amcan onu alıyor aşşa sonra bırakıp gidiyormuş....
MoonWolf
01/08/2005, 13:19
1995 idi Samsun Fizik Öğretmenliğinde okuyordum o ara ( terk etmeden önce ), yurtta ;bir kış gecesi göğsümün üzerinde bir ağırlık hissettim ama kaldıramıyorum nefesde alamamaya başladım boğuştum tam boğuşurken içimden dua okumaya başladım ki demeye kalmadı ranzanın üst katından yere çakıldım,karabasanın benden daha çok canı yanmış olacak ki gitti bende zaten battaniye ile yere çakılmışım. az zararla...
KoDLaYıCı
01/08/2005, 14:14
Bi doktora görün istersen ama eğer başına gelirse (ki olduğunda insanın sesi çıkmaz) içinden Felak ve Nas'ı veya Ayetel kürs-i'yi oku!! Tabi senin bileceğin iş.
bana kalırsa ablanın dediğide doğrudur. piskolojik olabilir.
ayrıca forumun saatinde bi bozukluk mu var??
Hunter benim amcamda da var bu olay ne zaman yanlız yatsa karabasanla boğuşuyorlar ama harbi harbi boğuşuyorlar ustüne çıkıp kafasını bastırıyorlarmıs yastığa boğazını sıkıyorlarmış biraz debelendikten sonra amcan onu alıyor aşşa sonra bırakıp gidiyormuş....
Hoca bu ne yaaa!
karabasan bööle bisimi?
Gece leyin bi yaratik cikmis tepenize (en tedirgin oldugunuz gecede olabilir) sizinle güresiyo fln. Bu ne insan korkudan ölür yaws.
Harbi böyle bisimi karabasan?
haa tamam banada bir defa oldu sonrasında yatarken bi temiz ayatelkürsü okyuver bişeycik kalmaz.
kiz arkadas edin
sckz: sanal_programci orada farklı birşey söylemeye çalıştı sende anlamadın yada anlamamazlıktan geldin herneyse..
Bu Karabasan olayı temel olarak gece cünüp yatmakdan dolayı oluşur diye söylentiler mevcut.
Dini ölçülerini biraz daha artır derim mesela gece yatarken Ayet-el Kürsi falan oku nebiliyim :} Ama gerçekten çözüm yolu bu.. Az önce Psikiyatristim ile görüştüm onun düşüncesi de aynı. Fazla kafana takmadan ve de bilinç altına yerleştirmeden yaşamını sürdürmen.. Bende kendilerine katılıyorum.
Yine de bir doktor'a başvur derim. Yanlız konu Nöroloji ile ilgili değil sanıyorum.
Erken teşhis hayat kurtarır. En azından ileride başın daha fazla ağrımasın derim..
Geçmiş olsun.
KoDLaYıCı
07/08/2005, 02:05
BioniX walla aradan vakit geçmiş ama bu cevaba hay azını öpeyim denir ancak!!!
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.