Tam Sürümünü Görmek İçin : Perl Derleme
paradoks
14/06/2005, 14:08
Merhaba..Elimde bir perl kodu var bunu derleyip çalışır dosya haline getirmem gerekiyor velakin perl hakkında tam anlamıyla hiç bir şey bilmiyorum :uff: . bana herhangi bir perl kodunu activeperl 5.8.7 ile nasıl derleye bileceğimi ayrıntılı olarak anlatırsanız çok sevinirim..
(yada daha basit bir yolu varsa onuda anlatabilirsiniz..)
teşekkürler..
Derlemene gerek yok. Makineye ActivePerl yukleyeceksin, sonra elindeki script calisir.
paradoks
14/06/2005, 16:05
örneğin deneme.pl çift tıkladım, script i çalıştırdm ama hi bişi olmadı bi dos penceresi hızla açılıp kapandı ama gerekenleri yapmadı ayrıca bunu exe olarak derlemeyi nasıl yapcaz..
biraz cahilim ama yardım ederseniz çok sevinirim..
doomWAVE
16/06/2005, 12:22
exe olarak derlenmiyorki perl scriptler, eger windowsda calısıyorsan activeperl i yüklüyorsun daha sonra konsolda (cmd.exe) de normal exe gibi calıstırıyorsun.
örneğin deneme.pl çift tıkladım, script i çalıştırdm ama hi bişi olmadı bi dos penceresi hızla açılıp kapandı .....
Kodda eğer durulması gereken yerler yoksa tabii ki açılıp kapanır. Arkadaşın dediği gibi system/cmd.exe yani Komut Satırını açacaksın. -windows kullanıyorsan- Sonra programı açacaksın. Kolay gelsin.
ActivePerl yüklendikten sonra başlat > çalıştır > command
dos'tan c:/perl/bin dizinine geldikten sonra perl dosyaadi.pl komutunu ver.
(gerekli perl kodu dosyaadi.pl olarak c/perl/bin klasöründe olmalıdır)
Yok ya illa perl/bin de olacak diye bir kural yok. Her yerden açabilirsin yeter ki perl -yani compiler- yüklü olsun. Sonra perl dosyaadi.pl veya dosyaadi.plx şeklinde açacaksın. Artık nasıl kaydettiysen veya dosyanın . dan sonrası nasılsa. Şahsen ben yazdığım kodu masaüstüne yüklüyorum hep. Ama sorun olmuyor ki olmaması da lazım. Zaten kodun başında #!usr/bin/perl diyerek compiler ın yerini belirtiyorsun. Kolay gele.
perl -yani compiler- yüklü olsun.
Her ne kadar yine bir çesit compile (derleme) işlemi yapiliyorsa da bunun için Interpreter (yorumlayıcı) demek daha doğru olur.
Yok ya illa perl/bin de olacak diye bir kural yok.
Hangi klasörden giriliyorsa oraya yüklenmelidir.Dos'ta c:/perl/bin klasörüne gelip perl xx.pl dediğin dosyalar c:/perl/bin klasörü içinde olmalıdır.(Evet,illa perl/bin'de olacak diye bir kural yok fakat zaten örnekte verilen komut'a göre parantez içinde dosyaların nerede yüklü olması gerektiğini söyledim).Dos'ta desktop'ta isen bu sefer perl kodu desktop'ta olmalıdır.Komut hangi klasörden veriliyorsa dosya orada olacak.
yeter ki perl -yani compiler- yüklü olsun
perl bir derleyici değildir.
Benim anlamadığım neden perl x.pl yazdığın zaten. Dosya içinde yorumlayıcının yerini (yani perl küçük "p" ile) zaten veriyorsun. Örneğin;
#!usr/bin/perl -w
print "hebele";
Sonra da DOS ta x.pl yazıp enterladın mı istersen dünyanın öbür ucunda olsun dosya yine çalıştırır. Neyse kolay gelsin.
Benim anlamadığım neden perl x.pl yazdığın
Sistem Windows ise ve .pl uzantili dosyalarin Perl yorumlayicisi tarafindan islenecegi sisteme belirtilmediyse, betik dosyasinin basinda "#!usr/bin/perl -w" yazmasi yeterli degil.
Yns sen dosyayı perl klasöründe çağırman çok yanlış.. perl/bin dizinindeyken nerden bilsin perl wbb2.pl dosyasının orda olduğunu.. masaüstünde cmd.exe de c:\...\Desktop\ klasöründeyken perl armut.pl yazdığımda çalışır.. ama Anduril in burda yanıldığı nokta, burda windows ta bilemez perl.exe nin nerde olduğunu, hatta bu yolu pl dosyasının içinde olduğunu da bilemez.. peki windows nasıl biliyor bu perl in yolunu.. bunu yapmanın bir yolu.. denetim masası > sistem > ... > ortam değişkenleri burda path değişkeni ne ilgili yolu verirseniz, artık hangi klasörde olursanız olun perl.exe ye ulaşabilirsiniz.. bir diğer yol ise bi batch dosyası oluşturup başlat > programlar > başlangıç a eklemek.. bu batch dosyasının içine 'path "c:\perl\bin" ' yazmanız yeterli ...
ve Anduril in dediği, siz activePerl i kurarken, kurulum pl uzantılı dosyaları sizin yerinize activePerl ile ilişkilendirir.. dolayısıyla, kodu durduran herhangi bişi varsa, hiç cmd.exe ye geçmeden, çift tıklayarak ta sonucu görebilrisiniz..
PAR modülü ile perlde derleme yapılabilir.
ppm
ppm>install PAR
ppm>exit
pp -o test.exe test.pl
Gayet güzel bir bilgi. Hmm ilgimi çekti .)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.