PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : about ilustrator cs2

kubilay aka
11/06/2005, 22:55
selam
kullanan arkadaşlar acaba illustrator cs2 hakkındaki yorumlarınız nelerdir. ben geçtim şahsen çok memnunum ve çizim programları arasında 1 numara olacağını düşünüyorum.
sizlerinde fikirlerini bekliyorum

kursad
13/06/2005, 10:29
AI CS2 kullanmadım fakat CS sürümü gayet iyi. Ben de yavaş yavaş çalışmalarım AI CS'ye katdırmaya başladım. Vektorel programlar arasında en iyi ve yumuşak görüntüyü AI sağlıyor yıllardır. Program çok geniş tasarım araçları ve kütühaneler sunuyor. Fakat özel efektlere dikkat etmek gerekiyor (Raster efektler) keza filmçıkış'ta sorunlar yaşanabiliyor.

CS2 sürümünde çok büyük yenilikler olmamasına karşın eksiklikler giderilmiş gibi gözüküyor. Diğer programların iyi özelliklerini optimize edip kuygulamışlar. Özellikle CorelDraw'a has özellikleri kullanmışlar.

kursad
17/06/2005, 18:34
Nihayet CS2 yi inceleme fırsatı buldum. Çok detaylı bakamasam da En büyük yenilik "Live Trace".
Corel kullanıcıları bilirler, coreldraw graphic suite içinde "trace" adında bir program da gelir. Raster (pixel) çizimleri ya da fotoğrafları vektörel hale dönüştürmemize yarar. Vektörel hale dönüştürürken de değişik efektler (tarama, hatch) verebilirz. AICS2'de bu özellik programın içine entegere edilmiş, kullanımı da gayet pratik. Hızlı da çalışıyor, başka bir programa ihtiyacınız kalmıyor Adobe Streamline veya Corel Trace gibi)

Diğer dikkat çekici yenilik ise yukarıdaki özellik çubuğu. Adobe ilk olarak bunu PS 6 ya da 7 de eklemişti. Bu özelliği grafik programlarının içinde ilk Corel Draw kullanmış ve gayet de başarılı olmuştu. Property Bar diye adlandırılan bu çubuk interaktif bir özellik taşımakta ve hangi nesne seçilirse onunla ilgili özellikler çubuğa taşınmakta...

Arayüzde bir yavaşlık var, PSCS2'de de aynı sıkıntı var. Sanırım CS2'dekitüm programlarda bu yavaşlık var.

busy
17/06/2005, 19:35
O zaman Corel kullanacaz. Başka da alternatif yok heralde :)

doomWAVE
17/06/2005, 19:43
macromedia'nın bu ai ve corel ' e alternatif baska programı yokmu sanırım freehand veya fireworks aynı işi goruor galiba

busy
17/06/2005, 19:56
Fireworks pixel tabanlı. Web şablonları için daha kullanışlı diye biliyorum. Freehand da Corel' e rakip :)

Freehand kullanmadığım için bilemiyorum. Fakat ai'de bir montajı veya text işlemlerini Corel kadar pratik yapamıyorsun.

kubilay aka
17/06/2005, 20:34
evet bu ilustrator un yeni live trace i çok etkili bi şey ne corel deki ne de freehand ekine benziyor. corel deki property bar in yakını olarak conroll paleti çıkarmışlar ama tam olarak olarak o kadar etkili değil< sırasıyla diğer yenilikler. live paint aracı: iki objenin ortak bölgelerini boyama özelliklerine sahip. stroke alignment eklemişler (coreldeki outline pen behind fill deki gibi ama biraz artısı var). basınca duyarlı mönitör değteği (wacom mönitörlerde olduğu gibi gibi şekileri tablet le değil direk ekran üzerinde çizmeye ve menüler ulaşmaya yarayan dehşet bişey ama henüz çok pahalı benim için alması hayal)pdf kayıt opsiyonları genişletilmiş (yakında eps formatını kullanmayacağız gibi) print opsiyolarında tile full page > overlap ile devasa ebatta billbord çalışmaları bir hayli kolaylaşacak gibi. live effect ile photoshop efeclerinin ön görüntüsü gelmiş ayrıca. photoshop ve in design ile etkileşim bir hayli artmış. şu aliment ları da biraz düzeltseler iyi olurmuş ama (frehand ve ilustratorda bu işlem çok gıcık corel de ki gibi son secilen e göre olsa)

O zaman Corel kullanacaz. Başka da alternatif yok heralde :)

tabi burada daha önceki mevcut özelliklerinden bahsetmedik 3 D özellikleri corel e göre çok daha iyi full screen çalışmas. overprint verilen bir objeji aynen bakıdaki gibi göstermesi hatch efeectleri vs vs.

ücünü birden kullan (corel, freehand, illustrator) herbirinin birbirine göre artı ve eksileri var

busy
18/06/2005, 10:34
Yeri gelmişken Corel'le alakalı yeni farkettiğim 2 özelliği paylaşmak istiyorum. :)

1.si

Property Bar'a girilen değerlere -,+,/,* işlemleri ile müdehale edilip
hesaplama yapılabiliyor. AutoCad'da aynı özelliğin olduğunu duymuştum.

2.si

Seçim işlemlerinde ALT tuşunu kullanmak. Birbirinden ayrılmış nesneleri tek tek seçmek yerine ALT tuşu basılı iken kolay yoldan seçebiliyoruz.

kursad
18/06/2005, 10:39

Bu özellik çok kullanışlıymış, paylaşım için teşekkürler busy

senersen
19/06/2005, 16:28
arkadaşlar bu corel 12 de bende ikide bir update çıkıyor ve her açılışta yapıyor bunu

kubilay aka
19/06/2005, 21:52
[QUOTE=busy]Yeri gelmişken Corel'le alakalı yeni farkettiğim 2 özelliği paylaşmak istiyorum. :)

1.si

bu özellik diğer çizim programlarının hemen hemen hepsinde mevcuttur (illustrator, freehand vs vs)

tristan
20/06/2005, 09:07
alt a basiliyken secim alaninini nesneye deydirmeniz yeterli secmek icin

bir de soyle bir ozellik var cok fazla isime yaradigini soleyemem ama pek bilinmeyen birsey

mesela nudge offset i 50mm yaptiniz yani nesneyi secip oka her bastiginizda nesne 50 mm ok yonunde gidiyor.
bunu ctrl ye basarak yaparsaniz da 25 mm, yarisi kadar gidiyor.

kursad
20/06/2005, 09:45
bunu ctrl ye basarak yaparsaniz da 25 mm, yarisi kadar gidiyor.

shift'te basarsanız da 2 katı yani 100 mm gidiyor.

busy
20/06/2005, 10:53
bunların hepsi COREL'de oluyor heralde :)