PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Bsa...

ArkHe
08/06/2005, 09:11
Merhabalar;

Fazlamesai (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2998)'de gecen bir konuyu okuduktan sonra burada da paylasmak istedim. Bu guzel makaleye buradan (http://e-dergi.emo.org.tr/index.php?yazi=2&y=2002&s=2) ulasabilirsiniz. Sonuna kadar okumanizi tavsiye ederim.

Kolay Gelsin...

HunTER
08/06/2005, 10:26
Bence tehlıkelı bı yaklasım.. Tamam ulvı bıseyı savunuyor olabılır ama aynı mantıkla hareket edersek, korsan kıtaplara, korsan fılm ve muzıklerede musade etmemız lazım.. Oyle degılmı?

Yanı ozetle soyledıgı sey su.. Bın dolar verıp bı bılgısayar alan fakır ulkemın fakır ınsanlarını bı bın dolar daha verıp yazılım almaya mecbur bırakmayın.. Ya bu fakır ulkemın fakır vatandasları bunu alıskanlık halıne getırır ve bırdaha hıc bısey ıcın para odemek ıstemezlerse?

acemi
08/06/2005, 12:13
Bence yazi cok romantik bir bakisla yazilmis ve bir suru yaniltici bilgi iceriyor. Ornegin BSA'nin yasal olmadigi gibi...

BSA konusunda dusuncem ise BSA isini yapmiyor, dogru durust hicbir faaliyeti yok. Sanirim Microsoft "su an pazari fazla kurcalamayin, alternatifler cogaldi, yuklenirsek potansiyel musteriler kacacak." demesi. BSA'yi gorevini yapmaya cagiriyorum.

Yazilim firmalarini ve ozellikle Microsoft, pazarini buyutmek ve kullanicilari kendi urunlerine alistirmak icin kopya yazilimi tesvik ediyor. Bu yemi yutan kullanicilarin aglamaktan veya parayi bayilmaktan baska secenekleri yok. O nedenle bu tip yazilara bel baglamaktansa gercek cozumler uzerine kafa yormak en iyisi.

turker
08/06/2005, 12:36
Özgür yazılımcılar neden bu microsoft takıntısından kurtulamıyor?

acemi
08/06/2005, 13:21

BSA'nin Microsoft'un paravani olmadigini kasdediyorsan, bu dusunceni, kalbinin temizligine yoracagim.

HunTER
08/06/2005, 13:21
Bu kahrolsun emperyalızım demek gıbı bısey sanırım.. Ruhları atesleyecek bı slogana / hedefe ıhtıyacları vardı.. Oda mıcrosoft oldu..

Zaten gorunurde yerıne gecebılecek bıseyde yok.. Ancak benım asıl merak ettıgım, gunun bırınde mıcrosoft allasagı edılırse ne olacagı..

Kumandanını kaybetmıs bı ordu gıbı dagılacaklar herhalde...

Not: Ozgur yazılımdan anladıgım mıcrosoft karsıtlıgı degıl elbette ama cogunlugun boyle dusundugu de su goturmez..

acemi
08/06/2005, 13:23
Bu topic'de nerede Microsoft dusmanligi gordugunuzu anlamadim. Durum tesbiti yapmak ayri sey, dusmanlik yapmak ayri sey.

turker
08/06/2005, 13:27
BSA'nin Microsoft'un paravani olmadigini kasdediyorsan, bu dusunceni, kalbinin temizligine yoracagim.

İşte kastettiğim buydu, bunun böyle olduğunu cümle alem bildiğine göre niye bu oluşumun icraatları böyle demenin alemi var mı?

HunTER
08/06/2005, 13:27
Ben turker'ın sozlerıne atıfta bulundum.. Topıcle bı sorunum yok :)

acemi
08/06/2005, 13:48
İşte kastettiğim buydu, bunun böyle olduğunu cümle alem bildiğine göre niye bu oluşumun icraatları böyle demenin alemi var mı?

Valla once de dedigim gibi ben icraatlarindan degil, icraat yapmamasindan sikayetciyim.

iNFeRNuS
08/06/2005, 14:13
Yasal olup olmadığı konusunda tam olarak bilgi sahibi olunamıyor ancak ben bu adamların işleini yaptıklarını düşünmüyorum.Aslında yapmalarınıda istiyor değilim.Herkes bu adamlardan korkuyor ama kimse takmıyor.Buda ne kadar etkili(!) olduğunu gösteriyor.

Valla once de dedigim gibi ben icraatlarindan degil, icraat yapmamasindan sikayetciyim.

Enteransdır forumunuza takılan kaç kişi orjinal yazılımlar kullanıyor?

euler
08/06/2005, 14:50
Enteransdır forumunuza takılan kaç kişi orjinal yazılımlar kullanıyor?
Şu an kullandığım bilgisayardaki tüm yazılımlar orjinal (orjinalderken lisanslamayı kast ettiğini düşünüyorum.)
Bir çoğu GNU/GPL zaten.
Tabi ki yıllarca lisanssız yazılım kullandım ancak alternatifleri görmek gerekiyor.

Not: Bazı alanlarda henüz yeterli alternatiflerin oluşmamış olduğu da aşikar.

iNFeRNuS
08/06/2005, 14:55
Not: Bazı alanlarda henüz yeterli alternatiflerin oluşmamış olduğu da aşikar.

Bu durumda alternatifler oluşana kadar kaçak kalmaya devam edeceğiz.Aslında düşündüğümüz zaman bu fırsatı microsoft gibi şirketlerin eline biz veriyoruz.Aslında çin'in yaptığı gibi bizde bilgisayarlarımızda Linux kullansak Microsoft büyük bir darbe yemiş olmaz mı?Alternatifleri elimizden geldiğince kendimiz yaratmalıyız sanırım.

Saygılar...

acemi
08/06/2005, 15:14
Bu durumda alternatifler oluşana kadar kaçak kalmaya devam edeceğiz.Aslında düşündüğümüz zaman bu fırsatı microsoft gibi şirketlerin eline biz veriyoruz.

Dedigin gibi bu gucu/imkani biz kendi elimizle soz konusu firmalarin eline veriyoruz. Alternatif beklemek kendimizi kandirmaktan baska bir ise yaramiyor. Bugun kullandigimiz bir yazilimin ileride bir alternatifi cikacak ama o zaman da baska bir yazilim icin alternatif bekliyor olacagiz. Ve bu bekleme suresi uzadikca aslinda bizim bu durumdan kurtulma sansimiz azalacak cunku gun gectikce kurtulmak istedigimiz yazilim platformuna daha fazla baglanacagiz.

Sonucta neyin "ihtiyac" oldugu gorece bir durum. Ornegin Flash ile calismak icin bugun ozgur alternatifim yoksa ben de baska yontemlerle web sitesi hazirlarim, o zaman Flash alternatif olmaktan cikar.

Veya yasal olarak mp3, divx temin edemiyorsam, bunlari dinlemekten/izlemekten vazgecerim, radyo dinlerim; bunlar ihtiyac olmaktan cikar.

Herseyi "tuketmek" zorunda degiliz ve her tuketim urunu, ihtiyac degildir. Bugun bazi seyleri tuketmemeye razi olup bagimliliktan kurtulabiliriz ama bu sureci uzattigimiz muddetce kurtulmamiz daha zor olacaktir.

Eger su an ve ileride bedelini odeyemeyeceginizi dusunuyorsaniz, hemen bazi seylerden vazgecip ozgur yazilimlara gecmek bence en dogrusu.

turker
08/06/2005, 15:23
Sonucta neyin "ihtiyac" oldugu gorece bir durum. Ornegin Flash ile calismak icin bugun ozgur alternatifim yoksa ben de baska yontemlerle web sitesi hazirlarim, o zaman Flash alternatif olmaktan cikar.

Buna katılmıyorum.

Ayrıca şunu da anlamış değilim. İşletim sistemleri her alanda mükemmel olmak zorunda mı?

euler
08/06/2005, 15:41
Dedigin gibi bu gucu/imkani biz kendi elimizle soz konusu firmalarin eline veriyoruz. Alternatif beklemek kendimizi kandirmaktan baska bir ise yaramiyor. Bugun kullandigimiz bir yazilimin ileride bir alternatifi cikacak ama o zaman da baska bir yazilim icin alternatif bekliyor olacagiz. Ve bu bekleme suresi uzadikca aslinda bizim bu durumdan kurtulma sansimiz azalacak cunku gun gectikce kurtulmak istedigimiz yazilim platformuna daha fazla baglanacagiz.Bir şekilde geçiş yapmak gerektiği konusuna katılıyorum. Hatta "geçişlerin sorunlara gebe olduğu ancak zamanla bu sorunların da aşılacağı" düşüncesine de tamamen katılıyorum.

Sonucta neyin "ihtiyac" oldugu gorece bir durum. Ornegin Flash ile calismak icin bugun ozgur alternatifim yoksa ben de baska yontemlerle web sitesi hazirlarim, o zaman Flash alternatif olmaktan cikar.Buna çoğu zaman sen karar veremeyebilirsin. Müşterin sana "hadi acemi şuraya da bir robot koy, linklere tıkladığımda zıplayıp sayfaya şööyle bir vole vursun da sayfa geçişleri de o şekilde olsun" der ise Flash kullanmak zorunda kalırsın. (bkz. burası (http://www.ajansup.com))(ek. animasyonu yapmışlar ama nerde site firefoxta iğrenç/küçücük çıkıyor, demekki neymiş flash bilmekle olmuyormuş iş) Yok ben GIMP ile sadece buton koyarım diyemezsin. (Ama bunun gerekli olup olmadığını tartışabilirsin tabiki müşterinle, o ayrı.)
Ayrıca şu an bir alternatifini görmedim flashın, alanında.

Veya yasal olarak mp3, divx temin edemiyorsam, bunlari dinlemekten/izlemekten vazgecerim, radyo dinlerim; bunlar ihtiyac olmaktan cikar.:)
Bu durumda sürekli radyolardan istek yapmak zorunda kalabilirsin. Ama istediğin zaman, istediğin müziği, istediğin kadar, dinlemek istiyor isen bu alternatif de çok kullanışlı olmaz çoğu zaman.

Eger su an ve ileride bedelini odeyemeyeceginizi dusunuyorsaniz, hemen bazi seylerden vazgecip ozgur yazilimlara gecmek bence en dogrusu.Kesinlikle katılıyorum.

Yani demek istediğim şu ki, "özgür" altenatiflere yönelmeliyiz, bu gerçekten çok önemli. Ancak bazı şeyleri de görmezden gelemeyiz. Firmadaki görevi Flash ile animasyon hazırlamak olan birinin GNU/Linux'a geçmesi pek akıl karı gözükmüyor şu durumda. php/cgi/perl vs öğren de web programcısı olarak yoluna devam et sen, napcan Flash'ı diyemeyiz.
Körü körüne bağlanmamak lazım açıkçası. Iyi yanlarını görürken eksikliklere de işaret etmek gerekiyor, ki alternatiflerin oluşması yolunda bir çığlık etkisi yapar bence bu da ve önemlidir.

Not: Konu neden hep Flash etrafında dönüyor bilemiyorum, aslında daha önceki konuda da böyle olmuştu.

cS
08/06/2005, 15:48

Gerçekten neden kurtulamıyoruz acaba? :)

HunTER
08/06/2005, 16:03
Herseyi "tuketmek" zorunda degiliz ve her tuketim urunu, ihtiyac degildir.

Sonucta neyin "ihtiyac" oldugu gorece bir durum.

Insanın bunları duyunca dervıs olup daga cıkası gelıyor :)

cS
08/06/2005, 16:15
Aman Hocam çıkma bi de seni indircez diye uğraşmayalım :)

acemi
08/06/2005, 16:52
Müşterin sana "hadi acemi şuraya da bir robot koy, linklere tıkladığımda zıplayıp sayfaya şööyle bir vole vursun da sayfa geçişleri de o şekilde olsun" der ise Flash kullanmak zorunda kalırsın.

Gerekli lisans ucretlerini verebileceksen, herhangi bir yazilimi kullanmakta bir sakinca yok ama musteri kacmasin diye kopya yazilim kullanman gerekiyorsa bence bu isi kabul etmemek en dogrusu.

Firmadaki görevi Flash ile animasyon hazırlamak olan birinin GNU/Linux'a geçmesi pek akıl karı gözükmüyor şu durumda
Flash kullanarak gecimini saglayan birisi tabii ki ozgur yazilimlara gecmesin ama madem bu isi surekli yapacak oyleyse yatirim yapsin ve Flash'i yasal olarak kullansin. Eger bunu yapamayacaksa isini degistirsin.

Iyi yanlarını görürken eksikliklere de işaret etmek gerekiyor, ki alternatiflerin oluşması yolunda
Buna tamamen katiliyorum, eksiklikleri gormezden gelmek bize birsey saglamaz.

Bu arada HunTER senin psikolojik durumunu iyi gormuyorum. Eskiden de karamsar bir bakisin vardi ama asabi/kizgin degildin.

euler
08/06/2005, 17:12
Flash kullanarak gecimini saglayan birisi tabii ki ozgur yazilimlara gecmesin ama madem bu isi surekli yapacak oyleyse yatirim yapsin ve Flash'i yasal olarak kullansin. Eger bunu yapamayacaksa isini degistirsin.Elbette, bunu tartışmıyorum bile zaten.

HunTER
09/06/2005, 01:27
Bu arada HunTER senin psikolojik durumunu iyi gormuyorum. Eskiden de karamsar bir bakisin vardi ama asabi/kizgin degildin.

O ne demek oyle : ) Aksıne suara hayatımın en keyıflı gunlerı : ) Neyse ozel meseleler bunlar ama yok estafurullah kızgın falan degılım : )