PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Türkçe domain adları

sigma
07/06/2005, 22:14
Malum artık ğ,ü,ş,ı,ç gibi harfleri içeren domainler alınabiliyor. Sizce iş görür mü? Yani şöyle adamakıllı olanlarıyla parsa toplasak sonra satsak falan. Mesela "www.çiçekçi.com" alınabiliyor ama bu otomatik olarak "http://www.xn--ieki-zoabc.com/" oluyor. :hmmm:

bigowner
11/06/2005, 15:55
nerden alınıyor ama ???

Gurhan
11/06/2005, 16:35
ziyaretçinin bu tarz bir domaine girebilmesi için
bir yama yüklemesi gerekiyor diye biliyorum

şuan için yayılacak gibi gözükmese de bahsi edilen yama tarayıcılarla yada işletim sistemleri ile birlikte gelen bir standart haline gelirse tutar bu iş

fatihkarakas
11/06/2005, 17:06
arkdaşlar yakında zaten sistemler tamamen değişiyor gazetede okuduğum kadarıyla ("com", "net", "org") kalkıyor ve örnek verecek olursak "www.ceviz.net" yerine "www.ceviz" şeklinde olacakmış projenin mi artık sistemin adı Top Level Domain (TLD) Ankarada bu sunucu kurulup satışa başlanacak domain isimleri yanlış okumadıysam 1000 $ dan bahsediliyor..
galib yine yanlış hatırlamıyorsam türkçe karakterli domainler bayadır satışta var ama bende bilmiyorum tam olarak nerden alındığını.. :)

Monarch
11/06/2005, 17:43
arkdaşlar yakında zaten sistemler tamamen değişiyor gazetede okuduğum kadarıyla ("com", "net", "org") kalkıyor ve örnek verecek olursak "www.ceviz.net" yerine "www.ceviz" şeklinde olacakmış projenin mi artık sistemin adı Top Level Domain (TLD) Ankarada bu sunucu kurulup satışa başlanacak domain isimleri yanlış okumadıysam 1000 $ dan bahsediliyor..
galib yine yanlış hatırlamıyorsam türkçe karakterli domainler bayadır satışta var ama bende bilmiyorum tam olarak nerden alındığını.. :)

Türkçe Karakterli domain almak için
www.sidenet.net/domain-turkcekarakterli.aspx

Türkçe Karakterli Alan Adı Kayıt Ücretleri:

Uzantı Ücret / Yıl
.COM 15 USD + KDV
.NET 15 USD + KDV

turker
11/06/2005, 18:07
superonline da yapıyordu sanırım...

hakangur
14/06/2005, 11:21
Türkçe karakterli domaine sahip siteleri görüntüleyebilmek için bilgisayarınıza bir yama indiriyorsunuz. Ancak o şekilde görüntüleyebiliyorunuz. Peki bu domainler tutarmı :) Açıkçası ben bu domainleri almayı pek etik bulmadım. Koskoca firma zamanında www.yapikredi.com adresini aldın. Sonra bu özellik çıktıktan sonra bir başkası Türkçe karakterli www.yapıkredi.com alsın. Olacak iş mi yani? Unutmadan, klavyesinde ı harfi bulunmayan yurt dışındaki bir kişi bu domainlere nasıl girecek orası da bir muallak. Ben bu domainlerin tamamen ticari amaç için uydurma olduğunu düşünüyorum. Kimseye tavsiye etmem.

Jayhoonova
14/06/2005, 12:09
Manasız değil. Eski adı dursun sitenin. Ayrıcana türkçe formattaki halinide alıp redirect edilebilir.
Ancak sadece tr adı ile hizmet vercekse... rezalet tabi...

cS
14/06/2005, 13:53
Uluslararası bir iş için kullabileceğini pek sanmıyorum..
Ülkemizin konumuna da bakarsak daha karamsar davranmak istemiyorum ama :)

ziyaretçinin bu tarz bir domaine girebilmesi için
bir yama yüklemesi gerekiyor diye biliyorum

bende öyle biliyorum hem bu browser eklentisi değil OS eklentisi diye biliyorum ben..

Mingitau
14/06/2005, 14:18
Bu IE de olmayan bi özellik olduğu için eklenti gerekiyor, firefox ile herhangi bir sorun yaşamıyosunuz. Ama bence bu olay iTLD dangalaklığın dik alası...

merak
14/06/2005, 14:22
ya bende geçen farkettim. yama felan yüklemeye g erek kalmadan girebiliyorsun o adreslere
www.alışveriş.com a girdim. çıkan şeyde hayıra bastım. girdi.
anlamadım ama giriyor bu şekilde. ilk çıktığında dier PCe yüklemiştim o yamayı....

egeli
26/07/2005, 01:56
türkçe karakteri domainler bana çok saçma geliyor. en basit örnek sabanci.com var şu an gidip başkası sabancı.com alacak. Bir nokta yüzünden karışıklık çıkacak. Tabii ben sadece sabancıya örnek verdim. Bu durumda olan milyonlarca domain olacak. O yüzden hiç gerek yok bence standart kalsın...

bronze
26/07/2005, 03:24
Aslında tam olarak türkçe karakterlerin kullanıldığını söylemek doğru değil, asıl olaylar arkaplanda gerçekleşiyor. Örneğin siz "güney" yazdığınız zaman " XN--GNEY-0RA" olarak tanınıyor, yani siz direkt olarak türkçe karakterli bir domaine değil de türkçe karakterli bir domainin başka bir standarta çevrilmiş haline yönlendiriliyorsunuz ama size yansıyan türkçe adres oluyor, Outlook için de plugin yüklemeniz gerekli. Eğer sistem işletim sistemiyle birlikte standart halde yüklenir olarak gelirse işlevsel olmasa da lokal olarak şansı var.

Mingitau
26/07/2005, 09:03

O top level domain olayı hikayeden ibaret. Satış yapacağı söylenen meteksan superonline ve ekolay root serverlarını değiştirsin bizde ondan sonra bakalım ne olup ne olmayacağına ... Bankalar email uyarısı gibi DN çözümleyicileriniz ICANN root çözümleyicileri olsun diye uyarılar yayınlamasınlar....

karavanabatu
26/07/2005, 21:53
hayır benim bildiğim söle mesela www.ceviz.internet .Mesela bu bir örnek yani .com yerine bizim kelimemiz.