Tam Sürümünü Görmek İçin : Meslek Liseleri vs Düz Liseler
Merhabalar,
Meslek liseleri ile Düz Liseler kapışıyorlar..
Konu ise şu: Çevremdeki her kafadan bir ses çıkıyor.. Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümünden Tabi ki ÖSS ile Bilgisayar Mühendisliği'ne girmek istersek Puan kırılıyor diyorlar. Bu konunun aslı var mıdır?
Meslek Liselerinde okumuş tecrübeli arkadaşlar tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.. İsteyen "banane ya, ben okudum sıkıntı çektim sende sıkıntı çek kerizmiyim yani?" diyebilirler.. Onları da "AKP" Bakan yapsın :)
Eğer Gerçekten Puan kırılıyorsa şu anda Lise 2 de olan birisi ve Bilgisayar Mühendisliğine gitmek isteyen birisi için hangisi daha kârlı yol?..
Düz Lise diyerekten tabir ettiğimiz Normal Liselermi yoksa Meslek Liseleri mi?
Bir de şöyle bir düşüncem var:
Meslek Lisesi'ne girdik varsayalım ve 3.sınıfta iken Meslek Liseleri önündeki Engeller Kalktı diyelim.. Bu sefer Kârlı çıkan biziz.. Ancak yok, 4. yılda da engel kalkmassa ayvayı yiyen yine biziz.. Meslek Liselerinde bilgisayarlar ile daha çok haşır neşir olma avantajlarımız var.. Ancak düz lisede bu bir dezavantaj.. Bilgisayar ile daha fazla iç içe olursak Bazı şeyleri geliştirebiliriz.. Ancak Düz Lise de ise böyle bir şansımız yok ve Bilgisayar hergün gelişen bir teknoloji olduğundan dolayı, 1 hafta bile gelmeyince Ortalık karışıyor :) Ancak Düz Liseden Bilgisayar Mühendisliğine gittikten sonra hem Etiketli olabilir hemde çalışırken kendimizi geliştirebiliriz.. Her ikisininde kendilerine göre avantaj ve dezavantajları var sizce ne yapmamız gerekiyor?
Ailemizden 2 kişi bu sorunun içerisinde..
Yardımlarınızı esirgemeyin...
Bilgiyi mezara mı götürceniz ?
Ozetle duz lıse mezunlarının OSS de kazandıkları her puan 0.5 ıle carpılırken, bızım yanı meslek lısesı mezunlarının puanları 0.2 ıle carpılıyor.. Bunun anlamı, ODTU Bılgısayar Muhendıslıgıne yetecek bı puanla ancak Marmara Isletmeyı kazanabılıyorsunuz.. (Bunu basaran bı tanıdıgım vardı)
Lafın ozu, eger sevdıklerınızın basına bunun gelmesını ıstıyorsanız bırakın gırsınler :)
Dıger yandan avantajları yokmu? Evet var.. Ornegın ıkı yıllık meslek yuksek okullarına sınavsız kayıt yaptırabılırsın.. Ancak bu neye yarar? Sorun sukı, o lıselerın ve hatta o ıkı yıllık unıversıtelerın tek amacı senı vasıflı bı ıscı halıne getırmek.. Yanı orda kımse senden bısey gelıstırmenı ıstemez.. Onemlı olan bısey yapabılmen..
Not: Tabı, herkes muhendıs olacak degıl yada olamaz bu nedenle meslek lıselerınınde olması gerekıyor mutlaka, hatta su anda haksızda gorunse bu ıyı bı sıstem.. Iyı cunku, memleketın muhendıs kadar vasıflı ıscıyede ıhtıyacı var.. Ama ben yınede bu durumu sevdıklerıme yakıstıramazdım acıkcası..
Bısey daha, babam sagken bu hayta okumaz barı bı meslek sahıbı olsun dıye kardesımı meslek lısesıne vermıstı.. Cıdden ogune kadarda okuyacagına daır bı umut yoktu.. Ama sımdı notları ortalamanın cok ustunde ve bız yaptıgımız bu hatayı duzeltemıyoruz.. Cunku gecen sene denedık.. Bırak duz lıseye yatay gecıs yapmasını, okulu bırakıp bı baska lıseye kayıt olması bıle mumkun degıl.. Engellemısler..
Yanı bu bı lanet gıbı.. O kapıdan gırdıgınız anda hayatınızın sonuna kadar pesınızı bırakmıyor.. Bu yuzden dıkkatlı olun..
1 dk şimdi ya.
Ben Anadolu lisesindeyim. Torpille Meslek lisesine geçmeye çalışıyordum lise 3 için!
Geçmeyeyim mi şimdi?!
Bizde şöyle birşey düşünüyorduk: Kardeşim İslami yönlü bir Kolejde okuyor.. Lise 3 de Üniversitesi malum ülkemiz Türkiye'de sakata gelmesin diye Düz Liseye geçip oradan Üniversiteye geçsin diyorduk.. Eğer Anadolu Lisesinden Meslek Lisesine geçiş yaparsan cevizdekiler sana başka başka birşey yapamayacaklarından banlarlar :)
+ Hayatta yapılmasını istemeyeceğim tek torpil :)
+ "Biz sana geç veya geçme diyemeyiz yönlendirmeni kendin yapacaksın ben şahsen sadece bilgi veririm çünkü sen Meslek Lisesi'ne geçsende ileride sıkıntısını çekecek olan yine sensin" diyen insanların bu konuda bilgileri yoktur ama şahsen ben bunun tek bir kısmını savunabilirim "biz sana geç veya geçme diyemeyiz hayatta yönlendirmeni kendin yapacaksın.." :)
nasıl bilgisayar mühendisi olunur?
düz lise -> öss -> bilg. müh.
melsek lisesi -> 2 yıl bilg. programcılığı -> dikey geçiş -> 4 yıllık bilg. müh.
Dikey geçiş sınavları össden daha kolaydır fakat kontenjanlar oldukça azdır. O yüzden hem not ortalamanızın iyi olması gerekir hemde gitmeyi düşündüğünüz okulda en az 1 adet dayınızın.
hmm..
Ben 2 yilliklara direk geçiş yapmalarından dolayı Biglisayar Müh. felan seçtiğimde avantajlı olur diye düşünüyordum. Ceviz hayatimi kurtardi sanirim. :)
Gerçi zaten araştıracaktim konuyu.
Ya yinede saçma geliyor bana. Sen bilgisayar bölümünü seç. işin içinde ol 1 süre. Sonra puanın kırılsın.
Eğer Bilgisayar bölümünü seçipte TIP tercih edersem kırsınlar. Helali hoş olsun kırılan puanlarımın.
Lakin bu nasi sistemdir anlayabilmiş değilim.
merak: "Burası Türkiye" demekle yetiniyorum..
turker: düz lise -> öss -> bilg. müh. daha mantıklı bir yol.. Sonuçta dikey geçişte sınavlı, kendimizi tehlikeye atacağımıza oss ile kontanjan sıkıntısını düşünmeden bilg.muh'e gidebiliriz..
Bu soyle bı sıstemdır sanırım.. Oncelıkle, turkıyede vasıflı ıs gucune ıhtıyac var.. Bu dogru.. Ancak bu puan kırma hadısesınden once olur olmaz herkes bu lıselere akın edınce altından kalkamadılar..
Yanı soyle dusunun.. Asıl amacı unıversıte okuyup muhendıs olmak olan bırı meslek lısesıne gıderse ne olur? Ikı sey,
a. Kendısınden daha yetersız bırının onunu tıkar..
b. Kendısınden beklenıldıgı gıbı ıscı olmaz.. Dolayısıyla mevcut acıgı kapatmaz..
Demek ıstedıgım.. Muhendıs olması gereken adam muhendıs olsun.. Ve duz lıselerı tercıh etsın.. Onların bu tercıhlerınden dogan bosluguda daha yetersız olanlar doldursun.. Kı boylece taslar yerıne oturmus olur..
HunTER: Hocam kesinlikle haklısın.. Meslek Liselerinden Mühendisliğe geçenlerden puan kırılması bir yönden iyi en azından ortalık Bilg.Muh kaynamaz..Hakeden insan gider ve dediğin gibi vasıfsız işçiler azalır, açıklar kapanır, taşlar yerine oturur ve bu ülkenin gidişhatınıda etkiler..
1 dk şimdi ya.
Ben Anadolu lisesindeyim. Torpille Meslek lisesine geçmeye çalışıyordum lise 3 için!
Geçmeyeyim mi şimdi?!
Tabiki geçme :)
karflake
07/06/2005, 17:44
Meslek lisesi bilgisayar bölümü mezunlarının -benim bildiğim kadarıyla- bilgisayar öğretmenliği, yönetim bilişim sistemleri gibi bölümler için ek puanları var. Daha doğrusu ortaöğretim başarı puanı için ek bir katsayı daha alıyorlar. Ancak meslek lisesi mezunlarının mühendislik için ek puanları yok, aksine Hunter'ın dediği gibi bir dezavantaj söz konusu.
Yine de bu konudaki en sağlıklı bilgiyi Öss yerleştirme kılavuzundan alabilirsiniz.
Öss yerleştirme kılavuzundan alabilirsiniz.
Aslında en sağlıklı yol bence bu..
Arkadaşlar yapmayın yani ÖSS ye giren birinin Meslek yada Düz liselerin puan farkını bilmemesi bana çok garip geliyor. Millet yıllardır bas bas bağırıyor bu konu hakkında.
İşin aslına bakarsanız bu liseler rası geçiş olayı tamem terçih meselsi.
Yani olay odur ki mühendislik için puan kesmiyorlar aksine kendi alanın oldugu için ek puan veriyorlar. Zaten puan kesmedikleri iki bölüm var birisi bil. öğretmenligi ikincisi ise bil. mühendisligi. Ama meslek liselerin de eğitim çok kötü yani ders talim yok olursa atelye var bazen o bile yok. Sen kendine güveniyorsan düz liseye git (belki ilerde tercihlerin değişir) meslekle felan uğraşma. Ama şu var nereye gidersen git ASILMAN GEREKLİ. Nihayetinde karar senin.
İMZA:
Bir Meslek Lisesi Kurbanı...
Zaten puan kesmedikleri iki bölüm var birisi bil. öğretmenligi ikincisi ise bil. mühendisligi.
Muhendislik icin ek puan verdiklerini hic sanmiyorum. Tersine puanini kesiyorlardir.
Meslek Lisesi veya düz Lise, sonuçta seçiminiz geleceğinize yön verecek. Bir meslek seçmiş olacaksınız belkide. Hazır ÖSS de yaklaşırken aşağıdaki linke bir gözatmanızda fayda var derim. Konu "Meslek Seçimi ve Seçimi Etkileyen Faktörler"
http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=420
Makaleden bir alıntı:
Uzmanlar önümüzdeki yıllarda önemleri giderek artacak ve yeni ortaya çıkmakta olan meslekleri dikkate alarak geleceğin gözde mesleklerini şöyle açıklamışlardır:
· Mühendislik, bilim ve bilgisayar sistemleri,
· Elektrik ve elektronik mühendisliği,
· Elektrik ve elektronik tamircileri,
· İletişim cihazları operatörleri,
· Merkezi ofis sistemi uzmanları,
· Elektronik yarı iletken uzmanları,Elektrik, elektronik uzmanları (assemblers),
· Webmaster,
· Bilgisayar mühendisleri, bilim adamları ve sistem analistleri, Bilgisayar programcıları,
· Akustik uzmanlığı,
· Veri girişi yapanlar, Veri işleme işleriyle uğraşanlar,
· İnfografikerlik, Dublaj veri operatörleri,
· Ses ve görüntü uzmanlığı,
· İletişim
· Karar alma danışmanlığı,
· Psikoloji Alanında Uzmanlık,
· Siber Pazarlamacılık,
· İnsan Kaynakları Uzmanlığı, Halkla İlişkiler
· Tekonoloji Hukuku,
· İmaj Danışmanlığı,
· Bireysel Yatırım Danışmanlığı,
Kolay gelsin...
Evet muhendislik icin ek puan yok, zaten var olan goruntudeki en buyuk sacmalik da bu bence.
Kolay Gelsin...
mühendislik için puan vermemeleri neden saçma olsun ki....
Mingitau
14/06/2005, 19:42
Bu sistemin asıl kurbanları olan Fen Lisesi öğrencilerinden biri olarak Meslek Lisesine devam edenlerin neden bu kadar ses çıkardıklarını anlayabilmiş değilim. Zira küçücük yaşlarınızda herkes gezer tozarken siz evde soru çözersiniz tek bir umudunuz vardır bir daha bu saçma şeylerle uğraşmayacağım, ancak bir aşmış kaçmış hocanız umudunuzu 25 puan içine sığdırıverir. Akranlarınız tombala oynayarak sınav geçerken sizin midenize ağrılar girer sınavdan 3 gün önceden itibaren hemde tek derste olsa ne ala... hemen her derste... Lanet olsun dersiniz, bir daha bunalra bakmayacağım, lakin sistemimizin marifeti moronlarla aynı sınıfta derse girersiniz, sonrası mı 2 yıl boyunca nefret ettiğiniz derslere girer daha da aşmış kaçmış kişilerin ego tatminlerine hedef olursunuz. Ama siz bağıra bağıra diyemezsiniz ki kardeşim bu anlattığınız konularda bi de üstüne bitki hidroliğinde ben senin bitirme tezinin misliyle önemli çalışma verdim. İçinize atarsınız allah belasını versin bu pi.lerin dersiniz. Kendinizi ya içmeye ya da sufizme verirsiniz. Sonunda herkese küskün biri olarak topluma arkanızı dönersiniz.....................
yildizib
14/06/2005, 22:21
Bu sistemin asıl kurbanları olan Fen Lisesi öğrencilerinden biri olarak
.....
Kendinizi ya içmeye ya da sufizme verirsiniz.Sonunda herkese küskün biri olarak topluma arkanızı dönersiniz.....................
Nasıl yani?
Mingitau
14/06/2005, 22:41
Yaşamak lazım bilmek için...
Birilerine "hakkımızı isteriz" demekle hak alınamıyor mesela sen Dursunbey' in bir dağ köyünde okusan ve İstanbul' daki bir okuldaki şartlarda okumak istesen istediğin kadar bağır çağır bişi elde edemessin, bunu gördük ve yönümüzü belirledik, daha iyi bir eğitim için ama gel gör ki 8 yıldır aynı tas aynı hamam dolaşıyoruz, geçen hafta bana sorulan gereksiz soruları ben 8 yıl önce yorumlayabiliyor, çözebiliyordum benim gibi olan bir çok kişi var Fen Liselerinde okuyan, tabiiki oraya başka şekilde gelenlerde var, bunu görmüyor değilim. Ama nedense orda da, burda(öss ve üniversite) da tüm yapılanlar bu mal kesim için oluyor, dersler onların seviyesinden başlıyor, anlatım onlara göre oluyor, bahar şenlikleri bile onların eğlence anlayışlarına göre... Bu kadar saçmalığı bir arada görünce ya içip içip unutursun ya da kendini soyutlarsın madde aleminden bir köşede sufistler gibi dilenirsin, bildiğimçok insan var başarılı kariyerinin tavanındayken sokaklara düşmüş olan, zevkten çıldırmıyor bu insanlar.....
yildizib
14/06/2005, 22:53
......
Ama nedense orda da, burda(öss ve üniversite) da tüm yapılanlar bu mal kesim için oluyor, dersler onların seviyesinden başlıyor, anlatım onlara göre oluyor,
......
Valla ... Üniversiteyi 9 senede bitirmiş biri olarak ,ne demek istediğini gayet iyi anladığımı söylemeyi isterim.
Bazen "acaba bütün bunlar da üniversite eğitiminin içinde mi" diye düşünmeden edememişimdir.
Bir noktadan sonra artık asılmam gerekiyordu.son 2 senede 3 seneyi bitirip okuldan defolup gittim(yani bu ben 7 sene 1. sınıftaydım demek !!!).
Hemen çıkmalıydım.Dışarda kendi kurallarımı koymaya çalışıyorum.Yoksa o çark beni ezip bitirecekti.Yakınmamın hiç alemi yoktu.
mühendislik için puan vermemeleri neden saçma olsun ki....
Cunku bunun kurala gore gerekcesi Muhendisligin alan disi olmasi. Size mantiklimi geliyor bilgisayar bolumunden mezun olan birine Bilgisayar Muhendisligi'nin alan disi sayilmasi.
Kolay Gelsin...
Ben (mesela) lisede elektronik bölümünden mezun oldum belirli bir elektronikte tababnım var beli bir bilgi birikimim var sen beni elektronik mühendisliğine alma sonra git temeli olmayan düz lise öğrencisi olan kişiyi al benim önüme koy yani bu hakmıdır hukukmudur sizce bir imamhatipin önünü kesecekler diye bukadar mı milletin başı yakılır......
Bence bu sistemin değişmesi gerekiyor. (Nasıl?)
5. sınıftan başlayarak, çocuğun yeteneklerine göre yönlendirme yapılmalı. Önce sözel ve sayısal yeteneklerine göre ayırım yapıldıktan sonra, daha da ince elenerek uygun bölüme kanalize edilmelidir gençler. Bu şekilde kişisel yeteneklerine göre yetişmiş olan gençlerden en yüksek verimi alabilirsiniz.
Yaşamak lazım bilmek için...
Mingitau++
Peki öyle mi yapmamız gerekiyor? Ben diyorum ki Düz Lise'ye yazdıralım nede olsa Meslek Liselerinde herdaim bir risk mevcut.. "İşsiz kalma" ve "Meslek Liseleri önündeki engellerin kalkmaması..".. bence en iyisi bu riskleri düşünmeden Düz Liselere başvurmak..
Challenger
15/06/2005, 11:38
Ben teknik lise bilgisayar donanım bölümü mezunuyum. 1999 yılında yapılan bu değişiklik nedeniyle bilgisayar mühendisliği gibi bir alanı tercih etme hakkım elimden alındı. Çünkü acemi' nin de belirttiği gibi bilgisayar mühendisliği tercihlerinde puan kırılıyordu (katsayı 0,2). Kimsenin ek puan istediği de yoktu. Sadece hakkımız olabilecek bir bölüme gidebilmek için diğer liselerde okuyan yaşıtlarımızla eşit şartlarda yarışmak istiyorduk. Çünkü lise boyunca matematik, fizik, kimya vs gibi derslerin yanında yoğun bir şekilde mesleki eğitim aldık. Tek istediğimiz almış olduğumuz eğitimi daha da ileriye götürmekti. Sanırım bu hakkımızdı. Ancak "alan dışı" denilerek bu imkansız hale getirildi ve önümüz tıkandı. Sonrasında bilgisayar programcılığı gibi meslek yüksek okulu bölümlerine giderek ve kendi imkanlarımızla çalışarak kendimizi bir noktaya getirebildik. Yeterliliğimizin olduğu iş pozisyonlarının ilanlarında "mühendis" olma şartı aranıyor ve başvurduğumuzda "mühendis değilsiniz, o nedenle olumlu yanıt veremiyoruz" yanıtıyla karşılaşıyoruz. Devlet ile ilgili projelerde imza yetkimiz yok vs.
Hadi astronomi, uzay mühendisliği, gıda mühendisliği, genetik, biyoloji vs. benim için alan dışı ama hangi hakla benim eğitimini aldığım bir alanda mühendis olamamı engelleyebilirsiniz? Bu hakkı size kim verdi? Bu soruları vaktiyle cumhurbaşkanına kadar sormuştuk ama umursayan olmamıştı. Yanlış hatırlamıyorsam konu mahkemeye bile taşınmıştı bazı öğrenci velileri tarafından. Sonuç değişmedi tabi. Bir hak elimizden alındı ve hala aynı uygulama devam ediyor.
İşin (traji)komik tarafı ben şimdi sınava girip belli bir puan barajını aştıktan sonra bir özel üniversiteye başvurursam ve dersler konusunda da bir problem yaşamazsam yine mühendis olabiliyorum. Ama bunun için bir para ödemem gerekiyor. Peki ama neden?
birde şu var:
- düz lise bitirip, öss'yi kazanamadan ortada aylak aylak dolaşmak, bilmem kaç yıl dersaneye gitmek.
- meslek lisesi bitirip hiç olmassa bir iş sahibi olabilmek.
özellikle bilgisayar bölümü öğrencilerinin çok avantajı var çünkü çok rahat bilgisayar öğretmeni olunabiliyor vede meslek liselerinin 3. (son) senesi haftanın 3 günü uygulamalı "iş" dersine (bir fabrika veya başka yerde staj görmek gibi, notu ordaki usta veriyor) gidildiği için usta orda sizden memnun olursa pekala okulu bitirince o müessesede çaluşabiliyosunuz, ve geneldede oluyolar sanırım.
bilgisayar bölümü için konuşursak yine 2 yıllık programcılıktan geçiş yapma şansı var (bilgisayar mühendisliğine).
yinede en şanslılar anadolu lisesi öğrencileri, uni. kazanma şansları çok yüksek.
ama bence meslek liseleri düz liselere göre daha avantajlı.çünü düz lise bitirip öss'de birşey yapamamakta var ki çoğunluk için zaten böyle.ama meslek liselerinde hiç olmassa bir meslek edinme şansı var, iyi veya kötü :) sonucta bende meslek lisesi öğrencisiyim ve düz liseye giden birçok tandıgım insan var, derse bile girmiyolar, hatta gördüğü derlerin listesini bilmeyeni bile var :) ama meslek lisesinde sınıf geçmek için "birşeyler" yapmak zorundasınız, meslek liseleri daha sıkı oluyor cunku düz liselerden
bilgisayar bölümü için konuşursak yine 2 yıllık programcılıktan geçiş yapma şansı var (bilgisayar mühendisliğine).
Şartları neler?
Challenger
15/06/2005, 16:19
birde şu var:
- düz lise bitirip, öss'yi kazanamadan ortada aylak aylak dolaşmak, bilmem kaç yıl dersaneye gitmek.
- meslek lisesi bitirip hiç olmassa bir iş sahibi olabilmek.
özellikle bilgisayar bölümü öğrencilerinin çok avantajı var çünkü çok rahat bilgisayar öğretmeni olunabiliyor vede meslek liselerinin 3. (son) senesi haftanın 3 günü uygulamalı "iş" dersine (bir fabrika veya başka yerde staj görmek gibi, notu ordaki usta veriyor) gidildiği için usta orda sizden memnun olursa pekala okulu bitirince o müessesede çaluşabiliyosunuz, ve geneldede oluyolar sanırım.
Bakın ben iş bulmak değil, mühendislikten bahsediyorum. Mesele iş bulmak değil. Evet mesleki lise mezunu olup birçok yerde iş bulabilirsiniz. Ama ben mühendislik eğitimi almaktan, bu ünvanı kullanmaktan vs.' den bahsediyorum.
Bunun ne kadar zor olduğunun farkında mısınız? Ben bölümü birincisi olarak mezun olmama rağmen kazanamadım.
yinede en şanslılar anadolu lisesi öğrencileri, uni. kazanma şansları çok yüksek.
ama bence meslek liseleri düz liselere göre daha avantajlı.çünü düz lise bitirip öss'de birşey yapamamakta var ki çoğunluk için zaten böyle.ama meslek liselerinde hiç olmassa bir meslek edinme şansı var, iyi veya kötü :) sonucta bende meslek lisesi öğrencisiyim ve düz liseye giden birçok tandıgım insan var, derse bile girmiyolar, hatta gördüğü derlerin listesini bilmeyeni bile var :) ama meslek lisesinde sınıf geçmek için "birşeyler" yapmak zorundasınız, meslek liseleri daha sıkı oluyor cunku düz liselerden
Bakın zaten ben iş avantajlarından bahsetmiyorum. Eğer takıldığınız nokta yukarıda belirttiğim "yeterliliğimizin olduğu işlerde mühendis olma şartı aranıyor" konusu ise bunu iş sıkıntısı çektiğim için değil, yeterli olup, yapabileceğim işlere sırf bu nedenle giremediğimi ifade etmek için yazdım.
Meslek lisesi mezunlarının iş bulma açısından daha avantajlı olduğunu inkar etmiyorum. Benim ifade etmeye çalıştığım şey mühendis olmamızın engellenmiş olması.
haklısınız Challanger, bir taraftan sıfat diğer yandan kolay iş bulma mevzusu var..
yani Mühendis olupta iş bulmamak daha iyi diyorsunuz? En azından bir etiket var, ileriki kariyerinizde açılacak kapılarda bu etiketi kullanabilirsiniz diyorsunuz..
Haklısınız tabi ki: Meslek Liselerinden mezun olup kalifiye eleman olmak oldukça kolay.. Bunu çevremdeki birçok kişiden duyuyorum ve doğrulanmış birşey.. eğer siz bölüm birincisi olupta Bilg.Muh'e giremediyseniz nediyeyim :)
Anadolu Lisesine bi deniyelim bakalım.. Yarın gidip kaydını yaptırıyım bari Anadolu Lisesine..
Challenger
15/06/2005, 16:24
Şartları neler?
- ÖSS puanınızın yüksek olması
- Okulunuzdaki notunuzun yüksek olması
- Okulunuzdaki diğer öğrencilerin de notunun yüksek olması (okul ortalaması)
Tabi Türkiye genelinde açılan ortalama 50 tane (yanlış hatırlamıyorsam) bilgisayar mühendisliği kontenjanına girebilmeniz ne derece ihtimal dahilinde onu da düşünmek gerek.
ne derece ihtimal dahilinde onu da düşünmek gerek.
siz böyle dedikten sonra ölsem gitmem Meslek Lisesi'ne :) hepinize teşekkürler..
Challenger
15/06/2005, 16:26
haklısınız Challanger, bir taraftan sıfat diğer yandan kolay iş bulma mevzusu var..
yani Mühendis olupta iş bulmamak daha iyi diyorsunuz? En azından bir etiket var, ileriki kariyerinizde açılacak kapılarda bu etiketi kullanabilirsiniz diyorsunuz..
Haklısınız tabi ki: Meslek Liselerinden mezun olup kalifiye eleman olmak oldukça kolay.. Bunu çevremdeki birçok kişiden duyuyorum ve doğrulanmış birşey.. eğer siz bölüm birincisi olupta Bilg.Muh'e giremediyseniz nediyeyim :)
Anadolu Lisesine bi deniyelim bakalım.. Yarın gidip kaydını yaptırıyım bari Anadolu Lisesine..
Mühendis olup iş bulmamak daha iyi demiyorum. Kendini geliştirmiş ve belli bir çevre edinmiş bir kişinin aylarca işsiz aylak dolaşacağını da düşünmüyorum. Ben sadece resmi "Bilgisayar Programcısı" ünvanı ile "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı arasındaki farktan bahsetmeye ve mühendislik eğitiminin önemli olduğundan dem vurmaya çalışıyorum.
Yoksa mühendis olmamam çok da taktığım bir şey değil.
Challenger
15/06/2005, 16:36
siz böyle dedikten sonra ölsem gitmem Meslek Lisesi'ne :) hepinize teşekkürler..
Gitmeyin demiyorum. Çok kaliteli eğitim veren meslek liselerimiz var. Ancak amacın mühendislik vs. falan ise gitmemeni öneririm. Ama teknikerlik istiyorsan ya da teknik öğretmen olmak istiyorsan meslek lisesine yazıl. Ha teknik eğitim fakültesi eğitimi kötü mü? Hayır, hatta çok iyi. Oradan mezun olursam özel sektörde iş bulamaz mısın? Bal gibi de bulursun. Peki bilgisayar programcısı olsam ne olur? Eğer kendini geliştirirsen yine çok rahat iş bulursun. Ama daha önce anlatmak istediğim sanırım anlaşılmıştır.
Gerçi bilgisayar mühendisliği eğitimi almış olan arkadaşlar mühendislik eğitimi konusunda seni aydınlatabilir. Bilgisayar mühendisliği kazanmak da kolay değildir tabi. Düz liseden mezun olup üniversite kazanamayıp işsiz kalma olasılığını da düşünmelisin.
Teknik Lise ve M.Y.O Bilgisayar Programcılığı okumuş olduğuma da pişman olmuş değilim. Sonuçta en doğru kararı sen verirsin.
Anladım.. saolasın değerli bilgilerin için Hocam..
Hala takıntılıyım bu konuda ne yapacagımızı tam bilmiyorum.. Anadolu Lisesini denemekte fayda var kanaatindeyim bu konusmalardan sonra.. Sizin düşünceniz nedir?
Ben de şunu anlamıyorum. Meslek lisesine giden insanlar neden xxx mühendisliğine geçmek gibi bir hakları olduğunu savunur, haklarının yendiğini iddia eder?
Şimdi meslek liselerinin amacının ara eleman yetiştirmek olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu okula giren biri bu amaçla girmiş demektir. Sonra bu insanlara sınavsız bir şekilde 2 yıllık üniversite şansı da veriliyor. Ee daha ne? Ben illaki mühendis olacam, bu benim hakkım demenin bir alemi yok. Çünkü herşey zaten başta belli.
Bu konuda Mingitau'ya katılıyorum. Sistem başarılı olan öğrenciye değil de başarısız olan öğrenciye prim veriyor. Başarılı olanın daha da yukarılara çıkması engelleniyor, bir nevi denge politikası uygulanıyor yıllardır.
Challenger
15/06/2005, 18:08
Ben de şunu anlamıyorum. Meslek lisesine giden insanlar neden xxx mühendisliğine geçmek gibi bir hakları olduğunu savunur, haklarının yendiğini iddia eder?
Şimdi meslek liselerinin amacının ara eleman yetiştirmek olduğu biliniyor. Dolayısıyla bu okula giren biri bu amaçla girmiş demektir. Sonra bu insanlara sınavsız bir şekilde 2 yıllık üniversite şansı da veriliyor. Ee daha ne? Ben illaki mühendis olacam, bu benim hakkım demenin bir alemi yok. Çünkü herşey zaten başta belli.
Bu konuda Mingitau'ya katılıyorum. Sistem başarılı olan öğrenciye değil de başarısız olan öğrenciye prim veriyor. Başarılı olanın daha da yukarılara çıkması engelleniyor, bir nevi denge politikası uygulanıyor yıllardır.
Ben liseye gidiğim zaman böyle bir kısıtlama yoktu. Ben 1999 mezunuyum. ÖSS' ye girdiğim yıl böyle bir düzenleme yapılmaya kalkışıldı. Benim liseye girdiğim zaman hiçbir şey belli değildi. Çok da güzel mühendisliğe gidebiliyorduk. Hem ne alaka? Kim benim gelecekte ne olduğuma benim yerime karar verebilir? Gelecekte benim ne olacağıma benim yerime kimsenin karar verme hakkı yoktur.
Hem ne alaka? Kim benim gelecekte ne olduğuma benim yerime karar verebilir? Gelecekte benim ne olacağıma benim yerime kimsenin karar verme hakkı yoktur.
Challenger++ :) bence sonuna kadar haklı.. euler biraz düşünürsen hakkımızın neden yendiğini anlayabilirsin sanırım.. Fen Lisesi'ne girem adam zaten zeki ve becerikli asıl bu adamları ÖSS de süzmek için düşük katsayı ile göndermek lazım üniversitedeki istediği bölüme..
Meslek liselerinin "TEKNİK" eleman yetiştirmek için açıldığı konusunda kimsenin itirazı yok sanırım. Mühendise ne kadar ihtiyaç varsa en az o kadar hatta daha fazla teknik elemana ihtiyaç var.
99 yılından beri meslek liselerinden mezun olanların ÖSS sınavı ile hangi 4 yıllık bölümlere gidip gidemeyecekleri belli. 99 yılından sonra girenler hiç boşa ağlamasın. Hak yok hukuk yok demesin. O okullar gayet düzgün biçimde amaçlarına uygun eleman yetişriyorlar ama 99 ve öncesindekiler ne dese haklı...
"Ben hem teknik ders alıyorum hem de lise derslerini alıyorum dolayısıyla bu daha çok benim hakkım" gibi sözler de bana mantıksız geliyor. Bir düşünelim. Meslek lisesini bitiren öğrenci daha sonra (ÖSS sınavında ek puan verilmediğini ve herkesin eşit şansla başladığını varsayalım) mühendis olsun. Meslek lisesinden gelip mühendis olan öğrenciye devletin yaptığı masraf boşa gitmiş olmaz mı?. Bu öğrenci mühendis olarak bir daha tornanın, kaynak makinesinin veya arabanın başına geçip tamirat yapmayacak. Düz lisedeki öğrenci de mühendis oldu. İki öğrencinin devlete yaptığı masraf aynı mı? E birisi işten daha iyi anlar denebilir. Ancak mühendislik eğitiminde uygulamanın çok fazla yeri yoktur. Dolayısıyla uygulama eğitiminin de çok önemi olmayacak.
Hadi bu kısımları geçtim. Bir anadolu lisesinde veya fen lisesinde okuyanların kabahati ne? Onlar meslek liselerinde ve düz liselerde okuyanlara göre çok daha ağır içerikli dersler alıyorlar. Bu durumda bu öğrencilerin üniversiteye 2. sınıftan falan başlamaları lazım heralde.
Teknik eğitimin mühendisliğe bir miktar faydası olur elbette ancak bu tür bir eğitim almak mühendisliği daha çok "haketmek" anlamına gelmez bence. Yada bu tür bir hak meslek liselilere verilirse daha ağır eğitim veren okullardan mezun olanlar için üniversite 3 veya 2 yıllık falan yapılmalı ki "adalet" olsun.
Benim için tek sorun şudur: Aslında mühendis olması gereken zeki gençlerin bilinçsizlik yüzünden meslek lisesine yazdırılıp kapasitelerinden ve yetenekleriden gerektiği gibi faydalanılamamasıdır.
yüzlerce insan var turker.. Tıp alanında Dökümantasyon okumuş.. E-Devlet konularında çalıştığım ve birkaç kamu kuruluşu özellikle Hastanelerde gördüğüm Bilgi İşlem Sistem Yöneticisi statüsündeki insanlar 5 para etmeyen Tıp Dökümantasyonu okumus insanlar.. meslek lisesine gidenlerin bu kadar değeri yok mu?
Challenger
15/06/2005, 19:02
turker, ben "teknik eğitim aldım, daha çok hakediyorum" demiyorum. Ben, aynı hakka sahibim diyorum. Sadece eğitimini aldığım bir şeyin mühendisliğini okumam neden engellenmişti diyorum. 1999 mezunuyum. Dikkat ettiyseniz arkadaşa "mühendislik istiyorsan gitme" dedim.
Mesleki lisede okuyup da mühendislik fakültesini kazanabilen öğrenci zaten başarılı bir öğrencidir. Sizin ara eleman olması gerektiğini düşündüğünüz öğrenciler mühendislik fakültesini zaten kazanamayacaktır. Böylelikle bahsettiğiniz "devletin parasının boşuna gitmesi" durumu ortadan kalkacaktır.
Madem böyle bir uygulama yapılacaktı neden "2000 yılından itibaren mesleki liselere giren öğrencilerin mühendislik bölümleri tercihlerinde 0,2 katsayısı uygulaması getirilmiştir" denmedi de böyle bir durumdan haberi olmayanlar da yakıldı?
Not: Biz ortaokuldan mezun olurken elektroniğe olan merakımız nedeniyle "meslek lisesine gitsin, başarılı olursa oradan teknik liseye geçer ve mühendislik okuması için matematik, fizik, kimya, biyoloji vs dersleri de alabilir" öğütleri aldık. Endüstri Meslek Liseleri' nin amacı ara eleman yetiştirmekken, Teknik Liseler ise daha çok üniversiteye odaklıydı.
Tartışmaya gerek yok bence..
Challenger'in dediği gibi.. Meslek Liseleri ile Düz Lise veya diğer liseler arasında katsayı değişiyorsa o zaman her Lise'den mezun olana farklı soru sorulsun ÖSS'de..
Mevcut bir haksızlığı başka bir haksızlıkla düzeltemeyiz heralde...
Challenger
15/06/2005, 19:12
Mevcut bir haksızlığı başka bir haksızlıkla düzeltemeyiz heralde...
Haklısınız.
başka bir haksızlıkla
ben anlamadım :)
turker okul sisteminiin amaci en iyi bilgisayar muhendisi ve en iyi teknik elemani yetistirmek olmalidir.yani ya o yada digeri diye bir secim yapmaya gerek yok.eger (düz)lise dedigin yer ögrencilerin yeteneklerine göre ayrildigi bölümlere göre egitim veren bir yer olsaydi ok. ben avusturyada uni. okuyorum.öncelikle:
burda uni.sinavi diye bir sacmalik yok.her lise bölümlere göre bilgisayar agirlikli liseler var isletme yönelikli liseler ve edebiyat sosyoloji gibi bölümleri sececekler icin (düz)liseler.bu liseye cani isteyen giriyor ama cikamiyor yani egitim kaliteli zaten verdiklerini alan ve istediklerini veren ögrrenci son bir lisenin bitirme sinavindan sonra secmis oldugu bölüme göre uniye gidiyor (meslek okullari bu liselerin disinda okullar) veya daha zorunu secip baska bir alana. tabi ögrencini neye yeteneginin oldugunu liseden önce orta okula karsilik gelen bir 3 yillik okuldan sonra belirliyorlar.Türkiyedeki 8 yillik denilen sacmalik burda yok.Yani insanlar güdülmüyor yönlendiriliyor. haa Türkiyede neden bu 8 yillik sistem getirildi dersen cevabi insanlar imamhatibe gitmesin diye cok gülünc ama ister inanin ister inanmayin sebebi budur.Durum bu sekilde acik iken baska söze ne hacet...
euler biraz düşünürsen hakkımızın neden yendiğini anlayabilirsin sanırım.. Evet birilerinin hakkı yendi, yeniyor da. Ama bunlar meslek liselerinde okuyanlar değil.
Fen Lisesi'ne girem adam zaten zeki ve becerikli asıl bu adamları ÖSS de süzmek için düşük katsayı ile göndermek lazım üniversitedeki istediği bölüme..Bu cümleyi cidden kurmuş olmamanı dilerdim.
Diyorum ki zeki ya da başarılı insanın önü açılmalı. Sen de diyorsun ki önü tıkanmalı, zeki olmayanın önü açılmalı. O zaten zeki, ona destek olmaya gerek yok, biz zekasını kullanamayana destek verelim.
Bu insan fen/anadolu lisesine girerken belli bir sınavdan geçmiş, belli bir elemeye tabi tutulmuş. Girdiği okulda başarılı olmuş, ÖSS'de de iyi bir puan almış. Yani adam başarılı. Ve sen diyorsun ki 'hoop, dur bakalım, başarılısın ama peki ya diğerleri ne olacak?'. Adama açıkça diyorsun ki 'sen aslansın, kaplansın, her halükarda başarırsın, dur şunları da bir kurtaralım'. Bu iş öyle 'aslansın, kaplansın'la olmaz. Herkes geleceğini kendi belirler. Başarı kösteklenmez, desteklenir.
Sen açıkça diyorsun ki, ileride karar verici pozisyonunda olacak insanlar zeki olmasın, standart olsun.
O zaman ben de diyorum ki yolun açık olsun.
Not: Yukarıdaki zeka ile ilgili cümleler bir genelleme içermez, kimsenin de üzerine alınmasına gerek yoktur. Meslek lisesine giden insan zeki/çalışkan/başarılı olamaz gibi bir düşüncem yoktur.
bi de bu yök ve kemal gürüz-alemdaroglu(hic farketmez) oldukca bu hayatta düzelmez.Bundan adim gibi eminim . ___bosuna kendinizi paralamayin...
Challenger
15/06/2005, 21:09
Evet birilerinin hakkı yendi, yeniyor da. Ama bunlar meslek liselerinde okuyanlar değil.
? Size katılmıyorum.
Bu cümleyi cidden kurmuş olmamanı dilerdim.
Diyorum ki zeki ya da başarılı insanın önü açılmalı. Sen de diyorsun ki önü tıkanmalı, zeki olmayanın önü açılmalı. O zaten zeki, ona destek olmaya gerek yok, biz zekasını kullanamayana destek verelim.
Bu insan fen/anadolu lisesine girerken belli bir sınavdan geçmiş, belli bir elemeye tabi tutulmuş. Girdiği okulda başarılı olmuş, ÖSS'de de iyi bir puan almış. Yani adam başarılı. Ve sen diyorsun ki 'hoop, dur bakalım, başarılısın ama peki ya diğerleri ne olacak?'. Adama açıkça diyorsun ki 'sen aslansın, kaplansın, her halükarda başarırsın, dur şunları da bir kurtaralım'. Bu iş öyle 'aslansın, kaplansın'la olmaz. Herkes geleceğini kendi belirler. Başarı kösteklenmez, desteklenir.
Sen açıkça diyorsun ki, ileride karar verici pozisyonunda olacak insanlar zeki olmasın, standart olsun.
O zaman ben de diyorum ki yolun açık olsun.
Not: Yukarıdaki zeka ile ilgili cümleler bir genelleme içermez, kimsenin de üzerine alınmasına gerek yoktur. Meslek lisesine giden insan zeki/çalışkan/başarılı olamaz gibi bir düşüncem yoktur.
Ama burada size katılıyorum. Zekanın iyi değerlendirilmesi gerek. Ben de bunu savunuyorum. Ancak diyorum ki vaktiyle hiçbir şeyden habersizce, sadece ileride çalışmak istedikleri ve yatkın oldukları işin pratiğini, temel teknik bilgilerini edinmek için mesleki liseye gitmiş gençleri küstürmek niye? Zaten diğer liselerden mezun olanlarla eşit şartlar altında sınava giren bir öğrenci zaten başarılıysa sınavdan sonra bir mühendislik bölümü kazanabilecektir. Böylelikle mesleki liselerde okumuş ve ara eleman olmaktan öteye gidebilmek için belli yeterliliklere sahip (ister zeka deyin, ister beceri deyin, isterseniz başka bir şey) öğrenciler de kendini iyi değerlendirebilir. Teknik ve Anadolu Teknik Liseleri' nde böyle yığınla öğrenci vardı ve hala vardır.
yildizib
15/06/2005, 22:30
Olsanın ,keşkenin anlamı yok arkadaşlar.Bir an önce içine düştüğünüz durum ne ise kendiniz kurtulmaya bakın zira siz "sistem adil değil" dediğiniz için sistem değişmez.
Başkası adına konuşmayı sevmediğim için,şöyle olsa böyle olsa demeyi de sevmiyorum.Bu yüzden genelde cümlelerimi 1. tekil şahıs kullanarak kurarım .
Üniyi bitirmeye karar verene dek dipte ne yapıcağımı bilemez haldeydim.Kararımı verdim ve durum ne olursa olsun ondan kurtulmam lazımdı.Ben de yaptım.
Ama inanın bana hayat okumaktan çok daha zor.Çok daha acımasız...
euler: sanırım yanlış anlaşıldım cümle hatam olsa gerek.. Anlatmak istediğim şuydu:
Fen Lisesinden üniversiteye gitmek isteyen adam zaten zeki olduğu için başarılı olacaktır asıl puanı kırılması gereken onlar..
Aslında bu da biraz mantıksız oldu :) o anki ruh halimden kaynaklandı herhalde.. tam olarak şu anda yapacağımız Anadolu Lisesi'ne yazdırmak galiba.. yildizib'inde dediği gibi kendimizi kurtarmaya bakıcaz..
euler: sanırım yanlış anlaşıldım cümle hatam olsa gerek.. Anlatmak istediğim şuydu:
Fen Lisesinden üniversiteye gitmek isteyen adam zaten zeki olduğu için başarılı olacaktır asıl puanı kırılması gereken onlar..Işte ben de bunun tam tersini savunuyorum. Başarılı adamdan neden puan kırılsın, bu nasıl bir mantık? Aksine başarılı olana ek puan verilmeli, başarısız olana destek vermenin alemi ne?
Aslında bu da biraz mantıksız oldu :) bence de ..
Mingitau
15/06/2005, 23:06
Fen Lisesinden üniversiteye gitmek isteyen adam zaten zeki olduğu için başarılı olacaktır asıl puanı kırılması gereken onlar..
Yahu lisedeyken bir yandan bitirme projesi ile bulunduğumuz ildeki uninin imkanlarından(lab/kütüphane/danışman) azamai derecede faydalanmaya çalışıyor bir yandan da şapşal öss konularına çalışmak zorunda kalıyoduk, bu mu adalet?
Ama sende haklısın ne de olsa suyun başını tutanlar fazla keskin insanların önünü açmayı sevmez, birazda kıç korkusu bu, senin farklı olmanı bekleyemem
Mingitau: Benim farklı olmamı bekleme zaten :) Marjinal olmak değil amacım zira okula yazılacak olan ben değilim hani derler ya insan kendisi için yaşar diye ben öyle değilim galiba.. başkaları için yaşayıp hep birlikte biryerlere gelmek istiyorum.. Tabi ne kadar başarabiliriz bu şüphe içerisinde.. Hani demiştiniz ya bir ara "Kendin Bilmek lazım" diye.. Bilmukabele..
Tıp Dökümantasyonu okumuş, sadece mevzuatı bilen bir adamı Bilgi İşlem Sistem Yöneticisi diye oturtuyorlar masanın başına.. Peki soruyorum Bu mu Adalet? Bu durumda başka nedememi beklersin ki zaten? Nice okumuş insanlar var sürünüyor nice Siyasi yönden güçlü insanlar var padişah gibi yaşıyorlar.. ve şirket üzerinden bilgisayar operatörü adı altında sadece sabah akşam hasta kaydeden insanlarında işten çıkarılma sebebi çiğdem yemesi.. Tabi adamı "İşçi çıkarmak zorundayız" diye çıkaracak halleri yok. Bu da şunu gösteriyor galiba: Ya bu adamlar şu anki iktidarın adamları ve elleri kolları bağlı bu yüzden işten çıkarma sebepleri bu ya da biz salak yerine konuluyoruz.. Neyse mevzuu başka yönlere kayacak..
Mingitau
15/06/2005, 23:31
Evet kişi "Kendin bilmek gerek" isteklrinde de diğer şeylerde de...
Challenger
15/06/2005, 23:46
cS, başarılı olandan puan kırılması son derece mantıksız. Mesleki liselerden mezun olanların kendi dallarındaki mühendislik bölümlerine girişini engellemekle senin bahsettiğin "zeki olandan puan kırma" meselesi aynı.
Herhangi bir engelleme olmazsa zaten mesleki liseden mezun olan zeki bir öğrenci mühendislik kazanır. Kazanamayan da diğer arkadaşların da bahsettiği gibi kendi alanında başka bir işte çalışabilir. Ancak Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, normal lise vs' den mezun olmuş bir öğrenciden bir de puan kırmaya kalkarsan, ortalık işsiz kaynar.
cS yalnız anadolu lisesi'ne yazdırmak içinde LGS sınavında belli bir taban puanı geçmek gerekiyor, yani düz lise gibi direk "kayot bedeli" ni verip kaydedemezsiniz.şuan durum ne bilmiyorum ama genelde istanbul'daki anadolu liselerine girmek için lgs'de 850 civarı bir puan yapmak gerekiyo, tabi yedek kontenjanları falan takip ederek, o boşluğu yakalayarakta kaydedebilirsiniz daha düşük puanla.
adam akıllı bi anadolu lisesi için öğrnencinin 75-80 civarı bi net yapması gerekiyor 100 sorudan yani, kayıt işlemlerinde hiç baş ağrısı çekmeden (kontenjan takibi vs.)
konuya gelirsek, tabiki bilg. müh. olmak çok daha iyi olur, ünvanınız olur bikere, ama şuan liseye yeni girecek bir öğrenci için, şuanki şartlarda üni. mezunlarının bile ne kadar zor iş buldugunu düsünürsek (ki sartların gittikce zorlastıgınıda göz onune alırsak) bi 5 yıl sonra belkide birkaç üni.den diploma almak gerekecek belki o bile yetmeyecek, kim bilir.
ama şuan için meslek lisesi okumak düz lise okumaktan daha avantajlı gozukuyor, challenger sana katılıyorum dediklerin hakkında ama her düz lise mezunu uni. okuyamıyor, heleki bilg. mühendisligi.ama ilkogretim'de diploma notu 4 üstü olan biri rahatlıkla bi bilg. meslek lisesine gidebilir ve ortalama bi basarı duzeyi takip ederse pekala is sahibi olabilir, sınavsız ilgili bolumun 2 yıllık uni.sini okuyabilir.ve hatta bide meslek liseleri ogrencileri icin askerligin kısalması durumu var gundemde, ondanda yararlanabilir.hatta basarı duzeyini yuksek tutarsa teknik liseye gecip teknikar olabilir (bu normal meslek lisesi mezunu olmaktan daha iyi)
birde meslek lisesi mezunlarının cok rahat ilgili bolum icin ogretmen olma sansı var (nasıl müh. icin katsayı dusuyorsa öss'de, bunun icinde yukseliyor)
bana kalırsa su sekilde bir avantaj sırası olusturulabilir (dediklerim tamamen mühendislik konusu haricinde, ben meslek ve düz liseler arası genel kıyaslama yaptım sadece):
fen lisesi (istisnalar haric öss garanti) > anadolu lisesi (ogrenci sansa girmediyse öss bunada garanti gibi, yabancı dil avantajı) -> süper lise (ogrencide potansiyel var, yabancı dili kurtarır, uni. okuyabilir) -> meslek lisesi (hic olmassa meslek/iş garanti) -> düz lise (ogrenci parlak degilse ve baba parası yemiyecekse durumu kötü).
ha birde düz liselerin ogrenci kalitesi meçhul, genelde bol miktarda it kopuk vardır, ogrenci her ortama uyum saglayamayan, cevresi olmayan/cevre edinemeyen bir kisilikse isi zor olur.semte gorede degisir tabi.
umarım en iyi kararı verirsin.ogrenci lgs'de iyi bi sonuc elde etmisse tavsiyem bir anadolu lisesi, degil ama diploma notu cok iyiyse super lise, supere yetmiyo ama yuksek gibiyse, puanının yettigi bi meslek lise bolumu, oda yoksa duz lise.
ama hedef muhendislikse kesinlikle anadolu veya duz lise.(duz'de cok zorlanır, calısması gerekir ama hic olmassa hedefine ulasma sansı var)
pan: şu andaki aldığı LGS puanı 935.. Zaten öyle birşey olmasa Anadolu Lisesi'ni düşünmeyiz :)
o zaman sen daha ne meslekti duzdu ugrasıyosun ki :)
tamam iste iyi bir anadolu lisesi garanti
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.