PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Bilek burkulması

Reti
28/05/2005, 11:51
BT forumunda böyle bir başlık ne kadar doğru tartışılabilir. Ama hayatta böyle şeyler de oluyor işte.
Bir ay önce basketbol oynarken bir kaza sonucu sol kaşım açıldı. Hastahaneye götürdüler 15 dikiş atıldı.
Ertesi gün şişme oluşuncaya kadar ayak bileğimde bir sorun olduğunu pek farketmedim. Daha önce de başıma geldiğinden pek önemsemedim ve doktora göstermedim.
Şişlik 1 hafta sürdü bu sürede topallayarak yürdüm hep. Şimdi olayın üzerinden 1 ay geçmesine rağmen sol ayağıma hala ağılık veremiyorum, koşamıyorum, hareket kısıtlaması var. Hareketsizken ağrı yok. Sabah kalkınca çok ağrı oluyor.
sizce kırık veya çatlak olma ihtimali varmı?
Lütfen hastahaneye git röngen çektir demeyin çünkü 2 kez denedim oradaki kalabalığı görünce kaçtım hemen. Hiç zamanım yok günde 15 saat çalışmak zorundayım.

Zerzevat Adam
28/05/2005, 12:09
Vallahi hocam hastaneye git demeyin demişsin ama forumda ASA'dan başka birisi pek birşey diyemez bu konuya. O da "görmeden birşey diyemez" yani bir yolunu bulup gerçekten uzman birisine gözükmen gerek, sağlığın yerinde olmadıkça 15 saat değil 1.5 saat bile çalışamayabilirsin. Sağlık herşeyin başı.

sunny_smiley
28/05/2005, 12:19
parayü düşünmeden özel muayeneye git derim beklemek istemiyorsan. çabuk muayene olup, harcadığın parayı sana kazandırdığı saat kadar çalışarak kapatırsın.

Reti
28/05/2005, 13:30
Bazan aynı olayı yaşamış tecrübeli kişiler doktorlardan daha mantıklı çözümler üretebiliyor.
Her ay bağkura ödediğim 210 ytl primin 110 ytl si sağlık sigortası. İşe yarasın bari dedim gidipte özel doktora 50 ile 100 ytl arası bir rakam ödemek şu iş yokluğunda hoş gelmiyor.
Ayak bileği burkulması hakkında bildiklerim. O bölge ne kadar az hareket ettirilirse, İyileşme o kadar çabuk olur. Hatta doktor gerek görürse ( veya karar verirse) yarım alçı dedikleri diz altından topuğa kadar sabitliyorlar. ancak bununda kötü tarafı alçıda kaldığı sürece o bölge çalışmadığından adele zayıflaması oluyor ve burkulma olayı kronikleşebiliyor. Yani en ufak olayda tekrar bilek burkuluyor. Bunun yerine spor hekimleri ayağı zorlamadan düz bir çizgi üzerinde içe doğru basarak yürümeyi öneriyorlar.
Ben 1 aydır bunu uyguluyorum. İlk haftalara göre durum iyi. Fakat yüklenemiyorum yine de. Bu yüzden kemikte bir çatlaktan falan şüphelenmeye başladım. Veya o bölgede zorlanma sonucu tahrip olmuş dokuların iyileşmesi 1 aydan çok daha fazla süre istiyor olabilir.

sunny_smiley
28/05/2005, 14:05
Ayak bileği burkulması hakkında bildiklerim. O bölge ne kadar az hareket ettirilirse, İyileşme o kadar çabuk olur. Hatta doktor gerek görürse ( veya karar verirse) yarım alçı dedikleri diz altından topuğa kadar sabitliyorlar. ancak bununda kötü tarafı alçıda kaldığı sürece o bölge çalışmadığından adele zayıflaması oluyor ve burkulma olayı kronikleşebiliyor. Yani en ufak olayda tekrar bilek burkuluyor. Bunun yerine spor hekimleri ayağı zorlamadan düz bir çizgi üzerinde içe doğru basarak yürümeyi öneriyorlar.
Yarım alçı dediğin tam tersi olmasın, burkulma kronikleşmesin diye. Alçı çıkartıldıktan sonra belli hareketleri yapman gerekiyor vs. vs. Senin gibi ben de basket oynarken yere çok kötü indim, alçıya aldılar kronikleşmesin diye...

Mingitau
28/05/2005, 16:55
Bazan aynı olayı yaşamış tecrübeli kişiler doktorlardan daha mantıklı çözümler üretebiliyor.
Her ay bağkura ödediğim 210 ytl primin 110 ytl si sağlık sigortası. İşe yarasın bari dedim gidipte özel doktora 50 ile 100 ytl arası bir rakam ödemek şu iş yokluğunda hoş gelmiyor.
Ben 1 aydır bunu uyguluyorum. İlk haftalara göre durum iyi. Fakat yüklenemiyorum yine de. Bu yüzden kemikte bir çatlaktan falan şüphelenmeye başladım. Veya o bölgede zorlanma sonucu tahrip olmuş dokuların iyileşmesi 1 aydan çok daha fazla süre istiyor olabilir.
Kırıkçı çıkıkçı tarifi veremeyeceğimize göre doktora git demek durumundayız, lakin görüp geçirdiğim bir yöntem o bölgeye şekerlenmiş yağsız kıyma koymak iyi gelebilir.
Birde bunun aborjin usulü tedavisi var. Kurumuş adet kanı ve kurumuş spermleri sulandırıp bu bölgeye bir bez ve iki tahta(sabit durması için) ile sarıyorlar.(Evet bizim kültüre pek uyan bişey değil)
Eskimolar geyik kanının çöküntüsünü, Moğollarda at kanı pıhtısını kullanıyorlar aynı iş için.

turker
31/05/2005, 13:05
Çatlak 1-2 ayda iyileşebilyor ama belli bir süre zorlamalarda ve/veya yüklenmelerde çok ağrı yapabiliyor, o bölge şişlikler oluşabiliyor.

Çıkık veya kırık olsa ayağını rahat rahat oynatamazdın heralde....

Reti
01/06/2005, 14:12
Bu sabah ilk olarak devlet hastahanesi ortopetiden sıra alıp sonra işe gittim. 11.30 da tekrar gittiğimde 45. kişi olarak sıra gelmek üzereydi. Doktor hızlıca hikayeyi dinledikten sonra burkulan bileği şöyle bir elledi. "Kırık çatlak olduğunu sanmıyorum ama bir röntgen alalım dedi" Öğleden önce çektirip doktora yetiştirdim. Cama doğru tutup 4-5 saniye kadar baktı. "Bir şey yok, hareketsiz bırakma bol bol çalıştır dedi." romogel,ağrı kesici bir de antiromatizmal olmak üzere 3 adet ilaç yazıp gönderirken son anda sordum " doktor bey ağrıya rağmen üzerine yüklensem bir şey olmaz değil mi?" "Hayır! istediğin kadar yüklen" dedi. Bu gazla çıktım. iş yerinin merdivenlerini eskisi gibi ikişer ikişer hızla çıkmaya çalışırken . ağrıyan ayağım basamağa yarım basarken birden bileğim ağırlığı kaldırmayınca topuk aşağı doğru indi ve ağrıdan soğuk ter döktüm neredeyse.
Röntgen bileğin iç ve üst tarafından çekildi. ancak asıl ağrı dış tarafta. Şimdi acaba çatlak var da doktor aceleden farketmedi mi diye düşünüyorum..

HunTER
01/06/2005, 14:50
Bu arada gecmıs olsun.. Umarım kalıcı bısey degıldır..

turker
01/06/2005, 14:55
2 olaya şahit oldum. Bir doktor çıkık bir topuğu teşhis edemedi üstelik 2-3 defa film çekilmesine rağmen. 1 ay sonra başka bir doktor teşhis etti. Farklı bir doktor da 2 defa film çelikmesine rağmen çatlağı teşhis edemedi.