PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Kredi kartı

pekun
27/05/2005, 17:48
evet beyler hepimizin her gün kullandığı kredi kartları neden plastik yapılıyor
biliyormuyuz
cevabıda oldukça ilginç tabii önce yorumlarınız cevaplarınız

www.e-referans.com

sunny_smiley
27/05/2005, 18:00
çok anlamsız buluyorum yapmaya çalıştığını. soruyu burada sorsaydın ya, hayata dair bölümünde. zaten daha önce tanıtım için bir konu açmıştın. cık cık
böyle yaparak bende antipati dışında bir şey kazanmıyorsun mesela..

pekun
27/05/2005, 18:07
soru kredi kartı neden plastik sorusu
ayrıca kredi kartlarınıda ben yapmıyorum
artı bizler bu konu hakkında ne düşünüyoruz diye merak ettim
burası bir forum
sende antipati uyandırabilirim sonuçta beni sevmek zorunda değilsin
canını gerçekten sıkacak bir şey yaptıysam açıkça soyle şu şu gibi

sunny_smiley
27/05/2005, 18:16
sorunu tartışmak için sitene davet ediyorsun gibi geldi, yanlış anladıysam af ola

pekun
27/05/2005, 18:22
hayır sadece insanların ne düşündüğünü öğrenmek istedim
belki biraz bilinçlendirmek beyin cimlastiği ne dersek

sunny_smiley
27/05/2005, 18:51
bildiğim ilk kredi kartları, gerçi kart demek de doğru olmaz, kağıttan yapılmıştı. muhtemelen yine zenginlerden biri ya yağmurda ıslandı, kartı mahvoldu ya da ona benzer bir olay. sonra da suda bozulmayacak ve ucuz bir alternatif arayışına girip plastiğe yöneldiler (demir olamazdı yine)..

pekun
27/05/2005, 19:11
hayır cevabı bizlerin düşündüğü kadar saf değil

kurtcuk
27/05/2005, 19:25
Bence içerisindeki manyetik özelliklerin kolayca herhangi bi yerden alımını veyahutta manyetik dalgalarda verdiği cevabın bozulmasını önlemek için olabilir.

theskull
27/05/2005, 19:42
bu site daha önce de tanıtıldı sanki hatırlıyorum

pekun
27/05/2005, 20:04
beyler biz tüketiciyiz onlarda bizim paramızı alanlar yani biz kaybederken kazananlar
birde soruya bu taraftan bakın cevabı bulabilirsiniz

OnR
28/05/2005, 00:44
kurtcuk'un dediği oldukça mantıklı.

beyler biz tüketiciyiz onlarda bizim paramızı alanlar yani biz kaybederken kazananlar
birde soruya bu taraftan bakın cevabı bulabilirsiniz

yani plastik olunca çocuklar alır yamultur bozar parada onlarda kalır gibi birşey mi? :)

pekun
28/05/2005, 10:56
boyle bir vaka olurmu istediğinde yenisi çıkar
biraz ipucu vereyim
kumar la bu işin bir bağlantısı var

pekun
28/05/2005, 10:58
ah bizler ne kadar saf nekadar temiz düşünüyoruz
devleride bizler gibi sanıyoruz
bir dahaki konum 10 alışveriş hilesi olacak
tam on tane
bakın bizleri camera ses kayır cihazları ile çözüp neler yapıyorlar

osman
28/05/2005, 16:14
Sebebini bilmiyorum, ancak varsa kesin halkı biraz daha soymaya yöneliktir

Bankanın kapısından girmemeye yemin etmiş bir kişi olarak aklıma hiç iyi birşey gelmiyo.

açıkcası cevabı merak ediyorum

pekun
28/05/2005, 17:33
cevabı şu arakadaşlar
plastik olmasındaki sebep tüketici psikolojilerini iyi bilmeleri. nasıl farklı kültürleri araştıran antropolglar varsa tüketici antropologlarıda var biz ne zaman nasıl ne alıyoruz ne düşünüyoruz
kredi kartlarının plastik olmasında sebep insanların plastik olab bir şeye değer vermemesi
las vegas daki kumarhane fişleri gibi
1000 $ fiş plastik adam eliyle 1000 $ msaya koymaz ama orada bir an o plastiği bir sayıya yatırabiliyor
bizlerde kredi karıyla almakta tereddut ettiğimiz bir şeye nakit verecek olsak belki vazgecebiliriz ama kredi kartındaki bu değersizlik olayı bize alımı hafifletiyor
dunyada 2 trilyon doların kredi kartıyla döndüğünü düşünürsek bu prikolojinin etkisi açıkça ne kadardır tahmin etmek gerekir.
ve ayrıca artık dikkatli olmak
yakında büyük alışveriş merkezlerinin 10 hilesini yazacağım
duydukaç hiç bir şeyin rastgele olmadığını anlayacaksınız

IcenGuard
28/05/2005, 18:35
Ne kadar saçma,
Plastik dışında başka hangi altarnatif var? Tahta, kağıt, metal, kumaş?
Cüzdanımdaki tek plastik olan kart kredikartı değil, kimlik kartlarından, üyelik kartlarına kadar hepsi plastik.

Mingitau
28/05/2005, 19:02
Saçma, zira elimi cebime atasıya kadar ne ile ödeyeceğimden satış yapan adamın haberi olmuyor. Bu noktada eski usul at pazarlığı yöntemlerini bilmek gerekiyor tabii

teddmcload
28/05/2005, 22:20
ilginç bir bilgi aslında plastikten yapılıyor olması. tabi bu durum oldukça da işe yarıyor o da aşikar

acemi
28/05/2005, 22:39
Kagit, plastikten daha degersiz birsey ama kimse kagit paralari kolay kolay harcayamiyor.

pekun
29/05/2005, 12:04
bir başka bakış açısı
hiç bir kredi kartının üstüne ne para ile ilgili bir yazı nede parayı temsil eden bir resim grafik bulunur

Mingitau
29/05/2005, 12:19
aksine bonus kartın üzerinde var

acemi
29/05/2005, 12:32
hiç bir kredi kartının üstüne ne para ile ilgili bir yazı nede parayı temsil eden bir resim grafik bulunur

Bu dediginden, kredi kartini degersiz yapan seyin plastik olmasi degil, uzerinde parayi animsatan seyler yazmamasi oldugu sonucu cikar.

Ama uzerinde adimiz yaziyor. Uzerinde adimiz yazan seyler bizim icin onemlidir. Ornegin nufus kagidini kaybetmektense, 100 milyon kaybetmek daha iyidir.

pekun
29/05/2005, 12:38
kredi kartının plastik olmasında ki cevap benim veya kimliği belirsiz kişilerin bir türetimi veya yorumu değil.
Bu bizzat tüketici davranışlarını inceleyen bir ticari bilim dalının elde ettiği bilgiler ile uyguladığı yöntemlerden biri.
buna benzer bir çok şey var.
kaynak vermek gerekir ki Dr. Bill Quain

acemi
29/05/2005, 13:21
kredi kartının plastik olmasında ki cevap benim veya kimliği belirsiz kişilerin bir türetimi veya yorumu değil.

Zaten karsi cikmalar sana degil, denilen seye. Denilenleri sahsina yonelik olarak algilama. Bilimsel calismalarin sacmaladigi cokca gorulmus birsey, hele konu sosyolojiyse...

pekun
29/05/2005, 13:52
bu bilimsel çalışma değil
bilimsel itiraf
mesela marketlere girdiğimizde zaman en temel tüketimlerin reyon sonlarına konulması gibi
bu bir rastlandı değil yada oylesine yapılmış bir şey
hatta bir açıklama daha yazayım
büyük alışveriş merkezlerinde ışıklandırma testleri yapılır
içeriye girenin gözünü dakikada 15 seferden fazla kırpmasını engelleyecek şekilde ayarlanır

acemi
29/05/2005, 14:02
Gold Card olayina bir aciklik getirir misin o zaman? Burada karti, hem plastikten yapip degersiz, hem de altin gibi gostermeye calisip degerli yapmaya mi calismislar?

IcenGuard
29/05/2005, 15:09
ben sürekli gözümü kırptığım biryerden alışveriş yapmak istemem, aynı şekilde evde otururken de sürekli gözümü kırpmak istemem. Adamlar benim mutluluğumu düşünüyor bu kötü bir şey mi?

pekun
29/05/2005, 18:04
Gold kart olayına açıklık getireyim gold kart sahiplerinin para sıkıntısı yoktur ve bu kart bir ayrıcalıktır. ayrıca gold kart sahipleri kartlarını çıkarıp göstermeye bayılırlar bu onların statu simgelerinden biridir.
1 dolarlık saatle 1000 dolarlık saatin aynı zamanı göstermesine rahmen rolex bir statu olduğu gibi :)

pekun
29/05/2005, 18:08
geçen markette çıkarken arkamdaki bayan kucağı dolu salçaya yere düşürdü sonra eğilip alırken şöyle dedi
sepet almadım salça alıp çıkacaktım :)
insanlar alıveriş merkezlerinde almayı tasarladığı şeylerden çok daha fazlasını alıp çıkarlar. biz alışveriş ve türketim yaptıkça üretici ve satıcılar daha fazla zenginleşmekte.
bizler bir şeyi indirimli aldığımızda yada 12-24 taksit sanıyoruzki tasarrfu ediyoruz halbuki indirimlide alsan taksitlede alsan sonuçta bankadaki hesabın azalır. indirimli alarak zengin olunamaz.
ayrıca sağa sola bakalım hep al al la % 40 indirim al yok 12 tasit al, paran yokmu şimdi al 3 ay sonra ödemeye başla :)

pekun
29/05/2005, 18:13
Amerikada yapılan araştırmalarda nüfusun % 78 nin borcu önündeki 4 aylık gelirinden fazla bu demekki bu gün işlerini kaybetseler gelecekleri için bir şeyleri yok :)
firmalar her şey bizleri tüketim canavarına dönüştürmekte bize sanki ihtiyaç gibi gösterilen bir çok şey aslında hiç ihtiyacımız olmayan bir şey

yakın zamanda bir site yapacağım
tüm bu firmaların oyunlarını reklam aldatmacalarını kredi kartlarındaki matematiksel dolapları , büyük alışveriş yerindeki hileleri hepsini
sloganı "savaş savaş" tüketici uyanıyor gibi bir şeyler

acemi
29/05/2005, 18:17
ayrıca gold kart sahipleri kartlarını çıkarıp göstermeye bayılırlar bu onların statu simgelerinden biridir.

Demek ki insanlarin bir seyi, obje degeriyle degil simgeledigi seyin degeri ile degerlendirme yetileri oldukca gelismis. O nedenle paranin kagittan olmasi veya kredi kartinin plastikten olmasi, insanlarin gozunde bunlari degersiz yapmaz.

pekun
29/05/2005, 18:17
sloganı düzeltiyorum "savaşsa savaş"
şimdi bakın basit bir araştırmadan bahsedeyim

tüketici antropologlarından bahsetmiştim hani bizlerin nasıl aldığını alırkenki davranışlarımızı inceleyen . büyük bir alışveriş merkezini cameralarla donatıyorlar yukarıdan aşağıdan sağdan soldan ses dinleme cihazları . ve bir hafta boyunca kayıt
sonra izliyorlar neler yapıyoruz nasıl alıyoruz. nasıl daha fazla satacaklarını ortaya çıkarmaya çalışıyorlar adamların işleri bu.

demek istediğim sen ben almaya 5 dakika içinde karar veriyoruz onlar aldırmaya tüm gün hafta ay yıl bunu düşünüyorlar.

pekun
29/05/2005, 18:18
yani bir alışveriş merkezine yada bir siteye girdiğimizde onlar kendi evinde biz ise deplasmandayız gol yememiz kaçınılmaz :)

Gurhan
29/05/2005, 20:51
kredi kartını düzgün kullanmayan bir insan ay sonunda ekstresine bakıp kredi kartının zararlarını anlayamayacak kadar ahmaksa ne sen ne de antroploglar bu konuda birşey yapabilir

düzgün kullananlar zaten şikayetci değil bu icattan, Dr. Bill Quain ' i ne ilgilendirir ki

pekun
29/05/2005, 23:55
dostum bu zihniyet yüzünden ab üyelik görüşmelerin kilit akşamı semra %76 reyting almadı :)

acayip
30/05/2005, 03:01
sloganı düzeltiyorum "savaşsa savaş"
şimdi bakın basit bir araştırmadan bahsedeyim

tüketici antropologlarından bahsetmiştim hani bizlerin nasıl aldığını alırkenki davranışlarımızı inceleyen . büyük bir alışveriş merkezini cameralarla donatıyorlar yukarıdan aşağıdan sağdan soldan ses dinleme cihazları . ve bir hafta boyunca kayıt
sonra izliyorlar neler yapıyoruz nasıl alıyoruz. nasıl daha fazla satacaklarını ortaya çıkarmaya çalışıyorlar adamların işleri bu.

demek istediğim sen ben almaya 5 dakika içinde karar veriyoruz onlar aldırmaya tüm gün hafta ay yıl bunu düşünüyorlar.

Arkadaşım neticede adamların işi bu. Elbette ki tüm yıl bunu düşünecek, İnceleyecek, araştıracak, bütçesi yettiğince yüksek maaşlar verip en iyi pazarlama dehalarını alacak.Herkes daha fazla kazanmak ister ,istisnalar kaideyi bozmaz.

Ve sonuçta her işde pazarlama vardır, iyi pazarlayan kazanır.İnsan ne iş yaparsa yapsın illa ki ucundan kıyısından bulaşır.Marketler seni daha fazla tutmak, daha çok şey aldırmak için elinden geleni yapar.Keza nasıl elektronik firmaları ürününü aldırmak için neticede aynı olan ürünü bin türlü kılıkta sunuyorsa, veya kumarhanelerde zamanı hatırlatıcı hiç bir şey bulundurulmuyorsa , veya marketlerde çocuk etkisini kullanmak için şeker, çikolata benzeri şeyler alçak raflara konuyorsa vs. vs. Örnekler çoğaltılabilir.

Şimdi bir açıdan bakıldığında sen de pazarlama yapıyorsun, neyi pazarlıyorsun, açacağın siteyi.

Şimdi yanlış anlaşılmasın kesinlikle şahsi olarak sana bi şey demiyorum. Söylemek istediğim konunun geneli ile alakalıdır.

Yukarıda da söylediğim gibi herkes işini en iyi yapmaya, daha fazla kazanmaya çalışır.Burada önemli olan insanın bilinçli olması ,kendi hesabını bilmesidir, Hesabını bilmeyen adam parası varsa parasını harcar, yoksa kredi kartı kullanır, o da yoksa eskiden olduğu gibi bakkala yazdırır, ya da gider borç alır gene alacağını alır.Gerisi bahane bence.

Tabii bilinç derken yanlış anlaşılmasın, genel bilinçten bahsediyorum, alışveriş bilincinden değil.

pekun
30/05/2005, 09:40
işte savaş savaş dememin sebebi onlar nasıl profosyenel hareket ediyorsa. bende tüketici bilinci için yarı profosyenel hareket edip insanları gerçekten ihtiyacım varmı sorusunu almadan önce kendisine sorma bilincini yaygınlaştırmak.
amerikada bu tip bir sürü sivil toplum örgütü var siteleride var. yani firma uyanıklıkları ile ilgili halkı bilinçlendiren neden bizde olmasın. sen harika alışveriş yapabilirsin ama ya diğerleri.

acemi
30/05/2005, 11:05
Sitenize simdi baktim da... Pazarlamanin ve tuketim kulturunu pompalamanin en rezil hali sitenizde mevcut.

HunTER
30/05/2005, 11:45
işte savaş savaş dememin sebebi onlar nasıl profosyenel hareket ediyorsa. bende tüketici bilinci için yarı profosyenel hareket edip insanları gerçekten ihtiyacım varmı sorusunu almadan önce kendisine sorma bilincini yaygınlaştırmak.

Ben sana alternatıf gelecegı kurgulayım.. Dunyada sızınkıne benzer hareketler cogaldıkca, ıktıdardakıler endıselenmeye baslar.. Yaratılan uretım fazlası sosyal sınıflar arasındakı farkı mınumuma ındırmıstır.. Senın ornegınde oldugu gıbı bı cogu artık oynanan oyunun farkındadır.. Iktıdar bu tur ınsanlar ıcın gereksızlesmıstır artık..

Bu durumda ıkı yol vardır.. Oncelıkle uretım yavaslatılmaya calısır.. Boylelıkle halkların yoksullasması ve tekrar ıktıdar bagımlısı olması amaclanmaktadır.. Ancak bu gerılımı arttırdıgı ıcın bundan vazgecılır.. Ancak hareket durmaz.. Sonunda gerılım bı devrımle noktalanır.. Yenı gelen ıktıdar kurdugu dıktatorlukle devrımın bekcılıgını yapar..

Oysa onunda amacı aynıdır.. Iktıdar.. Tarıh boyunca yasayan uc sınıf garıp bı sekılde hep dengeye oturmustur.. Alt sınıf yasanan calkalanmalardan genelde en zararlı cıkanıdır.. Catısma orta sınıf ve ust sınıf arasında yasanır.. Ve orta sınıf devrımlerle ust sınıfı alt ettıgınde kendını onun yerıne koyar..

Iste bu asamada devrımle bırlıkte gelenler tarıhten aldıkları dersler ve 19 yuzyıldan ıtıbaren gelısen dusunce akımlarının etkısıyle yenı bı yol denerler.. Yapmak ıstedıklerı sey sarkacın kolunu bu kez durdurmaktır.. Ikı seye ıhtıyacları vardır.. Ilkı uretım fazlasını yoketmek, ıkıncısı halkı ıktıdara bagımlı kılmak..

Bunun ıcın sonu gelmez savaslar baslar.. Boylece hem uretım fazlası halka dagıtılmadan savaslarda harcanacak hemde savas, bagımlılıgın pısıkolojık zemınını hazırlayacak.. Ama bu yeterlı degıldır.. "Partı" nın amacı sonsuzluk oldugu ıcın zamanada hukmetmesı lazımdır.. Bu nedenle gecmıs hergun yenıden yazılır.. Artık partının soylemı dısında bı gerceklıkten soz etmek mumkun degıldır.. Ozetle,

Savas barıstır
Bılgısızlık guctur
Ozgurluk kolelıktır

Tum bunlar olurken yıl 1984 tur..

pekun
30/05/2005, 12:01
paronayakmısın :)
yinede güzel olmuş biraz dağınık ama
yani iyi bir beyin cimlastiği ve başarılı her nekadae soylediklerine katılmasamda verdiğin yorumdaki kaliteyi takdir etmeden geçemem.
bu arada acemi olumsuzda olsa eleştirin için teşekkurler olayı dahada sadeleştireceğim.

acemi
30/05/2005, 14:07
bu arada acemi olumsuzda olsa eleştirin için teşekkurler olayı dahada sadeleştireceğim

Sadelestirmeyi gerektirecek bir elestirim olmadi. Elestirdiginiz seyle sizin dusunceleriniz arasinda pek de bir fark olmadigini soyluyorum.

Else
30/05/2005, 15:33
psikolojik değil tamamen ahmaklıktan bu anlatılanlar. Kafası çalışan adam düşmez böyle şeylere zaten. Psikolojik ataklar vs zayıf insanları avlamak için yapılıyor. Adi'ce...

pekun
30/05/2005, 15:45
acemi
eleştirdiğim şeyle düşüncem arasındaki farkı devasa eğer cidden bunu göremiyorsun sanırım ben kendimi yada site işimizi yeterince ifade edemedi
göremediğin farkları yazarsan cevaplarım

pekun
30/05/2005, 15:56
küçük bir hikaye anlatmak isterim
" zamanın birinde hindistanda renklerle dans eden bir ressam varmış birde öğrencisi . ressam öğrencisin yaptığı resimlere bakarak artık yetiştiğine inanmış ve verilmesi gereken son bir ders için yanına çağırmış . resimlerinden birini kasabanın meydanına götürmesini ve yanına bir kalem bırakmasını istemiş. resmin yanında da şoyle bir not "resimde beğenmediğiniz yerleri kalemle çarpı atın" ertesi gün öğrenci kasaba meydanındaki resmin yanına geldiğinde tüm resmin çarpılarla dolu olduğun görmüş resmi alarak hocasının yanına gitmiş ve üzüntüsünü belirtmiş. Hoca bir resim daha almasını ve kasaba meydanına götürmesini birde yanına boya fırça bırakmasını istemiş. bu sefer resmin yanındaki notta "resimde beğenmediğini yerleri boya ve fırça yardımı ile düzeltiniz" yazıyormuş. öğrenci ertesi gün resmin yanına geldiğinde resme hiç. dokunulmadığını görmüş hocasının bunu söylediğinde son derside dinlemiş. hocası "eğer yaptığın şeyleri onu anlayamayacak birilerin eleştirmesine izin verdiğinde insanların ne kadar acımasız olduğunu görebilirsin ama eğer eleştiri ve öneri istersen aynı insanların hiç bir şey yapmayacaklarınıda görebilirsin, sen bir ressamsın ve resimlerini onu anlayacak insanlara sergile"

pekun
30/05/2005, 16:01
acaba bu forumdan kovuluyormuyum ?
sanırım gitmenin vakti geldi.
yazdıklarımı, okuyan düşüncelerimi eleştiren ve onaylayan herkese teşekkurler.