PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C++ ve VT programcılığı ?

Kefukar
12/05/2005, 16:19
Merhaba. Arkadaşlar, üsdatlar; Ben veri tabanı ağırlıklı (muhasebe/market otamasyonu/hastane vs.) projelerde yer almak istiyorum. Bunun içinde delphi öğrenmeye başlamıştım. Ama gönlümde C++ ve java vardı. Bu aralar C++ hakkında araştırmalar yapıyorum. Şimdi sormak ve öğrenmek istediklerim ,
1. C++ öğrenmek (sanırım) Delphi öğrenmekten zor mu? Ne kadar zor?
2. Bu bahsettiğim projeleri C++ la yapmak (delphide yapılmış muadilleri ile kıyaslanırsa) mümkün mü? Evetse mantıklımı C++ da yapmak gene Evetse cevabınız Çokmu uzun zaman ve emek alır?
3. Peki Bu tür projeler için illaki Borland veya Visual C++ kullanmak şart mı? Mesela bir Dev-C++ de mümkün mü?

NOT : Neden C++ derseniz geleceğime şimdiden yatırım yapmak istiyorum.. :kuul:
Herkese Teşekkürler... Kolay gelsin..

karamemed
12/05/2005, 17:36
1. Bence C++ daha zordur(Delphi bilmiyorum ama aşinalığım vardır).
2. O tür veritabanı ağırlıklı projeleri C++'ta yapabilirsin. Ama bu iş Delphi'de ki kadar kolay olmayacaktır. Özellikle de Visual C++ veya Devc++ düşünüyorsan. Ama C++'tan sonra .Net platformuna geçersen çok rahatlarsın bu konularda. Borland'ın C++'ı ise Delphi ile aynı mantıkta bildiğim kadarı ile.
3. Bkz. 2

Kefukar
12/05/2005, 18:08
Teşekkürler... Ben delphide çok bir gelecek görmediğim için C++ a geçmeyi düşünüyorum.

sımone
12/05/2005, 23:08
Delphide projeler geliştirmiş ve C++ dada uzun süredir ilgilenen biri olarak;

1) Benim fikrim C++ daha zor.
2) C++ ile dediğin projeleri yapabilirsin tabi Delphiden daha uzun zaman alacaktır. Bundan kastım Visual C++ veya Dev-C++. Borland C++ delphi ile tamamen aynı mantıkta aynı VCL kütüphanesi mevcut hatta çoğu altyapısı Delphi ile yazılmış. O yüzden Delphi yada Borland C++ ile yazman syntax dışında pek farketmiyo.
3) Şart değil Dev-C++ ilede yazarsın ama borland C++ daki gibi mouse ile sürükle bırak form tasarlayamassın.Herşeyi kod ile yazman gerekir. İlk etapta bence zor gelebilir.

sckz
13/05/2005, 03:18
Dev-cpp den bahsedersek, ben nedense bir türlü sevmedim bunu.. Çünkü derlediği dosya boyutu Visual Studio ve BCB ye göre çok daha büyük oluyo (basit bir uygulamada iki katına çıktığını gördüm...)

ve Dev-cpp ta karşılaştığım garip bir olay:
int armut[] = {12, 12};
delete armut;

yasdığımda zorun vermiyo... oysa Visual Studio bu durumdan çok şikayetçi (runtime da)...

Kefukar
13/05/2005, 09:05
İlginize teşekkür ederim. Peki birde şunu duydum bir yerde bana pek inandırıcı gelmedi bir de siz üsdatlara sorayım dedim; Borland C++ ile projeyi geliştirip Free bir C++ derleyicisiyle (tabi bazı eklentiler .. kütüphane v.s... yapılıyor olabilir) derleyip sorunsuz bir şekilde satarsın programı!
Var mı böyle bir olay, mümkün mü?

acehreli
13/05/2005, 23:21
sckz, delete'i armut orneginde oldugu gibi otomatik bir nesne icin cagirirdigimiz icin tanimsiz davranisa (undefined behavior) neden oluyoruz. Bu durumda program herhangi bir davranis gosterebilir. Derleyicilerin boyle bir kistasla karislastirilmalari bence dogru degil.

Derleyici ve gelistirme ortami secimleri konusundaki gorusleri de tamamen kisisel buluyorum. Ben bu gune kadar hem g++ ile hem de VC++ ile profesyonel olarak calistim. Ikisi de oldukca iyi ve kullanislidir. Borland da oldukca saygin bir firma ve derleyici... Her derleyicinin ve gelistirme ortamininin iyi ve kotu taraflari vardir. Kisaca, farketmez... :)

Kefukar, yazilan kaynak kod ne kadar standartlara bagli kalinarak yazilmissa, o kadar kolayca tasinabilir. Ama ne olursa olsun sorunlar cikiyor. Ben g++'in eski bir surumunden yeni bir surumune tasirken bile sorunlarla karsilasmistim. Ornegin eski surumun goz yumdugu yanlis bir kullanim yeni surumde derlenmiyor olabilir. Bir kere derleme sorunlarini astiktan sonra, program parcalari (object files) kutuphaneler ile baglanir ve istedigin olur.

Eger yasal olup olmadigini soruyorsan, ve eger Borland kutuphaneleri kullanilmissa; yine o kutuphanelerle baglamak gerekecegi icin, yasal olmayan bir duruma dusulmus olabilir. Ama hic emin degilim... :)

Ali

Kefukar
14/05/2005, 08:34
@acehreli, teşekkür ederim. Kolay Gelsin.

Euclides
14/05/2005, 11:35
1.... Borlan C++ BUilder'da tıpkı delhpi'ye bezer hatta aynı komponentleri bile kullabilirsin..
2....
Dev-C++ dünyanın en abuk derleyicisi olan mingw'yi kullanır. mingw windows için tam bir rezalet. Windows'un program modeline uyumsuz kodlar üretiyor... IDE'ye değil derleyiciye bakmak daha doğru..

Adama geliyor tüm string'i (ki zaten .data'Da) tekrar stack'A koyuyor... manyaklık bu...

Mingw
add esp,-1234....
mov eax,[.data+offset helloworld]
mov [esp+...],eax
mov eax,[.data+offset helloworld+4]
mov [esp+...],eax
mov eax,[.data+offset helloworld+8]
mov [esp+...],eax
mov eax,[.data+offset helloworld+12]
mov [esp+...],eax
mov [esp+...],param1
mov [esp+...],param2
mov [esp+...],param3
call MessageBox
add esp,12434....

sckz
14/05/2005, 11:47
saol Euclides bunu bi yere not edeyim... (Dev-Cpp ile ilgili olan kısmı)

sımone
14/05/2005, 12:11
Evet bende not ettim:)