Tam Sürümünü Görmek İçin : öss
Ya bu öss nedir amacı nedir?
1-Öğrenci seçmekmi öğrenci tepmekmi
2-Yeni bir hayatmı yoksa zavallı bi zaman mı :aglama:
purple_496
23/04/2005, 19:23
öss nin amacını bende anlamış değilim.11 yıllık okul hayatından sonra ki insanın hayatı 3 saatlik bir sınavamı bağlanmalı?hadi o 3 saat geçti diyelim ya sonrası mezun olduktan sonra yani su "11 yıllık okul hayatına" 4 yıl daha eklenip te açıkta kalmak...Bide üstüne "üniversiteli işsiz " olmak var.yada onu bırakın bi işe giripte müdürünün senin okul hayatına oranlayınca dörtte biri bile olmayan biri olması ve senin yaptığın hiçbişeyi beğenmemesi çok daha acı verici............
Birileri kazanırken birileri kaybetmek zorundadır. Kaybeden, kazanmayı hakedipte kaybetmiş olabilir; ama kazanan kesinlikle hakederek kazanır.
Kaybeden, kazanmayı hakedipte kaybetmiş olabilir; ama kazanan kesinlikle hakederek kazanır.
Kesinlikle Katılıyorum.
+1
Mingitau
23/04/2005, 23:19
Yahu tamam bunalımdasınız da gidin zıplayın tepinin ib yerleri dağıtın foruma taşımayın şu stresinizi...
Notiz : Streste olanlara Mingitau usülü yoga dersleri verilir...
mazur gör einstein'ı mingitau, nitekim öss yaklaştı :) ben de o stresin içindeyim. ve öss cidden saçma bir şey. diğer ülkelerdeki hiçbir uygulama bu kadar adaletsiz ve saçma olamaz..
niye mi?
1. hangi ülkede bir gencin kariyeri 3 saatlik sınavla belirlenir?
2. hangi ülkede mevcut okul müfredatı yetersiz kalır da insanlar dershanelerde yatar, kalkar?
3. hangi ülkede son iki ay eşşekler gibi kasmak için yalandan raporlar alınıp okula verilir?
4. hangi ülkede dershane de yetmez özel hocalar tutulur?
5. hangi ülkede üniversite sayısı ile üniversitede okumak isteyen öğrenci sayısı arasında uçurum var?
ve dahası...
almanya'daki sistemi az buçuk biliyorum.
abitur denen bir sistem var. konuları sizin lise boyunca işlediğiniz konular. farklı bir şey yok. her dersten 3-4 saatlik yazılı sınava giriyorsun. içinden en kötü derece aldığından sözlüye giriyorsun ve ayrıca yazılısına girmediğin bir dersin sözlüsüne. bunun yanında lise boyunca aldığın notlar da eklenerek bir karne oluşturuluyor (ki bunların etkisi cidden fazla, türkiye'deki gibi değil. o yüzden orada ortaöğretim de daha kaliteli) bu karne doğrultusunda istediğin bölüme giriyorsun. her yerde acaip gözde olan tıp avukatlık gibi bölümlerde yüksek puan alman lazım ama mühendisliklerde filan sorun olmuyor. niye mi? çünkü üniversitelerin toplam öğrenci kapasitesi 300.000, sınava giren öğrensi sayısı 350.000!
şu anda çalışmam gerekirken -sinirlendim öss olayına gene- bunları yazıyorum, o başka :)
inşallah çalışmalarınız karşılıksız kalmaz istediğiniz yerlere girersiniz, ancak şunu da belirtmekte yarar var ki nereyi kazanırsanız kazanın, "ben bunun için mi gece gündüz çalıştım" diyecek şu anda okudğunuz lanetin yüksek katlarını okuyacakınız. bilginize... :)
öss adaletsiz olabilir ancak şu durumda yerine ne yapılabilir epey düşünmek lazım...
dershaneye gitmeden gayet güzel yerler kazanmış çok insan tanıyorum.
öss "gerçek hayata" benziyor bence...
öss adaletsiz olabilir ancak şu durumda yerine ne yapılabilir epey düşünmek lazım...
dershaneye gitmeden gayet güzel yerler kazanmış çok insan tanıyorum.
öss "gerçek hayata" benziyor bence...
Hadi adaleti görmezlikten gelelim ya bu sistem bize ne kazandırıyor.Şahsen ben üniversitede her şeyi unutacam.Ha şunu söyliyeyim; bu sistem ezbere değilde tam olarak uygulamaya gerçeklere dayalı olsaydı işte ozaman üretkenlik artar yorum artardı.
Hepimiz üniversiteye kendimizi geliştirmek adına giderdik.ama bugün ekmek aslanın ağzında diyip aç kalmamak için gece gündüz çalışmaktayız.
IcenGuard
24/04/2005, 09:15
Cidden bosuna sıkılıyorsunuz, sanmayın ki okula girdiğinizde herşey daha rahat olucak, aksine hersey daha da zorlasacak. simdiden alısmaya baslayın derim ben..
merak etme unutsanda tekrar ogrenirsin. Turker demis zaten gercek hayatı kazandırıyor size. Neyse seneye ne dediğimi anlarsın.
cappytoi
24/04/2005, 10:00
Hadi adaleti görmezlikten gelelim ya bu sistem bize ne kazandırıyor.Şahsen ben üniversitede her şeyi unutacam.Ha şunu söyliyeyim; bu sistem ezbere değilde tam olarak uygulamaya gerçeklere dayalı olsaydı işte ozaman üretkenlik artar yorum artardı.
Hepimiz üniversiteye kendimizi geliştirmek adına giderdik.ama bugün ekmek aslanın ağzında diyip aç kalmamak için gece gündüz çalışmaktayız.
ne öğretiyor biliyor musun? sabır, azim, kendini kontrol etme, ezberleme, mantığını kullanma. hayatımız 1 saniyede nasıl değişebiliyorsa 3 saattede tamamiyle değişebilir. bu mantık saçma. çünkü sen bu sınava birikimle giriyorsun, 1 senelik çalışmanla giriyorsun. asıl buna yüklen, sınavın zamanı değilde kendisi gereksiz bence (sanmayın ki öss karşıtı değilim)
Cidden bosuna sıkılıyorsunuz, sanmayın ki okula girdiğinizde herşey daha rahat olucak, aksine hersey daha da zorlasacak. simdiden alısmaya baslayın derim ben..
merak etme unutsanda tekrar ogrenirsin. Turker demis zaten gercek hayatı kazandırıyor size. Neyse seneye ne dediğimi anlarsın.
Aynen @turker ve @IcenGuard 'ın dediği gibi, hayatın gerçeklerini öğreniyorsun, ayrıca üni. dediğinde çok öyle abartıldığı gibi bir şey değil. sadece çalışmayan adama süper :) :p
Mingitau
24/04/2005, 12:53
Eğer mühendislik kazanırsan kazandığın okuldaki zihniyete bağlı olarak bir 2 yıl daha unutmayacağına unutamayacağına garanti veririm. Aksine daha gereksiz şeylerle de haşır neşir olacaksın, birinci yılını rahat ederek geçirmek istiyorsan türev, integrale ve kinematiğe yazın iyi çalış tabii hedefin mühendislikse :)
ÖSS'nin amacı öğrenci seçmektir. Geniş öğrenci kitlesi içinden şansı en iyi gitmiş, en çok çalışmış, en zeki, imkanları en geniş olan, vs.. öğrenciyi seçmektir.
Dünyanın hangi ülkesine giderseniz giden ama üç saatlik, ama beş saatlik sınavlara tabi olursunuz. Sınavlar (mülakat) başarı sisteminin değişmez dinamiğidir.
Dolayısıyla ÖSS'ye hazırlanan genç kardeşlerimizin yapması gereken şey ÖSS'nin faydalarını/zararlarını düşünmekten ziyade, bu sistemi değiştirebilecek kilit yerlere gelmek için hiçbirşey düşünmeden ÖSS'ye çalışmak ve iyi bir yere kapak atmaktır.
ben de üniversite öğrencisiyim biz de zamanında stres yaptık ama gördüm ki hepsi boşmuş .
ister sen yaptın ondan diyin ister yalanlayın ama öss üniversiteye gidecek bir öğrencinin gireceği en kolay sınav. hele bi de tıp okuyorsa keşke herşey öss gibi olsa
öss nin adaletine gelince denildiği üzere mutlaka bi sınav olacak zaten kariyer yapmak isteyenler için hayat sınav durmadan sınava giriyorsunuz
o yüzden herşeyi oluruna bırakmak en iyisi
Yahu tamam bunalımdasınız da gidin zıplayın tepinin ib yerleri dağıtın foruma taşımayın şu stresinizi...
Notiz : Streste olanlara Mingitau usülü yoga dersleri verilir...
Güncel konuların tartışıldığı bu forumda sen adresi şaşırmısın :super:
Ayrıca Karete Dersi Verilir... :p
purple_496
27/04/2005, 18:18
peki ya öys sisteminin getirisi nedir???
cappytoi
28/04/2005, 11:15
çalışan öğrencinin kazanması, üniversitedeki eğitime temel veren bir lise öğretimi
Bilmiyorum arkadaşlar bence sadece öss değil türkiyedeki eğitim sistemini köklü bir şekilde değiştirmek gerekiyor... :hey:
Mesela nasıl bir sistem getirmek gerekiyor ?
Ya bu öss nedir amacı nedir?
1-Öğrenci seçmekmi öğrenci tepmekmi
2-Yeni bir hayatmı yoksa zavallı bi zaman mı :aglama:
Kesin olan birşey varsa, insan hayatında bir kırılma noktası olduğudur...
bu işi oturtmuş ülkelerin sistemleri referans alınarak yeni bir sistem getirilebilir. işin içinde olmadan konuşmak her zaman çok kolaydır tabii ama bu şekilde ülkenin bir yere varamayacağı gerçek.
evet öss çok çalışanın başardığı bir sistem, hak eden kazanır doğru ama bu dilim yüzde binde kaç? türkiye'de üniversite mezunu sayısı %3'müş. ve bunun içine açık öğretimi, abidik gubidik üniversiteleri de dahil. "hak edenin kazandığı bir sistem bu" diyerek içimizi rahatlatacaksak bu %3'ü de kabulleniyor bu oranla mutluyuz demektir.
yapılacak şeyler:
1. nüfusun çoğalmasını azaltmak. ki bu yavaş yavaş oluyor aile planlaması sayesine. böylece niteliksiz genç sayısı azalacak.
2. üniversiteleri çoğaltmak. türkiye'dekiler kesinlikle yetersiz.
3. iş hayatı ihtiyaçlarına uygun kontejyan ayırmak. yine abidik gubidik bölümlerden mezun olma sayısı azalacak. ihtiyaç neyse ona göre insan yetiştirilecek. işsiz sayısı da azalacak.
Bence eğitim sistemini ezbercilikten kurtarıp üretkenliğe yöneltmemiz lazım.Artık kalınkitapları yalayıp yutmak yetmemeli.Hatta bence buna gerek duyulmamalı.Onun yerine ihtiyacımızı almalıyız.Biz üretken olmalıyız.4 yıl üniversite okuyup üstünede master yapıp bir restoranda bulaşıkçı olmak içten bile değil.Eğer biz üretken olabilirsek nüfusun da pek bir önemi olmaz.O zaman rekabet olur.
Ha şunuda söylemek isterim ki bizi bu hale getirenler var.Yani biz yanlış bir şey yaptığımız için bu seviyede değiliz.Böyle olmasını isteyenler var.Biz o kitapları bir sınav için yutalım ve hayal gücümüzün kuvvetli olduğu tam fırtınalar gibi esecek zamanımızda bizi uyutup başka işlere yöneltsinler.Bu bizim geri kalmışlığımıza nedendir.Aslında işler tıkırında. :2:
sunny_smiley
30/04/2005, 09:42
ihtiyacımızı almalıyız diyorsun da, ihtiyaçlarını kim belirleyecek? annen? baban? ikisi? öğretmenin? sen? hepsi? hangi yaşta? o yaşa kadar nasıl bir eğitim verilecek?
mevcut sistem gayet iyi, genel bilgi veriliyor, sen kendin seçiyorsun sana ne lazım olduğunu.. öss'yi karıştırmayalım
Icarus'un da söyledği gibi, Üniversiteye öğrenci seçme sisteminin çözümlenmesi sadece "Eğitim Sistemi" ile ilgili bir iş değil. Ve sonuca ulaşmak, kısa vadede gerçekleşemez.
Eğer arz, talebe karşılık veremiyorsa elbette bir eleme olacaktır. Belki bu elemenin "şekli" değişebilir.
En yaygın eleştri, hayatın sadece 3 saate sıkıştırılması. Belki bunun önüne geçmek için, liseden sonra her sene bir sınav yapılır, o sınavların ortalamalarına göre üniversiteye öğrenci seçilebilir. Son senesinden sonra üniversiteye yerleşemeyenlere ise mezuniyetinden sonra ya her üç sınava yada sınavlardan istediği birine giriş hakkı verilerek ortalamasını yükseltme şansı verilebilir.
Öte yandan, üniversitelerin sayısının artırılması sanki bir çözümmüş gibi görülse de sadece kişinin meslek sahibi olmasını sağlayacaktır.
:) ancak bu kadar olur............
ms-dreamer
26/05/2005, 13:54
hiç kendinizi boçuna dahada fzl sıkmayın.bunları düşünerek bişi kazanmazsınız.senelerdir bu sistem sorgulanıo,herkes yanlış olduunu sölüo ama dinleyen yok arkaşlar.siz sadace başarmak için çalışın,ötesine gücümüz yetmio malesef,.canınızı sıkmayın az kaldı ztn,bide moralsiz olmayın.walla şimdiden başarılar dilerim
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.