Tam Sürümünü Görmek İçin : C icin yardim lutfen
UnBiaSeD
14/04/2005, 12:12
Iyi gunler arkadaslar.
ben C ogrenmek isteyen bilgisayar deneyimi olan birisiyim,
1 kitap aldim biraz okudum, cokda anlamadigim icin biraktim, sonra tekrar basladim, baska bir kitap aldim biraz okudum, sonra gene biraktim, sonra C++ daha iyi oldugunu dusundum, biraz ona basladim sonra gene biraktim, simdi tekrar C ye basladim, cok bir bilgim yok fakat acele olarak ogrenmek istiyorum, onerileriniz varmi, sade bir dilde anlatan bir documet nerden bulabilirim(turkce) nerden baslamaliyim, bilgilendirirseniz sevinirim
iyi calismalar
myavuzselim
14/04/2005, 15:38
Eger bu ilk programlama deneyimin olacaksa c/c++'dan daha basit diller oneririm.
Mesela ben once java ile basladim (aslinda hala c++'e aktif gecis yapmis sayilmam, ihtiyacim olmadi). Son zamanlarda gordugum kadariyla python da moda oldu, guzel bir dile benziyor kendisi ;)
Iyi gunler arkadaslar.
ben C ogrenmek isteyen bilgisayar deneyimi olan birisiyim,
1 kitap aldim biraz okudum, cokda anlamadigim icin biraktim, sonra tekrar basladim, baska bir kitap aldim biraz okudum, sonra gene biraktim, sonra C++ daha iyi oldugunu dusundum, biraz ona basladim sonra gene biraktim, simdi tekrar C ye basladim, cok bir bilgim yok fakat acele olarak ogrenmek istiyorum, onerileriniz varmi, sade bir dilde anlatan bir documet nerden bulabilirim(turkce) nerden baslamaliyim, bilgilendirirseniz sevinirim
iyi calismalar
C den C++ ordan C atlaminin yeni basliyan birisi icin bir manasi yok
cünki ikiside %99 aynidir (taban olarak)
türkce kaynak malasef bilmiyorum ve
herkezin kendine özgü bir ögrenme sitili vardir
elindeki kaynaklari incele sana uyanini kullan
bu arada ben C ögrenicem bu C++ kitabi deyip kenera atma
dedimya baslangista ikiside aynidir
birinde printf yazarsin digerinde cout << ; cikti almak icin
hadi kolay gelsin
acehreli
14/04/2005, 23:55
kara_lahana, C ile C++'in benzer diller olduklari dogrudur ama %99 gibi bir rakam gercegi yansitmiyor. Iki dilin benzer olmalarinin nedeni de C++'in C'nin eski bir standardi uzerine kurulu olmasidir.
Aralarinda basindan beri farkliliklar vardi. (NULL'in tUrUnun C'de 'void*' ama C++'ta int olmasi gibi...) C++'ta C'de bulunmayan tonla olanak vardir. Bu olanaklarin etkisiyle C++ daha becerikli, daha ust duzey, ve ne yazik ki cok daha zor bir dil haline gelmistir.
Iki dilde kullanilan cozumler bazen ayni olsalar da, C++'ca dusunmek C'ce dusunmekten cok farklidir.
Stroustrup'un iki dil arasindaki farkliliklari kucucuk bir program uzerinde gosteren asagidaki yazisi, bu dusunce farkini guzelce ortaya koyuyor:
http://acehreli.org/~ali/turkcecpp/cpp_ogrenmek.html
Aslinda o yazinin konuyla dogrudan ilgisi yok. Yazinin bas tarafindaki "giristen bir isim okuma" programi, her iki dilde ne kadar farkli sekilde dusunmenin gerektigini guzelce gosteriyor. Ayrica o yazinin Turkce cevirisinden artik eskisi kadar memnun degilim ama neyse... :)
C de yerinde durmamis ve kendi yolunda ilerlemistir. Eskiden hemen hemen butun C programlari C++ gibi derlenebiliyorken, artik bu da giderek azalmaktadir. Ornegin C++'ta buyuklukleri calisma zamaninda belirlenen diziler yoktur.
C++ ile C'nin farklari printf ve stdin yerine operator<< ve cout kullanmaktan cok fazladir.
Bu arada myss'e katiliyorum. Bence oncelikle Python gibi bir dile yonelmek her acidan daha iyi olabilir. Duyduguma gore, Python'da kazanilan beceriler C++'a da aynen uygulanabiliyormus.
Ali
Programlama mantığını öğrenmek istiyorsan Pascal dili ile başlayabilirsin. Çoğu okulda ve üniversitede eğitim amaçlı olarak pascal öğretilir. Temel programlamayı öğrendikten sonra C türevi bir dile geçersin. Bence öğrenmekte acele etme çünkü birden öğrenmek imkansız gibi birşey zamanla herşey yerli yerine oturuyor. Ben başlayalı uzun süre olmasına rağmen hala yeni şeyler öğreniyorum.
Kolay gelsin.
Bizim bi hocada Linuxde proje veriyo illede python u ekliyo diller arasına demek modayı takip ettiğindenmiş :)
arkadaşım sana bu konuda önerilebilecek en iyi kaynak kesinlikle www.csystem.org daki necati ergin'in notlarıdır BU notlar yılların birikimini yansıtmaktadır BU kursa gitmişliğim yok Kendisini de tanımam şahsen Ama notlarının büyük kısmını inceledim Gerçekten hiç C bilmeyen biri bu notları okursa C'yi genel olarak öğrenmiş olur(Tamamen öğrenmek bence mümkün değil)
http://www.csystem.org/downloads.php
c ders notları sürüm1.06
UnBiaSeD
21/04/2005, 09:54
hmm, yeterli aciklama yazilmish, yanitlayan arkadaslara ayrica tesekkur ederim.
eger bir kitap düşünüyorsan alfa yayıncılıktan Robert Lafore un "Nesne Yönelimli C++ Programlama Kılavuzu" adlı kitabına bi bak derim (http://www.alfakitap.com/kitap.asp?id=30&kitapID=1235 )... Müthiş bir kitaptır... Hiç si ile boğuşmadan kendini si plas plas ile sevişirken göreceksin..
birinde printf yazarsin digerinde cout << ; cikti almak icin
cout ile printf cok farklı seyler... en basitinden C out bir nesne iken, printf() bir fonksiyon.. hal böle olunca, cout un printf() e göre bir cok marifeti ortaya cikiyor..
DeRFReZYa
05/05/2005, 12:38
sckz arkadaşım bu önerdiğin kitap türkçemi... bilgi verirsen sevinirim...
acehreli
05/05/2005, 23:56
Verilen baglantidaki kapak resminden kitabin Turkce oldugu anlasiliyor :)
Ali
Euclides
06/05/2005, 12:48
fi tarihindeki c/c++ geyiklerinde acehreli ile (sağolsun benim hyper ukâlalıklarıma tahammül etti :) ) bol bol tartışmıştık. Görüşlerim azda olsa değişti.
C kökenli biri olarak bana sıcak gelen kitap
"C++ Temel Öğrenim"(Herbert Schildt) oldu.
bazı arkadaşlar C++'ı C'ini üst,gelişmiş bir verisyonu olarak görüyorlar bu kanımca pek de doğru olmayan bir düşünce.
"Kayıt Defteri" 'den farklı bir uygulama yazdığımız farz edelim. Mesela her hangi bir sistem yönetim uygulaması veya RTII gibi pek çok hız tuzağını alt etmeniz gereken bir uygulama.
hello=(DWORD)(__stdcall *)(blablabla)MyPointer;
böyle bir satırı kaç kez yazdıktan sonra bıkarsınız ?
yada kaç kez DWORD <=> HANLDE <=> HMODULE çevrimlerini 100 defa yazarak yaptığınız da :)
bence c++ sizi hatadan korumaya çalışıyor. C'De böyle bir özellik olmadığı için sistem programlamda çok rahat geliyor.
Evt "kayıt defteri" yazarken insanlar sizden kolay GUI'lar bekler ve sizde herkese yeni kod yazmamak için OOP kullanırsınız. Ama C++'ın daha iyi bir dil olduğunu anlamına gelmez....
(hatta bakınız C# var o daha kolay...ama daha iyi mi ???)
acehreli
06/05/2005, 20:21
Herbert Schildt'i o kitabini ben incelemistim; herkese oneririm. Yeni cikan Turkce kitaplari iki senedir dogru durust izlemiyorum; ondan daha iyileri de cikmistir.
Euclides'in soylediklerine ek olarak, daha once de soyledigim gibi, ben interpreted (yorumlamali mi diyorduk?) dillere cok daha sicak bakmaya basladim. Bunlarin icinden yakin cevremdeki insanlarin Python ve Ruby'yi cok ovduklerini duyuyorum.
Turkiye'de Ruby'nin durumu nedir? Acaba Turkce bir Ruby sitesi filan mi baslatmali...
Ali
c# ile c++ arasındaki fark bence c++ ile c arasındaki farktan çok daha değişik.. c++ sizi c ye göre hatadan daha çok koruyo yalnız bunun yanında bizi istersek c de olduğu gibi yalnız da bırakabiliyo... ( gerçi c# da da unsafe yapınca pointer vs vs.. kullanabiliyoz ama yine de durumun c++ ile c arasındaki ilişkiyi yakaladığı söylenemez..).. (yanlış hatırlamıyorsam, c++ ilk günlerinde object si diye çağrılıyomuş..)..
bence başlangıç olarak c++ daha anlaşılır (dikkatli okuyucum, başlangıç olarak yazdığımı görmüştür, oop in beraberinde getirdiği özellikler tabi ki başlangıçta kasar.. kör topal c bilgimle yurttaki arkadaslara c annatırken daha sikenef te neden birtakım tipler için ampersand koyuyoz da printf de koymuyoz sorusunun cevabını annatmaya kalktığımda suratıma bakışlarını görmeliydiniz... ama cin i annatırken hiç de öyle zorlanmadım (o kadar detayına girmedim.))... c öğrenmek, doğrudur sonuçta programcılığın daha kara noktalarını öğrenirsin... ama ben gerek duymadıkça c kullanma taraftarı değilim (bu konuda pek bilgili birisi olmayarak konusuyorum.. elestirilere acıgım).. yani pasta yapçam diye, margarin i üretmenin pek bi mantığı yok.. ya da tekerleği yeniden icat etmenin..
Euclides
09/05/2005, 10:00
Bunlarin icinden yakin cevremdeki insanlarin Python ve Ruby'yi cok ovduklerini duyuyorum.
Turkiye'de Ruby'nin durumu nedir? Acaba Turkce bir Ruby sitesi filan mi baslatmali...
Ruby'nin siteside baktım MS Windows Automation(OLE) bile yapıyor... Hemde tek komut. Benim hiç kullanmışlığım yok ama ne bileyim hata ayıklarken baş ağrısı yapabilir gibi geliyor ???
arkadaşım bence önce c yi tam anlamıyla bitir
daha sonra diğer tüm dilleri anlaman oldukça kolaylaşacak
özellikle c++ ıkitap olarak beta yayınlarından mithat uysal ın c ile programlamasını tavsiye ederim iyi örnekler var ve anlatımı da iyi
Eger bu ilk programlama deneyimin olacaksa c/c++'dan daha basit diller oneririm.
Mesela ben once java ile basladim (aslinda hala c++'e aktif gecis yapmis sayilmam, ihtiyacim olmadi). Son zamanlarda gordugum kadariyla python da moda oldu, guzel bir dile benziyor kendisi ;)
Bu söylediğin biraz saçma geldi. Java C den kolaymı? İlk defa senden duyuyorum kusura bakma :) şaşırdım biraz. Programlamanın anası babası C dir. Ardından C++ ve java. Pascal falan saymıyorum onlar çok temel. Tavsiyem Cde çok temel olan şeyleri öğren bastırma döngüler dosyalar gibi ve C++ a geç çok vakit harcama ondada bunlara bak aradaki farkları gör algoritmik kafan gelişsin daha sonra Javaya geç C ve C++ la yazabileceğin bir programı Java ile çok daha kolay ve kısa sürede ve güzel bir arayüzle yazarsın ;)
Bu söylediğin biraz saçma geldi. Java C den kolaymı? İlk defa senden duyuyorum kusura bakma :) şaşırdım biraz.
<->
algoritmik kafan gelişsin daha sonra Javaya geç C ve C++ la yazabileceğin bir programı Java ile çok daha kolay ve kısa sürede ve güzel bir arayüzle yazarsın ;)
:none:
sistem_memedim
23/08/2005, 19:12
Arkadaşlar ne yapıyorsunuz. Durun!!!!!
C ile C++ nasıl birbirinin aynısı olabilir. ikisi arasındaki fark dünyalar kadar. Ne yapıyorsunuz anlamadım ki.
Kardeşimiz bir dil öğrenmek için önceden farklı diller öğrenmek zorundamı.Bu saçma formulü bize verdiler vaktiyle. Visual Basic, Paskal, C, ve son olarak öğrenmek istediğim dil C++. Hepsini biliyorumda ben hep C++ kullanıyorum ne anlamı kaldı bizim öğrendiğimiz paskalın visual basic in bilmem delphinin... Boşa zaman boşa masraf.ilk olarak C++' a başlasaydım tamamdı.
Bir tane dil öğrensin adam akıllı tamam. Paskalla ne diye uğraşsın. Hatta C yada C++ ile ne diye uğraşsın. Bu gün öğrense iki sene sonra başka bir dil öğrenmek zorunda kalacak. Bütün dünya NET teknolojilerine yönelmiş sizin gösterdiğiniz yola bak. Sistem programcısı olacak biri değil arkadaş. Sistem programcısı olacaksa C' ye tamam. Arkadaşımızın tek yapacağı şey. C# kitabı alacak sağlamından ve işin detaylarında boğulmadan Visual kısmıyla halledecek yazılım meselesini. C++' a yönelse bile işine yaramaz iki sene sonra. C#' a yönelmeli. Bukadar...
Euclides
23/08/2005, 19:36
@sistem_memedim:
Bu söylediklerinin yaklaşık aynısını başka bir topic'de gene söylemişsin ceeyt sana güzel bir cevap yazmış
http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=165902&postcount=6
Eğer farklı bir şey söylemeyeceksen neden aynı lafları terkrarlıyıp duruyorsun ???
neurorebel
25/08/2005, 01:04
Bu söylediğin biraz saçma geldi. Java C den kolaymı? İlk defa senden duyuyorum kusura bakma :)
İlk defa senden duyuyorum.... :rolleyes:
Selamlar,
ben bir c++ kitabı tavsiyesi ararken bu konuya rastladım. gördüğüm kadarıyla kitaptan çok c/c++ farkı tartışılmış. ben burada şöyle bir soru sorsam, kitap araştırmalarıma ondan sonra devam etsem diyorum. umarım cevap gelir:
bu borland, turbo, builder ne anlama geliyor. yani üzerinde borland c++, turbo c++, builder c++ gibi yazan bir kitap mı alayım? yoksa sadece "c++" yazan bir kitap mı?
Not olarakta ilave edeyim. internet üzerinden katıldığım bir bilgisayar programcılığı kursu için birkaç programlama dili öğrenmem gerek. bunlardan ikisi c ve c++. c için Kaan Aslan'ın "A'dan Z'ye C Kılavuzu" kitabını aldım. çünkü hemen hemen her yerde çok övülmüş. kitaba henüz çalışmaya başlamadım ama Kaan Aslan önsözünde bir c++ kitabı için çalışmaya başladığını yazmış (fakat ortada şimdilik birşey yok.). buradan da benim anladığım c ve c++ birbirinden ayrı iki programlama dili.
Saygılarımla...
bu arada galiba şunu alacağım:
http://www.pusula.com/kimkorkar/kitaplar/cplusplus.htm
acehreli
29/07/2006, 00:43
Kitap almadan once accu.org'un kitap elestirilerine bakmakta yarar var. Soyledigin kitabi begenmiyorlar:
http://accu.org/index.php/book_reviews?url=view.xqy?review=p003502&term=oualline
Bu arada, bu kadar eski bir konuya devam etmektense yeni bir konu acmak sanki daha iyi olurmus gibi... :)
Ali
gerek c olsun gerek c++ olsun bu işi öğrenirken algoritmasını çok iyi kapman gerek. Bunun için bol bol ufak alıştırmalar çöz, asla kopyala yağıştır yapma ve asla üşenme :) Ben c++ öğrenmekle başladım, sonraları c kodları çok gereksiz gibi geldi. c++ anlaşılmaıs daha kolayken neden c ile başlayasın ki ??
ingilizce bilen arkadaşlar için http://some-book.blogspot.com sitesini tavsiye ederim programlama dilleri hakkında baya bi kitap var yalnız ingilizce
@acehreli,
linkini verdiğin site ingilizce olduğu için maalesef anlamıyorum. sadece O'Reilly kitabı olduğu için, O'Reilly kitapları da genelde çok beğenildiği için onu düşünmüştüm. ayrıca kitabı beğenmemelerinin gerekçesini de merak ettim. acaba sıfırdan c++ öğrenmekten falan mı bahsediyorlar? çünkü ben önce C çalışacağım.
bu konuda birşey daha var. elimde "mikroişlemciler ve assembly dili" diye bir kitap daha var. fakat 8 bit işlemcileri anlatıyor, 32 bit işlemcileri almamış. C'den önce buna çalışsam faydası olur mu? yoksa bir önemi yok mu?
bu arada şu soruma cevap bulabilseydim işim daha kolaylaşacaktı:
bu borland, turbo, builder ne anlama geliyor. yani üzerinde borland c++, turbo c++, builder c++ gibi yazan bir kitap mı alayım? yoksa sadece "c++" yazan bir kitap mı?
çoğu programlama dillerinde bu ifadelerle karşılaşıyorum ve aralarında ne fark olduğunu bilmiyorum. bu yüzden bodoslama dalıp bir tanesini alıyorum anlamını bilmeden, hemen hemen hepsinin aynı olduğunu düşünerek.
Bir zamanlarki ben :)
http://forum.ceviz.net/showthread.php?t=25870&highlight=visual
Ben C ile başlamıştım.
"ileri C programlama" adlı kitabın çok faydası oldu bana hiç bilmeyen biri için örnekler ile anlatmış
http://www.altaskitap.com/programlama_kitaplari.htm
tavsiye ederim.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.