Tam Sürümünü Görmek İçin : Adami deli eden ADSL/Ethernet sorunu
Sorun nereden kaynaklaniyor bir turlu cozemedim. Sizlere bir danisayim, fikirlere gore degisik seyler deneyeyim diyorum.
Olay sudur :
Cok uzun zamandir sorunsuz kullandigimiz ADSL'de bir aksam bir problem oldu. Durduk yere ne paylasim programlari internete baglanabiliyordu, ne browser sayfa acabiliyordu ne de ben modem'in yonetici sayfasina ulasabiliyordum. Ama LAN trafigini gosteren (Isletim sistemi XP) isik sistem cubugunda surekli yaniyordu.
Once buna sebep olanin yukledigim ag ile ilgili program oldugunu dusundum kaldirdim. Duzelmedi. Modem ayarlarini 50 kere bastan yaptim, denedim olmadi. En sonunda birsey herhalde iyi bir bozukluk yapti diyerek (ve icim kan aglayarak) isletim sistemini bastan kurdum. Gene olmadi. Gene modeme reset, ayar ustune ayar... Olmadi. Isletim sistemindeki ayarlari tek tek degistir-boz-yap. Olmadi...
Deli eden durum soyle gelisiyor :
1 Normal bir sekilde internete bagli olarak surf yapiyorum, dosya indiriyorum.
2 Bir 20-25 dakika (bazen bir saat) geciyor ve birden hicbir sayfa acilmaz hale geliyor.
3 Bundan sonra modeme restart basiyorum ya da modemle olan yerel ag baglantisini devre disi birakip tekrar baslatiyorum.
4 Bu islemden sonra gene 1 numarali maddeye donus oluyor.
Ek bilgiler
- Telekom ADSL servisini aradim. Yardimci olabileceklerini sanmiyorum. DNS ile ilgili bir sorun var dediler, ama dns ile ilgili attigim taklanin haddi hesabi yok.
- Isletim sistemi XP. Ancak temiz kurulumdan sonra hatanin devam etmesi isin isletim sistemi ile alakali olmasi olasiligini 0'a indirgiyor.
- Modem D-Link DSL 500G. Baglanti -zannedersem- UTP tipi kablo ile oluyor.
Dikkat cekenler
- Internette hicbir yer acilmazken LAN isiginin surekli yanip sonmesi.
- LAN isigi surekli yanip sonerken modeme ping atamamak ve dogal olarak modemin yonetici konsolunu acmamak.
- 20-25 dakika da bir ayni durumun soz konusu olmasi.
Sizce sorun nerede?
- Ethernet karti bir sekilde bozulmus olabilir mi? ( Bu da garip. Bu nasil bir bozulma ki 20-25 dakika calisiyor sonra cuvalliyor? )
- Modem bozulmus olabilir mi? ( Modemi notebook'a takarak denedim sorun yok... Ama 20-25 dakika kullanamadim. Bir muddet denedim ve sorun yok oldugunu gordum )
- Sorun kablodan olabilir mi? ( Notebook'a takarken ayni kabloyu kullanmistim )
Imdaaaaaat!
IcenGuard
12/04/2005, 20:53
Baglantı koptugunda sniffer ile hattaki paketleri incele (yada bir kacını buraya yolla). Modemle bilgisayar arasında bir konusma oluyor mu, oluyor ise, modem cevap veriyormu..
Hımm birde baglantı koptugunda bilgisayarın, modemin mac adresini hala hatırlıyormu ona bak.. (baglantı kesilir kesilmez bak)
"arp -a"
valla benzer bir olayı sistemdeki tüm virüsleri ve spyları temizleyerek halletmiştim. Fakat bende 20-25 dakika bile kullanılamıyordu internet.
modemin sağlam olduğundan emin olduktan sonra işletim sistemine dön bence...
ya buna benzer bir sorun bir arkadaşta da vardı. bi çalışıyor bi çalışmıyor. kısır döngü resmen :)
bence sorun telekom ile ilgili. adamlar hiçbir işi düzgün yapmıyorlar ki hocam. ara desteği üzerlerine git bırakma. benim geçen yaz bir sorun vardı. tam adsl yeni almışım, bir hafta kadar çalışmadı. deli ettiler beni aramaktan, hatayı makinemde aramaktan. en sonunda teknisyenleri, telefona bakan kızların şeflerini tanır hale geldim :) istediğim kişiyle görüşüyordum. bi hafta sonra sonunda işten anlayan, mantıklı bi teknisten santralde benim portumla ilgili bi sorun olduğunu ve çözdüklerini söyledi.
yani diyeceğim o ki, sorun sende olsa hiç çalışmaz bence. telekom bu aralar acayip zaten adsl'de dns sorunları var. ben de ara ara site açamıyorum veya çok yavaş açılıyor, outlook news server'lara bağlanmıyor filan..
Birincisi, bazı modemler aynı hatayı veriyor, bir süre sonra kendini hattan kesiyor ve sizin tekrar bağlanmanız gerekiyor. Benzer bir problem daha önce başımıza gelmiş ve modemi değiştirerek kurtulmuştuk. (Telekomdan DNS alamadığımızı söylemişlerdi...)
İkincisi, modeminizi sürekli meşgul eden bir yazılım olabilir, makinenizde değilse bile ağınızda bulunan diğer makineleri de kontrol etmenizi öneririm.
Kolay gelsin...
XP ve XPSP1 lerde aynı sorunu bikaç müşterimiz yaşadı
98-ME veya XPSP2 kuruldumu hiç bir sorun kalmıyordu...
Oncelikle arkadaslar sunlari soylemeliyim.
1 ) Modemi degistirerek denedim.
2 ) Modemin ara kablosunu degistirerek denedim.
3 ) Farkli ethernet karti ile denedim.
Bu donanimsal testlerin hicbirinde soruna bir cozum getiremedik. Hepsinde gene ayni durum devam etti.
TT'nin servisini aradim. Bayag bir firca yedim. Once yukarida dedigim gibi DNS sorunu dediler ve verdikleri DNS'leri girmemi istediler. Girdim. Cozum olmadi.
Daha sonra sadece modemin DNS ayarlarini kapatip Windows uzerinden DNS tanimlamamai istediler. Cozum olmadi.
Daha sonra her iki kisimdan da DNS'leri kaldirip isi otomatige ver dediler. Cozum olmadi.
Ben bu esnada bir suru kombinasyon ve bir suru DNS denedim. Cozum olmadi.
Son defa tekrar aradim. Biz size ip veriyoruz sorun tamamen sizde dedim. Yaptiklarimi anlattim anlamadilar. Illa sizde sizde. Baska birsey olamaz mi dedim. Yok dediler.
Sonra sizin yazdiklariniza gelmek istiyorum :
Baglantı koptugunda sniffer ile hattaki paketleri incele (yada bir kacını buraya yolla). Modemle bilgisayar arasında bir konusma oluyor mu, oluyor ise, modem cevap veriyormu..
Modem isteklere cevap veriyor.
Hımm birde baglantı koptugunda bilgisayarın, modemin mac adresini hala hatırlıyormu ona bak.. (baglantı kesilir kesilmez bak)
"arp -a"
Evet. Mac adresini alabiliyor.
valla benzer bir olayı sistemdeki tüm virüsleri ve spyları temizleyerek halletmiştim. Fakat bende 20-25 dakika bile kullanılamıyordu internet.
modemin sağlam olduğundan emin olduktan sonra işletim sistemine dön bence...
Modem saglam. Temiz kurulum yapmadan once zaten butun toollarla aramis sistemde bir tane birsey bulamamistim. Ama zaten ertesi gunu temiz kurulum yapmistim.
Birincisi, bazı modemler aynı hatayı veriyor, bir süre sonra kendini hattan kesiyor ve sizin tekrar bağlanmanız gerekiyor. Benzer bir problem daha önce başımıza gelmiş ve modemi değiştirerek kurtulmuştuk. (Telekomdan DNS alamadığımızı söylemişlerdi...)
Ayni marka-model modemden uc tane var. Birini 1,5 senedir, birini 9 aydir, birini 2 aydir kullaniyoruz.
İkincisi, modeminizi sürekli meşgul eden bir yazılım olabilir, makinenizde değilse bile ağınızda bulunan diğer makineleri de kontrol etmenizi öneririm.
Boyle bir program yok. Belki emule gibi programlardan bahsedilebilir. Ama emule'u zaten ADSL baglandigindan beri hic kapatmadim. Onun haricinde agda zaten tek makine var, o da kullandigim makine. Modem de zaten tek portlu. Hub, switch vesaire bagli da degil.
Velhasili kelam sorun aynen devam ediyor.
Yanliz birsey daha dikkatimi cekti. Makineyi oylece emule acik sekilde birakip gidiyorum. Sonra geldigimde emule tam limit hizda download yapiyor, bunu goruyorum. Ama bir browser acip birkac siteye istek yolladik mi hat 0'a dusuyor. Acaba HTTP'de mi bir sorun var diyerek WGET'le bazi sitelerin birkac yuz sayfasini indirdim. Sorun olmadi. Sonra birkac siteden buyuk dosyalar indirdim (Flashget ile) Gene sorun yasamadim. Ama browse etmege basladigimizda sorun vardi.
Ama her zaman boyle degildi. Bazen baktigimda hicbirsey yapmama ragmen kendiliginden tum baglanti gidiyor.
Aslinda :
bi hafta sonra sonunda işten anlayan, mantıklı bi teknisten santralde benim portumla ilgili bi sorun olduğunu ve çözdüklerini söyledi.
Acaba diyorum boyle bir sorun mu var? Deneyecegiz.
Imdaaaaat!
sana verilen ip adresinin yada dnsnin süresi var mı?
IcenGuard
19/04/2005, 20:05
hımm ozaman soruna yaklasımımızı degistimek lazım..
bir kac gun linux kullan, mesela knopix...
Eger linuxda da işe yaramazsa, sorun telekom kaynaklı olabilir . Bu durumda (son care olarak), buraya (http://www.satanic.org/irq.html) bakmanı oneririm...
önce başka bir bilgisayar ile deneyip sorunun ISP denmi senden mi kaynaklandığından emin olsan
önce başka bir bilgisayar ile deneyip sorunun ISP denmi senden mi kaynaklandığından emin olsan
Daha once bir notebook takarak denemistim.
sana verilen ip adresinin yada dnsnin süresi var mı?
Bunu anlamadim ?
Zerzevat Adam
19/04/2005, 23:26
Nazar değmiş hatta büyü bile olabilir...
ağdan çok fazla anlamam ama lokal ağlarda, eğer windows ip adresini otomatik olarak alacak şekilde ayarlandıysa ve ip dağıtan ana makina atadığı iplerin geçerlilik süresini 20 dakika yada 1 saat gibi bir süre belirlediyse süre dolunca internet bağlantınız gidiyor.
MoonbeaT
20/04/2005, 00:50
aynı modemi bende kullanıyorum ilk aldığımda (uzun bir zaman önceydi tabi bu) dediğin gibi belli bir müddet kullandıktan sonra bağlantı gidiyordu daha sonra modeme reset atınca düzeliyor daha sonra tekrar aynı şeyleri yapmaya başladı. sonra modemi teknik servise verdim onlarda yeni yazılım attılar ve sorun çözülmüştü. böyle bir problem olabilir.
ya da
bundan 1 ay önce tekrar böyle bir sorun çıkmaya başladı ama bu sefer sayfalar çok yavaş açılıyor adamı deli ediyordu. daha sonra sistemde çalışan bir dosyanın internet erişimini engellediğini gördüm bu dosya bir spy ve hiç bir program bulamıyordu
dosya scvvhost.exe (svchost.exe değl bi yanlışlık olmasın) dosya ağda işlem yapan bütün pclere bulaşıyo bu dosyayı temizledikten sonra internet hızı eski performansına kavuştu. belki bu dosya sende de olabilir.
Farklı bir modem ile deneyebilirisin. Bir de notebook ile uzun süre denemişmiydin? "Sadece kısa bir süre denedim" diye yazmışsın yanlış anlamadıysam.
Eğer Telekom'un port atamasında bir sorun varsa, internete hiç girilememesi lazım. Ben 1 hafta boyunca girememiştim. Modemin içinde karıştırmadığım ayar kalmamıştı. Sonra bilmemkaçıncı kez telefon ettiğimde, telefondaki görevli kullanıcı hesabına port atamasının yapılmamış olduğunu söylemişti. Hemen 5 dk sonra da açılmıştı hattım... :)
Sanırım turker'in dediği geçerlilik süresi, aşağıdaki resimdeki lease geçerlilik süresi olsa gerek.
Mingitau
24/04/2005, 23:54
Uzun yol telekom a arıza kaydı bırakılır ve yerinde inceleme istenir, bir destek memuru gelince 2 saati alınır ve olay yerinde göstertilir, sonra hattın paralel benzeri bir yapı ile 1024 khzlik yayının hatta olmadığını anlaması sağlanır. Sonracıma bu destek memuru hattın diğer ucundaki portu inceler ve ısınmadan dolayı sstemin her 20 dk da bir yayını durdurduğunu görür.
Test edilip onaylanmıştır.
kersoz2003
25/04/2005, 16:54
ethernet kartının mac adresini değiştirmeyi denedin mi?bana böyle bi sorun olmuştu Mac adresini değiştirince bi sorun kalmadı.A-mac address change diye bi program var bende onla çok basit değiştirirsin.İlgilenirsen yollarım sana burdan.
MAC adresinin değiştirilebileceğini sanmıyorum..
FreeBSD için: rbg-mac-address
Windows için: nbtstat -a 127.0.0.1
Garip bir ülke, garip olaylar.
Son mesajımdan sonra e-mule kullanmayı bıraktım. O gün bugündür tek kopma olmadı. Derken dört gün önce tekrar e-mule kullanmaya başladım. Dört gündür tek sorun olmadı.
Allah biliyor ya ben bu işten bir tek şey anlamadım. Anlamadığım gibi ilk defa bu kadar çaresiz kalmamdan dolayı çok derin düşüncelere daldım. Hatla beraber ben de koptum bir süre.
Aslında yaptıgın en buyuk hata hatayı kendınde aramak olmus.. Cunku adım gıbı emınım bu sorun telekomdan kaynaklanıyor(du)..
Yanı bı arkadasımın basından da senın basından gecenlere benzer seyler gectı.. Modemın ısıgı yanıyor baglantı var ama ılk bes dakıkadan sonra hıc bı sayfayı acamıyoduk.. Daha garıbı bu halde avaturk uzerınden QuakeII oynamak mumkundu.. Ama hepsı bu..
Sonuc olarak, bı hafta ıcınde sorunu cozduler.. Bız bu arada sıstemde hıc bı degısıklık yapmadık.. Degısıklık telekom tarafından yapıldı..
deliduman
08/05/2005, 00:32
Şirkete ADSL modememin (DSL-500G) adresine ping attıgımızda çok sık aralıklarla zaman kaybına ugruyordu. Sorunu çözmek için modemi evde getirip kurdum(internete tek bilgisayar var) Burada aynı sorunları yaşamaya başladım. Sorunu üzün süre aradıktan sonra sorunun Emule'den kaynaklandıgnı tesbit ettim, kapattıgımda hiç bir sorun kalmıyordu.
İnternete araştırmalrım sonucu DSL-500G hakkındaki önemli sorunlar aşadaki gibi
- MSN 7.0 ile sesli konuşma yapamazsınız Kaynak (http://forum.dlink.com.tr/viewtopic.php?t=190)
-Azda olsa ısınma sorunu var(ısınınca hattan düşmeler oluyor)
Bugün aynı sorun tekrar başladı.
@deliduman : Ben bir seneyi aşan süre emule'ü kapatmadım, böyle sorun görmedim.
deliduman
08/05/2005, 17:16
Bendeki DSL-500G arızalı oldugu için böyle bir sorun yapıyor olabilir.Evde ben Zoom marka modem kullanıyorum ve hiç bir sorun yaşamıyorum ama onun yerine DSL-500G takıp emule açınca sorunlar başlıyor.
Telefon Hattından Kaynaklanabilir..Kadıköyde Çalıştığım Ofiste De Aynı Soruna Benzer Bir Durum Vardı. Ama Biraz Farklı Ki Birkaç Download Yaptıktıktan Sonra Bağlantı Kesiliyordu. Birkaç Bilene Sorduk Analog Hattın Varsa Ondan Dır Dediler Ama ADSL Analog Üzerinde İnternet Erişimi Sağlıyormu Bilmiyorum.
Bendeki DSL-500G arızalı oldugu için böyle bir sorun yapıyor olabilir.Evde ben Zoom marka modem kullanıyorum ve hiç bir sorun yaşamıyorum ama onun yerine DSL-500G takıp emule açınca sorunlar başlıyor.
İlginç. Bu sorunu belirten bir mektubu D-link'teki muhatap arkadaşlara da yollamamız gerekiyor demek ki. Ben sadece bende oluyor zannediyordum ama şu an üç oldu galiba.
Bu arada D-Link 500G yazılımında port aralığını yönlendirme diye birşey söz konusu değilmiş. Mecburen tüm portları yönlendirmek gerekiyor. Bu da bir eksi olarak burada dursun.
http://forum.dlink.com.tr/viewtopic.php?p=691#691
Konuyu DLINK forumlarına da açtım.
Ansugo bence de boş yere benbim gibi vakit geçirmişsin
Çünkü türktelekomda hala bu işten anlayan elemanlar yok kablocu adamlardan ADSL hatlarına bakmasını istediler adamlar daha dos ortamında çalışan bilgisayar dan başka bir şey görmemişken bir den ADSL bağlamaya başladılar hal böle olunca habire sorun oluyo ve "HATA SENDE" demekten başka yaptıkları bir şey yok ben de tam iki hafta bağlanamadım ve aynı sorunlar bende de vardı ben de günlerce senin denediğin yolları denedim ama sorun çözülmedi 444 0 375 teki herkes le kavga ettim hatta burdakiler le bile neyse adamlara
bir kaç milyar zararımın olduğunu ve Tazminat davası açacağımızı söledik 2 saat içinde bağlandık
bu arada sorun onların kablolarından mış. kabloları değiştirdiler sorun ortadan kalktı.
Benimde sorunum olmuştu.dsl lambası yanıyo bağlantıyı görüyo fakat bağlantı yoktu.Adsl i aradım modem ayarlarıyla oynamayın, bir çalışma var bir saate kadar bağlantı gelecek dendi.Bu konuşma saat sabah 10 da oldu ve akşam artık ben gelmiyeceğini anladım ve sorun bende galiba dedim.Çünkü tekrar aradığımda bağlantı geldi dediler.Daha sonra ne yapmam gerektiğini sordum.Ayarlarımda bir değişiklik yapmadım ama bağlantım yok.Dedi ki bana modemini resetle.Benim modemim asus.Reset tuşuna 3 kere basınca resetleniyor.Ama nedense resetlenmiyor :).Adam dediki 30 sn. basılı tut.Benimki öyle değil dedim.Adam sen 30 sn basılı tut dedi ve yaptım.Sonrasında dsl lambam gitti.Modemin içine girememeye başladım.Ne yapsam çare bulamadım.Adama dedim artık modemin içine giremiyorum dedim.Adam da modemin içine giremiyosanız ben bir şey yapamam dedi vee konuşma bitti :).Ben konya da oturuyorum.Modemi servise verdim.Servis istanbulda olduğu için modemim üç hafta sonra geri geldi.Tabi ki ben adsl parası vermek zorundayım.İlginç olan ise modem "sorunsuz" denilerek geri gönderilmiş.Ala ala dedim taktım ethernet i bi baktım dsl lambası yanıyor :).3 hafta sonra geldi modemim ama resetlenmiş olarak geldi :).Yani resetsenmesi için üç hafta bekledim diyebiliriz :)..Sonuç olarak telekomun yaptığı bir saatlik çalışma bana internetsiz 3 haftaya patladı :)..
bir insan ethernetten modemi bilgisayara nasıl gösterir bi yardım edin....
Ansugo Sorun hala devam ediyormu bilmiyorum tüm yazıları okuyamadım fazla vaktim yoktu.
Şunu sormak istiyorum ethernet kartını değiştirmeyi denedinmi ve ethernet kartının ışıklarından veri ışığının sürekli yandığını yazmışsın bu süreç içinde ekranda uzun süreli mouse kitlenmesi veya uzun süreli müzik kesilmesi vs yaşaniyormu üstüne basıyorum uzun süreli ! Çünkü normalde ethernet ağa oturum açarkende 1sn kadar kitleme yapar.
Buralarda olmadığımız zaman konuyu kaçırmışız.
Uzun zamandır emule kullanmıyorum. Pek bir sorun yaşamıyorum. Arasıra birkaç gün açıyorum indireceklerimi indiriyorum. Sonra zanendersem ban yiyorum, IP'Yi değiştirip devam ediyorum.
Soruna bir müddettir rastlamadım. Belki çok az emule kullanmamdan farketmedim.
Ama ethernet kartında sorun olacağını sanmıyorum. İki tane var zaten.
Bu arada bir switch taktım. Ondan sonra daha az sorun yaşadım diyebilirim. Ne alaka çözemedim tabii..
Forum Yazılımı : vBulletin v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.