Tam Sürümünü Görmek İçin : Başkasına ait domain
Merhaba;
xxx.com başka birine ait fakat biz bu domaini yinede almak istiyoruz. Firma vermiyor. Bunu başka türlü nasıl halledebiliriz. Daha önce böyle bir olay yaşayan var mı.?
Gerekirse amerikaya gidecez ve bunu yasal yollardan alacağız.
Takip edilmesi gereken süreç ile ilgili bilgisi olan var mı?
omerosmanoglu
05/04/2005, 15:23
Merhaba,
Alan isimlerini ve isimler üzerinde hakları http://www.icann.org belirliyor burada belki birşeyler bulabilirsin...
Almak istediğiniz isim tescilli markanız mı? Yoksa alelade bir isim mi?
Detaylı bilgi verirseniz daha net bir cevap alabilirsiniz...
terstokat
06/04/2005, 01:09
Dövelim....
Vatandas satmadigi surece hicbir yasal yolla alamazsiniz. Pluton'a kadar gitseniz de bu kural degismez.
Almak istediğiniz isim tescilli markanız mı? Yoksa alelade bir isim mi?
Detaylı bilgi verirseniz daha net bir cevap alabilirsiniz...
adresin tr. olanı bizde zaten. Türk Patent Ens. e göre Türkiyedeki haklar bizde.
tabi com. için neler gerekiyor. Bilemiyoruz.
patentin milleti oluyor mu ki?
Zerzevat Adam
06/04/2005, 18:11
Fikir ve Marka Patentleri yani genel anlamıyla patentlerin çerçevesi evrenseldir. Yani Ceviz İletişim Hizmetleri ismini logosuyla tescil ettirdiğim zaman aynı isimde ABD'de çıkan bir firmaya dava açabilme hakkım bulunuyor.
Kim diyor yahu evrenseldir diye? Evrensel olsa idi AMD yillarca ugrasir miydi Turkiye'deki AMD firmasindan haklari almak icin?
Marka ve Patent arastirmalari yanlis hatirlamiyorsam yerel oluyor. Zaten Turk Patent Enstitusunun verdigi sertifika'da da kocaman yaziyor "Turk Patent Enstitusu" diye. Bundan haric bir markanin patentin diger ulkelerde de gecerli olmasini istiyorsaniz bunu her ulke icin tek tek alacaksiniz. Hatta bu isi sizin yerinize yapip, her bir ulkede arastirma yapan sirketler bile vardi.
Velhasili.. alize'nin o domaini alma gibi bir luksu yok. Yasal olarak mumkun degil. .com .net .org domainleri once gelen alir esasina gore veriliyor. Amerikan dusuncesi iste, her iste rekabet olacak. Turkiye'de ODTU .com .net .org uzantili subdomainler icin evrak vesaire istiyor diye her yerde boyle sanmayin.
Hatta alize'ye gecmis bir ornek vermek gerekirse Sabanci.com'un ilk sahipleri yanlis hatirlamiyorsam NewYork'ta bir firma idi. Hatta patent ve marka konularinda calisan bir firma olmasi lazim. Sonra Sabanci'ya sattilar diye duymustum.
Ya da soyle bir ornek verelim : Microsoft isimli bir bilgisayar firmam olsa Turkiye sinirlari icinde ve bu isim bana lisansli olsa degil Microsoft alemin krali gelse o ismi kullanamaz. Anca farkli sektorlerde ayni isim ile is yapabilir. Haaa, simdi ben Turkiye'de bu domainin ve ismin sahibiyim diye gidip 20 yildir ayni domaini kullanan Amerika'daki Microsoft firmasindan bunu alabilir miyim? Alamam degil mi?
Neyse...
alize bence düşüncesiz bir soru sormuşsun o zaman bende gideyim mynet.com u alayım yada senin tescil ettirdiğin domaini gidip ben daha fazla para verip alayım......
Önce bi düşün söleyeceklerini muhasebesini yap mantıklı ise yaz foruma bence..
Kısaca Şöle Söliyim ansugo nunda Dediği Gibi
Professional Computer Tescillenmiş bir İsim Sektor: Bilişim
Professional Kuruyemiş Tescillenmiş Bir İsim Sektor: Kuruyemiş
ikisinide kullanılır ikisininde tescil ettiren kişiler farklıdır...
Mavionline
12/04/2005, 11:30
com/net/org domainlerde ilk gelen alır kuralı vardır.
Parayı veren düdüğü çalar olayı anlayacağınız o yüzden mahkemelerle vs uğraşmak yerine pazarlığa girişin ve iyi bir fiyata almaya bakın.
ilk gelen alır doğru ama tamamen domainin sahibi olduğu anamına gelmiyor sanırsam.
mesela biri www.cocacola.com adresini cocacola firmasından önce alıp sitede cocacola firmasının markasını kullanacak şekilde siteyi kullanırsa yanılmıyorsam dava açılabiliyor.
http://www.zeb.biz/news.php?id=2261
Mavionline
15/04/2005, 11:06
ilk gelen alır doğru ama tamamen domainin sahibi olduğu anamına gelmiyor sanırsam.
mesela biri www.cocacola.com adresini cocacola firmasından önce alıp sitede cocacola firmasının markasını kullanacak şekilde siteyi kullanırsa yanılmıyorsam dava açılabiliyor.
Marka tescili yapılmış firmanın logosunu vss kullanırsa dava açılabilir patent haklarından dolayı ama tescilli logo vs. kullanmaz ise firma yamukluk yapmadığı sürece kimse alamaz ;)
O yüzden domain alırken firmanın büyüklüğüne değil güvenilirliğine bakın.
İlk domainlerimi mynetten almıştım çok değerli domainler vardı yönetim panel şifremi unutunca aylarca adamlara telefon vss uğraştım durdum onlar şifremi verene kadar domain düştü ve backorderla yabancı bir firma tescil etti şimdi 1500 $ a geri bana satmaya kalkıyorlar.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.