PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : imge işleme...

sadist_sniper
04/03/2005, 18:42
merhaba, jpeg'le fln yeni haşır neşir olmaya başladım. mesela 1024x1024 çözünürlüklü resmi 256x256 dönüştüren sonra da bunu tekrar 1024x1024'e çeviren bi kod yazmam lazım, bu işlemleri yaparken "nearest neighbour interpolation", "pixel replication" ve bilinear interpolation" kullanmam lazım. ilk başta jpeg'i yorumlamam lazım, yani bi matris'e almam lazım herhalde. Araştırdım araştırdım bi türlü bulamadım. Acaba elinizde böyle bi program var mı, yani jpeg resmi alıp özelliklerini bi matris'e atan. teşekkürler.

sadist_sniper
06/03/2005, 18:38
arkadaşlar bana yol gösterebilecek olan yok mu?? nereleri araştırmam lazım? bildiğiniz site fln gibi...

ceeyt
07/03/2005, 03:22
merhaba, jpeg'le fln yeni haşır neşir olmaya başladım.
................
ilk başta jpeg'i yorumlamam lazım, yani bi matris'e almam lazım herhalde.

mesela 1024x1024 çözünürlüklü resmi 256x256 dönüştüren sonra da bunu tekrar 1024x1024'e çeviren bi kod yazmam lazım,.

.jpeg uzanti kullanmak zorunda misin? Eger yeni basladiysan veya asil yapmak istedigin imge cozunurlukleriyle oynamaksa .jpeg kullanma, bunun yerine tif,bmp gibi formatlari deneyebilirsin.

Bildigin gibi .jpeg bir imge 'decompressed' edilmeden, ustunde pek oynama yapilamiyor. Bunu(decompression) gerceklestirmek cok kolay degil ( cok kolay degil :) = aslinda o kadar zor degil )

jpeg icin IDCT, jpeg2000 icin inverse wavelet donusumlerine ihtiyacin olacak ki eger asil amacin sadece cozunurlukle oynamaksa bunlarla vakit kaybetmene gerek yok.

illa ki .jpeg dersen, elimde bunu yapan C veya C++ kodu yok ancak img eisleme konusunda nette o kadar cok kaynak var ki (Yalniz turkce kaynak pek bulunmuyor, umarim sorun degildir ) ;

google da "image processing"+code seklinde bir aramada 1.130.000 sonuc gosteriyor, yeter heralde :)

Asagidaki siteler forumlarindan yararlandigim yerler :

www.dsp-bg.info
www.eng-tips.com

kolay gelsin...

sadist_sniper
07/03/2005, 09:11
malesef jpeg uzantısıyla yapmak zorundayım. Çok teşekkür ederim.

dubrovski
08/03/2005, 16:50
sadist_sniper arkadaşım eğer senin için sorun olmayacaksa matlabda çalışmanı tavsiye ederim... C++ 'dakinden çok daha rahat ve kolay bi şekilde .jpeg uzantılı dosyanı yorumlayabilirsin.
sevgiler saygılar kolay gelsin

sadist_sniper
08/03/2005, 20:13
dubrovski arkadaşım önerini gözönünde bulundurdum, gerçekten matlab çok daha rahat geldi imge işleme konusunda. teşekkür ederim...