PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : niye istediğimiz kadar para basmıyoruz..

Gurhan
03/03/2005, 10:16
dün gece kafama takıldı

şimdi bizim darphaneler neden istediği kadar para basamiyor
bunu kontrol edenler kim ve neye göre sınırlıyorlar.

en kötü ihtimallen birkaç gün gizliden para basıp fakir fukaraya dağıtırsak kimlerin haberi olur kimler karışabilir bize bu konuda ?

ve son olarak paranin icadindan beri durum hep böylemiydi kimse istediği kadar para basamiyormuydu

yildizib
03/03/2005, 11:23
Çünkü o zaman da enflasyon fırlar.Doğal olarak bu bir tepki.herkeste olunca eşyanın fiyatının artması ile sonuçlanır durum.Taş heryerde bol var değil mi?Bir değeri yok.o zaman para ile bişey alamazdın, yapamazdın.

Üretimin ve emeğin karşılığıdır.Üretmeden ,yorulmadan olmuyor.Matematik olarak sayılarla oynamak para etmiyor.Allah doğayı böyle yaratmış herşeyin bir bedeli var.Mesela ,ispanyol denizciler zavallı kızıl derililerin altın heykellerini kalyonlara yükleyipte İspanyaya getirdiklerinde "Artık hiçbir İspanyolun çalışmasına gerek yok." denmişti.Bu sömürge yarışında en önde olan ispanyanın en geriye düşmesine sebep olacak bir hata olmuştu.Yani yolu yok, çalışmadan olmaz,kendinden bedel ödemeden,terlemeden olmaz..

Gurhan
03/03/2005, 12:51
tamam herkese sınırsız verilsin demiyorum ama ortada ihtiyaç var neden bu ihtiyaçlar kadar
basıp sorunlarımızı halledemiyoruz

yildizib
03/03/2005, 13:14
Her sıkıştığında para bas kurtul.Oh ne kolay para basılırken bu paranın bir emek ,yaratılmış bir değer karşılığı olması gerekir.Haybeye bastın parayı ee bunun için kim çalışmıştı da bastın bu parayı?karşılığı nerde?Ekonominin doğal tepkisi bu ,enflasyon artar ,yani fiyatları yerinde tutamazsın.önceden 5 liraya aldığın malı para basıp aynı paradan alamazsın 10 liradan alırsın.Neden 10 liradan alırsın? neden enflasyon artar?Çünkü değer biçtiğiniz şeyi çoğaltırsanız onun değeri düşer.Nerde çokluk orda ,neyse bu yerinde bir deyim olmadı belki.

aslında eşyanın değeri aynıdır paranın değerinde oynama olur.Eşyanın değerini asla değiştirmen mümkün değildir.Parayı basarsın 5 lira olan şeyden 5 lira basarak 2 tane alayım dersin ama olmaz o zamanda malın fiyatı 10 lira olmuş.:D
Bu ekonomi denen şey insanlar tarafından oluşturulduğu için tıpkı canlı gibi tepki verir reaksiyonlara ve yapay olan,ali cengiz oyunlarına tepkisi çok acımasızca olur.

Ne kadar bastığının bir önemi yok bu maalesef böyle bunun önüne geçemezsin.Doğal bir süreçtir çünkü.

euler
03/03/2005, 13:24
yildizib'nin de dediği gibi miktar artıkça değer düşüyor.
Örneğin Türkiye'de q#* dilini bilen yazılımcı sayısı 10 iken bu insanların alacağı para tavandır, ama bilen kişi sayısının 10.000.000 olduğunu düşün bir de. O zaman da tabandır.

Sen parayı çok bastığında da bu sefer 10 YTL verip alacağın ürünü, bastığın para miktarına göre belki 20 YTL vererek almak zorunda kalacaksın. Sonuçta bir getirisi olmayacak bu işin. Zararı olacak, o da şu; paranın diğer paralar karşısında değeri düşecek.

*: quentin# :)

tristan
03/03/2005, 13:52
Klasik iktisat teorisine goreydi sanirim... banknotlar aslinda birer senet. Yani ulkeler merkez bankalarindaki altinin karsiligi olarak para basiyorlar ve sahislarin cebindeki paralarda bunun karsiligi oluyor.

Volkan Uzun
03/03/2005, 18:28
bu dedigini ilk ozal baslatmistir, memur maas odemeleri geldiginde, para basin diye buyur etmistir ve enflasyonun azmasi sonucu o basilan paralarin bir anlami olmamistir.
soyle dusunebilirsin, milletin cebinde para oldugunda, genel anlamda turkiye gibi bir ulkede ithalatin patlar ( daha fazla petrol kullanimi, daha fazla ilac kullanimi, daha fazla kagit kullanimi, vs ) bu ithal ettigin mallari ise ancak dolarla ( uluslarasi mal takas kagidi ) karsilayabilirsin, simdi durup dururken tuketimi artirdin, dolara bagimliligin artti, ama uretim ve kazandigin dolar ayn ioldugu icin, bir sure sonra araba,petrol ( tasimacilik oldugu icin herset petrol demek peynir,ekmek vs hersey demek ) gibi seyleri alacak dolarin kalmayacak, ve insanlarin bunlari almasini kismak isteyeceksin uretimi aniden para basarak artiramayacagin icin. bu durumdada devalution yapacaksin ki mallar pahalansin yada enflasyon yapacaksin ki malin degeri artsin tuketim gene azalsin.
ulkenin bir yil urettigi kadar karsilik piyasada paran olmasi lazim derlerdi bir arada,veya diger ulkelerin parana bir sebeple surekli istekte bulunmasi lazim ( ornek: dolar )
mesela amerika dolar karsiligi altin tutmayi birakti hazinesinde 80 li yillarda, ama hala dolara talep var( cunku en temel ihtiyac olan petrolu ancak $ la alabilirsin hatta her ne kadar ben inanmasamda, irak savasi icin bir sebepte bu derler cunku irak petrolunu ; yani kisitli uretebildigi petrolu; dolar yerine direk euro satan tek ulkeydi).

BoraN
03/03/2005, 19:47
Son dönemlerde nasıldı bilmiyorum ama, Irak petrolünü işletenler İngiliz, Fransız ve Hollanda şirketleri idi. Doğal olarak € ile çalışılması gerekir bu durumda.

Yine de ABD tam anlamıyla bu petrolün satışına hakim olamaz gibi geliyor bana. İngiltere açık olarak ABD'ye destek verdiği için hükmünü sürdürebileceğinin sinyallerini verdi. Yardakçı olarak Hollanda, kamuoyu baskısından çekindiği için gizli desteğini esirgemedi ABD'den, o da kendi payına düşeni kaptırmayacaktır. Burada bir tek Fransa ortada kaldı, onlar da bu durumu bir şekilde çözerler, ancak eskisi kadar pay alamayacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla işletmeler yine AB ülkelerinde kalacak gibi görünüyor...

Para gereksinimi duyuldukça yeniden TL basımı yapılmasının, dünya ile olan ticari ilişkilerimizde bizim tarafımıza kötü yansıyacağı kesin. Dünya ile ticari ilişkilerimizi dengede tutmak için $ basmalıyız demek ki? :p

Volkan Uzun
04/03/2005, 00:59
petrolun satisi kimde olursa olsun, petrol icin ortak bir fiyat cikartmak gerekir, varil basina su kadar diye,
su anda genel kullanimda olan para dolar. isleten onemli degilyani, ortak fiyat cikartmak onemli.
-------
dolarida dunyada amerikadan sonra yasal basan tek ulke sanirim iranmis :)
sah a zamaninda amerika hediye olarak eski para basma kaliplarin iveriyor, muze icin.
bu da gidip para basiyor.
ama yilda o kaliplarla max 100 milyon$ basabiliyormus,bu miktardaki para giriside amerikan ekonomisine zarar vermedigi icin bisi yapmiyorlarmis vs

myavuzselim
04/03/2005, 04:40
sah a zamaninda amerika hediye olarak eski para basma kaliplarin iveriyor, muze icin.
gece gece hic gulecegim yoktu :)

the.zero
09/03/2005, 13:32
Darphane küçükmü$ ben sordum :)
"Ellerinde kağıt kalmamış v.s." gibi iğrenç bir espriden iyidir :)
:cool:

ReiS_
12/03/2005, 01:44
yeterince yeraltı zenginliğimiz olsa aslında bor madenlerimiz var ama kullanamıyoruz sebebini biliyorsunuzdur. onları bi kullansak USA bile korksun bizden ama maalesef durum malum :D

eslem1
12/03/2005, 08:58
Yukarda anlatılan ispanya'nın hikayesine dönüşecek diğer bir hata ise madenden müreffeh olmayı düşünmek oluyor :(

Gerek petrol gerek bor. Asla bunları çıkarttık mı kurtuluruz diye düşünmemek lazım. (kullanmayalım demiyorum-umudu buna bağlamamak lazım diyorum)
Hazıra dağ dayanmaz derler.
sonları hüsran olur/olacaktır.

üretmezsen, çalışmazsan yok . (yani helal dairesinde yok - diğer dairede biraz malzeme çıkabilir. faiz gibi.)
bu iş böyle.

eslem1
12/03/2005, 09:03
ama yilda o kaliplarla max 100 milyon$ basabiliyormus,bu miktardaki para giriside amerikan ekonomisine zarar vermedigi icin bisi yapmiyorlarmis vs
yasal?
bişi yapmıyorlar?

Icarus
12/03/2005, 11:22
osmanlı devleti de çöküş döneminde ekonomi kötüye gittiğinde, açığı kapatmak için sizin dediğiniz gibi daha fazla para bastırmakta bulmuş. ama olmamış :)

Volkan Uzun
12/03/2005, 11:23
yapmak icin savas acmak lazim cunku ulkenin kendisi bunu yapiyor
savasin maliyeti, ve 100 milyon doalrin ekonomiyi etkilememesi sebebiyle bisi yapmiyorlar