Tam Sürümünü Görmek İçin : Derlemede hata var,yardim lutfen
Cok basit bir C dosyasini derlemek istedim. Anacak ne yaptiysam olmadi. Hata bunun neresinde. Bu konuda acemiyim.
Yradimci olursaniz memnun olurum.
HATA MESAJI
--------------------Configuration: cizim1 - Win32 Debug--------------------
Compiling...
cizim1.c
c:\microsoftvisualstudio\vc98\mfc\include\afx.h(15 ) : fatal error C1189: #error : MFC requires C++ compilation (use a .cpp suffix)
Error executing cl.exe.
cizim1.obj - 1 error(s), 0 warning(s)
Hatanin oldugu yerdeki kod ise asagida.
#ifndef __AFX_H__
#define __AFX_H__
#ifndef __cplusplus
#error MFC requires C++ compilation (use a .cpp suffix)
#endif
Demek ki cok basit bir C kodu degilmis :)
MFC kutuphanesi kullanilarak yazilmis kodlari C derleyicisi ile derleyemezsin, C++ derleyicisi kullanmalisin.
karamemed
17/02/2005, 14:03
yani dosyanın uzantısını c değil cpp yapacaksın.(cizim1.cpp)
Ben denemek için bir dosyayı derleyeyim dedim. Merak işte! , başarısız olunca bir başkasını daha deneyeyim dedim oda olmadı. Sürekli aldığım hata aynıydı.
afx.h dosyasındaki 15 nolu satırda hata veriyordu.
Ceeyt ve karamemed arkadaşlara ilgilerinden dolayı teşşekür ederim.
verdiğiniz bilgiler doğrultusunda işlemi tekrar gerçekleştireceğim. Ben daha çok linux'da bu tür derlemeleri yaptığımdan ,windows ta zorlandım. ilk denememdi.
Umarım olur.
Arkadaşlar yukarıda yazdığınız bilgileri uyguladıktan sonra hata ortadan kalktı fakat bu kez derleme devam ederken başka bir hata ile karşılaştım.
Hata mesajı aşağıda
........\MFC\include\afxv_w32.h(14) : fatal error C1189:
#error : WINDOWS.H already included. MFC apps must not #include
<windows.h>
Error executing cl.exe.
Test.obj - 1 error(s), 0 warning(s)
Bu hatanın sebebi ne acaba. Nasıl giderebilirim. Bu ve benzeri hatalar için bana ne tavsiye edersiniz. Teşekkür ederim.
karamemed
18/02/2005, 13:59
Hata bir MFC projesinin zaten windows.h kütüphanesini içerdiğini bunu #include<windows.h> ile tekrar etmemen gerektiğini söylüyor.
Sanırım ingilizce eksiğin var. Bunu gidermeni tavsiye ederim. Bir de niçin direk MFC ile başladın merak ettim. Fazla bilgim yok ama MFC biraz karışıktır. Eğer Windowsta programlama yapmak istiyorsan konsol uygulamaları ile başlarsan sanırım başlangıç için daha iyi olur. Ama îllede windows uygulaması istiyorsan googleda "windows programming with visual c++", MFC gibi kelimelerle tutoriallar bulabilirsin. Biraz uğraşırsan Türkçe döküman da bulabilirsin sanırım.
Kolay gelsin.
Kramemed ilgin ve alkan için çok sağol. Ben daha çok perl kullanarak GUI programlama ile görsel programlama yapmaktayım. Programı yazıp bitirdikten sonra windows işletim sisteminde herkesin kullanabilmesi için perlcc ile derleme işlemini yapmak istedim.
perlcc nin yaptığı iş bir perl programını tam olarak c kodlarına dönüştürüp kaynak kodlarını .exe ye dönüştürmekte.
Ben bu işlmeleri yaparken bu tür hatalarla karşılaşıyorum. Yani Perl/Tk veya Perl Win32::GUI modülleriyle yazdığım bir görsel programın windows sürümü için derlenmesi işlemleridir. Perl ile butür programları yazmak bana daha kolay geliyor. Çünkü dile tam olarak hakim birisiyim.
Linux iletim sisteminde gcc veya cc ile hatasız derleme yapılabiliyor.
Bu demektir ki eğer ben bu işlemleri windows için hatasız yapacak isem mutlaka çok iyi C ve C++ öğrenmem gerekiyor.
Eğer türkçe tutorial varsya yada link varsa yazarsanız çok iyi olacak.
Tekrar teşekkür ederim.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.