PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Microsoft VC++ mı Borland C++ Builder mi?

phrozen
15/12/2002, 22:52
Hankısı?

Mingitau
16/12/2002, 08:51
Herhalde duruma göre değişir. ;)

CrazyCat
16/12/2002, 10:44
ihtiyaçlarına göre değişir ama bence:

Borland C++ Builderin kullanımı olduça kolayu fakat çok profesyonel diil.

VC++ öğrenmesi biraz zor ama çok daha proffesyonel.

zaten ikiside MS ortamı için olduğundan başka alternatif düşünmüyorsundur.

ama yeni öğrenmeye başlıyacak ve ileri seviye uygulamalar geliştirmeyi düşüneceksen önce standart C++ öğren. istersen win32 kullanarak herhangi bir derleyicide windows uygulaması geliştirebilirsin.

Özetlersek bu sorunun cevabı senin şu an da ne bildiğine , nekadar bilmek istediğine ve ne tür uygulamalar geliştirmek istiyeceğine göre değişir.

csharpnedir.com
28/12/2002, 22:56
Standart C++ daha genel ve uzun vade de geçerli bir çözüm olabilir. Bunun yanında Borland'ın derleyicileri optimiazsyonu çook iyi yapar ama VC++'ın hata ayıklayıcısı(debugger) çook hoş bence...

Mingitau
14/08/2003, 23:50
gcc for win32 :p

karatoprak
01/09/2003, 10:39
CrazyCat: "Borland C++ Builderin kullanımı olduça kolayu fakat çok profesyonel diil."

Bence yanılıyorsun. BCB(Borland C++ Builder) düşündüğünden çok daha profesyonel bir dil. Sanırım BCB ile çok fazla uğraşmamışsın. VC++ hakkında çok detaylı bir bilgim yok ama BCB'yi formun üzerine 2-3 komponent atıp program yazdığın bir araç olarak düşünüyorsan sana BCB hakkında biraz daha araştırma yapmanı öneririm. Elbette 2-3 komponent ile de program yazabiliyorsun, ama bu bir buz dağının görünen yüzünün sadece bir kısmı. İstersen BCB'de çok daha fazlası var!

p4r4h4t
01/09/2003, 11:00
diger alternatif Dev C++

MUBNET
04/09/2003, 00:12
-Kolaylık ve pratiklik önemli ise,
-Bileşenlerle kodlamayı kısaltmayı hedefliyorsan,
-Programlarının kendi içerisinde iyi optimizeolmasının istiyorsan,
-Zamanın kıymetliyse :)

ve en önemlisi

RUH SAĞLIĞINI KAYBETMEK İSTEMİYORSAN :D

tabii ki Borland C++Builder ;)

phrozen
07/09/2003, 19:57
eee

HunTER
08/09/2003, 13:58
Sozcuk haznen fazla dar sanırım.. Yada sen tasarruflu kullanmak ıstıyosun.. Hankısı?

p4r4h4t
08/09/2003, 14:48
:D

phrozen
08/09/2003, 21:57
2.si biloder

phrozen
09/09/2003, 17:06
bilodeeeeeeeeeeeeer neren kol

HunTER
09/09/2003, 17:30
Abartma ıstersen...

karatoprak
09/09/2003, 18:28
Benim kafama bişey takıldı;
Açıkçası VC++ hakkında pek detaylı bir bilgim yok ama CrazyCat arkadaş VC++ daha profesyonel demiş. İki uygulama geriştirme aracı(hem VC++'a hemde BCB'ye sadece derleyici demek sanırım uygun olmaz) karşılaştırılırken kriterler nelerdir. Yani ne düşünerek "biri diğerinden daha profesyoneldir." deriz. Yada "BCB'mi VC++'mı?" diyen arkadaş ne düşünerek böyle bir soru sorar?

phrozen
09/09/2003, 21:32
ii

xakaltunx
15/11/2003, 13:44
valla ben vc++ ogrenıyorum
bıze soylenene gore compile ederken cok daha buyuk kolaylık saglıyomus vc++
borland bazı seylerde cok problem verıyomus

dreammaker
15/11/2003, 23:11
Orjinal mesajı gönderen xakaltunx

vc++
borland bazı seylerde cok problem verıyomus
Bazı şeyler neler(miş) peki size bunu söyleyen Ulu O'nu söylemedi mi...

tmelal
17/04/2005, 09:39
walla microsoft un derleme özürlü VB sini kullandıltan sonra ,microsoftun hiç bir programını gönül rahatlığı ile kullanamaz oldum.
microsoft gerçektende derleme özürlü.borland bir numara ve de çok profosyonel,kullanmadan anlaşılmaz.vc++ kullandım biraz.borland dan sonra biraz garip kalıyor.borland çok sistematik.

kesinlikle BCB.
tabi şöle bir durum daha var.
kaynak bakımından microsoft daha avantajlı.borlandın bazı şeleri ço zor bulunuyor.

ama BCB en iyisi

sımone
17/04/2005, 15:10
Hız bakımından aralarında fark varmı acaba?

karamemed
17/04/2005, 15:23
@simone
Derleme için soruyorsan MS Visual C++ daha hızlı derliyor.

@tmelal
Derleme özürlü derleyici ne demek? Unutma ki bu araçlarla yazacağın programlar Windows üzerinde çalışacak. Microsoft'un kendi sistemi için sorunlu derleyici çıkarması bana pek mantıklı gelmiyor. Ki şu ana kadar ben bu derleyiciyi çok kullandım kodu derleyememe gibi bir durumla hiç karşılaşmadım. Ayrıca Borland'ın bu konuda sicili pek temiz değil. Yanlış hatırlamıyorsam Borland'ın Delphi derleyicisi ile derlelediğin program ne kod yazarsan yaz çalışma sırasında sıfıra bölme hatası yününden işletimi kesiliyordu.

Visual Basic ise apayrı bir konu. Orda hataların büyük bir kısmı çalışma anında ortaya çıktığı için derleyici ile bir alakası yok. Dil böyle tasarlanmış.

Euclides
17/04/2005, 18:54
Visual Studio Aslında Intel'in derleyicisini kullanıyor.
Intel C++ derleyicisi piyasadaki en manyak derleyici...

sımone
17/04/2005, 19:44
Aslında çalışma zamanında sormuştum hız farkını. Çalışma zamanında Borland C++ VCL ile yazıdğımla Visual C++ MFC ile yazdığım arasında hız farkı olur mu?

acehreli
19/04/2005, 02:58
Euclides, ben Microsoft'un derleyicilerini kendisinin yazdigini dusunuyordum. VC++7 ve uzeri icin oyle oldugundan eminim cunku Herb Sutter'in MS derleyicisini gelistirmek icin calistigini biliyorum.

Eger MS'un Intel derleyicisi kullandigina dair kaynak gosterirsen sevinirim.

Ali

atg
19/04/2005, 04:12
Çalışma zamanında Borland C++ VCL ile yazıdğımla Visual C++ MFC ile yazdığım arasında hız farkı olur mu?

1-Diyelimki BCB bir metin dosyasını 10, msvc'de 11 ns açıyor olsun, bunun bir önemi olur mu senin için? yada böyle bir fark dikkate alınmalı mıdır?

2-Şu intel'in c++ derleyicisini duydum özellikle matematiksel hesaplamalarda, animasyon, 3d vs vs gibi konularda biraz optimizasyon yapıyormuş, intel'in ana sitesinde diğer derleyicilerden %30 daha hızlı oluğu yazıyor, ama ben denemedim.

neurorebel
12/05/2005, 08:00
Aslında çalışma zamanında sormuştum hız farkını. Çalışma zamanında Borland C++ VCL ile yazıdğımla Visual C++ MFC ile yazdığım arasında hız farkı olur mu?

VCL ile MFC çok farklı teknik özelliklere sahip diye tahmin ediyorum . Benim Delphi ile geliştirme yapmışlığım var çok önceden. Okulda da maalesef Delphi ile gördüğümüz dersler var. MFC çok daha güçlü bir kütüphane VCLye göre (çalışma zamanı hızı, oluşan kodun boyutu vs. ). Ayrıca VCLnin form sistemi falan çok yüklü (MFC ile kıyaslandığında). Borland ürünlerinin hızlı arayüz geliştirmekten başka hiçbir artısı yok. Yakın bir zamana kadar VC++ ' da arayüz geliştirmeye çalışırken hep ağzıma geleni sayıp, söverdim :mad: ama iyice alıştım Resource Editor ve kod yazarak GUI oluşturmaya. Uzun vadede çok daha öğretici olur VC++. Hatta MFCden önce Win32 APIye biraz bulaşırsan çok rahat edersin.

sistem_memedim
24/08/2005, 09:14
şu sıralar bol fırça yiyorum ama ben yine konuşuyum. :)
Borland amcamız bize ne sınav açıyor ne de sertifika veriyor. Ama Microsoft amcamız bize sınav açıyor ve sertifika veriyor. sertifika düşünürsen Visual C++ daha önemli.(gerçi C# mı demeliyim sınavlar için) Düşünmezsen tabii :
Kafana göre takıl.

yastasinane
24/08/2005, 20:22
ben builder kullaniyorum, cokta memnunum. ama visual c++ 'in daha iyi oldugunu bi kac kisiden duydum. aslina bakarsaniz baskalarinin dedikleri cok onemli degil sizin ne yapmak istediginiz ve yapip yapamadiginiz ile ilgili bir konu. ama sozkonusu C++ olunca BJARNE STROUSTRUP 'u bi dinlemek lazim, sitesinden alinmis bir sozu;

Literally everything at Microsoft is built using various flavors of Visual C++ - mostly 6.0 and 7.0 but we do have a few holdouts still using 5.0 :-(
BJARNE STROUSTRUP ve AT&T tercih yapmisa benziyor...

acehreli
24/08/2005, 21:03
yastasinane, ben o kisa alintida tercih goremiyorum. Stroustrup, yalnizca Microsoft'ta hangi IDE'lerin kullanildigini soyluyor. (Microsoft'ta hangilerinin kullanildigina sasirdigimi soyleyemem :) )

O sayfaya baglanti verebilir misin...

Ali

yastasinane
24/08/2005, 22:45
sana karsi gelen bi cevap yazmak hic icimden gelmiyor...
ama ozellikle "various flavors" tanimini kullanmasi ve "we do have a few holdouts still using 5.0 :-(" demesi bende oyle bi dusunce uyandiriyor. bu nedenle o mesaji yazarken ozellikle oralari koyu yazmistim.

link:
http://www.research.att.com/~bs/applications.html

burda c++ la yazilmis bazi yazilimlardan bahsediyor. aldigim yazi microsoft kisminin ilk cumlesi.

iyi calismalar...

acehreli
24/08/2005, 23:04
Ne demek canim; karsi gelmiyoruz ki... Sohbet ediyoruz ve arada birbirimizi duzeltiyoruz :)

Ben oradaki "we"yi Microsoft'cular olarak anladigim icin Stroustrup'un tercihini goremedigimi soylemistim. Simdi sayfaya baktiktan sonra bile oradaki "we"nin aslinda Microsoft oldugunu dusunuyorum.

Bence Stroustrup cesitli firmalara hangi urunlerinin yaziminda C++ kullandiklarini sormustur, sonra da Microsoft'un yanitindan o sayfaya kopyaladigi icin oyle olmustur.

Cunku yoksa Microsoft maddesinin icinde birden bire kendilerinden (yani AT&T'den) sozetmeye baslamasi garip olurdu.

Ote yandan, MSVC++'i tercih edebilir de yani; normaldir. :) Ben de hic Borland kullanmadim ama MSVC++ 6.0 ile 2-3 sene calismistim. Bence superdi! :)

Ali

neolion
25/08/2005, 05:44
Ayrıca Borland'ın bu konuda sicili pek temiz değil. Yanlış hatırlamıyorsam Borland'ın Delphi derleyicisi ile derlelediğin program ne kod yazarsan yaz çalışma sırasında sıfıra bölme hatası yününden işletimi kesiliyordu.

Borland C++ ta da ayni durum var. islem kesiliyor.

burhanmt
25/08/2005, 18:06
@simone
Yanlış hatırlamıyorsam Borland'ın Delphi derleyicisi ile derlelediğin program ne kod yazarsan yaz çalışma sırasında sıfıra bölme hatası yününden işletimi kesiliyordu.

Yanlış hatırlıyorsun. Bu Borland Pascal'da olan bir şeydi. Pentium II ve üzeri işlemcilerde "division by zero" hatası veriyordu. Sadece rtl içerisinde bulunan " delay" komutu yüzünden...
Benzetmen yanlış. 10 yıllık bir mazi bu.

karamemed
25/08/2005, 22:56
Benzetmen yanlış. 10 yıllık bir mazi bu.

Ya benim programcılıkta 10 yıllık mazim yok ki vaka 10 yıllık olsun, bilgisayarı ilk 2000'de gördüm ben. Hatanın Borland'da olduğunu iyi hatırlıyorum 2003'te gelmişti başıma. Zaten Delphi ile hiç kod yazmadım, pascal programında hata aldım.

Ama konuyu dikkatlice okursan Visual Studio'daki derleyicinin özürlü oluğundan bahsediyor tmelal arkadaş. Ben de başıma gelen bir Borland vakasından söz ettim. Benzetme nasıl yanlış oluyor anlamadım. Derlediğin program çalışmıyor işte. Visual Studio'nun üzerine ide tanımam, Borland da ise kod bile yazamam. Öyle bir editörü varki tab'ları kendin ayarlıyorsun. Yani bana Borland morland deme. Sıfıra bölme hatası veriyor işte hello worldda.

acehreli
26/08/2005, 01:48
karamemed, bu konu benim cok ilgimi cekmeye basladi. Borland gibi bir firmanin "hello world" gibi bir program derlemeden urun cikartacagina inanmak guc. Herhalde ancak baska bir duruma bagli olarak oyle davraniyordur... Ne bileyim, ornegin cok az kullanilan bir kac eniyilestirme secenegini ayni anda kullaninca oluyordur. Ya da belki programda hata vardir...

Ayrintilari hatirliyor musun?

Ali

burhanmt
26/08/2005, 02:04
Öyle bir editörü varki tab'ları kendin ayarlıyorsun. Yani bana Borland morland deme. Sıfıra bölme hatası veriyor işte hello worldda.

Şimdi Borland C++ Builder ile Visual C++ 'ın siz neyini kıyaslıyorsunuz ? Dil zaten aynı :) Sadece 3 şeyi kıyaslayabiliriz.

1.(Library) zenginliği ve kütüphanenin cross-platform uygunluğu
2.IDE kolaylığı ve rahatlığı
3.Optimizasyon

İkisi de güzel ürünler. İkisininde artı eksi yönü var.

Euclides
26/08/2005, 02:14
1.(Library) zenginliği ve kütüphanenin cross-platform uygunluğu

ne kütüpanesi ?! Borland c++ builderin avantajı VCL gibide gözükse, Visual C++ herşeyi derliyor :) Hiç driver derleyen borland derleyicisi görmedim (belki vardır ???)

neurorebel
26/08/2005, 04:13
Sırf kolay GUI yapmak için VCL gibi bir yüke katlanmak pek mantıklı değil... Aslında esas sorun eğer Borland C++ Builder ile olaya başlamışsanız çok fazla component-oriented çalışmaya alışıyorsunuz. Bu da C++'ı VB gibi Delphi gibi kullanmaya yol açıyor çoğu kişide. VC++ daha öğretici. Borlandın VC++ benzeri bir ürünü vardı sanki 5.02 sürümlü falan hatırlayan bilen var mı ? Builderdan farklıydı VC++ gibi çalışıyordunuz ama pek fazla çalışmadım onunla. Devamı geldi mi acaba yoksa devamı Builder mı nedir ?
Yani bana Borland morland deme. Sıfıra bölme hatası veriyor işte hello worldda.
O olay Turbo Pascal için geçerli sadece.. evet... Katmai olan Pentiumlarda oluyordu. Öyle birşeyler hatırlıyorum PIII'lerde oluyordu sadece sanki. Katmai instruction set miydi neydi ?? Eski derleyicinin ürettiği kod saçmalıyordu işte...

burhanmt
26/08/2005, 17:11
ne kütüpanesi ?! Borland c++ builderin avantajı VCL gibide gözükse, Visual C++ herşeyi derliyor :) Hiç driver derleyen borland derleyicisi görmedim (belki vardır ???)
Anlam veremiyorum :)

Bir programlama dili kadar programcıya sunduğu hazır rtl (runtime library) de önemlidir ve bunun cross platform uyumluluğu. Borland VCL'leri hazırlanırken derleyici direktifleriyle hem linux hem de Windows platformlarını dikkate alarak hazırlamıştır. Yani CLX ile windows'ta oluşturduğun kodu linux'a geçirip Kylix ile derlersen sana Linux altında çalışan bir program bahşediyor :)

Visual C++ ile windows'ta program yazan biri çok sık Win32 API deki hazır komutları kullanacak. (kendi yazmak isterse başka) bu da bağımlılık demek. Anlatabiliyor muyum ? Yok ben yazarım derse bu da vakit bakımından hamallık demek !

Sırf kolay GUI yapmak için VCL gibi bir yüke katlanmak pek mantıklı değil... Aslında esas sorun eğer Borland C++ Builder ile olaya başlamışsanız çok fazla component-oriented çalışmaya alışıyorsunuz. Bu da C++'ı VB gibi Delphi gibi kullanmaya yol açıyor çoğu kişide. VC++ daha öğretici.

VCL denilince adından herkes görsel kütüphane, görsellik gibi anlamlar çıkarıyor. O kütüphanenin adı her ne kadar Görsel birleşen kütüphanesi olsa da çoğu non visual(görsel değildir) Burada daha çok birleşen(component) yapısı ön plana çıkar. Birleşen yapılı programlamanın mantığında nesneye dayalı programlama yatar. Microsoft C#'a bakarsanız birleşen yapılı bir dil olduğunu göreceksiniz. Sadece o değil .NET platformunun genel yapısı buna uygun. Velhasıl kelam Borland C++ Buillder'i sistem programlama yanında daha çok genel amaçlı ve yüksek seviyeye daha yakın bir dil olarak kullanma telaşındandır bu teknolojileri... Meseleye bir de bu açıdan bakmak lazım.

Euclides
26/08/2005, 17:39
Visual C++ ile windows'ta program yazan biri çok sık Win32 API deki hazır komutları kullanacak. (kendi yazmak isterse başka) bu da bağımlılık demek. Anlatabiliyor muyum ? Yok ben yazarım derse bu da vakit bakımından hamallık demek !

Bana WinAPI kullanmayan bir program yazsanıza...

burhanmt
26/08/2005, 21:23
Bana WinAPI kullanmayan bir program yazsanıza...

Aşağıdaki kodları bana yorumlarsan sevinirim Euclides. Bu arada Borland'ın Win32 API'lerini kullanım şekli hakkında anlatmak istediğimi anlayacaksındır. (Buna cross platform diyoruz: yazılan modüllerin birden çok platformu hedef alması)

#if defined WIN32
//5H
/// target platform is Win32
#define SDPWIN32
#else // SDPWIN32
/// Target platform is Linux
#define SDPLinux
#endif // !SDPWIN32

VCL'de kullanılan Delphi kodu. Bu kod, Bpl(Borland Package Library) şeklinde derlendikten sonra C++ Builder'da da rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu yüzden aldım:VCL'ler Object Pascal(Delphi) de yazılmıştır, Borland C++ Builder da da bu VCL'ler kullanıyor. Borland'ın VCL'leri hazırlama biçimi:

unit ExtractionProgressDialog;
interface
uses
{$IFDEF WIN32}
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs, ComCtrls, StdCtrls;
{$ENDIF}
{$IFDEF LINUX}
SysUtils, Variants, Classes, QGraphics, QControls, QForms,
QDialogs, QComCtrls, QStdCtrls;
{$ENDIF}

Visual C++ da yazıyorsan sadece Windows platformunda rahat edeceksin; ama kodunu başka platformlara taşımak istiyorsan yukarıdaki Borland'ın yaptığını sen yapacaksın. Ek bir yük daha yani !

Euclides
26/08/2005, 21:38
yolladığın kodlar anlamsız "burhanmt" nesini yorumlayayım ???
#undef WIN32
#undef SDPWIN32
#undef SDPLinux
bayıyor beni böyle saçma muhabetler...

burhanmt
26/08/2005, 21:40
O zaman ikinci kodu yorumla bir de

mr1yh1
27/08/2005, 00:21
Visual C++ da yazıyorsan sadece Windows platformunda rahat edeceksin; ama kodunu başka platformlara taşımak istiyorsan yukarıdaki Borland'ın yaptığını sen yapacaksın. Ek bir yük daha yani !

CBuilderde, windows için yazdığınız kod , değişiklik yapmadan linuxda derlenebiliyor mu ?

birde o link dosyaları Qt nin sanırım,
Qt kodu yazıyorsanız, VisualStudio için Qt zaten var.

neurorebel
27/08/2005, 04:27
CBuilderde, windows için yazdığınız kod , değişiklik yapmadan linuxda derlenebiliyor mu ?
Kylix diye bir ürünü vardı Borland'ın. Mümkündür sanırım...

karamemed
27/08/2005, 10:36
Kylix diye bir ürünü vardı Borland'ın. Mümkündür sanırım...

O Delphi için değilmiydi?

burhanmt
27/08/2005, 12:19
O Delphi için değilmiydi?

Kylix 2'den sonra C++Builder desteği de geldi. Şu yazıya bakabilirsin:

http://community.borland.com/article/0,1410,21301,00.html