PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Grafik ürün fiyatları

ALEXrunaway
16/01/2005, 23:39
Beylerrr... Bayanlarr... Abiler..Ablalar..Kardeşler.. ve Kuzenler.. .

Bugün 20 milyonluk adam olduğumu öğrendim.. . Bir müşterimin arkadaşı olan Bir alışveriş merkezi için bir kaç logo tasarımı yaptım. (ismi lazım değil) beğendiler, fevkalade buldular (kimse üzerine alınmasın Allahın kroları) nasıl beğendilerse.. . Neyse uzun uzadıya bir hoş beş muhabbetten sonra adam tasarımın kopyasını istedi ve masaya yeşil bir 20lik attı. Şimdi sadece boş bir cd'nin 500bin olduğunu düşünürsek ve o tasarım içinde en az 5 milyonluk çay, kahve, 10 milyonluk sigara ve bir 10 milyonluk yemek, 10 milyon tükkan elektrik,vergi,fatura ve gider olayına girsek.. ve işçilik ve tasarım hakkını katarsak ben bu kıymetli müşterime O kopyaladığım cd'nin içine banu alkanın posterinimi kopyalayayım yoksa bir mp3'ünümü dersiniz.. ben onuda yapmadım.. dolu dolu bir marilyn manson albümü kopyaladım.. ve o parayıda almadım.. . o hala içinde logo olduğunu sanıyor.. bakalım yarın sesi gelir.. .
Ve düşündümki.. acaba meslektaşlar bu iş ve işler için ne diyor ne düşünüyorlar.. ne istiyorsunuz, nasıl alıyorsunuz.. bir logo tasarımına ne kadar fiyat belirliyorsunuz. hangi kriterlerde ve hangi şartlarda ne gibi tavırlar alıyorsunuz.. . mesela bir kapak tasarımı, bir broşür, davetiye, kartvizit, logo, ürün kampanyası,..
ve özlellikle patent(tescil) hakkı alınacak bir logo için ne istiyorsunuz..yada patent hakkı alınacak bir logo tasarımı bir grafikerin problemi olmalımı olmamalımı.. . yani böyle bir mevzu için ayrı bir fiyat tarifesi belirliyor musunuz..

HeLL_Rule
18/01/2005, 00:41
Pederlerin grubu var burda. [Antalya] bende oraya takılırken öğrendim aslında bir çok programı ve photoshop'u her neyse okuyunca gülümseme geldi suratıma buna benzer bi şeyi bende yaşadım. :) Anlatmak istiyorum;
Antalya Sealife otelinin orda bir market var Canel diye. Tabela yaptıracakmıi 1 metreye 1,5 metre gitmişler efendim tabelacı istedikleri şeyi yapamayacağını sölemiş bunnara. [Market arabası tutan penguen] Bunnar da bana geldiler. Aynı sitede oturuyoz halı saha felan atıyoduk neyse tamam dedik. Beleşe yapıyoruz tabiki oturduk pengueni tipden tipe soktum sonra işleri bitti background açık kaldı ama beyaz yani. Zaten font beğendirene kadar canım çıktı ama esas dalga arka plandaydı, yazı mavi beyaz arka plan turuncu sarı ÖHHHH dedim artık ama beğendiler halada duruyor tabelaları. Her geçişimde bakar gülerim. İlk işimdi ama :D.
Hacım senin işe benim tavsiyem pederlerin yaptığı yani peşin çalışacaksın. Adamla işden once konu$ deki bu kadar alırız logo için de. Kendine göre fiyat başdan çıkar. İşi bilmeyen birisi için o 20 ml bile fazla sana. Milletimizde "çalışmak" kavramı bedensel olarak yorulmakdır. Zihinsel olarak iş yapanlar sadece LAK LAK ederler bu kesime göre ki bu kesimde çoğunlukda. Yani böle bir toplumda yaşarken adamın düşüncesi şu olur;
Ulan 2 tık yaptı logo çıkardı alsın 20 ml yi otursun aşşa sanki taş attıda kolumu yoruldu.
Üzüldüm açıkcası. Umarım bundan sonra böle şeylerle karşılazmazsın.
Kolay gele...

Grafik
18/01/2005, 00:45
saat ücreti ile çalış

Zerzevat Adam
18/01/2005, 00:50
Reklamcılar Derneği'nin koyduğu fiyatlara bakınız...

merak
18/01/2005, 02:10
Bekleyin işin erbabını çağırıyorum.
Yazar yada yazmaz..

theskull
18/01/2005, 02:49
HeLL_Rule +10

o-z-a-n
18/01/2005, 09:20
Ankara Reklamcılar Derneği 2003 yılı fiyat listesi,

http://www.ard.org.tr/fiyatlistesi.htm

Kolay gelsin...

alper
18/01/2005, 10:33
uff be. logo tasarımı için 4.000.000.000TL mi? ahah kimse vermez o parayı türkiyede.

Grayscale
18/01/2005, 10:36
Logotype (amblem + logo) 7.000.000.000 TL

Amblem 4.000.000.000 TL
Logo 4.000.000.000 TL

Web sitesi

Tasarım 10.000.000.000 TL
Proje danışmanlığı ve konsept geliştirme 3.100.000.000 TL
Banner reklam 3.100.000.000 TL

El ilanı / Föy

Tasarım 1.500.000.000 TL
Uygulama (sayfa)300.000.000 TL

Ne düşünüyorsunuz bilmiyorum. Tasarım konusunda da henüz profesyonel değilim ama bu rakamlar sizce olması gerektiği gibi mi yoksa çok mu uçuk? :confused:

(Kaynak: http://www.ard.org.tr/fiyatlistesi.htm)

ArizaHerif
18/01/2005, 11:08
Aslında olması gereken rakamlar bunlar. Ama çok büyük ajanslar hariç asla olamayacak rakamlar yine bunlar. (Anlayan anlamıştır sanırım)

Kunt Hepyücel
18/01/2005, 11:28
katılıyorum, olması gereken rakamlar bunlar ancak kesinlikle uygulanamayan rakamlar da bunlar, çünki en büyük reklamverenler bile yapacakları yatırım vs'nin ne kadarının reklam&tanıtım bütçesi olması gerektiğini bilmiyor, reklamveren tarafında profesyonel ve bilinçli beyin sayısı yine istihdam cahilliğinden dolayı çok ama çok kısıtlı... Olanların yaptığı işler medya planlamaları vs de ortada zaten, bu yüzden herkes kafasına göre takılıyor dolayısıyla biz reklamcılar da zamanımızıı pazarlık ve bütçe bunalımlarıyla geçiriyoruz... Adam toplamda 100.000$dan 6 adet villa satmak için (600.000$ kazanmak için) %1'i 6000$lık tanıtım bütçesini ayırmıyor ama tanıtmamız için ağzımızın içine bakıyor durum bu... E bizde tanıtmıyoruz tabi... Saygılarımla.

Zerzevat Adam
18/01/2005, 11:48
Düzgün danışmanlar ve danışmanlık ajanslarıyla çalışan firmaların bütçesi zaten bunlara elverişli oluyor, bu bağlamda tanıtım-reklam-iletişim giderleri belirleniyor ve bu pek sıkıntı yaratmıyor.

Zaten logoyu bir yere, siteyi bir yere, diğer malzemeleri başka bir yere yaptırma gibi bir durumda olmuyor...

Web Sitesi konusunda Türkiye'de 10 milyar civarı fazla uçuk diyebiliriz. Ama 1-2 milyar ortalama olması gerekir.

Bana gelen müşterilere ~600$ diyorum genelde şok oluyorlar, beğenmiyorlar, daha ucuz yapanlar var diyorlar bende ya telefonu kapıyorum, ya epostalarına cevap vermiyorum... Kendinize hakaret ettirmemelisiniz bence.

Marilyn Manson olayı çok hoşuma gitti. :)

Ansugo
18/01/2005, 12:02
Fiyatlar baya ucuk.

Bu tur dernek, baro gibi yerlerin belirledigi fiyatlar alt fiyatlardir, yani asgari ucret. Asgari ucret, herkesin uymasi halinde belli bir seviyenin asilacagi umuduyla konuluyor bu gibi durumlarda. Ama buradakiler asgari ucret degil, "kazandiran ucret".

Oysaki asgari ucretin "yapilabilebilecek en kucuk ise gore" belirlenmesi gerekiyor.

Zaten herkes takdir eder ki bu islerde ust limit yoktur. Hatta hicbir iste ust limit yoktur da diyebiliriz.

Grafik
18/01/2005, 13:33
olması gereken olmayan fiyatlar.

herkes kafasında öğrendikleri için harcadıkları zaman,para vs. düşünürse bide bu işle uğraşırken mahrum kaldıklarını çok değil..

bi avukat konuşmak için saat ücreti istiyor
bir danışman sadece konuştuğu için para alıyor.

pc başında ömrünü tüketen biriside alsın abi. biz istiyoruzda vermiyorlar versinler abi :)

Zerzevat Adam
18/01/2005, 13:54
Ayrıca sadece yaptığımız işten ziyade şunu unutmayalım, biz bu bilgileri doğuştan bilmiyorduk. İnternette harcadığımız zaman, elektirik parası, donanım masrafı, sağlık sorunlarımız(gözümüz, vücudumuz, kemikler vs.), sağlık harcamalarımız, kitap masrafları, lisans ücretleri(bir nevi) vs. vs. ...

Bunun yanında emek+fikir+zaman var o işe özel olarak...

trocin
18/01/2005, 14:33
hazır açmışsınız bir konu bende bişey sorayım..

bugüne kadar kazandığınız en iyi para ne kadardı bu işten?

Kunt Hepyücel
18/01/2005, 17:39
büyük bir kurumun çalışan ve yöneticilerinin, iş ile ilgili anılarının toplanacağı bir kitap yapılacaktı. Kapak tasarımı, giriş ve tanıtım sayfalarını tasarlayıp, anıların layout'unu yapıp indesign dökümanı olarak uygulamayı yapacak kuruma teslim etmek için geçen kış 2.5 milyar almıştım, hem zevkli hem de düzgün bir işti, rakamı da onlar belirlemişlerdi... 3 haftada da teslim etmiştim, yapmaktan da çok zevk almıştım. En iyi yanı emeğinin değerinin bilinmesi, takdir görmesi ve tabiiki rakamın tatmin edici olması. Bu noktada aldığın paranın "iyi" olmasının yanı sıra işin ne koşullarda ceryan ettiği de önemli tabii. Bence bu tam olarak "iyi" bir işti. Saygılarımla...