PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : mikroişlemciler, sorularım,

virU
11/01/2005, 20:15
arkadaşlar 32 bit lik bir işlemci tek seferde 32 bitlik veri taşımayı ifade ediyor sanırım yani.. registerlarda 32 bitlik veri tutulabiliyor anlamına geliyor mu bu?.. 64 bitlik veriyolu ne ifade eder p4 işlemcilerde durum böyle sanırım biraz anlatırsanız sevinirim ikinci sorumsa şu,
offset segment mantığı üzerine olacak, offsetler aynı anda işlemcinin farklı hafıza noktalarında daha fazla işlem yapması içnmi kullanılıyor? offset segment bu mantığı oluşturan şey işletim sistemimi yoksa mikroişlemcinin böylemi yapılandırılmış? offset:segment şeklinde offsetler 100 den başlıyor neden? her offset içindeki segment sayısı neye bağlıdır.. her segment p4 işlemcilerde 4 byte veriyimi işaret eder.. (32bit olduğu için)
olayı kavramaya çalışan birisi olarka kafama takılan şeyler bunlar yardımlarınızı bekliyorum.. saygılarımla.

ceeyt
12/01/2005, 05:15
registerlarda 32 bitlik veri tutulabiliyor anlamına geliyor mu bu?..
Evet ‘register’ lar da 32 bit uzunlugunda demek oluyor.

64 bitlik veriyolu ne ifade eder
64 bit veriyolu; en buyuk veri yolu hizinin uzerine cikmamak sartiyla, veri yolundan bir seferde 64 bit uzunlugunda bilgi iletimi yapabilirsin anlamina geliyor. Mikroislemci icindeki veriyolu uzunluklari genelde register uzunluklariyla ayni olur.Genel olarak sistem veri yolu olsun baska olsun yukarida yazilanlar gibidir.

offsetler aynı anda işlemcinin farklı hafıza noktalarında daha fazla işlem yapması içnmi kullanılıyor?

Hafizanin baska baska noktalarinda ayni anda islem yapamazsin. Eger isletim sistemin birden cok islevi birarada gerceklestiremiyorsa, ornegin kendi yazdigin bir programla baska programlara erismek zaten mumkun degil, eger gerceklestirebiliyorsa – belli bir algoritmaya gore agirliklandirip, herbirini bu agirliklandirmaya bagli bir sirayla calistirmasi - islemcini korumali modda calistiracagindan hafizadaki diger programlara erisebilmen ancak yine isletim sisteminin sagladigi olanaklarla mumkun olabilir. Ayni anda calisan programlar olmasi durumunda, veri yolunu + registerleri ...vs hangi program kullanacak ?

Offset ve segment yapisi aslinda hafizaya erismek icin kullanilan degiskenler.Bu iki veriyle fizksel adresler elde edilebiliyor.

Segment * 16( 4 defa sola kaydirmakla es) + offset = fiziksel adres

offset segment bu mantıgı oluşturan sey işletim sistemimi yoksa mikroislemcinin böylemi yapılandırılmıs?

islemcini uretenler boyle yapmislar(gecmis modellerle uygunluk,guvenli yapisi...vs),isletim sistemi yazanlarda buna uygun yazmislar.

offset:segment şeklinde offsetler 100 den başlıyor neden?

Donanimla,BIOS la ilgili, olmazsa olmaz islevler buralarda saklanir bu nedenle kullanilmasi istenmez.

her offset içindeki segment sayısı neye bağlıdır.

Sanirim bunu ters yazmissin.
Bir segmenti gosteren bir isaretci ilk olarak segmentin ilk adresini gosterir,daha sonra buna offset ekleyerek segment icinde hareket edilebilir.

her segment p4 işlemcilerde 4 byte veriyimi işaret eder.. (32bit olduğu için)

her segment sadece 4 byte veri tutacak kadar kucuk degildir. Sanirim sununla karistirdin ; 32 bit bir islemci, normalde en cok 4 byte(32 bit) isaretci tutabileceginden adresleyebilecegi hafiza miktari 2^32 = 4GB kadar olur.

yanlis bildigim noktalari duzeltirseniz sevinirim :) .

Herkese kolay gelsin...

Euclides
12/01/2005, 12:49
Ceviz.net dökümanlarda var bu sorunu cevabı
Protected mod'a göre düşünürsek. (Real mod için geçerli değil..)
offset:segment şeklinde offsetler 100 den başlıyor neden?
hyr 100'den değil 8'den başlıyor...
sebebi ise Segment Descriptor'un 8 byte uzunluğunda olması ve CPU'nin ilk segment descriptor'u kullanmaması.
her segment p4 işlemcilerde 4 byte veriyimi işaret eder.. (32bit olduğu için)
segment bir veriyi işaret etmez !
http://www.ceviz.net/dokumanlar/Euclides/image006.jpg