Tam Sürümünü Görmek İçin : Firefox Adından Gına geldi artık..
abi forumda firefox adını duyunca artık cin tutuyor beni...
Özellikle site tanıtım bölümünde "Sitene bide firefox" ile bak mantığı beni geriyor..
Niye bakıyım abi ? onla bakınca paramı kazanıyorum ? yada sitem ödül falanmı alıyo ?
az önce bişey yazdım başka bir konuda. bi çok arkadaş bunu bir ayrıcaklık zannediyor anladığım kadarıyla..
birisi çıkmış asansör yapmış herkes kullanıyor mutlu.. eline merdiveni alan gelmiş bakın ne bulduk diyor.. yahu şimdi firefox'u indirmek için bile IE kullanıyorsunuz yapmayın allah aşkına. bu bir devrim değil.. bu bir dönüm noktası değil.. bu yeni bir çağ değil...
Sanki ortada mükemmel bir buluş var gibi. yazılım sektöründe devrimler öyle zırtbırt olmaz.. bir düşünün.. işletim sistemi alanında ararüz olarak yapılan tek devrim dos'dan windows'a geçiştir. 3.1 windows'dan geldim bugün XP'ye mantık neden değişmedi ??? bir standart kuruldu artık onun üstünde geliştirme çalışmaları yapıyor..
IE'den sonra çıkanlar ne yenilik getirdi ? bu bir devrimse bu bir yenilikse neden aynı arayüzü kullanıyor ? IE sonrası çıkan yazılımlar zaten piyasaya çıktığı gün IE'nin hakimiyetini kabul ediyor çünkü aynı yapıyı kullanıyor. ama bizim mucit arkadaşler nedense uçuyorlar..
anlamış değilim.. standart bugün itibariyle IE'dir.. bunun altı yada üstü yoktur. gün gelir bir devrim olur başım üstüne.. ancak şuan için biraz ayaklar yere..
birisi çıkmış asansör yapmış herkes kullanıyor mutlu.. eline merdiveni alan gelmiş bakın ne bulduk diyor..
şöyle düzeltsek
birisi çıkmış merdiven yapmış herkes kullanıyor mutlu.. eline asansörü alan gelmiş (haklı olarak ) bakın ne bulduk diyor.
Zerzevat Adam
10/01/2005, 21:39
"standart bugün itibariyle IE'dir"
-Yoksa standartları artık w3c yerine microsoft mu koyuyor?
Firefox neden?
-Firefox, HTML, XHTML, CSS, XML, JavaScript'i tam ve olması gerektiği gibi gösterir, "render" eder. Bu sebeple ie'de bir siteyi çalıştırmak marifet değildir, firefoxta marifet değildir, standartlara tam olarak uyan, tam ve kodlarda belirtildiği gibi gösteren tarayıcılar gerekir. Şu an en iyisi ve popüleri mozilla firefoxtur.
Seni bilmem ama ben linux altından mozilla ile konqueror ile, windowstan mozilla ile netscape ile firefox indirebiliyorum. Veya bir arkadaştan adresini isteyip flashget yardımıylada indirebiliyorum. Veya CD'den yüklüyorum.
Bu mu sorun?
Şu örneği iyi anlaman gerek çünkü sen web üreticisisin ve standartlara-kurallara uygun yapmak zorundasın.
-Benim bir arkadaşım var ve benim hatalarımı suratıma vurmuyor, benim hatalarımı söylese ben düzelteceğim ve bir daha yapmayacağım. Bu arkadaşım hatalarımı görmezden geliyor, hoşgörülü olabilir ama bana yararı yok zararı var. Diğer bir arkadaşım ise bana hatalarımı tatlı dille söylüyor ve bir daha hiç bir yerde o hataları yapmıyorum. Bu sayede "problem tamamen ortadan kalkıyor."
Sen şimdi söyle; hatanı görmezden gelen 1 arkadaşın mı olsun istersin yoksa sana hatanı söyleyip, uyaran, bir daha hata yapmamanı sağlayan bir dost mu. Dost acı söyler...
Zerzevat Adam
10/01/2005, 21:42
Ayrıca bir çok kişi tanıyorum ki mynet ve hotmaili* ie** açamadığı (bazı bilgisayarlarda açılıyor bomboş sayfa altta bitti yazıyor) için bana "ne yapmam gerekiyor" diye soruyor ve mozilla firefox'u yükledikten, tavsiye ettikten sonra "sağol" diyorlar...
Şimdi burada standart nerede?
*=Hotmail, Microsoft Network'ün (MSN) eposta servisidir.
**=Internet Explorer, Microsoft'un web tarayıcısıdır.
Standart IE mi?
Bir zamanlar standart Netscape degil miydi? O zaman da MS ilk defa IE'yi cikardiginda birileri muhakkak "Buna ne gerek var? Netscape bir standart!" demistir.
Ama ne Mozilla, ne IE, ne de Opera ve digerleri bir standart degil. Standarti belli eden bir kurum var. Bu kurumun adi herkesin bildigi uzere w3c.
Ama MS browserini guclendirmek icin browserina bazi ekler getiriyor (MS filters, ya da bir suru hatasi olan sayfayi hatasiz gosterme ozellikleri). Bunu Firefox, Opera'da yapiyor. Heleki Opera'nin ozellik konusunda su an icin ne IE ne de Firefox tarafindan yetisilemedigi ortada.
Ama MS bu getirdigi ozellikleri standart haline getirmiyor. Aksine kullanicilar sayesinde bu ozellikler sanki standart gibi geliyor. Kullanicilar sadece IE bildikleri ve onu kullandiklari icin (ve MS'in tekeli sayesinde 0 km OS ile IE geldigi icin) yaptiklari sitelere sadece IE ile bakma hatasina dusuyorlar.
Oysaki benim gorusume gore IE cok geri kalmis birsey. Ozellik yoksunu gudubet bir olay.
Tabii ortada olan, asil bahsetmek istedigim su : Tekeller sadece zorlama ile olusmuyor. Kisiler tekel'i gordumu kendilerini kollarina saliveriyorlar, gerisini dusunmuyorlar.
Ama zaten su an gorulen istatistiklere gore Firefox ve Opera yukseliste. Puanlari artiyor. Umudum bu iki tarayicinin en az 50% seviyesine gelebilmesi.
Eger bu iki tarayici 50% seviyesine gelirse o zaman cogu kisi IE'nin ne kadar ise yaramaz birsey oldugunu gorecek ve bunu yayacaklar. Kisilerin aliskanliklarini degistirmek zor ama degistirilecek. Bu zamanla olacak. Kisiler "bunu var oldugu icin kullaniyorum" demek yerine "bunu daha kaliteli gordugum icin kullaniyorum" demege basladiginda (umarim o gunleri goruruz) ve buna ragmen IE hala cok kullanilirsa, o zaman deriz ki "MS gercekten sahane bir browser" yapmis.
Ama daha cogu kisinin Firefox'tan, Opera'dan haberi bile yok. Hatta kurup denemis bile degil. En azindan bir kere denedikten sonra karar verseler hersey cok daha rahat olacak.
Dedigim gibi, aliskanliklar... Bu son model bir suru araba olmasina ragmen adamin 88 model Golf'unu satmamasi, ona gozu gibi bakmasi gibi birsey.
@zerzevatadam
işletim sistemi sağlam standart ayarları mevcut bir bilgisayarda bu tür birşey olmaz.. olamaz demek daha doğru.. mesela bende hiç böyle bişey olmuyor.
bunlar ferdi vakalar.. genele yoramazsın...
Zerzevat Adam
10/01/2005, 21:51
Yani sorun o kişinin fizyolojik-psikolojik sorunundan mı? Bir programın tutarsız çalışması veya "azınlıkta sorun çıkması" o programın hatasız olduğu anlamını mı verir?
birisi çıkmış asansör yapmış herkes kullanıyor mutlu.. eline merdiveni alan gelmiş bakın ne bulduk diyor.. firefox'un bir merdivenden çok daha fazlası olduğuna garanti verebilirim.
yahu şimdi firefox'u indirmek için bile IE kullanıyorsunuz yapmayın allah aşkına. o kadar emin olmamalısın bence.
bunun operası var, konqueror'ı var, epiphany'si var vs...
ayrıca şu forumdaki bir çok insan windows dışında işletim sistemleri kullanıyor ve IE ile uzaktan yakından alakaları olmayabiliyor.
O gözlükleri biraz çıkarmak gerekiyor sanırım.
Ben windows kullanmam gerektiğinde bazen firefox bazen IE kullanıyorum, fc3'te ise firefox. firefoxta bazı sayfaları, özellikle css ve js'nin yüksek oranda kullanılanları, bazen açamıyor ya da sorun yaşıyorum. Ancak bu çoğu zaman tarayıcıdan değil sadece IE'de sınanarak hazırlanmış sayfalardan kaynaklanıyor. Ve gördüğüm bir şey var ki firefox çok ama çok hızlı, özellikle IE ile kıyaslanınca.
Tarayıcı alanında da net standartlar olmadıkça hepsi farklı özellikleriyle ön plana çıkacaktır.Ve herkes kendi amaçları ve kullanımları paralelinde seçimler yapacaktır, bu gayet doğaldır.
-Yoksa standartları artık w3c yerine microsoft mu koyuyor?
IE'yı dunya uzerınde kac kısı kullanıyor? Pekı ya FireFox'u Mozıllayı?
Şu örneği iyi anlaman gerek çünkü sen web üreticisisin ve standartlara-kurallara uygun yapmak zorundasın.
Hayır degılım.. Neden oyle olayımkı? Bunu yapmadıgım ıcın bana ceza kesen bı kurul falanmı var yoksa? Hapse gırermıyım? Musterımı kaybederım? Ne olur? IE bı standart degılmıdır?
-Firefox, HTML, XHTML, CSS, XML, JavaScript'i tam ve olması gerektiği gibi gösterir,
IE (yada IE-DOM dıyelım) tum bunlara ek olarak bı gelıstırıcı olarak bana ek kolaylıklar sunuyorsa neden onu kullanmayım? Delımıyım ben? Neden kullanım oranları tek hanelerde gezınen tarayıcılara boyun egıyım?
Nerde bu devlet, nerde demokrası?
@ansugo
:)
arabalar'ın görüşleri ve işleyişleri bilmem kaç senedir aynı değilmi ?
apartmanların , evlerin , mimarisi...
ağaç klubelerden beton'lara geçiş bir devrimdi.
2-3 tekerli 20 km ile giden araçlardan modern ve hızlı araçlara geçiş bir devrimdi..
son yıllarda bahsettiğim bu iki konudada yeni devrimler söz konusu ilginç yapılar,ilginç araçlar. ve yakın tarihde bu 2 örnek üzerindeki standartlar değişecek.
browser konusuda bunun gibi.. ben IE baki kalacak tek otorite demiyorum.. ama IE'nin yerini alacaklar şuan piyasada olanlar değil.. gün gelir oda olur..
abi bana masal anlatmayın yahu :)
ilk pc ile tanıştığınızda görsel işletim sisteminiz neydi ? bitti..
(şimdi gene benimki windows değildi ben antarabotti,sandarasotti,dumbarabutti kullanıyorum diyeneler çıkabilir saygılar sunarım onlara)
Zerzevat Adam
10/01/2005, 22:09
Bu konuyu iyi ki açtın Grafik. :)
İşte standartlara uymazsanız olacağı budur diyelim. :)
Yazılım firmaları kafasına göre esiyor, kendilerine göre sadece kendi yazılımlarında yapan jan janlar koyuyorlar.
Burada web tasarımcı bütün ziyaretçileri düşünmelidir...
(şimdi gene benimki windows değildi ben antarabotti,sandarasotti,dumbarabutti kullanıyorum diyeneler çıkabilir saygılar sunarım onlara)
DOS'tu :)
Yillar sonra Windows'a gectigimde (ve internet denen birseyin varligindan haberdar oldugumda) ilk kullandigim browser Netscape idi. O zaman pc ile alakali yaklasik 20-30 kisi taniyordum ve hicbirinden Internet Explorer onerisini duymadim. Hepsi agiz birligi ile "Netscape" diyorlardi.
IE (yada IE-DOM dıyelım) tum bunlara ek olarak bı gelıstırıcı olarak bana ek kolaylıklar sunuyorsa neden onu kullanmayım? Delımıyım ben? Neden kullanım oranları tek hanelerde gezınen tarayıcılara boyun egıyım?
Zannedersem bu bahsettigin sadece "JavaScript" icin gecerli HunTER? Onun haricinde ML'ler (XHTML, XML, HTML) ve SS'ler (CSS,XSS) konusunda ek kolayliklar sundugunu sanmiyorum?
şunu bir düzelt istersen ilk işletim sistemini değil ilk göresel işletim sistemini sormuştum..
dos görsel işletim sistemi değildir..
Netscape işi bana hiç inandırıcı gelmiyor 10-12 yaşındaydım zannedersem
ilk oyunum
volfied,cdman,
ilk işletim sistemim
dos
ilk göresel işletim sistemim
windows
ilk tarayıcım
IE..
ve inanıyorumki bu forumdaki %90'lık kısmı temsil ediyorum
(şimdi gene benimki windows değildi ben antarabotti,sandarasotti,dumbarabutti kullanıyorum diyeneler çıkabilir saygılar sunarım onlara)ilk bisikletim 3 tekerlekliydi.
sonra zamanla bu bisiklet artık ihtiyaçlarımı görmemeye başlayınca 2 tekerlekli bir bisikletim oldu. ve yine belli bir süre sonra ihtiyaçlarım ve kullanım açalarım doğrultusunda 2 tekerlekli ve vitesli bir bisiklet edindim. çünkü ne 3 tekerlekli olan ne de diğeri arkadaşlarımla yarışmam için elverişli değildi. ayrıca ilk bisikletimi aldığımdaki kadar tecrübesiz de değildim.
amaçların ve kullanım alanın paralelinde seçimi sen yaparsın. ama 3 tekerlekle fazla yol kat edemezsin...
3-5 tekerlik'li olsada ama o bisikletti değilmi ? yeni çıkanlarda bisikletti .. ama senin ilk bindiğinde bisikletti.. yani 4 tekerli bisikletten sonra tekerleri sıvı metal olan, vitesi görünmeyen, koltuğu klimalı olan bir vüsütlek almadın.. yine bir bisiklet aldın.
Zerzevat Adam
10/01/2005, 22:24
İlk "kullanıcı dostu ve masaüstü" bilgisayarlar Macintosh'lardır. Netscape vardı.
Grafik "kişisel kullanım ve son kullanıcının bilinçsizce kullanımını" genelleme.
Netscape işi bana hiç inandırıcı gelmiyor
97-98 yillariydi. Ben 99'a kadar (muhtemelen) IE kullanmadim.
Bir de Dos'tan sonra Windows 95'e gectigimi belirtmistim zaten :)
Zannedersem bu bahsettigin sadece "JavaScript" icin gecerli HunTER? Onun haricinde ML'ler (XHTML, XML, HTML) ve SS'ler (CSS,XSS) konusunda ek kolayliklar sundugunu sanmiyorum?
Bılmıyorum belkıde oyledır? Ama benım tecrubelerımden edındıgım ızlenım su, IE yada MS yazılım ekıbı dokuman obje modelıne wındows ısletım sıstemlerınede paralel bazı ekler getırıyor, ote yandan dıger ekıpler ya bunu yapacak kadar yeteneklı olmuyor yada bunu yapmak ıslerıne gelmıyor..
Oysa bence olması gereken su.. Bunu bı pıyasa olarak dusunursek, pıyasaya yenı gıren oyuncular once hakım oyuncu olan IE'nın koydugu standartları yakalamalı ardından bunu asmaya calısmalıdır...
Iste ozaman, x tarayıcı ıcın IE'den daha ıyıdır cunku o ek olarak y'yıde yapabılır dıyebılırız.. Oysa suankı oyuncular tum tarayıcıların ortak paydası olan standartları desteklemekle ovunuyorlar.. Komık cunku bu bı araba uretıcısının dort tekerleklı araba yapmakla ovunmesı gıbı bısey...
Yanı bu bı pıyasa.. Pıyasada one cıkmak ıcın fark yaratmalısınız.. Evet belkı IE yarısa onde baslıyor ama sen soyluyorsun, IE ortada yokken Netscape bı standartı.. Sımdı geldımız noktaya bakarsak bence MS IE ıle bunu basardı..
allahım köret beni..
keşke , forumdaki kullanıcıların infolarında kullandıkları tarayıcı ve işletim sistemleri görünse
Zerzevat Adam
10/01/2005, 22:31
@HunTER; Kimse sana zorlama yapmıyor, sadece ie bağımlısı site ve kodlarda oluşturabilirsin. Müşterilerin memnunda olabilir, bu bağlamda sonuç sorunsuzda olabilir bu senin bileceğin iş.
Katalogu bulunan bir siteyi sadece html ile de yapabilirsin, bir ziyaretçi defterini "okunduktan sonra siteye eklenecektir" şeklinde yapıp sadece formmail sistemi kullanarakta bir ziyaretçi defteri olabilir, haber siteleride html olabilir. Burada da kullanıcılar ve site sahipleri, geliştiricileri tarafından sorun yoksa sonuç sorunsuz gözükebilir ama bu programlamanın esnek olduğunu, daha kolay ve daha hızlı olduğunu değiştirmez.
Sonuçta bir müşteri "mozillada sorun çıktı" diyince "mozilla az kullanılıyor" cevabını vermek gibi "site programlaması varmış bizim haber sitesini öyle yapalım" diyen müşteriye "php çok desteklenmiyor, html heryerde çalışır" cevabını verip işin içinden de çıkabiliriz. Bu da neticeyi sorunsuz kılar. Kılar mı? Bence hayır.
Kimin bileceği iş, sizin bileceğiniz iş. Nasıl ki w3c bize zorlama getirmiyorsa, bizde tabii ki size bir zorlama var diyemeyiz, getiremeyiz.
Şahsen ben bir sitenin mozilla, netscape tarafından düzgün görüntülenmesini sağlayamıyorsam bundan rahatsızlık duyarım.
Nasıl ki kimseye standartlara uyacaksın diyemezsem kimseye çoğu kişi gibi ie kullanacaksın da diyemem.
3-5 tekerlik'li olsada ama o bisikletti değilmi ? yeni çıkanlarda bisikletti .. ama senin ilk bindiğinde bisikletti.. yani 4 tekerli bisikletten sonra tekerleri sıvı metal olan, vitesi görünmeyen, koltuğu klimalı olan bir vüsütlek almadın.. yine bir bisiklet aldın.önemli olan amaç değil sonuç diyosun yani...
3 tekerleklimle yalpalaya yalpalaya da olsa etrafıma bakmam sonuca varırım diyosan bişey demiyorum...
ki zaten tercih meselesinden başka bir şey olmadığını belirttim daha önce.
ömer ;
html-php arasındaki ilişkiyi İE-diğerleri arasındaki ilişkiyle nasıl bağlandın ?
Oysa bence olması gereken su.. Bunu bı pıyasa olarak dusunursek, pıyasaya yenı gıren oyuncular once hakım oyuncu olan IE'nın koydugu standartları yakalamalı ardından bunu asmaya calısmalıdır...
Ama zaten tarayicilar IE'nin destekledigi cogu seyi destekliyorlar.
Ama IE acik kodlu olmadigi icin birebir ayni goruntu vermelerini bekleyemeyiz.
Mesela bilirsiniz, IE'nin "renkli scroolbar"lari vardi. Birgun bir baktim Opera'da "Scroolbarlar renkli olmasina izin ver?" diye bir secenek koymuslar.
Cok "spesifik" kodlar olmadigi surece (Opera kullandigim icin soyluyorum) Opera tum IE'ye ozel sayfalari yaklasik ayni gosteriyor. Sadece IE isteyen sayfalara (browser sniffing yapip, sadece su tarayici gecerli diyen...) Opera'da "IE gibi gorun" diyerek cok rahatlikla erisebiliyor ve yaklasik ayni goruntu ile gezebiliyorum. (Hatta boyle diyen sayfalarin cogunda bir tane hata bile olmuyor)
Ama su an bu browserlar ile IE arasinda farklar varsa bu acik kod olmamasindan. Acik kod olmadigi icindir ki bazi ozelliklere mumkun oldugunca destek vermege calisiyorlar. Ellerinden geldigince... (Fazlasini yapmalari mumkun degil zaten)
IcenGuard
10/01/2005, 22:39
ilk grafik arayuzlu(ne demekse) browserım benimde netscape di. ve o zamanlar browser denince ilk akla gelen netscape oluyordu. daha sonralar windows a entekre oldugu icin IE onu kullanmak zorunda kaldım, ve IE nin zırtbırt cokmesinden ve actıgım butun pencerelerin yok olmasından gına gelmistiki , windowsdan da IE dende kurtuldum..
Zerzevat Adam
10/01/2005, 22:40
Ha bu arada MS IE ile bunu başarmadı, zorladı.
Konuda daha önce tartışıldığı gibi kaç kişi başka işletim sistemlerini, web tarayıcılarının varlığından haberdar? (Adını bilmesinle, yüklemesinler sadece varlığı...)
Sen cep telefonu aldığın zaman sana sadece xcell verirlerse ve medyada gsm-telekom ile ilgili pek haberler, reklamlar bulunmasaydı sen xcell'den başka birşey kullanırmıydın?
GSM'de bir çok reklam savaşları var ama bilişimde bu sadece dergilerde, internette. Ve açık kaynaklı ya da ücretsiz ya da ücretli ve kapalı kaynaklı olan sistemlerin reklam yapmaması, yapamamasından dolayı ve kullanıcının araştırmamasından dolayı ayrıca "en başından beri ie vardı" gibi yanlış bir bilgiyle diğer tarayıcıların yayılmaması.
Eğer toplama bilgisayar diye bir olay olmasa, parçalar sadece firmalarca alınabilse sadece pcye monte edilebilse ve sadece marka bilgisayarlar olsa ve herkes amd işlemci taksa intel'i kaç kişi tanırdı şu an? Ama intel işlemci ve bilgisayarlarda ilk sistemleri çıkartıyordu vs. olabilir veya başka bir firma olabilir.. Son gelinen nokta AMD Intel'den üstün diyemeyiz. Ha şu vardır AMD'nin pazarpayı Intel'den üstün olabilir.(Bunlar hep hayali bir örnek...)
Zerzevat Adam
10/01/2005, 22:50
IE-diğerleri değil, kafasına göre hareket edenler, sözüm ona yenilikçiler-kodlandığı gibi gösterenler.
Nereden geldim?
HTML'le bir haber sitesi yapmak PHP gibi bir betimleme dili varken hantallık ve zorluktur. Güncelleme zordur, yenileme zordur, yedekleme zordur, açılması uzundur.
Standartlara uymayan tarayıcılar her siteyi düzgün açmayabilir, kendisine "yenilik" adı verdiği eklentiler koyarak bazı web üreticilerinin o yazılım bağımlısı siteler, kodlar yapmasını sağlarlar.
-Buna rağmen standartlara uyan siteler ve tarayıcılar bir siteyi hep aynı gösterir, bütün özelliklerini çalıştırırlar.
........................................
Ayrıca mesela operada en sevdiğim özellikler; "yakınlaştır-uzaklaştır", sonra spacebar ile bir sonraki sayfa veya dosyaya geçiş, backspace ile bir öncekine geçiş (bir foto galeride mesela çok rahatlık)...
Bu küçük 2 örneğe rağmen "IE dışındakiler bana ekstra özellikler sunmuyor ki" demek bence at gözlükleri ile dünyayı izlemeye çalışmak, denememektir.
MyIE diye bir olay var, neden ihtiyaç duyulmuş buna? Demek ki IE yeterli gelmemiş. Ve bu MyIE'de bakarsan opera-mozilla-firefox karışımı bir şey gözüküyor...
Ama zaten tarayicilar IE'nin destekledigi cogu seyi destekliyorlar.
Kucuk bı ornek verıcem, bılmıyorum belkıde ben kendıme referans olarak MSDN'ı aldıgım ıcın bu tur farklılıklarla cokca karsılasıyorum,
text-oweflow:
http://msdn.microsoft.com/workshop/author/dhtml/reference/properties/textoverflow.asp
http://msdn.microsoft.com/workshop/samples/author/css/textOverflow.htm
Adreslerıne bı goz atın (IE ve dıgerlerıyle ayrı ayrı).. Sanırım ne demek ıstedıgımı anlıycaksınız.. Sımdı ben neden kendımı bu ozellıkten mahrum edıyım? Dusunsenıze katmanın style ozellıgıne ekleyecegım ufak bı parametre ıle metnı kırpabılıyorum..
Yanı ben bı gelıstırıcıyım.. Bu ozellıgı kullanarak yapabıleceklerımı dusunmek bıle bana heycan verıyor.. Sımdıyse bırılerı kalkıp bana "hayır efendım yapmamalısın bu standartlara aykırı" dıyor..
Bence bunu soylemenın kendısı gelısıme aykırı... Ben bunu hazmedemıyorum..
microsoft ve ie alehtarı arkadaşların şu dakika'da destop'larını görmek istiyorum.. startı ben vereyim 5.dakikanız var.
text-oweflow:
http://msdn.microsoft.com/workshop/author/dhtml/reference/properties/textoverflow.asp
http://msdn.microsoft.com/workshop/samples/author/css/textOverflow.htm
Adreslerıne bı goz atın (IE ve dıgerlerıyle ayrı ayrı).. Sanırım ne demek ıstedıgımı anlıycaksınız.. Sımdı ben neden kendımı bu ozellıkten mahrum edıyım? Dusunsenıze katmanın style ozellıgıne ekleyecegım ufak bı parametre ıle metnı kırpabılıyorum..
Bahsettigin ozellik yanilmiyorsam CSS3'e eklenmesi dusunulen bir ozellik. CSS3 tam olarak yayinlandiginda tum tarayicilar tarafindan desteklenecektir.
Zerzevat Adam
10/01/2005, 23:08
@HunTER;
http://www.w3.org/TR/2003/CR-css3-text-20030514/#text-overflow-props
Bende bunu hazmedemiyorum.
Ayrıca; http://www.w3.org/TR/CSS21/visufx.html
@Grafik : Desktop goruntusune gerek var mi bilemiyorum? Ben XP kullaniyorum.
Ama merak ettigin "IE nerede?" ise, asagidaki ilk resimde sistem cubugunda butonlarimin dizilisi var. (O listenin ust tarafinda IE diye birsey yok.)
IE'yi nasil calistirdigimi ise ikinci resimde gorebilirsin.
varmaya çalıştığım şey..
ie kiminin vazgeçilmezi kiminin arka cebin'deki yedeği.
Zerzevat Adam
10/01/2005, 23:27
Bahsedilen şey kimin ne kullandığından ziyade neye göre ürettiğimiz, konu o.
Ben hem IE hem FF hem de Opera kullanırım. RSS'leri FF ve Thunderbird'den takip ediyorum, ff ile daha çok sitelerimi tasarlıyorum. Gezerken ie ve ff...
Şöyle ki x kişisinin ff kullanıp ie bağımlısı site yapması bence firefox'u sevdiği anlamına gelmez. FF'i sever ama ie de kullanabilir benim gibi fakat ie bağımlısı site yapmaz bence o kişide ff'i seviyorum diyebilir. Önemli olan ürettiğin şeyin genel kullanımıdır ve senin uygulamanda.
Mesela okulda pc lab'ında dandikler ie diğerleri ff. İdaredekiler ff... Ha tabi ie de var o da bazı salak meb sitelerinin ie bağımlısı olması. Zaten ie de bir orası açılıyor mynet, hotmail, horde imp gibi şeyler açılmıyor...
Bahsettigin ozellik yanilmiyorsam CSS3'e eklenmesi dusunulen bir ozellik. CSS3 tam olarak yayinlandiginda tum tarayicilar tarafindan desteklenecektir.
Bu mazaret degıl ama.. Bana sımdı lazım bu.. Neyse.. Sorun buda degıl zaten.. Ama durum sunu gosterıyorkı standartları IE belırlıyor.. w3c'nın yaptıgı ıse bunu resmılestırmek..
ie ile hotmail'in açılmadığını duyunca bir yaşına daha girdim.
Zerzevat Adam
10/01/2005, 23:45
HunTER; Standartları ie belirlemiyor. text-overflow yeni çıkan birşey değil. Tantek Çelik microsoftta çalışıyor ve w3'te editör mesela o konuyada bakarsan.
Bir öneri getirilir, uygunsa kabul edilir.
"Ama durum sunu gosterıyorkı standartları IE belırlıyor.. w3c'nın yaptıgı ıse bunu resmılestırmek.."
Ertuğrul abi kusura bakma ama yobaz hocalar bu tip laflar eder. Yani fare diye bir donanımı diyelim IBM çıkarttı ve bu konuda bir resmiyet kazandı o zaman donanımı ibm üretir şu kurumda bütün bunları resmiyete döker gibi bir kavram mı çıkar?
Çok saçma düşünce. Bizim savunduğumuz ie'nin getirdiği yeniliklerin kötü olduğu değil, standart ve her tarayıcıda doğru olmadığı.
Mesela Netscape'in -netscape javascript'in geliştiricisiydi- javascript'ine rağmen ie kendince jscriot çıkarttı. Bu radikalliktir. Ve hantallığa bakarmısın, şimdi bir js yazıyorsan ie-ns diye 2 farklı kod...
Aynı şekilde ie böyle şeyler yaptı diye mozilla kullanıcılar sefil olmasın, mozilla göstermiyor denmesin diye -moz diye bası ie tabanlı css'leri destekliyor...
Ve w3c'de uygun bulup bazı özellikleri ekliyor-alıyor olabilir.
Bunları kullanıcılar, insanlar ve teknoloji-gelişme için değilde "mozillacılar-ieciler-operacılar" gibi algılamak saçmalık.
Zerzevat Adam
10/01/2005, 23:45
Sen bir yaşına girdin ama benim kesin olarak tanıdığım 3-4 kişinin bilgisayarı hotmaile giremedi.
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:04
http://discuss.50plus.com/ubb/Forum12/HTML/004357.html
http://forum.donanimhaber.com/m_1564796/tm.htm
http://www.techsupportforum.com/showthread.php?t=16183
http://www.techsupportforum.com/showthread.php?t=17921
http://www.donanimhaber.com/teknik_servis/teknikservis.asp?page=26
Soru : İbrahim Bayram 09 Ağustos 2001 Perşembe
iyi günler,
size bir sorum olacak..Turkcell ve superonline nın web mesaj cell sayfaları Windows98 de açılmıyor..Bir müddet açmaya çalışıyor sonra bitti diyo..Sizce nedir buun sebebi.vesadece bende değil bütün rkadaşlarımda öğle..
kolay gelsin
---------------
bunun nedeni internet explorer.mümkünde 98se,me veya wın2000 yükleyin. yada bunları gerçekleştirmedenie 5 veya yeni çıkan 6'yı yüklemenizi öneririm. ayrıca wındows uptade 'i açarak ie için çıkarılmış yamaları eklentileri yüklemelisiniz
Cevaplayan :Gurkan
Ayrıca 1-2 link buldum;
http://www.turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=10651
http://www.turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=11259
http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~12@nvid~469852,00.asp
HunTER; Standartları ie belirlemiyor. text-overflow yeni çıkan birşey değil.
Haklısın degıl.. Yaklasık ıkı yıldır IE tarafından desteklenıyor.. Pekı ya FireFox Mozılla yada Opera? Bana sana verdıgım lınklerın bu tarayıcılardakı ekran goruntulerını gosterebılırmısın? Oyleyse neyı tartısıyorsun omer?
Yanı text-overflow IE'nın ıcadı degıldır.. Tamam degıldır.. Ama IE ıkı yıl once cıkardıgı surumde bu ozellıgı desteklemıstır.. Bu arada dıger tarayıcılar ne yapmıstır pekı?
Yanı hanı VW'nın bı reklamı varya "Bız daha ıyısını yapana dek en ıyısı bu".. IE ıcınde aynı durum gecerlı sanırım..
Cunku bu adamlar sadece pıyasanın hakımı degıl aynı zamanda oncusude.. Dıgerlerı bunu beceremedıgı surece sen ıstedıgını soyle ben IE'nın pesınden gıtmeye devam ederım..
Bu arada sende tarayıcının CSS3'u destekleyecegı guzel gunlerı bekleyebılırsın..
sunny_smiley
11/01/2005, 00:05
omerbayali'nin dediği gibi, aynı (tıpatıp) sorunu birçok arkadaşım da yaşadı, sorun 2 dk sonra çözülüyordu, firefox'la...
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:09
Ben text-overflow ie'ni icadı değildir demedim. IE'nin icadı olan şeyleri w3c standart belirleyebilir, bu microsoft'un resmi işlerini yapan kurum anlamına gelmez ki abd'de bir kurumla ms'in arası bozulmuştu ie konusunda ve w3c'ye başvurulmuştu bu kurum tarafından. Tarafsız bir kurum ve çalışanları, editörleri heryerden vardır.
Ben CSS3'ü bekliyorum ama tarayıcımın desteklemesi için değil w3c'nin çıkartması için. Sende IE'nin CSS2'i tam desteklemesini bekleyebilirsin... (1998'den beri desteklememiş amcamlar...)
http://www.w3.org/TR/1998/REC-CSS2-19980512/
W3C Recommendation 12-May-1998
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:13
Ha unutmadan o verdiğim linklerde yazdığı gibi PNG-1 standartı 1996'da çıkmıştır ve IE desteklemiyor.
Sen bir yaşına girdin ama benim kesin olarak tanıdığım 3-4 kişinin bilgisayarı hotmaile giremedi.
Suan gırebılıyormusun? Oyleyse mesele yok.. IE hotmaılı acmıyor demek haksızlık olur.. Tıpkı IE kan kaybedıyor demek gıbı.. Yanı pazar payındakı 2 puanlık dusus ıcın en fazla IE'nın topuguna ıgne battı dıyebılırız.. Su rakamlara bı baksanıza,
IE %93
FireFox %3
Mozılla (ve turevlerı) %3
Opera %1
Sımdı koparılan yaygaranın ne kadar anlamsız oldugu daha acık gorulebılıyordur sanırım?
sunny_smiley
11/01/2005, 00:21
yaw millet kullansın IE'yi, hatta 93% değil 95% IE kullansın, ne farkeder? sonuçta firefox ie'ye basar mı? basar!! daha iyi yorumlar mı sayfayı? yorumlar!!! e dahası ne?
Ben text-overflow ie'ni icadı değildir demedim. IE'nin icadı olan şeyleri w3c standart belirleyebilir, bu microsoft'un resmi işlerini yapan kurum anlamına gelmez ki
Of omer ben elbette w3c IE'nın resmı kurumudur demıyorum.. Bunuda nerden cıkarıyorsun? Benım soyledıgım bu pazarın oncusu IE 'dır ve standartlarıda o belırler.. Gunun bırınde bu durum degısırse ozaman o cumleyı soyle okursun,
Ama durum sunu gosterıyorkı standartları $tarayici_adi belırlıyor.. w3c'nın yaptıgı ıse bunu resmılestırmek..
Tamam?
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:26
HunTER gene saçma düşünce: "şu an girebiliyormusun sen ona bak" işte bu yüzden sen ie bağımlısı site tasarlamanın kodlamanın zararlı olmadığını düşünüyorsun.
Bu yolu olmayan bir köye yol yapıp hizmeti götürmektense, "diğer köyler-şehirler ulaşıyor ya o da yeter" demekle aynı değerde.
Biz hizmet veriyoruz ve bunun karşılığını genelde maddi olarak alıyoruz. Biz müşterimize yarım yamalak iş mi veriyoruz?
Bizim okuldaki matematikçiler gibisin, sınıfta 1 tane 4-5 alan varsa sınıf başarılıdır, diğer 20 tane 1 alanı görmüyorlarda... 1 tane 5 alan yetiyor.
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:28
W3C tarayıcıların, yazıcıların yaptığı herşeyi kural almıyor diyorum bende yani pazar payı, kaç kişi kullanmış bu w3c'i ilgilendirmez. W3C kuralları, standartları koyar. Pazarıda, yazılımıda firmalar üretir.
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:29
Sunny_smiley; konu ie mi iyi ff mi iyi değil.
Standartlara göre kodlama yapmak zorundamıyız değilmiyiz? Kişisel olarak kendimizi zorunda hissetmeliyiz.
Mesela bugün kullandığın çok büyük bir aletin başka bir yerde kullanılamadığını düşünsene. Bağımlısın. Mesela winmodemler...
Omer burda %93'luk bı pazar payından bahsedıyoruz.. Yanı sınıfın tek basarılı adamı degıl burda soz konusu olan.. Hatta asıl sacma olan sukı sen 100 kısılık bı sınıfta 7 tembel ogrencı ıcın hocanın dersı daha yavas ıslemesını ıstıyorsun..
Kusura bakma ama hıc bı hoca bunu kabul etmez..
sunny_smiley
11/01/2005, 00:33
bence konu o tarafa sonradan kaydı ... standartlar konusunda diyeceğim ve ekleyebileceğim bir şey, söylüyorsun zaten, bu konuda sonuna kadar destekliuyorum!!!
Omer burda %93'luk bı pazar payından bahsedıyoruz.. Hunter bu %93lük payın nasıl oluştuğunu gayet iyi biliyorsun eminim.
Yani Firefox'un %3'lük payı bir seçimin sonucu iken IE'ninki bir seçimi yansıtmıyor.
Çünkü IE windows ile entegre geliyor ve bilgisayar ile yeni tanışan insanlar diğer tarayıcılardan haberdar değil...
Hunter bu %93lük payın nasıl oluştuğunu gayet iyi biliyorsun eminim.
Yani Firefox'un %3'lük payı bir seçimin sonucu iken IE'ninki bir seçimi yansıtmıyor.
Çünkü IE windows ile entegre geliyor ve bilgisayar ile yeni tanışan insanlar diğer tarayıcılardan haberdar değil...
Bu durumu degıstırmesede evet soyledıklerıne katılıyorum.. Ama ne yapalım.. IE'nın pazar payı bugun %93 .. ve ben bu durumun degısecegını pek sanmıyorum ..
Ha ama degısırsede gerekenı yaparım.. Netıcede IE ıle aramda duygusal bı bag yok..
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:48
Kim mozilla firefox diye bir tarayıcı çıkacak bilmem kaç milyon kullanıcısı olacak, 10 günde 250.000$ bağış alacak deseydi de inanırdık?
Kim 1 sene içerisinde dünyada %3 payı kapacak derdi?
Ve kim televizyonun, telefonun çok tutulmayacağı söylendiği zamanlar oradan sonra internetin çıkıp bu denli günümüzde hayatımız olacağını söyleyebilirdi ki?
İşte bu sebeple yüzdeler çok kolay değişir.
Ayrıca internet explorer pazar payı istatistiklerin yanında bildiğim kadarıyla lisans sayısıda ekleniyor.
Ve asıl sorun şu; tarayıcı kullananların kaçı bilinçli kullanıcı ve gerçekten interneti bilerek kullanıyor?
Ayrıca macintosh kullanıcılarını unutmayalım. Azımsanmayacak deredece çok kullanıcı var. Ve bunlar Netscape, Safari kullanıyor. (IE var ama çok geri bir sürüm, kullandım biliyorum...)
Zerzevat Adam
11/01/2005, 00:50
Bence sonuç olarak şu;
Pazarpayı bugün ne olursa olsun internet explorer tekel değildir. IE W3C'nin çoğu standartına uymamakta veya standartlara uymayan siteleri düzgün gösterdiği için ie bağımlısı sitelerin artmasına neden olmaktadır.
Bu sebeple web üreticileri firefox kullanmasa dahi firefox'ta sorunsuz çalışan "valid" siteler yapmalıdır.
Pazarpayına değil w3c'e bakmalıyız ve w3c ne derse onu takip eden yazılımları kullanmalıyız.
siz şimdi bilgisayarınıza firefox kurdunuzda birileri gelip sildimi ? yada başka tarayıcı kullandınız diye sizi dövdüler falanmı ? %93 pazar payı'nın oluşumunu bile kabul etmiyorsunuz..
olağan üstü, mükemmel sıradışı bişey olsa kimse alışkanlık şu bu demez başka taracıya geçerdi. demmeki ortada sıradışı bişey yok sadece %3 lük kesim tercih etmiş..
Zerzevat Adam
11/01/2005, 01:03
Bilgisayar alınca "zorunlu" gelen windows işletim sistemi ile zorunlu gelen internet explorer var. Ve çoğu sözüm onca bilgisayarcı, bilgisayar uzmanları sadece win. bildikleri için windows yüklüyorlar ve tabi ie geliyor...
Firefox kurdukta sildiler mi değil, windows ile firefox geldide millet onu kaldırıp mı ie yi kurdu?
Mingitau
11/01/2005, 01:24
şunu bir düzelt istersen ilk işletim sistemini değil ilk göresel işletim sistemini sormuştum..
dos görsel işletim sistemi değildir..
Netscape işi bana hiç inandırıcı gelmiyor 10-12 yaşındaydım zannedersem
ilk oyunum
volfied,cdman,
ilk işletim sistemim
dos
ilk göresel işletim sistemim
windows
ilk tarayıcım
IE..
ve inanıyorumki bu forumdaki %90'lık kısmı temsil ediyorum
Şimdi sen bilgisayarla oynamaya geç başlamışsan ve de gidip dos ve windowsla başlamışsan suç bizim mi?
Sen görsel sistemi windows ile gördük diyorsunda yanlış hatırlamıyorsam MIT' den bir öğrenci topluluğunun C64 üstünde win3.1 benzeri bir ortam oluşturan projesi vardı, taa 1985lerde.. hey gidi gunler hey ben daha o zaman beşiğimde mışıl mışıl uyuyordum.
Mingitau
11/01/2005, 01:49
Olaki IE' de şu anki(*) gibi yamanamayacak ama bir ölümcül açık çıktı ve Microsoft yeni dağıttığı bir SP ile IE' leri MSN(r)E birer birer kaldırıp yerine Firefox, Netscape ya da Opera koyuyor.
Ne yapacağız? Halbuki baştan iki satır koda dikkat ederek bunu sağlama elimizdeydi!
Bu arada Mozilla ve Firefox demişken -moz ile tablo kenarlarını ve layer kenarlarını yuvarlatma olayını bayıldım.
Kullandığım tarayıcılar:
Lynx, Links, elinks, Firefox, Mozilla, Konqueror, Netscape birde tasarım yaparken W3C' nin interaktif tarayıcısı Amaya
(*) Şu anki yamanamayacak açık ölümcül birşey değil.
Yamanamayacak açık? hangi yazılım firması olursa olsun bu durumda ya yeni bir tarayıcı yapar yada mevcut açığı bir şekilde gidermeye çalışır. Gidin şunu kullanın demez. özellikle microsoft hiç demez.
Olaki IE' de şu anki(*) gibi yamanamayacak ama bir ölümcül açık çıktı ve Microsoft yeni dağıttığı bir SP ile IE' leri MSN(r)E birer birer kaldırıp yerine Firefox, Netscape ya da Opera koyuyor.
Ne yapacağız? Halbuki baştan iki satır koda dikkat ederek bunu sağlama elimizdeydi!
Boyle bısey olabılırmı? Olsa bıle basvurulacak tek cozum bumudur? Hadı kaldırın IE'lerı alın sıze Mozılla FireFox...
Neyse.. Tum bu olan bıtenden sonra FireFox'u ındırıp bıraz kurcaladım.. Ornegın forumun yonetım ekranına goz attım onunla.. Cogu ozellıgın kırpıldıgını gordum vs.. Aynı seyı opera ıcınde yaptım.. Degısen bısey olmadı..
Sonuc olarak.. Bılınclı bır bılgısayar kullanıcısı olarak ben tercıhımı yıne IE daha dogrusu MyIE2'den yana kullandım..
Yoksa sandıgım kadar bılınclı degılmıyım?
Not: Kabul edıyorum Opera degıl ama FireFox IE'den cok daha hızlı.. Zaten dusuk dosya boyutuda onun "light" bı tarayıcı oldugunu bellı edıyor.. Ancak ben buna ragmen IE'yı tercıh edıyorum..
sercotec
11/01/2005, 03:49
Maşallah Browser savaşları almış başını gitmiş :)
CSS Layout kullanmadıkça,
Opacity Rendering kullanıp güzel güzel siteler yapmayı düşünmedikçe
Sitelerinizi hala yüzlerce <table><tr><td> taglarının içine sığdırmaya çalıştıkça
sitenizde hala html öznetliklerini kullandığınız ve gecenin bu yarısı aklıma gelmeyen, pek çok eski tasarım alışkanlığınızdan vazgeçmediğiniz sürece.
Firefox ile IE kullanmak arasında bir ayrım göremezsiniz.
Ama ben işimi doğru yaparım,
yaptığım iş hem IE 'de hem Opera'da Hem Firefox'da doğru görünür. Sayfayı tasarlarken veya başka sayfalara bakarken baktığım sayfalarla ilgili her türlü bilgiyi görür, öğrenir bunları işimi daha iyi yapmak için kullanırım, ben çoğunluk gibi değil, yapılması gerektiği gibi site tasarlarım diyorsanız. O zaman gidersiniz mozilla sayfasına 4.5 MB lik küçük bir dosya indirir kurarsınız. Sonra bir de buna en azından "webtools" ve "CSS" extensionlarını kurarsınız. Ondan sonra web tasarımcısı olmaya başlarsınız.
Çünkü ben öyle oldum; şimdilik tercih meselesi, ama ileride zorunluluk...
Kolay gelsin...
Ben CSS3'ü bekliyorum ama tarayıcımın desteklemesi için değil w3c'nin çıkartması için. Sende IE'nin CSS2'i tam desteklemesini bekleyebilirsin... (1998'den beri desteklememiş amcamlar...)
Bunu okurken aman canım sende demıstım ama az once karsılastıgım sey canımı sıktı..
<html>
<head>
<style>
input[type="submit"]{
background-color: #FF0000;
}
</style>
</head>
<body>
<input type="submit">
</body>
</html>
Yukardakı sayfa FireFox'ta butonun zemın rengını kırmızı basabılıyor.. Ancak CSS2.0 'ı desteklemeyen IE'de degısen bısey yok..
Dahasıda var,
http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/selector.html
Yanı suan selector ıle yapabılecegım onca seyden mahrurum..
Not: Marıfet butonun zemınını kırmızı yapmak degıl.. Butona
input[type="submit"] dıyerek ulasmak.. Buda ancak selector 'le mumkun oluyor..
Bir tarayicinin hangi taglari nasil yorumladigi zamana gore degisen bir durum. Burada tartisan herkes oyle ya da boyle yazilim isine bulastigi icin bunun uzerinde durmaya gerek yok. Konu sadece oturup ilgili ozelligi kodlamak ile ilgili...
Asil tartisilmasi gereken, ve bana cahilce gelen "ie cok kullaniliyor, oyleyse budur" mantigi. ie cok felan kullanilmiyor. Bunun icin tek bakmaniz gereken download istatistikleri. Son 1 yilda kac kisi ie download etmis, kac kisi ff download etmis buna bir bakmaniz gerekiyor. ie'nin isletim sistemine gomulu gelmesi onu avantajli bir duruma getiriyor hepsi bu. Ornegin yarin microsoft isletim sistemine bir antivirus gomerse bugun cok kullanilan symantec yazilimlarida simdiki kadar yaygin kullanilmayacak, ama bu durum microsoftun antivirusu en iyisidir olarak hicbir zaman yorumlanamayacak degil mi?
Bir diger konu ise standartlar konusu. Hem bu isin icinde olup hemde "ben anlamam benim isimi kolaylastiran bisey varsa ben onu kullanirim, standart da odur" soylemi ise beni dehsete dusuren bir soylem. Omer Balyali yukarida soylemis; microsoftun stadart tanimazligi yuzunden iki kere yazilmak zorunda kalinan js'ler bunun en guzel ornegi. Ortada w3c gibi bir kurum varken, "iste bu ise yarar" dedigi fikirleri w3c'ye goturup, standartlasmasi icin calismak yerine "aha ben koydum, sizde kullanin" mantigini guden kim olursa olsun, aslinda bize iyilik degil kotuluk yapiyordur. Bu tutumu alkislamak ise belki kisa vadede islerinizi kolaylastiriyordur ama, uzun vadede olan yine bize oluyor. Zira tekellesen bir microsoft, ve paralelinde kurallari belirleyen bir tekel demek, yarin bir gun, sizin hic soz hakkinizin olmamasi demek, onunuze ne koyuluyorsa onu yemek demek. w3c ve benzeri kurumlarin onemi ise daha genis katilimlarla standartlar belirlemeleri. Yani sizi dinleyecek birilerinin olmasinin dayanilmaz hafifligi durumlari.
Java ornegini bir hatirlayin. Microsoft nasil bir savas verdi java karsisinda? Sizce amaci isinizi kolaylastirmak miydi? Yoksa sozkonusu olan kendi tekeli ve cikarlari olunca, hickimsenin gozunun yasina bakmadan dedigim dedik oyununu oynamayi denedimi denemedi mi?
Opera tarayicilari gorunce bilincli olarak hatali cikti ureten hotmail sizce sizin hayatinizi kolaylastirmak icin mi dusunulmustu?
Gecelim beyler. Once mantikli dusunelim. Daha oncede defalarca soyledim. Microsoftun cok basit cikar kaygilarina dayanan bu tutumlari yuzunden, defalarca yazilan kodun haddi hesabi yok. Simdiden yillarca geride yazilim sektoru. Siz hala hayatinizi kolaylastiran seylerin standart2lar degil de microsoftun size verdikleri oldugunu dusunuyorsaniz size diyecegim bir sey yok. Ama yarin bir gun karsiniza html yerine msml (microsoft markup language) diye bir sey cikarsa ve ie sadece bunu desteklemeye baslarsa haliniz ne olur bilemem, tek bildigim; siz boyle canak tuttukca bunun yakin oldugu.
Birde ff'u hafife alma durumlari var. Biraz mantik da bu konuda rica edecegim. ff moduler yapisi, esnek altyapisi, hizi, destekledigi teknolojiler ve size sagladigi gelistirme ortami ile cok acik ara onde gidiyor, bunu gormuyor olmaniz ilginc. Bugun, ie ile elde ettiginiz her gorunutuyu ff ilede elde edebilirsiniz. Haaa, yontemler degisebilir, orasi baska. Ama stadartlar icin taviz vermek gerekiyrsa size tavsiyem vermeniz.
Ben bunun kavgasını daha oncede verdım.. Ustelık o kavgada sende vardın.. Cok ıyı hatırlıyorum :) Sonu yıne ona benzemesınde..
Neyse.. Burda mesele fırmalar yada ısletım sıstemlerı degıl gercekler.. Ve gercek sukı MS suan dunya uzerınde en cok kullanılan ısletım sıstemı.. Bunu degıstırebılıyormuyuz? Hayır.. Degıstırmelımıyız? O ayrı bı konu...
Benzer sekılde suan %93 pazar payı ıle en cok kullanılan tarayıcı hangısı? IE.. Sız o aslında kullanılmıyor bu bılınclı bı tercıh degıl desenız de bu gercek degısıyormu? Yıne hayır.. Oyleyse?
Demek ıstedıgım.. Hosunuza gıtsın gıtmesın bugun o pazar payı ıle IE dıledıgını yapar, yapacakta.. Ha yapmamalı belkı ama yapıyor ıste.. Buda bı baska gercek..
Sonuc olarak bunca gercek karsısında bız zavallı webmaster'ların fazla bı alternatıfı yok.. Ya onumuze uc ayrı tarayıcıyı koyup, saatlerce aynı goruntuyu elde edebılmek ıcın kendımızı paralıycaz, yada aman canım sende %7 ıcın kendımı yorduguma degmez deyıp kendımızı MS'ın sıg sularına bırakıcaz....
Genelde ıkıncısını yapıyoruz tabı.. Cunku daha kolay.. E buda MS'ın ekmegıne yag suruyormus.. Sursun? Bu bırılerını rahatsızmı edıyor? Pekı bu ınsanlar MS koca bı kartel olurken neredeydıler?
Neyse.. Isın o kısmına pek gırmek ıstemıyorum.. Cunku cıkısı yok.. Ama tum bunlardan sonra sız yınede mantıklı olup bu gerceklerı gozardı edebılır ve dunyayı kurtarmaya soyunabılırsınız..
Ama bence soyundugunuzla kalacaksınız..
Dunyayi kurtarmaya soyunana yok aslinda :)
Hatta konu bily the gates'in cok parasi var, dedigini yapar noktasina gelmeden kapatmak en mantiklisi.
size simdiden, msml ile mutluluklar dilemek kalir bana ;) Hem sonra hepiniz guzelim egitimlere guzelim paralari bayilip MCMSMLE olunca (microsoft certified microsoft markup language engineer) bizde kendimize yapacak yeni biseyler buluruz...
:|
mozilla ve opera da çalışmayan javascript e javascript denmez, denemez.
vbscript yazalım o zaman?
yazacak kişiler diğer tarayıcıları göz önünde bulundurmalı.
bu, yapılan işin değerini arttırır.
zaten bir-iki ufak değişiklikle js ler heryerde çalışır hale getirilebilir.
xhtml , standartlara uyma konusundaki düşüncelerim = omerbalyali
xhtml , standartlara uyma konusunda şu anda yaptıklarım = HunTER
:D
not : arkadaşlar bir önceki kutsal tarayıcı-browser savaşının linki nerede?:)
forumda arama yapacağım, şimdi bulursam linki yapıştıracağım buraya.
not.not : birden, tam mesajı yollayacağım sırada farkettim de "diğer tarayıcılar" ifadesi dikkatimi çekti. bu durumda kullandığım bu kelime kendi bilinçaltımda bir tarayıcıyı "default" olarak seçtiğimin göstergesi.
Bunu okurken aman canım sende demıstım ama az once karsılastıgım sey canımı sıktı..
Canimizi sikacak daha cok sey var. Ornegin page-break-before (http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/page.html#page-break-props) ? Mesela su sayfayi (http://www.tkdx.com/_arc/SAYI-24-20010910/issue24.html) Opera ile acar ve F11 tusuna bir kere basarsaniz goreceginiz seyi IE'nin yapamadigini gorursunuz.
Tabii gene istatistiklere (http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp) bakarsak :
2004 IE 6 IE 5 O 7 Moz NN 3 NN 4 NN 7
December 66.0% 4.8% 2.0% 21.3% 0.2% 0.3% 1.2%
Nerede 93 percent? diyebiliriz.
Yukarida demistik. Umuyorum ki bu dusus daha fazla olacak. Ne zaman ki ayni seviyeye erisilecek o zaman gorecegiz IE'ye ozel sayfalari, IE'ye ozel scriptleri, hatta VBScript ile yapilmis sayfalari.
Burada tabii ki sadece IE'nin sayfa yorumlamasindan bahsetmekte yanlis olur. IE'nin kullanisligina da deginmek gerek. Su an FF, OP disinda en kullanissiz, kullanici dostlugu bakimindan en az kisa yolu ve ozelligi barindiran browserin IE oldugunu soylesek zannedersem hata etmis olmayiz. Bunun aksini soyleyen olmaz diye dusunuyorum. Eger kisi IE harici browserleri incelemisse.
Sonuc olarak, bence sayfalarina IE harici browserlerle bakanlar gelecegi gorebilen kisiler. Gercekleri de goruyorlar. Su modern teknolojide IE gibi ilkel cihazlarin kullaniciya sunduklarinin "yapilandan" cok cok az oldugunu goren kisiler. IE'de sabitlenmis olanlar ise yukaridakilerin aksina gelecegi goremeyen kisiler. Onlar aliskanliklari ile yasiyorlar.
Bu arada IE konusunda soyledıklerıne katılıyorum.. Hanı ılkel ve kullanıssız falan.. Ama bu turden bı cok acık MyIE2 (http://www.myie2.com/html_en/home.htm) ıle kapatılabılıyor.. Bunuda belırtmıs olalım..
sercotec
11/01/2005, 15:21
IE nin hakkını yemeyelim arkadaşlar, onun sayesinde pek çok kişi, pest killing, adaware cleaning, dialler blocking gibi pek çok konuda yaptıkları temizleme yazılımları sayesinde ekmek yiyorlar, IE olmasaydı nice olurdu bu garibanların hali :)
Çünkü sizin atladığınız en önemli konulardan biri, ie nin bu tip eklentilere karşı savunmasız olması. IE'yi %5 bile kullanmamama rağmen her hafta 10 çeşit trojan türü dosya temizliyorum makinamdan. MYIE2 zamanında benim de kullandığım ancak temelde IE destekli bazı zenginleştirilmiş özellikler taşıyan bir eklenti, ama yine de IE.
Amma çok IE dedim...
Şimdi sen bilgisayarla oynamaya geç başlamışsan ve de gidip dos ve windowsla başlamışsan suç bizim mi?
Sen görsel sistemi windows ile gördük diyorsunda yanlış hatırlamıyorsam MIT' den bir öğrenci topluluğunun C64 üstünde win3.1 benzeri bir ortam oluşturan projesi vardı, taa 1985lerde.. hey gidi gunler hey ben daha o zaman beşiğimde mışıl mışıl uyuyordum.
pc'lerden bahsediyorum.
Mingitau
11/01/2005, 17:51
Cesitli PC de calisan Unix varyasyonları vardı, bir baska konu ise Commodore zaten PC idi.
Zerzevat Adam
11/01/2005, 18:09
@Ertuğrul abi sana şunu söyleyeyim, ister inan ister inanma ama bende 3-4 ay önce "standartlar" konusundan "küfür" edecek duruma gelmiştim ve aynen şöyle demiştim "şu tarayıcılar adam gibi bir yola koyulsada bizim yazdığımız 1 kod her yerde çalışsa..." o sıralar css-html kullanıyordum ve css'de bilinçli değildi o kadar.
Sonra xhtml-css-div tasarımı merak ettim çünkü "sorunsuzdu" ve benim alanımda, önem verdiğim css alanında yeniliklerdi, standartlardı, olması gerekenlerdi. Ben de öğrenmem gerekiyordu ve araştırdım, sonra basit bir site tasarladım. Site dediğim menü 1 menü2 menü 3, burası başlık, burası logo, lorem ipsum dolor sit amet gibi birşeydi. Bu sayfa üzerinde çalışarak öğrendim...
Şu an hangi durumdayım, ne yapıyorum, nasıl yapıyorum?
-Photoshopta hazırlıyorum, grafikleri uygun şekilde ihraç ediyorum ve sonra dreamweaverda bir html bir css dosyası oluşturuyorum. CSS'de margin ve benzeri ayarları veriyorum. Sonra dıştan-içe doğru gidecek şekilde katmanları oluşturuyorum. Bunu yanda açık olan photoshoptaki "guide çizgilerin" ölçülerine, imajların ölçülerine göre belirliyorum. Zaten bir siteyi yaparken benim bütün layerlarımın alması gereken ölçüler belli oluyor, rastgele oluşmuyor bu sebeple karmaşa ve zorluk olmuyor.
Sonra #katman gibi oluşturulan katmanları hazırlıyorum, öncelikle width-height-margin-padding gibi özellikleri veriyorum. Ve sitenin katmanlarını hazırlarken kesinlikle "background-color"u kullanıyorum.
Belli şeyleri yapıp kaydediyor ve genelde ie ile bakıyorum, bakıyorum belli bir yere geldiysem ff ile açıyorum ve birde onunla kontrolümü yapıyorum. Sonrasında aşama aşama ilerliyorum ve bazen css dosyalarımı texts-divs-menus vs. gibi ekstra .css dosyaları yaratıyorum.
CSS'leri değiştiriyorum, geliştiriyorum, ff-ie ile kontrol ediyorum vs... JavaScriptte ise tarayıcıyı belirleyip hazırladığım fonksiyonda if sorgusu oluyor ve mesela 5 satır asıl fonksiyon var ise birde ns ailesi için 5 satır bir de 3-4 satır if sorgusu, 2-3 katına çıkıyor.
XHTML-CSS sorunsuz ve tek bir kod oluyor, JS'de sorunsuz ama 2 farklı kod içeriyor sayfa... Bu da işte JavaScript ve JScript farkı...
Yani demek istediğim "çok korktuğum" ve "off birde ff-ns için mi ayarlayacağım" gibi düşünmektense en baştan öyle hazırlıyorum, hatta gördüğünüz gibi o kadar seviyor ve yararlanıyorumki burada haklı taraflarıını savunuyorum css-xhtml'in...
javascript ile jscript arasında pek o kadar fark yoktur.(nesne farkı olarak jscript te activex için eklenmiş bir activexobject bir de enumarator gibi gereksiz nesneler vardır.)
farklı scriptler yazılmak zorunda kalınmasının sebebi ikisinin dom a erişiminin farklı olması.
"dom" ların farklı olmasının temelinde ise bir mecburiyet olabilir. çünkü ie sadece browser amaçlı kullanılmıyor. bugün win kullanan herkes ie kullanmak zorundadır.bu zorunluluk programların arayüzlerinin ie nin belli bir sürümünü kullanmasındandır.(cümle düzgün olmadı ama olsun)
bir örnek vereyim.mesela bir resmi seçtiğiniz zaman solda gelen ön izleme bildiğimiz span kontrolü içerisine bir object tagı atılmasıyla oluşuyor. mesela bir video klibinin üzerine tıkladığımızda windows media player ın classid si ile object tagı span ın içine atılıp bir windows media player "instance" oluşturuluyor.(bu js kodunu görmek isteyenler, win2000 de herhangi bir klasörün içinde iken bu klasörü özelleştir... deyip, şablonu değiştirmek istiyorum dedikten sonra düzenlemek istiyorum checkbox u işaretleyerek kodu görebilir.)
nereden nereye gelmişim yahu
Zerzevat Adam
11/01/2005, 19:00
Neyse JS konusunuda açmayalımda burada bahsedilen şey kullanıcılar-tasarımcılar için olması gereken şey. IE, Firefox hikaye. İsterse IE %99 olsun ama standartları, css'i vs.i tam ve olması gerektiği, kodlandığı gibi göstersin. Sorun IE-FF kavgası değil.
Firefox vs. IE.
Aslında Linux vs. Win tartışmalarına döndü gibi.
Firefox iyi düşünülmüş ve Open Source. Firefox kullanmak için iki büyük neden.
Sizden gizli ne yaptığını asla kestiremeyeceğiniz bir tarayıcı bi tarafta. Diğer tarafta Açık Kodlu bir tarayıcı. Ne diyebilirim ki... Bu bir devrimdir (yada değildir) Çünkü NSi hariç tutarsak. IE tahtına oturduktan sonra ilk defa birisi IE+ ayarında (!) ve daha fazlasını veren bir tarayıcı çıktı.
Firefox fanatiği değilim. Kullandım bir süre. Ama fanatiği değilim.
IE kullanımının bu kadar fazla olmasının da yegane sebebi Win ile birlikte verilmesi. (ve benim bunu silememem)
Firefox ie yi geçmiş birçok konuda (buraya dikkat!). Özellikle NewTab olayı çok çok iyi düşünülmüş. Ama bu IEnin kullanım oranı gerçeğini değiştirmez. (sebebi açıklanmıştır yukarıda)
Webmasterın yapması gereken IE ve Firefox dahil bütün tarayıcılarda minimum sorun çıkaran bir çalışma yapmaları değil midir? Aslolan sorunsuzluk değil midir. Daha cicili bicili birşey olsun diye neden "sorun" çıksın.
Belki tasarımcılara extra yetenekler verebilir IE. Ama bunu yapmak o kadar zor değilki.
2 tane adam akşama kadar extra yetenekli bir browser için yeni özellik "hayal etse" Birkaç ay sonra o browser HTML-ötesi bir dil kullanır. Ama çok yetenekli olur.
Siz bu HTML-ötesi dille tasarım yaparsanız noolur?
geleştiriciler açısından değilde kullanıcılar açısından bakacak olursak olaya; önemli olan internet'te daha rahat gezinmek, daha az sıkıntılı ve kolay bir şekilde bilgiye ulaşmak, kısacası internet'i (veya http'yi diyelim) daha etkin bir şekilde kullanmak değil midir?çoğunluk IE kullanıyor veya kullanmıyor, ama kimse Firefox'un daha kullanışlı daha rahat, daha çok özellik ve fonksiyon barındıran yani daha istikrarlı ve komforlu olduğu aşikardır (üstelik çok daha hızlı ve kendin yapısında olmayan özellikler için eklenti desteği var, ekstra skin desteğide cabası).ben bir kullanıcıysam insanların daha çok ne kullandığı değil bana en iyi hizmeti hangisi sunar onu soruşturup, bunun sonucuna göre bir seçim yapmam gerekir (ki şuan mevzu IE vs Firefox gibi gözüktüğü için diğer alternatif tarayıcıları katmıyorum.) ki bu açıdan baktığımızda tartışmasız galip Firefox'tur, MyIE2 var ama denmiş, Firefox için böyle birşey yok lakin Firefox'un MyFF2 gibi birşeye ihtiyacıda yok.
Birde geliştiriciler açısından bakarsak, eğer belli bir kitleye hitab etmiyorsak (yani ürettiğimiz şey sadece bir okuldan veya bir kurumdan erişilmeyecek birşeyse, veya ne kullandığı belli kimseler ise diyelim), her şeyi kullanan insana hitab eden birşeyse bana kalırsa belli standartları takip etmeliyiz, burda yapacağımız tarayıcı seçimi değildir.Zaten yeterince esnek bir çalışma yaparsak ve Firefox'da adam akıllı sonuç alabiliyorsak muhtemelen IE'da da tam sonuç alabiliriz.Gelelim belli bir kitelye sunacağımız çalışmaya, örneğin sadece bir kurumun bilgisayarlarından erişilebicelek kurumun bünyesinde işleyecek bir çalışma yaptık ve mekandaki tüm bilgisayarlar IE kullanıyor, bu durumda sadece IE'a özgü özellikleri kullanmakta sakınca yoktur (bence) ve çalışmanın esnek olması gerekmez (bence).Bunu sadece IE'da test etmek yeterli olabilir.
Ama çok genel bir çalışma yaptık ve ziyaretçi kitlesi her türlü tarayıcı kullanabilmekte ise belli standartlara uyulması şarttır (bence).
Tabi bunlar her durumda bireyin kendisini bağlar, sonuçta bilgisayarda onun, internet'te, seçim hakkıda...kimse burda "IE daha iyidir" veya "hayır FF daah iyidir" diyerek kendi savunduğu ürünün iyi odluğunu kabul ettiremez.
not: konu birkaç sayfadan sonra daha çok "w3c standartları" konusuna kaymış ama genel olarak ben böyle düşünüyorum, bu iki tarayıcı konusunda.
Yukarida verilen tarayici istatistikleri (%93 IE olan) hatali... Web tarayici istatistiklerine su linkten bakabilirsiniz:
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
Ocak 2005 itibariyle:
IE - %69.9
Mozilla + Firefox + Mozilla tabanli Netscape - %23.9
Opera - %2.1
Ocak 2004'de bu oranlar soyle idi:
IE - %84.1
Mozilla + Firefox + Mozilla tabanli Netscape - %10.1
Opera - %2.1
Bu degisimi ben "IE gidici" diye yorumluyorum.
Bu degisimi ben "IE gidici" diye yorumluyorum.
@acemi
++;
Ayıca firefox standartlara bağlı kalmış bi mükemmel demiyorum...
Sonuçta Bellek kullanımı olarak IEden altta kalmıyor...
w3c standartlari bellek kullanimini da mi duzenliyor?
Tabbed browsing olayini kullaniyorsaniz, aslinda bellek kullanimi konusundaki farki farketmis olmalisiniz?
Ayıca firefox standartlara bağlı kalmış bi mükemmel demiyorum...
Sonuçta Bellek kullanımı olarak IEden altta kalmıyor...
Yanlış anlattım galiba... 2. cümlede 1. cümlenin sonu kastediliyor. "mükemmel"
"Mükemmel olarak bağlı kalmış" demedim...
Objektif yaklaşmaya çalışıyorum. Evet tab sayısı çoğaşdıkça bellek kullanımında büyük değişiklikler olmuyor. Ama toplamda o kadar da "Light" değil.
Daha iyi anlamak için 64MB Ram e sahip yüklü bir bilgisayar kullanmanız kafi...
IE yada Firefox fanatiği değilim. İkisini de kullanıyorum. Ama IE'yi az kullanıyorum... Bazı zeki (!?), akıllı webmasterlarımız sadece IE de görüntülenebilecek web siteleri oluşturmada bu kadar israrci (azimli) olmasalar belki IE'nin adını bile unuturdum. Ama şu haliyle mümkün olmuyor. Bizde IE tekeline destek veriyoruz.
...lı webmasterlarımız sadece IE de görüntülenebilecek web siteleri oluşturmada bu kadar israrci (azimli) olmasalar belki IE'nin adını bile unutur....
Şimdi aklıma geldi birden:
Bill amca pirim dağıtıyorda benim mi haberim yok?
bakın karşıma ne çıktı bugün:
http://www.anybrowser.org/campaign/
bu sitenin türkçe çevirisinden (http://www-cs-students.stanford.edu/~ruhan/anybrowser_tr.html)
çok güzel bir alıntı :
"'Bu sayfa en iyi Browser X ile görüntülenir' etiketini Web sitesine koyan her kisi eski kötü günleri özlüyor demektir; Web'den önceki günleri; başka bilgisayarda, başka kelime işlemcide ya da başka bir bilgisayar ağında yazılmış bir dökümanı okuma olasılığının çok az olduğu günleri."
-Tim Berners-Lee Technology Review, Temmuz 1996
selami_32
13/01/2005, 08:57
firefoxu indirdim yaklaşık 1 aydır kullanıyorum. hızlı ve internet explorerin gösterdiği bir çok sayfayı gösterebiliyor (vbscript ve bazı activex programcıkları olan siteler hariç). bu konuyu fazla tartışmaya gerek yok bence netscape niye gitti? yeterince yenilikleri takip edemediği ve yavaş kaldığı için. Netscape'i bir çok kişi ilk tarayıcı ve göz ağrısı olduğu için yavaş çalışsada kullanmaya çalıştılar ama gelişme olmayınca bırakmak zorunda kaldılar.
http://www.holgermetzger.de/Netscape_History.html
Yeni teknolojiyi oluşturan takip eden kazanır. gerçi microsoft gibi para devinin karşısında teknolojiyi geliştirmek ve devam ettirmek çok zor çünkü teknoloji=araştırma=para. firefox 1.0 şuanda çok güzel bir giriş yaptı devamı için çok büyük fedakarlık gerekiyor. Türkçe versiyonu var mı bu ff'nin olsa iyi olurdu.
saygılar.
Su (http://www.mozilla.org/products/firefox/all.html) sayfadan turkce ve var olan diger tum dil seceneklerini gorebilirsiniz. Mozilla ailesinin Turkce dil destegini http://www.mozilla.org.tr adresinden takip edebilir, buradan da indirebilirsiniz.
Kolay Gelsin...
Mingitau
13/01/2005, 13:44
Teknolojiyi geliştirmek için para devi olmaya gerek yok. Şu an en iyi Calculus yazılımlarından biri 2 yıl boyunca iki mühendisin ve bir grup fazlamesai yapan insanın karşılıksız çalışmaları sonucu oluştu ve PowerPC' ler ile birlikte eğitim kurumlarına ücretsiz dağıtılıyor.
ArizaHerif
13/01/2005, 17:09
Ula amma ballandırdınız nerden indirilir bu firefox :P bi kurayım şunu. :)
Grayscale
13/01/2005, 17:46
http://www.mozilla.org/
sunny_smiley
13/01/2005, 18:35
www.getfirefox.com
sağlam iş yapınca oluyormuş demek bill gates e örnek olsun.Firefox la yola devam..
sonuc:
-İlk gorsel hareketler 1960 lara fare nın x-y koordınat sıstemıne kadar uzanır
Mac gorsel arabırımı ılk defa kullanan isletim sistemidir bir rivayet ms esinlenme otesınde mac ın gorsel sıstemını pc lere kopyalamıstır.
-İlk tanıstıklarım mosaıc + gopher sıstemı ıdı.
-Opera / fw IE ye 5 basar lamı cımı yok ısını bılen IE ye fazla yanasmaz. Her nekadar zengınlestırsede MYIE Avant benzerı eklı gezgınler ie nın dezavantajlarını tasırlar.
-IE nın pazardakı hakımıyetı tamamen rakıplerının bazı handıkapları ve wındows un entegre yapısından ılerı gelmektedır.
-O onu daha ıyı okurmus bu bunu daha ıyı gosterırmıs bence bunu degıl bu meretı bılınclı kullanma oranını tartısmalı. Yanı ınsan en basıtınden bır pencere actıgında sagdan soldan pop lar fırlıyorsa hedehödö sıtelere kendılıgınden baglanıyorsa av habıre temp den alarm verıyorsa er kısı dusunmelı "ulem bu ıste bısı var dıye" e daha ıyısıde varsa kullanmalı. ama yok dusunmez (%90 lık kısım gıbı) pc artık duman cıkartana kadar ha babam acuze sekılde kullanırsa sonra su ses bu ısın ucundanda olsa anlayanların kulaklarında cızırdar telf.da "ayyyyy of yaaaa acılmıyoooo baglanmıyoooo" ıste bunun olmaması ıcın pc prof. u olmaya gerek yok bıraz bılinclenmek yeterlı. E kardesın bugunun ınternetınde IE yetmıyor artık yeterlı guvenlık saglayamıyorsa neden alternatıflerı denemıyelım hele o alternatıflerde IE dekı bır suru acıgı kapatıyorsa.
bknz.ornk:
x: aaaa baaak ıe de popları onleyen cubuk cıkmıssss
y: ıcınden gulumser: yaaa oylemııı bız operada onu coktan asmıstıkkk
vs.vs. bu konu bıtmez....
Biraz geriden gelecek yanıtım ama söylemek istedim. :)
İlk görsel işletim sistemim Amiga WorkBench idi. :)
Son noktayı koymak isterim.son olmayacak biliyorum gerçi :) kendi yaptığım siteme baktım ie de gayet güzel görünen sayfam Firefox da Zırt gibi... Zırtı şöyle açıklayayım bir adet kayan yazım vardı artık gerçekten kayan yazı :) belirlediğim alanda kaymıyor. yazıların yani sitenin içeriği içinde kayıyor!!!!Nerde o harika JaVaScript desteği???
ikinci olarak açtığım 3 sutunluk tablonun solundaki boşluk olan sadece arkaplan rengi ile şekil yapacakken Firefox neresiyle yuttu bunu? artık yok.
IE için:
ie deki o beyaz sayfa geliyor. altta bitti yazısı yazıyo ya :) he işte onun nedeni meta tagındaki refresh komutu ile belirlenen sayfaya gitmemesi bununla alakalı bi ayar vb. bişi olabilir yada yazılım bugı. bunu yetkililere sormak lazım neden kayboldu bu sakız:)
ben replylerin hepsini okumadım sıkıcı geldi zaten millette tıkladımı ilk önce bu mesajı görecek taki son mesaj olmayana dek zaten bu son mesaja gitme özelliği nerden çıktı anlamadım:)nerden değişiyor bu?:)
herneyse....:)
dilerseniz söyle bir özet yapalım.
- IE Browser şimdilerde bi standarttır çünkü tekeldir.
- Bilgisayar kullanıcıları bilmedikleri şeylerden sıkılırlar gerçi çoğuda türkiyede bi halt bilmiyor.bişide anlatamazsın.taki emminin biri bişi diyecek o tanıdık ya ok! o diyorsa dogrudur.:)
- Firefox kullanmaya değer ama şahsi kanatim kesinlikle yaptığım sitelerin altına FireFoxla deneme bile! yazmak çünkü site gerçekten bi başka görünüyor :)
bu nedenle webmasterların bi çoğunun standardı bu sayfa Ie 5.x ve üstü tarayıcılarda görüntülenir ibaresi ile çalışmak olacaktır.
son olarak bi teknoloji yada yazılım çıkınca türkiyedeki kullanıcıların lan bu ne iyi bi yazılım bak hele bak ne güzel yapmış amcamlar muhabbettinden nefret ediyorum.
bir reklam yapılıyor ve tüm kullanıcılar buna iştirak ediyor.
- IE Browser şimdilerde bi standarttır çünkü tekeldir.
IE tekel falan degildir. Tekel olmasi icin tek olmasi ve baska bir taneyi uretmek icin kimsenin yetkisi olmamasi gerekir. Ornegin TEKEL zamaninda tekel idi. Cunku TEKEL'in urettigi mamulleri TEKEL'den baskasi uretemez, dagitamaz, satamazdi.
- Firefox kullanmaya değer ama şahsi kanatim kesinlikle yaptığım sitelerin altına FireFoxla deneme bile! yazmak çünkü site gerçekten bi başka görünüyor :) bu nedenle webmasterların bi çoğunun standardı bu sayfa Ie 5.x ve üstü tarayıcılarda görüntülenir ibaresi ile çalışmak olacaktır.
Siteler her browser'da yaklasik ayni goruntuye sahip olacak sekilde tasarlanirsa o zaman kimse fazladan o yaziyi eklemek zorunda kalmaz. Gereksiz bir yazi olarak webmasterlik tarihinden silinir gider.
Isi biraz da tuccar vari dusunursek, benim malim benim reklamimdir. Ve ben malimi herkese satmak isterim. Ben malimi satarken "bu mali kullanmak icin suna sahip olmalisiniz" dersem musteri kaybederim. Ayrica malimin potansiyelini artirmak icin malimi guzel yapmaliyim ki reklamim olsun. Ama yukaridaki istatistiklere gore IE'ye ozel tasarim yapan webmaster kardeslerimiz sadece iki ay icinde musteri potansiyellerinin 30% sini kaybettiler. Hicbir tuccar bir ay da bu kadar potansiyelin kaybolmasina razi olamaz. ( Ornegin bir firincinin ekmek dagittigi semtlerde nufus iki ay da 30% azalsin etekleri tutusur )
Ama maalesef bizim webmasterlar yaptiklari isi ticaret olarak degil memurluk olarak goruyor. Bu da gorus acilarini daraltiyor. "Ben isimi yaparim, musteri de kabul ederse tamamdir" gibi bir zihniyet olmasi gereken bir zihniyet degil.
Siteler her browser'da yaklasik ayni goruntuye sahip olacak sekilde tasarlanirsa o zaman kimse fazladan o yaziyi eklemek zorunda kalmaz. Gereksiz bir yazi olarak webmasterlik tarihinden silinir gider.
Sıradan ısler ıcın zaten her browser yaklasık aynı goruntuyu verıyor.. Yanı bu konuda bı sorunumuz zaten yok..
Ama ısı bıraz daha ılerı goturur ornegın DHTML agırlıklı bı sayfa tasarlarsanız fark acılıyor.. Bu durumda standartlara uygun hareket etmenız gerekıyor.. (Buda sanıldıgı kadar kolay degıl.. Benım gunlerımı aldı.. Kaldıkı sadece IE degıl dıger tarayıcılarda bu standartların dısında hareket edebılıyor.. Iste ozaman saatlerınızı bu uc tarayıcının ortak paydasını bulmaya harcıyorsunuz.. )
Sonuc olarak artık standartları onemsıyorum (belkıde FireFox'un yukselısınden urktugum ıcın ).. Ama sunuda belırtıyım ben hala MyIE2 ıle zengınlestırılmıs IE kullanıyorum.. Yanı tartısma tarayıcı tercıhımı etkılemıs degıl..
Ama sunuda belırtıyım ben hala MyIE2 ıle zengınlestırılmıs IE kullanıyorum.. Yanı tartısma tarayıcı tercıhımı etkılemıs degıl..
Sen zaten tutucu birisin kardesim. Seni degistirmek pek mumkun degil.
Ama tutuculuk iyidir.
Alıskanlıklar kolay degısmıyor :)
Biraz geriden gelecek yanıtım ama söylemek istedim. :)
İlk görsel işletim sistemim Amiga WorkBench idi. :)
yapma hocam yaaa sendemiii:)
http://www.apple-history.com/frames/body.php?page=gallery&model=gui
> ayrıca bu da bir tarihtir > (http://www.apple-history.com/frames/body.php?page=gallery&model=lisa)
sercotec
24/01/2005, 17:31
Aslında browserların biribirine karşı özelliklerinden çok bize ne verdiğine baksak daha iyi ederiz gibi geliyor. Bu konu şöyle bir senaryo getirdi aklıma.
Lisede iki tane öğretmen düşünün ikisi de matematik öğretiyor. Bir tanesi çok yumuşak, sınavları gayet kolay, hatta o kadar iyi ki sınavda doğru sonuca ulaşmanız bile gerekmiyor geçmek için, gidiş yolunuzun birazı bile doğru olsa geçer not alıyorsunuz. 3 sene boyunca rahat rahat geçiyorsunuz sınıfınızı.
Diğer öğretmen ise ders konusunda oldukça disiplinli, öyle gidiş yoluna falan puan vermiyor. Sonuç doğru değilse üstünü çizip o sorudan sıfır puan veriyor. Diğer öğretmenle sınavdan önce 2 saat çalışıp rahat rahat geçerken, bu öğretmenin sınavından en az 2 gün önce çalışmaya başlamanız gerekiyor. Ve tüm çalışmalarınıza rağmen aldığınız ortalama not geçer notun biraz üzerinde, çünkü soruların tamamını çözebilmek için hem bilgiye hem sürate hem de tecrübeye ihtiyacınız oluyor. 3 sene boyunca bu öğretmen sizi okutuyor.
İki adet soru:
1)Hangi Öğretmenin öğrencisi olmak isterdiniz ?
2)Ve üniversite sınavı gelip çatıyor, sayısal ağırlıklı bir bölüm yazıyorsunuz. Sizce hangi öğretmenin öğrencisi daha başarılı oluyor ?
Kolay Gelsin...
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.