PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : İnsan Beynin'deki Sanal dünya.. Beyinimizdeki işlemci.

Grafik
25/12/2004, 16:22
Dün gece Rüya görüyordum aslında rüyamıydı düşünüyormuydum tam hatırlamıyorum..

şimdi rüyamızın içinde canlılar , insanlar ,hayvanlar oluyor onlar hareket ediyorlar konuşuyorlar.. acaba bağımsız olarakmı hareket ediyor yoksa bizim düşüncelerimizimi canlandırıyorlar.. her iki olasılığıda göz önüne alalım..

- bizden bağımsız olarak rüyamızda bir rol üstleniyorlarsa bu nasıl oluyor ?

- bizim düşüncelerimizi canlandırıyorlarsa bu nasıl bir mantık ve kapasite ?

örneğin rüyamda bir düğündeyim 20-30 adamla sohbet ediyorum oynuyorum vs. ayrıca oradaki insanlarda kendi aralarında konuşuyor onlarıda duyuyorum..

bunu bir oyun programı olarak düşünün bir düğün ortamında bağımsız ,bağımlı onlarca karakter , diyalog , hareket bunları yaratmak için binlerce satır kod,motor ve grafik gerekiyor.

şimdi onca insanın diyologu nasıl ve neye göre gelişiyor ayrıca bu diyolaglar nasıl oluşuyor.

düşününce inanılmaz geliyor,,, bunu bir makinaya yaptırmak istediğinde anormal donanım gereksimleri gerekiyor.. insan düşünce sisteminin nasıl bir kapasitesi olduğunu çok merak ediyorum..

pan
25/12/2004, 16:59
evrende merak edilecek ve ne kadar araştırılırsa bulunamayacak o kadar çok şey var ki, sanırım buda onlardan biri.

bana kalırsa rüya diye tabir ettiğimiz şey, o anda (uyku esnasında) zihnimizde en çok düşündüğümüz (veya bizi heyecanlandıran/tedirgin eden) şey ya da en çok yapmak istedğimiz/özlem duyduğumuz şey.

rüyanın gelişmesine gelince, insanın hayatı boyunda edindiği bilgi birikimi ve tecrübenin yukarıdaki paragrafta değindiğim oluşuma uyarlanmış hali.45 - 50 yaşına gelmiş bir insanın ve daha 5 yaşındaki bir çocuğun rüyaları bir olamaz yani.

diyalog vs. olaylara gelince, mesela sen şuan o diyaloglardan hiçbirini hatırlıyor musun?hatırladıkların olabilir (rüyada direk seni ilgilendiren -yine iki üstteki paragrafa referans gönderiyorum-) ama çevredeki diğer insanların diyaloglarını hatırlayamazsın çünkü esasda ortada dönen diyalog yok, sen sadece onları konuşuyo gibi görüyosun o kadar, tabi olmayabilirde :)

çok karışık mevzular bence hiç kafa yormaya değmez.önemli olan ahiret :)

Ansugo
25/12/2004, 17:18
Belki ruyanda baska bir aleme gidiyorsundur? Belki de daha once yasadigin goruntuleri biraraya getirip ayri bir komposizyon cikartiyorsundur ortaya?

Hayal ederken boyle cesitli mekanlar olusturup kendini bir kamera ya da olaylarin icinde bir kisi olarak goremiyor musun?

Genelde binbir kanaldan kimi zaman binlerce sey insanin aklina akiyor. Biz o anda sadece birkac tanesi ile muhatap oluyoruz. Ama acaba diger akanlari unuyor muyuz? Yoksa onlari altlarda bir yerelere mi sakliyoruz?

Peki muzik dinlerken kitap okuyabilir miyiz? Ya da merdiven cikarken sakiz cignememiz mumkun mu?

myavuzselim
26/12/2004, 02:20
Ilginc olan birsey de ruyanin kendisinin sana bazi seyleri empoze etmesi. Sen bunu yapacaksin, bunu hissedeceksin. Mesela bir ruyanda canavarlarla cesurca savasirsin, baska bir ruyanda en olmadik seyden korkarsin.
Mesela ben kucukken bir ruya gordugumu hatirliyorum. Ruyamdaki tek sey orda oylece duran yesil bir kurbagaydi. Acaip korkmustum.

SHeeBeK
26/12/2004, 21:25
hakkaten bazen bende aklımda bunları düşünüyorum. aklıma olmadık isimler ve olmadık atasözü olacak kelimeler, beynimde oluşturduğum matematik kanunları, ayı elimde top niyetine oynamam ve daha nicesi...... yani anlamış deilim nasıl oluyor. yani tamam bişekil bunlar oluşuyor ama nasıl bunları görebiliyoruz. yani bütün gün bunlar beynimize kodlar halinde kaydolduktan sonra başka kodlarlada birleştirilip derlememi oluyor. rüyadan rüyaya atlamam, hiç olmadık kabiliyetlerimin olması, hatta rüyamda neo ile birlikte savaşmam :P yani acayip. kurcalamamak lazım yoksa kafayı yeriz animallah :P :P

HunTER
27/12/2004, 02:49
Benım ruya yada uykuyla ılgılı en garıbıme gıden sey uyku felcı denılen olay.. Yanı beynınız sız ruyaya dalmadan once bedenınızı felc edıyorkı ruyada yaptıgınız bedensel hareketlerı gercekte yapmayın.. ( Hatta bızım adına karabasan dedıgımız seyınde bu felc durumu henuz sona ermemısken kısının uyanmasına baglı oldugu soylenıyor.. )

Dıger yandan, bazen ruyamda ornegın ıkı kere ıkının bes etmesı bana cok mantıklı gelebılır, yada ben ruyamdakı bırıne basarılı bı nutuk cekıyor olabılırım.. Ama uyandıgımda soyledıklerımın hepsının aslında gelısıguzel anlamsız sacmalıklar oldugunu farkederım..

Mısal sızede olmustur.. Bazen ruyamda bı problemın cozumune ılıskın muhtesem bı formul bulur ve mutlu olurum.. Hatta uyandıgımda bıle o formulu hatırlamaya calısırım ama hatırladıgımda bunun hıc bı anlama gelmedıgını farkedıp uzulurum..

Dıyecegım, uyduyken bıze mucızevı seyler olmuyor.. Yada muthıs yeteneklere sahıp olmuyoruz.. Sadece oyle oldugunu sanıyoruz hepsı bu..

Benzer sekılde, ruyamda otuz kısıyı konurken goruyorsam ben aslında sadece "surda bıyerlerde otuz kısı konusuyor" dıyorum.. Yanı zıhnımde otuz farklı ınsan yaratıp herbırını ayrı ayrı konusturmuyorum..

Ornegın suan bıle, ben bunları soylerken sızın zıhnınızde konusan otuz kısı canlanmıyormu? Pekı 23. kısının ne konustugunu bılıyormusunuz?

Not: 23. kısıyı o otuz kısıden ayrı olarak dusunup bu adam sunu konusuyor demedıgınız surece o adamın ne konustugunu asla bılemezsınız..

myavuzselim
27/12/2004, 04:53
Pekı 23. kısının ne konustugunu bılıyormusunuz?
Hangi 23. kisi? Su sagdan sola dogru sayinca kel kafali adami mi, yoksa soldan saga dogru sayinca pipo iceni mi kastediyorsun? Hiçbirinin uzerinde numara goremiyorum da ;)

HunTER
27/12/2004, 06:31
Cem Yılmaz olsa "arkada arıtmetık bı sazan kaldı onuda alalım" derdı ama ben Cem Yılmaz degılım : )

Euclides
27/12/2004, 16:19
bana ilginç gelen şey öğrenmenin uykuda gerçekleşmesi.
derin uyku(REM) uyuyamayan bir insanda önce öğrenme bozukluğu baş gösteriyor sonra sanrılar görmeye başlıyor...
birinde denemişler 11 gün uykusuz kalmış, üzerinde "STOP" yazan bir direği adam olarak görüyormuş ,13 saatlik deliksiz bir uyku sonucunda normal haline dönmüş