PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : türkiye'de noel neden kutlanır?

Icarus
14/12/2004, 21:54
bunu merak ediyorum. noel hristiyanlık aleminin dini bir bayramı değil mi? peki neden ülkemizde sağda solda buna dair reklamlar indirimler şu bu var? onlar bizim kurban, şeker bayramımızı kutluyor mu? hayır.

cidden bir asimilasyon söz konusu dünyada ya. çok can sıkıcı.

acemi
14/12/2004, 22:05
ekonomiyi hareketlendiriyor.

Icarus
14/12/2004, 22:37
farkındayım da :) insanlar hiç düşünmüyor mu bu durumun dezavantajlarını ya?

euler
14/12/2004, 22:40
bizde noel kutlanıyor mu?
ben hiç denk gelmedim şahsen. ülke çapında böyle bir kutlama yok.
kastınız yılbaşı kutlamaları olabilir mi acaba?

DotNetKid
14/12/2004, 23:14
evet yılbaşını kutlayan ev sayısı cok fazla ama noel kutlamaları da olmuyor degil. zaten noel olmamış olsaydı bile noel baba(!) kılıgına girip de ellerinde hediyelerle gezmek de başlı başına bir noel kutlaması değil mi.

cem yılmazın eski şovlarında konunun tam üstüne basan bir krişesi (kelimenin dogru yerde kullanıldıgından emin degilim..) vardı bilirsiniz. magazanın önünde noel baba kılıgında hiç de eglenemeyen uzun ak sakalların arkasında suratı asık bir genc..

"Neden nasreddin hoca değil de noel baba, almanların hiç nasreddin hoca kılıgında dolaştıgını gördünüz mü ?" diyordu.

İsa(as) aynı zamanda bizim de peygamberimiz. en azından müslümanları kastediyorum.. ama illa yıllara bi baş koymamız gerekiyorsa, kendi peygamberimizin (sav) kendi dinimizin ölçülerine göre yapmak bence daha mantıklı ve doğru. muharrem ay'ının 10 u muydu ben de gecenlerde öğrendim. müslümanların yıl başı hatta o gün ve ay hadislerde övülüyormuş sanırım.

galiba bu da batılı-laşmanın başka bir yüzü..

euler
14/12/2004, 23:27
yeni yıl kutlamalarını sadece bir motivasyon unsuru, eğlenmek için bir vasıta olarak görüyorum.
geride kalan yılı, sorunlarıyla beraber gerçekten geride bırakmak, yeni bir sayfa açmak, stres atmak için ufak bir vesile sadece.

noel baba kılığında yapılan promosyonlar ya da reklamlar için ise düşüncem, noel=yılbaşı şeklindeki hatalı düşüncenin buna sebep olduğudur.

tabi işin ticari yönünün de hatırı sayılır bir payı var.
ne demiş napolyon:
"para para para"
her şey onun etrafında dönüyor şu an dünyada sonuçta...

Ansugo
14/12/2004, 23:48
Sevgililer gunu, Anneler Gunu, Babalar Gunu, Su gunu, Bu Gunu... Hepsi ayni terane. Yilbasi gene ayni.

virU
14/12/2004, 23:48
farkındayım da :) insanlar hiç düşünmüyor mu bu durumun dezavantajlarını ya?
insanların yılbaşında eğlenmeleri neden tartışma konusu yapılıyor bunu anlamış değilim.. eğer bi asimilasyondan söz ediyorsanız sokağa çıkıp etrafınıza bakmanızı öneririm yabancı bankalar yabancı reklam panoları yabancı gıda ürünleri yabancı parfümler yabancı tekstil ürünleri yabancı arabalar.. yabancı kelimeler ve sen gelmiş milletin eğlendiği bir gün için asimilasyondan bahsediyorsun bırakta eğlensin millet kardeşim.. yıl başında kimse hristiyanların bayramını falan kutlamıyor.

euler
15/12/2004, 00:44
insanların yılbaşında eğlenmeleri neden tartışma konusu yapılıyor bunu anlamış değilim.. eğer bi asimilasyondan söz ediyorsanız sokağa çıkıp etrafınıza bakmanızı öneririm yabancı bankalar yabancı reklam panoları yabancı gıda ürünleri yabancı parfümler yabancı tekstil ürünleri yabancı arabalar.. yabancı kelimeler ve sen gelmiş milletin eğlendiği bir gün için asimilasyondan bahsediyorsun bırakta eğlensin millet kardeşim.. yıl başında kimse hristiyanların bayramını falan kutlamıyor.virU'dan yola çıkarak tümevarabilirmiyiz bilemiyorum ama böylelikle msj. 6 (http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=124900&postcount=6) 2. paragrafta belirtmiş olduğum hususa uygun bir örnek ile tanışmış oluyoruz... :)

noel <> yılbaşı

Icarus
15/12/2004, 00:58
:) virU, quentin'in de belirttiği gibi iki kavram karışmış biraz.

benim varmak istediğim batılılaşma diye bize dayatılan şeyin aslında asimilasyon olduğuna bir örnek vermekti. kültürümüzü dilimizi her şeyimizi kaybediyoruz. yabancı bankalar, parfümler, iş yerleri bir yere kadar. onlar ticari şeyler. bense işte dile yabancı sözcüklerin girmesine, alışkanlıklarımızın müziğin değişmesine, köklü kültüre olan yabancılaşmaya noel örneğini ekledim. :) 6. ve 7. mesajlara tamamen katılıyorum.

Volkan Uzun
15/12/2004, 02:28
bu kadar uzulecek sey varken, birakin eglenecek bisiler bulanda kutlasin
kimse noeli kutluyor diye dinden cikmaz, biraz cakirkeyif, arkadaslarla birlikte olmak icin neden vs

Alpertunga44
15/12/2004, 02:40
bir kere isim itibariyle yanlis
Türkiye Noel diye nitelendirilen sey 24/25 araliktaki Hristiyanlarin Christmas bayramidir. Almancasi da Weinahten dir. Isa'nin dogdugu gündür. Bunun Noel ile ilgisi yoktur.

Asil Noel 6 Araliktatir. Hangi akla hizmet 24/25 araliga noel dediler? Sundan dolayi, Noel denilen zat bugünlerde cocuklara hediye dagitirdi. Yoksa baska bir alakasi yoktur.

Milletimizde olan özenti hissi bu isi artik cam agaci dikmeye kadar götürmüstür. Ailece noel kutlanmiyor ama özenti. Bu tipki japonlarin hristiyan olmadiklari halde kilisede evlenme özentileri gibi..

Yakinda Bayramimizda olacak bu noel.. hemde resmi... AB ye girmeye ne kaldim sunun surasinda...

Volkan Uzun
15/12/2004, 02:46
olsun ne guzel, ramazan bayrami resmi bayramsa ( bilmiyorum oylemi ) noelde resmi bayram olaiblir tabiiki ayrimcilik yapmadan.
bu tip bayramlarin bence kimseye zarari yok.
burada ramazanda camilerde cok buyuk ziyafet veriliyor, yemekler cok guzel oldugu icin ( ve muhtelemende beles oldugu icin ) hristiyan bir cok kiside katiliyor iftara.
guzelde oluyor.

Alpertunga44
15/12/2004, 03:06
bunun nesi güzel?
benim degerlerim günden güne erirken
onlarin misyoner faaliyetlerinin bu kadar yogunken
Millette yozlazsma, batililasma avrupailesme, almis basini giderken
Müslüman Türk toplumunda noelin kutlanacak hale gelmesi ne demek...

davulun sesi uzaktan hos gelir...

Volkan Uzun
15/12/2004, 05:14
turk toplumunda musluman olmayanlarda vardir, ve musluman olarak bizlerin resmi bayramlari varsa dinimizden dolayi, sence onlarinda olmasi gerekmezmi

HunTER
15/12/2004, 08:59
Noel Baba aslında bı turk (anadolulu) ve antalyada yasamıs bıldıgım kadarıyla.. Zengın bı hırıstıyan olan bu adamın cocuklara hedıyeler dagıtması zamanla efsanelesmıs.. Hatta http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=3326&yorum_id=1

Dolayısıyla burda dejenere olan bısey varsa oda sanırım bız turklerın farklı dınlere ve farklı kulturlere karsı besledıgımız hosgoru..

Hatta bu oyle bı noktaya gelmıskı degerlerımızı korumak adına kendı degerlerımızı reddedıyoruz..

acemi
15/12/2004, 10:14
yabancı bankalar, parfümler, iş yerleri bir yere kadar. onlar ticari şeyler.

Bence isin kilit noktasi ticaret veya bir baska deyisle maddi menfaatler...

cyrusthevirus
15/12/2004, 13:21
Sanirim biz hristiyanlarin resmi tatili olup olmamasindan degil de turk toplumu olarak anlamini bilmedigimiz sembollerle bize bu olayin yerlestirilmeye calisilmasindan bahsediyoruz. Bunlar ülkemizdeki azinlik hristiyanlar icin yapilan birsey olsa yorum yapmam. Ama kesinlikle amacin bu olmadigini hepimiz biliyoruz. Noel babalarin ortalikta gezmesinin ve cam agaci suslemek kesinlikle bizim kulturumuzden olmayan seyler.
Yeni bir yila basladigimiz icin tabiki kutlamalar yapabiliriz. Ama bacadan girecek bir noel baba beklemeyiz dimi:) quentin e katiliyorum ticari amac buyuk ama sadece ticari amac degil bu.

anov
15/12/2004, 14:12
a)önce suni olarak ihtiyaç oluştur.
sonra oluşturduğun suni ihtiyacı karşıla.
b)kültür emperyalizmi
c)isteyen herkes müslüman,ateist,satanist,hristiyan,yahudi,taocu olabilir.onların sevinçleriyle sevinir üzüntüleriyle üzülür.bir insan X ülkesinde doğdu diye X kültürüne bağlı kalmak zorunda mıdır?

DotNetKid
15/12/2004, 14:23
Dolayısıyla burda dejenere olan bısey varsa oda sanırım bız turklerın farklı dınlere ve farklı kulturlere karsı besledıgımız hosgoru..

Hatta bu oyle bı noktaya gelmıskı degerlerımızı korumak adına kendı degerlerımızı reddedıyoruz..

haklısın ama bahsettiğin noktadan sonraki de hoşgörü değil kıymet bilmezlik, aptallık filan olur herhalde..

bence bahsettiğin hoşgörüyü son sınırına kadar osmanlı göstermiş bundan fazlası hoşgörü olmuyor malesef

MoonWolf
18/12/2004, 00:26
Genelde dünyadaki tüm değerler gibi "Din" kavramıda birincil olarak ekonomik açıdan kullanılmakta ve sömürülmektedir.Sokakta gezerken bir köfteci dükkanının bile Noel Süsleri yahut Yılbaşı süslerini koyması Avrupa adetlerine tamamen adapte olmasından değil ondan ekonomik bir beklentisi olduğundadır.Ama işin en acı tarafı ; kültürlerin niteliklerini bu yolla yıpratılarak asıl sömürge olabilecek olan ülkelerin istenilen seviyeye getirilmesininde yegane yolu bu olmasıdır.

HunTER
18/12/2004, 11:42
Ama işin en acı tarafı ; kültürlerin niteliklerini bu yolla yıpratılarak asıl sömürge olabilecek olan ülkelerin istenilen seviyeye getirilmesininde yegane yolu bu olmasıdır.

Su dınamıgı bıraz daha acabılırmısın? Merak ettım gercekten kulturel yıpranmayla(?) somurge arasında nasıl bı ılıskı var?

Tabı senın somurgeden kastın yılbası kutlaması ıcın cebınden cıkan bı kac kurus degılse.. Kı bunu yapman ıcın kımse kafana sılah dayamıyor sanırım?

HunTER
18/12/2004, 11:58
Bununda dısında benım sahsı gorusum sudurkı artık tum dunyaya kulturler ustu bı kultur pompalanıyor.. Adına ne dersenız deyın.. Ve bu sadece bıze yada bıze benzer ulkelere ozgu bısey degıl.. Her toplum bundan nasıbını alıyor..

Bununda mantıgı basıt adam ulkesınde urettıgı malı dunyanın heryerınde satabılmek ıstıyor.. Ornegın mal bı podyum mankenıyse dunyanın her ulkesınde bunu satabılmek ıcın her kulturdekı guzel kadın ımajının aynı olması gerekıyor.. Boyle bı sıstemde bır toplumun dıgerlerınden farklı olarak balık etlı hatunlardan hoslanması ısınıze gelmez..

Yada eger sız bı yapımcı olarak bı yılbası komedısı cektıysenız bunu turkıyeye de satabılmek ıcın burada da yılbası kavramını oturtmanız gerekıyor..

Yanı somurulmuyorsunuz.. Tum dunya ulkelerını kapsayan ortak bı pazarın alıcıları oluyorsunuz hepsı bu.. ve bıgun bızde bu pazara mal cıkarmaya basladıgımızda bundan rahatsız olacakmısınız gercekten merak edıyorum..