PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Satın almama günü

Sahin
29/11/2002, 12:04
Bugün "satın almama günü" arkadaşlar. Dolayısıyla satın almama gününüz ve yaklaşmakta olan bayramınız kutlu olsun :D

BUGÜN "SATIN ALMAMA GÜNÜ"

29 Kasım 2002 dünyanın pek çok ülkesinde Satın Almama Günü olarak kutlanacak. Alışveriş yapmadan bir gün geçirebileceğinizi hiç düşündünüz mü?

Her sayısında sade hayatla ilgili ilginç örnekleri konu edinen Özgür ve Bilge’nin bu ayki sayısında dünyanın pek çok ülkesinde kutlanan “Satın Almama Günü” işleniyor.

Kanada’lı bir grafik sanatçısı olan Ted Dave’in gayretleriyle ilki 1992 yılında, sadece Vancouver şehrinde kutlanan Satın Almama Günü, 2001 yılında Hollanda, İngiltere, ABD, Kanada, Finlandiya, Polonya, Slovenya, Kuzey İrlanda, İsveç, Norveç, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkelerin de içinde bulunduğu tam 55 ülkede kutlandı. 2002 yılı Satın Almama Günü ise 29 Kasım’da kutlanacak ve önceki yıllara göre daha fazla ülkede ve daha geniş etkinliklerle kutlanması bekleniyor.

Satın Almama Günü'nden amaç sadece bir gün boyunca insanları alışverişten uzaklaştırmak değil. Temel hedef, özellikle medya aracılığıyla topluma yerleşen tüketim kültürüne karşı bir set oluşturmak. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki tüketim bağımlılığına karşı sade hayat çizgisinde kontrollü bir hayata doğru önemli bir basamak oluşturmak.

Satın Almama Günü'nün en büyük eylemi 24 saat boyunca hiçbir şey satın almamak şeklinde gerçekleşiyor. Ancak bu günün kutlandığı ülkelerde birbirinden ilginç yöntemler uygulanıyor. Konserlerin düzenlenmesi, alışveriş merkezlerinin önünde kredi kartlarının kesilmesi, el ilanlarının dağıtılması gibi faaliyetlerin yanısıra kampanyaya destek veren insanlar tarafından alışveriş merkezlerinin önlerinde “alışveriş yapılmayan” bölgeler oluşturulması, merihli kostümler giyen insanların alışverişe gelenleri tüketim çılgınlığından kurtulmaya çağırmaları gibi dikkat çekici eylemler düzenlenmekte. New York City’nin Times Meydanında üzerini altın ve dolarlarla donatan ve kendisini “Bay Materyalizm” olarak tanıtan bir kişinin alışveriş yapanlara “tüketim çılgınlığına yaptıkları katkıdan dolayı” teşekkür etmesi ilginç eylemlerden birisiydi.

SAG
Ted Dave’in öncülüğünü yaptığı bu hareket ilk yılında Kanada insanının bir hayli ilgisini çekti. Özellikle, sonraki yıllarda bu kampanyaya Media Foundation (Medya Vakfı) isimli kâr amacı gütmeyen bir bir vakfın destek vermesiyle, bir günlük alışveriş yapmama eylemi daha sistemli ve örgütlü hale geldi. Kampanyanın ismi de, daha öncekiyle aynı anlamı ifade eden “Buy Nothing Day” (Satın Almama Günü-SAG) olarak değişti ve bu isimle dünyaya yayıldı.

Dave “Bu kampanyadaki amacım, alışverişteki asıl gücün satıcılardan alıcılara geçmesini sağlamaktı” diyordu ve tüketim bağımlısı olan insanların zihinlerine bu bağımlılıktan kurtulabilecekleri düşüncesini yerleştirmeyi hedefliyordu. Bunun için hazırladığı tanıtım afişlerinde şu soruyu yöneltmişti: “Alışveriş yapmadan bir gün geçirebileceğinizi hiç düşündünüz mü?”

ETKİNLİKLER...
SAG kampanyalarının en belirgin eylemi, 24 saat boyunca hiçbir şeyin satın alınmaması. SAG kampanyalarını düzenleyen gönüllüler, insanlara sadece bu günde yapmamaları gerekeni söylemediler. Ayrıca yapabilecekleri bazı şeylerin listesini de sundular. Hattâ SAG için 101 maddelik liste hazırlayanlar da vardı. İşte bunlardan bazıları.Daha önceki dönemde hemen hergün aldığınız şeylerin bir listesini çıkarın. Daha sonra bütün aile bireylerinin bulunduğu bir ortamda, alınan bu ürünlerin gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını görüşün. Hazırladığınız bu liste için cebinizden çıkan tutarı tespit etmeye çalışın. Ardından aylık gelirinizin yaptığınız harcamaları ne ölçüde karşıladığını ve bunları alabilmek için ne kadar çalışmanız gerektiğini değerlendirin.

Eğer bulunduğunuz şehirde bir müze varsa onu ziyaret edin. Eğer zaman bulabiliyorsanız, bir köy ziyaretinde bulunun. En azından geçmiş toplumların veya kırsal kesimde yaşayan insanların hayatını konu edinen bir kitap okuyun. Bir köyde veya eski dönemlerde yaşayan insanların günlük yaşam için ihtiyaç duydukları şeylerle, sizin kendiniz için temel ihtiyaç olarak nitelendirdiğiniz şeyleri kıyaslayın.
Bir gün içinde yaptığınız ortalama harcama ve satın aldığınız şeylerle kendinize, topluma, hattâ dünyanın doğal dengesine hangi yönlerden yararlı, hangi yönlerden zararlı olabileceğinizi belirlemeye çalışın.

Çocuklarınızla bir araya gelerek tüketim alışkanlıklarının zararları konusunda onlarla konuşun, onlara hikâyeler anlatın veya çeşitli oyunlarla bu konuyu anlatmaya çalışın. Tüketim alışkanlıklarının zararlarına karşı çok duyarlı birisi iseniz ve eğer bulunduğunuz şehirde SAG çerçevesinde bir kampanya düzenlenmişse, fiilî olarak katkıda bulunabilirsiniz. Bir yıl içinde sadece bir gün belki çözüm olmayabilir. Ancak büyük sonuçların hep küçük başlangıçlarla elde edildiği gerçeğini unutmamalı.

(NTV-MSNBC)

ArkHe
29/11/2002, 13:25
Halen birşey satın almadım bugun :D
Katkıdamı bulunsam ne :kihkih:

Az sonra yol parası vererek bozmak zorundayım ama bu katkıyı.Tabi hizmet satın almak sayılmıyorsa ayrı konu[Gene de okulda bozacağım ehehe]...

Kolay Gelsin...

Go
01/12/2002, 10:44
hiç konuşmama günü olsaydı bugünde keşke
yarın ise hiç yemek yememe
diğer günde hiç uyumama
bir sonraki günde ne olsa acaba? boş kalmasın her şeyi
özel günlerde yaşamaya devam!

Sahin
01/12/2002, 13:58
LOL Arke ve Go :D

Go
01/12/2002, 22:09
Gülebiliyor ve güldürebiliyorsak ne güzel :)