PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : portal tarzı + e-posta

fasttech
06/12/2004, 14:51
Merhaba;

E Ü tıp 2. sınıf öğrencileri olarak şöyle bir site düşünüyoruz.

-çeşitli haberleri ve bilgileri verecebileceğimiz
-üyelere e-posta dağıtabileceğimiz (yaklaşık 250 kişi)
bir şey....

->Fakat bunun için nasıl bir script gerekli, ücretsiz bazı scritpler var bunlar işimizi görür mü?
-> bunun için ne kadar bir bant genişliğine ve alana ihtiyacımız olur?
->ve böyle bir site için ne kadar para çıkar cebimizden?

sizce ? :d

Zerzevat Adam
06/12/2004, 18:50
Öncelikle 1 kişiye kaç mb alan vereceğinizi hesaplayın.
Yönetimin kaç tane, üyelerin kaç tane yani toplam kaç tane e-posta olacağını hesaplayın.
Ve buradan mb hesabını çıkartıp bir de site için gerekecek alanı hesaplayın. :)

Kelaynak
06/12/2004, 23:34
@ömer
walla sen hep zekisin he.. sıfır değişme!!

arkadaşım;
bence herkes aynı anda maillerini doldurmaz eger 250 kişiyseniz ve toplam bir fon ile bu site yapılacak ise işiniz kolay gibi gözüküyor. herkesin 2ytl verirse yaparsiniz gibi geliyor.
bence cözümünüz asp-nuke veya php-nuke ile olabilir yani sonuçta hem çok fazla uğraştırmaz ve istediğiniz haber bülten vs. yayınlayabilirsiniz..

mail konusuna gelirsek toplam 250 mailden bahsediyorsunuz bunun için kesinlikle çok ucuz çözümleri olan cevizciler vardır ama benim çözümüm şöyle;

pop3 desteği olmasi açısından herkese gerçek mail adresleri oluşturulabilir hem profesyonel hemde herkes verdiği paranin karşılığını hiç olmaz ise hızlı bir mail adresi ile alır ve 5mb sınır herkese yeter ve toplam 500-750mb alan adının size yeteceğini düşünüyorum çünkü eger pop3 yaparsaniz gelen mailler serverdan çıkacak ve bilgisayarlara yüklenecek e zaten sonuç olarak herkesin 5mb doldurmasi imkansız gibi geliyor bana...

site adresiniz xxx.com olur mailleri de mail.xxx.com üzerinden hallederler e tabi biraz ugraşıp nuke kullanmazsaniz tek kullanici adı ile hem siteyi gezer ve bişeyler yollar yayınlar hemde maillerini kontrol eder...

Zerzevat Adam
07/12/2004, 00:45
Öncelikle 5mb'dan 250 mail 500-750mb değil 500+750=1250 mb yani 1.1 gb bir alan gerektirir.

"POP3 sunucularda postalar bilgisayara yüklenir, sunucudan silinir" gibi bir durum söz konusu fakat bunu sadece basit bir "tik" işaretini koyarak kullanıcı engeller. POP3 desteği olsa bile öncelikli olarak web tabanlı arayüz gereklidir. Ve kullanıcıların bir çoğuda pop3 kullanmıyor.

Postalar konusunda "mail/eposta hosting" hizmeti verne yerli ve yabancı firmalar var. Bunları inceleyebilirsin. Ki genelde barındırma firmalarında dns ve posta sunucuları web sunucularından ayrıdır.

Osman bana kalırsa 2gb biri bir alan sizin için iyi olur. Tabi hesapları 3mb üzerinden hesaplarsan bu 1-1.5gb'a da düşebilir.

Betik olaraksa, nuke tarzı betikler gereksiz bir çok özellik barındırıyor. Hem görsel dengesizlik hem de algılama sorunu oluşmaması için daha çok içerik yönetim sistemlerine yaklaşabilirsin. Güzel İYS(CMS) sistemler var. Mesela Drupal'ı incelemeni tavsiye ederim.

Yani "portal" demek betikten ziyade oluşumla ilgili birşeydir. GPL bir forum betiği kullanarak ve yine GPL bir CMS veya Blog sistemi kullanarakta çok güzel portal oluşturulabilir.

Bant genişliği olarak bana kalırsa aylık 50-75-100GB arası bir değerde seyreder.(Posta ve web) Öncelikle posta sunucusu olayında karar kılın sonra web sitesi için alan bakın. 20-25gb bir bant genişliği olsun posta sunucusu için. Site içinse ilk başta 5-10gb ile başlayabilirsiniz. Bana kalırsa hedefler ve hizmetin dengesinde "ön hazırlık" olarak bir bant kiralanmalı ondan sonra 10-15-20 günlük istatistiklere göre bant genişliğinde bir değişiklik yapılabilir.

Fakat sunucu kiralayacak olsanızda, bayi paketi alacak olsanızda aylık almaya bakın çünkü küçük bir şey olmadığı için hem maddi yönden hem de hizmet yönünden sıkıntı çekmezsiniz.

Kaynak:
http://www.drupal.org
http://www.phpbb.com
http://www.freshmeat.net
http://www.sf.net

euler
07/12/2004, 01:57
...E Ü tıp 2. sınıf öğrencileri...
bu E Ü;
- Ege Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi
vs..
türevlerinden hangisi oluyor acaba?
Şayet Ege Üniversitesi ise yardımcı olma ihtimalim olabilir?
(olasılıklar üzerine bir cümle oldu:))

ArizaHerif
07/12/2004, 09:19
Şahsen ekip bunları hesaplayamıyorsa scripti sistemi nasıl çalıştırıp dağıtıma sunacak merak ettim doğrusu.

emranella
07/12/2004, 13:24
Bence Siz bu tip zimbirti bi siteden vaz geçin kardesim populer bir oyunun server ini atin paylasima açin emin olun üye sayiniz rating falan daha fazla olacaktir simdilik fazla açilmaniza gerek yok gibi gorunuyor professional çözümler üretmenizi tavsiye ederim bir site kuracaksaniz adam akilli bisey olmasi lazim tassarimi gayet iyi siteler var bakin örnek alin yapin yinede tavsiyem simdilik fazla açilmayn bir kaç hosting üzerinde denemeler yapin :super:

fasttech
07/12/2004, 13:58
@quentin:
erciyes üniversitesi...
@ArizaHerif:
araştırdığım fiyat asıl olarak..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

firma(hosting ve e posta sunucu için) tavsiye edecbilecek , ne kadar ücret gerekli olur tahminen söyleyebilecek, (mesela e posta için 5mb olsa) var mı?

Junkie
07/12/2004, 14:29
git bi tane warez sitesinden @mail programını indir. sonra herkese 1mblık yer ver , artislik yapanın hesabını sil. alandan kazanırsın :) onun dışında bide TürkTicaretden (ucuz olduğundan) alan al. tam olsun.

fasttech
09/12/2004, 16:48
ama ben server yonetmicem ki?!?

ArizaHerif
09/12/2004, 17:22
@quentin:
erciyes üniversitesi...
@ArizaHerif:
araştırdığım fiyat asıl olarak..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

firma(hosting ve e posta sunucu için) tavsiye edecbilecek , ne kadar ücret gerekli olur tahminen söyleyebilecek, (mesela e posta için 5mb olsa) var mı?

Abi sen zor kuracan bu iş gibi du izliyom bakim ne olacak :hiohahoha

Kelaynak
09/12/2004, 18:27
başlangıç için abartmaya luzum yok ne gb bahsediyosunuz ya zaten adam en az 3 ay sistemi kurmaya otuturmaya forumlara da konu girmeye başlar.. localde çalışılır diceksiniz evet localde yapar bazi seyleri ama mailleri fln en az 3 ay denemeden 1gb üstü hatta 750mb üstü hostingi gereksiz görüyorum..
@Junkie
kesinlikle turkticaret.net den domain almayin.. 1 dolar bile olsa ordan almayin başınız belaya girer.. benden söylemesi..

merak
09/12/2004, 19:45
50 MB Web Space fazlasıyla yeter zannımca. Mail hosting içinde hosting firmanızla görüşürsünüz... Trafiği de hesaba katarsak, Aylık en fazla 8-10 $ tutaracaktır.
Bu fiyatlar çalıştığınız firmaya göre değişkenlik gösterir elbette.
:super:

Grafik
09/12/2004, 23:26
erciyes ünivertitesi başkanına danış o yardımcı olur :) reise sevgiler.

euler
10/12/2004, 01:23
erciyes ünivertitesi başkanına danış...erciyes başkanlık sistemine mi geçmiş?
biz de hala rektör falan... :)

Grafik
10/12/2004, 02:08
hani derler ya bi devlet var bide derin devlet var :)

buda onun gibi bişi işte :)

fasttech
10/12/2004, 13:38
Abi sen zor kuracan bu iş gibi du izliyom bakim ne olacak :hiohahoha
görüşcez.:D