PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C++'in kullanim alanlari

lucyanobg
03/12/2004, 20:27
Arkadaslar c++ kullanim alanlari nerelerdir?
Sadece c++ bilmekle is bulabilirmiyim,bulamazsam c++ ustune hangi dilleri bilmeliyim?

Arkantos
03/12/2004, 21:11
Bilgisayar programları, oyunlar, hayatımızı kolaylaştıran bir sürü şey Google :) ..

Bir de yanlış hatırlamıyorsam Chip dergisinde okumuştum : NASA uzay mekiklerinin bakımı için eskiden astronotları kullanıyormuş. Daha sonraları bu bakımları yapmak için robotlar geliştirmişler. Bu robotlar da astronot uzay mekiğinin içinde oturuyor mesela. Sanal olarak bir sistemle bu robotları uzaktan kumanda ediyor ve bu robotları hareket ettiren işletim sistemi C++ ile yazılmış. Bunu çok ilginç bulmuştum..

Sadece c++ bilmekle is bulabilirmiyim,bulamazsam c++ ustune hangi dilleri bilmeliyim?

Bu ikinci soruyu bence direkt olarak C++'de kod yazarak geçimini kod yazarak sağlayan arkadaşlar cevaplamalı. Maalesef ben bu şekilde hayatımı kazanmıyorum. :aglama:

İkinci sorunun ikinci kısmına gelecek olursak bence dilden ziyade ek kütüphaneler, araçların kullanımını öğrenmek önemli. Gerçekten bende merak ediyorum ve soruyu değiştirerek soruyorum 'Şu anda C++ programlama ile geçimini sağlayan arkadaşlar acaba dilden başka yeni başlayan arkadaşlara hangi ek kütüphanelerin, araçların kullanımını öğrenmelerini tavsiye edersiniz ? Şu an çalıştığınız projelerde hangi ortamlarda (windows/linux vs..) çalışıyorsunuz? Ne tür projeler üzerinde çalışıyorsunuz? Sadece dili öğrenmek bir iş bulmak için sizce yeterli mi?"

lucyanobg
03/12/2004, 21:21
hamm...NASA konusu ilginc.tesekkurler...ancak kutuphaneden kastettigin sey c++ kendi bunyesinde bulundurdugu kutaphaneler yada?

Arkantos
03/12/2004, 22:21
Yok C++'nin kendi kütüphaneleri değil. Örneğin ben windows uygulamaları yazmak için Win32 API kullanıyorum, belki bir arkadaş da Linux altında pencere içeren uygulamalar yazmak için WxWidgets, QT gibi kütüphaneler kullanıyordur. Ya da oyunlar için DirectX ya da OpenGL kütüphanelerini kullanmak gibi..

lucyanobg
03/12/2004, 23:21
aham.anladim....

acehreli
04/12/2004, 02:35
Ben C++ yaninda cok az kabuk programlama (scripting) biliyorum. C++'in yanina Python ekleyenler cok daha etkin programci oluyorlar. (Ben daha bilmiyorum.) Gorece daha yeni oldugu icin Ruby de heyecanli ve ilginc bir dil...

Ben daha once ag donanimi (router, firewall, vs.) firmalarinda test ve yonetim (configuration) programlarinda ve entegre devre (ASIC) kutuphanelerinde C++ kullandim. Simdi PayPal'de calisiyorum, bir web programi olmasina ragmen burada da bolca C++ geciyor.

O firmalarin hepsinde ag baglantisi saglayan kutuphaneler kullanildi (POSIX sockets veya Win32 API). XML okumak icin Xerces... Komut satirinda calisan 'configuration' programlari icin ncurses kutuphanesi kullanildi... Simdilik aklima gelenler bunlar. Ben kendim hic gorsel programlama yapmadim ama o da C++ ile yapiliyor. Tabii baska diller ve platformlar o konuda C++'in sansini azalttilar.

Benim deneyimlerim Silikon Vadisi'ndeki durumu gosteriyor; C++'in Turkiye'de ne kadar gecerli oldugunu bilmiyorum.

Ali

ceeyt
04/12/2004, 04:03
isaret isleme uygulamalari yazabilirsin( lider assamblydir ama).Aslinda ben bu amac icin C++ ogrenmeye basladim ama cok fazla ilgilenmem saniyordum, sonra ne olduysa... asik oldum bu dile heralde :)

haberlesme uygulamalari yazabilirsin.Burada sadece socket uygulamalarini kast etmiyorum.Isimlerinin onemi yok, ayrintisiyla haberlesme basligi altina giren diger konular.

is konusunda; sadece C++ demissin. 'Programlama dili olarak sadece' mi demek istedin, yoksa nerelerde kullanilir soruna verilen yanitlardaki konular hakkinda bilmeden,sadece C++ mi demek istedin bilmiyorum ama iki durum icinde onemli bir arti.Bunu kendin kariyer sayfalarini arastirarak daha ayrintili gorebilirsin.

umarim iyi isler yapacak bir C++ programcisi kazaniriz, kolay gelsin, basarilar :)

lucyanobg
04/12/2004, 10:53
Arkadaslar aciklamalariniz icin tesekkurler.
ceeyt
Tam olarak sordugum bir yazilim muhendisinin is bulma konusunda hangi dillere hakimse daha kolay is bulabilir Turkiye'de?

Aslinda tam olarak merak ettigim sey bu.

Euclides
04/12/2004, 12:31
Diyelim çoook iyi C++ öğrendin
eeee ???? ne oldu ????

Windows driver yazacaksın, tamam c++ ile yazılıyor. Fakat dili çok iyi bilmen hiçbir işe yaramadı :)

hatta bu uç öğreneği bırak, IE için toolbar yazacaksın(COM olayı) gene çooook iyi c++ bilmen hiçbir işine yaramadı....

bu örnekler daha çok çoğaltılır....

önemli olan standartları bilmek...

shark_hack
04/12/2004, 16:11
c++ çok önemli bir dil.. örneğin unix işletim sistemi için gerekli bir dil... sistem programcılığı vs.. ha açık kolara gelince platform bağımsız uygulamalar ve linux için kod geliştirebilirsin... c++ 'ı bilirsen birçok ticari yazılımlar yapabilirsin... piyasayada böyle girebilirsin... ha bunların yanında pic entegre otomasyonlarını da c++ ile yapabilirsin...
aklına gelebilecek hemen herşeyi yapabilirsin.. mesela kendine oturup bir işletim sistemi yazabilirsin :-)

Arkantos
04/12/2004, 23:52
C++'in yanina Python ekleyenler cok daha etkin programci oluyorlar.
Bunun nedeni ne ? Yani C++'de olmayıp da Python'da olan. Düzenli ifadelerin (regular expressions) kullanımı mı? Yoksa başka şeyler mi? Eğer öyleyse bunun için Boost Regex kütüphanesi yeterli olmuyor mu?
Ben kendim hic gorsel programlama yapmadim ama o da C++ ile yapiliyor. Tabii baska diller ve platformlar o konuda C++'in sansini azalttilar.

Platformun ne olduğunu tahmin ediyorum :) ama diller hangileri C# ya da C++/CLI mı? Bir de bunu sadece görsel programlama derken oyun programlama konusunda falan mı yoksa genel olarak mı kasdettiniz?

Euclides
05/12/2004, 12:52
mesela kendine oturup bir işletim sistemi yazabilirsin :-)
daaaabiii daaabiiii
bana c++ ile yazılmış bir işletim sistemi göstersene hatta c++ bilgsinin yazımına yardımcı olduğu bir işletim sistemi...
(baştan söyleyeyim linux salt c++ ile yazılmadı....)

acehreli
07/12/2004, 03:26
Arkantos, ben Python'u sadece ucundan tanidigim icin tam yanitini veremem.

C++, sonuca gitmede cok hizli bir dil degildir. Nette bazen "su programi istediginiz dille yazin" gibisinden yarisma havali davetler olur. Ondan sonra ayni isin hangi dille ne kadar surede ve ne kadar az satirda yazildiklari karsilastirilir. C++ bu tur yarismalarda cok iyi degildir. Bu durumlarda genellikle betik diller basarili olurlar.

Benim duydugum kadariyla, C++'cilar sonuca hemen ulasmak icin Python'u kullaniyorlar; ondan sonra da gereken yerlerini (veya tumunu) C++'a geciriyorlar. Yine duydugum kadariyla, iki dildeki kavramlar birbirlerini oldukca yakinlar. Herhalde bu yuzden Python'dan C++'a gecis kolay oluyordur.

ACCU, her ne kadar dilden bagimsiz bir kurum oldugunu soylese de, uyelerinin buyuk cogunlugu C++ ile, ondan sonra da Pthyon ile ilgilenirler.

Boost da bir Python etkilesimi kutuphanesi sunar...

(Benim de artik ogrenmem gerekiyor! :) )

Ben C++'in sansini azaltan platformlar ve diller olarak .NET, Delphi, vs. dusunmustum. Java Script de sayilabilir degil mi? Aslinda gorsel programlamada fazla bilgim yok; sussam daha iyi olacak. Gorsel derken de pencereli, menulu programlari kasdediyorum...

Ali

Caner_
07/12/2004, 04:12
daaaabiii daaabiiii
bana c++ ile yazılmış bir işletim sistemi göstersene hatta c++ bilgsinin yazımına yardımcı olduğu bir işletim sistemi...
(baştan söyleyeyim linux salt c++ ile yazılmadı....)

Şimdi arkadaşım C++ 1985 yılında çıkmış bir dildir, ve çoğu ciddi işletim sistemlerinin temelleri 85 yılından öncelerine dayanır. Ayrıca hiçbir (Ciddi)işletim sistemi tekbir dil kullanılarak yazılamaz, en azından iyi bir tasarımcı/tasarımcılar yazmaz. Windows'un çekirdeği c ve assembly ile yazılmış ancak şu an kullanılan XP'nin destek, araç ve arayüz ile ilgili olan pek çok parçası C++ ile hazırlanmıştır.

Bu soruya şöyle cevap verebilirim. Çok büyük paralar kazanabilirsin, ancak Türkiye'de zor çünkü; Türkiye'de sektör pek yok, var olan şirketlerin büyük kısmı Database ve Web üzerine yoğunlaştığı için ya Delphi yada Web Programlama(ASP/ASP.NET vb.) gibi dillere kullanıyorlar. Ancak programlama yapacaksan hangi dili kullanıcak olursan ol, en önemlisi Dökümantasyon. Ayrıca proglama 9.00/18.00 mesai ile yapılabilcek, yani para kazanma amaçlı girişilcek bir iş değildir.

acehreli
07/12/2004, 08:54
Caner_, programlamanin para kazanma amaciyla girisilecek bir is olmadigini soylerken ciddi degilsin degil mi? :) Cunku programcilik hAlA en cok para getiren islerden birisidir. Yoksa hobi olunca daha zevkli oldugunu mu soylemek istiyorsun?

Ali

acehreli
07/12/2004, 08:56
Caner_, aslinda sen de "cok buyuk paralar kazanabilirsin" demissin. Pardon, seni yanlis anlamisim.

Ali

lucyanobg
07/12/2004, 10:58
Peki Caner TR'de para kazanmak icin ya basic delphi yada asp falan mi yani?Peki niye Tr'de c++ kullanilmiyo?Zor oldugundan mi,yoksa yeterli sayida uzman olmadigi icin mi?

skutluu
07/12/2004, 12:14
Türkiyede Makyavelizm altın çağını yaşıyor.

Euclides
07/12/2004, 12:56
Şimdi arkadaşım C++ 1985 yılında çıkmış bir dildir, ve çoğu ciddi işletim sistemlerinin temelleri 85 yılından öncelerine dayanır. Ayrıca hiçbir (Ciddi)işletim sistemi tekbir dil kullanılarak yazılamaz, en azından iyi bir tasarımcı/tasarımcılar yazmaz. Windows'un çekirdeği c ve assembly ile yazılmış ancak şu an kullanılan XP'nin destek, araç ve arayüz ile ilgili olan pek çok parçası C++ ile hazırlanmıştır.

umarım bir gün okuma yazma öğrenirsin inan bu senin için iyi olacak. Birçok gerçeği görmeni sağlayacak...

mesela benim o mesajımın bir başka mesaja kinayeli bir gönderme olduğu gibi...
yada

http://forum.ceviz.net/showpost.php?p=122892&postcount=14
benim o böyle bir mesajımın olmadığı gibi...

daha önceden dediğim gibi okuma-yazma şart...

lucyanobg
08/12/2004, 22:59
Peki Caner TR'de para kazanmak icin ya basic delphi yada asp falan mi yani?Peki niye Tr'de c++ kullanilmiyo?Zor oldugundan mi,yoksa yeterli sayida uzman olmadigi icin mi?

neurorebel
09/12/2004, 04:42
Valla ben 20 yaşındayım 4 senedir C++ ile ilgileniyorum Windows üzerinde çoğunlukla... Ve çalıştığım şirkette de en son geliştirdiklerim: C# ile PDA üzerinde çalışan bi online imza tanıma sistemi, C++ ile Bir çok capture kaynağından DivX video kaydeden ve JPEG fotoğraf çeken bir ActiveX kontrolü (VBci gençler için :) ) Parasıda fena değil :P . CeBit fuarında bi ERP programı görmüştüm C++ ile yazılmış... Ben de TRde C++'ın geçerliliğinden hep kuşku duymuştum... Ama sonra gördümki asıl problem bir programcının doğru iş doğru aracı seçmesi ve bir çok aracı(programlama dili, betik dili vs.) kullanabilmesi... Bu arada acehreli abi Silikon Vadisine gitmek için kaç fırın ekmek yememiz gerekir :) ??

acehreli
09/12/2004, 18:36
neurorebel, benim anladigim Silikon Vadisi'ne gitmenin yenen ekmek miktarindan cok Amerikan ekonomisinin durumuyla ilgisi var. Bes sene once universiteden yeni cikmis adamlar bile inanilmaz paralar ve hisse senetleri karsiliginda kapisiliyorlardi. Dis ulkelerden gelenler de tabii; en cok Hintliler olmak uzere...

Son bir kac yilda sayisiz sirket kapandi, bir suru insan issiz kaldi. Cogu ulkelerine donmek zorunda kaldi...

Genel olarak, disarda calismak icin bence ya bir kac yil daha beklemek gerek, ya da baska bir ulkedeki Silikon Vadileri'ne bakmak gerek. Buranin artik eski tadi yok.

En iyisi de baska ulkeler galiba, cunku ufukta Amerikan ekonomisini eskisi gibi canlandiracak bir sey gorulmuyor. Bazilari ise gecmise bakarak hep 10 yillik bir dalgalanma oldugunu, yine yukselecegini umuyorlar.

Ben bu durumda yalnizca uc-dort ay maassiz kaldigim icin sanslilardanim. :) Ama dogrusu, is durumlarinda bir kac yil onceye gore bir canlanma oldu. Bakalim, gorecegiz...

Ali

Sychorax
10/12/2004, 06:46
TR'de para kazanmak icin ya basic delphi yada asp falan mi yani?Peki niye Tr'de c++ kullanilmiyo?Zor oldugundan mi,yoksa yeterli sayida uzman olmadigi icin mi?
Türkiye'de satılan programlara bak.Şirketlerin iş alanlarına bak.Benim gördüğüm stok/cari/fatura/vs.... genel olarak finans programları.Peki delphi gibi görsel araçlar varken geliştirme süresi daha uzun ve yorucu olan c++ niçin kullanılsın. Sadece c++ bilmekle is bulabilirmiyim,bulamazsam c++ ustune hangi dilleri bilmeliyim?
Bence sen şimdilik dili boşver.Uzmanlaşacağın alanı belirle.Eğer klasik finans ağırlıklı programlar üzerinde çalışacaksan Delphi ve veritabanı programlamayla ilgilen.Yok ben webci olacam dersen php/asp/.NET bunlardan birini seçebilirsin. Birde tüm dünyada pazarın iyi olduğu mobil iletişim sektörü var.Bence uzun vadeli(şöyle bi 5-6 yıl gibi) düşünüyorsan Java'ya ağırlık ver.

Genel olarak, disarda calismak icin bence ya bir kac yil daha beklemek gerek, ya da baska bir ulkedeki Silikon Vadileri'ne bakmak gerek. Buranin artik eski tadi yok.

En iyisi de baska ulkeler galiba, cunku ufukta Amerikan ekonomisini eskisi gibi canlandiracak bir sey gorulmuyor. Bazilari ise gecmise bakarak hep 10 yillik bir dalgalanma oldugunu, yine yukselecegini umuyorlar.
Bu başka ülkeler nereler?Benim bildiğim bi amerika bide çin(baya bi oluyo ntv'de izlemiştim çin'de dijital devrim felan.çin'i de ordan hatırlıyorum).

acehreli
10/12/2004, 08:13
Amerika'yi birakip calismaya Kanada'ya gidenler oldu. Kanada'nin sosyal ve yasam standartlari acisindan cok iyi bir ulke oldugunu duyuyorum. Nedense iklim konusuyla fazla ilgili olan Amerikalilar Kaliforniya'nin bahar gibi havasini birakip Kanada gibi soguk bir ulkeye gitmek istemiyorlar :)

Bir aralar Avrupa ulkelerinden bazilarinin (Almanya miydi?) muhendis cekmeye calistigini duymustum. Yeni Zelanda miydi, oralarda bir ulkenin de boyle bir egilimi oldugunu duymustum.

Cin'e de kendi kalabalik nufusu yeter herhalde. Aslinda dogrusu ben de baska hangi ulkeler oldugunu bilmiyorum... :)

Ali

Sychorax
10/12/2004, 08:24
Konuyla alakasız ama.
Amerikada sektör ağırlıklı olarak hangi alana kaymış durumda.Yani ağ uygulamaları,mobil iletişim veya web servisleri gibi.Yada yazılım değilde genel olarak bilgisayarda hangi alan daha aktif?

neurorebel
10/12/2004, 09:32
Tüm dünya mobil uygulamalara kayıyor benim bildiğim kadarıyla... Özellikle Symbian OS uygulumaları çok popüler ve yapılmamış bi çok şey var... C++ ve Java SDKları beleş indir yaz :)