Tam Sürümünü Görmek İçin : Bill Gates'ın bılınmeyen yuzu
http://www.vatanim.com.tr/cat/haber_detay.asp?kid=4&wid=76
Örneğin, Microsoft'un sahiplerinden Bill Gates ile karısı Melinda. Gates'ler 48 milyar dolarlık servetleri ile dünyanın en zengin insanları arasındaydı. Birçok devletten bile zengindiler. Ama öldüklerinde servetlerinin tamamı hayır derneklerine gidecekti. Bill Gates'in üç çocuğu birkaç milyon dolar dışında bu servetten bir pay almayacaktı.
Gates'ler bugüne kadar hayır işlerine 28 milyar dolar harcamışlardı. Vakfın bağışladığı 150 milyon dolar, her yıl çoğu beş yaşının altında olmak üzere bir milyon insanı öldüren malaryaya karşı bir aşı bulunması çalışmalarını hızlandırmıştı.
Ne dıyorsunuz belkıde bu adam sandıgımız kadar kotu bırı degıl? Yada MS urunlerını kullanmak bıze ve dunyaya sandıgımız kadar zarar vermıyor?
Not: Devamı nıtelıgındekı bı yazı surda ve ıcınde yıne Gates kadar ılgınc ısımler var
http://www.vatanim.com.tr/cat/haber_detay.asp?arsiv=true&gun=28&ay=11&yil=2004&Newsid=41114&wid=76&Categoryid=4
Bence o çok başarılı birisi. Yardım yapmak veya yapmamak onun özgür iradesi fakat pc dünyasının onunla büyüdüğünü kimse inkar edemez sanırım. Allah tüm yazılımcılara böyle bir servet nasip etsin. (amin)
Amerikan usulu kapitalizm'de iliklere kadar somuru yaparaken diger yandan vakif falan kurarak bir sekilde hos bir goruntuye sahip oluyorsun.
Bill Gates sadece biri. Mesela Philip Morris'in akciger kanseri arastirmalari icin yardim yapmasi bile gercek olabilir.
Sorun kisilerle degil, sistemle...
Zerzevat Adam
30/11/2004, 17:09
Evet bende acemi'ye sonuna kadar katılıyorum. Benimde Microsoft firmasının veya Bill Gates'in, ailesinin ne kadar kazandığı ya da büyüdüğüyle bir sorunum yok. İnsanlara daha sağlıklı sistemler, standartlara uyan yazılımlar satmalılar. Yani demek istediğim açık kaynak olmasın, ücretlide olsun ama yeter ki standartlara uygun, hızlı, sağlıklı sistemler olsun.
Bugün bir çok kişi lisanslı veya değil internet explorer kullanıyor. Kimisi firefox'a geçiş yapsada yine de çoğunluk internet explorer kullanıyor ve her yeni windows yüklenişinde bu otomatikman yükleniyor. Ve sırf internet explorer'daki saçmalıklar, standartlar başkalarının belası olabiliyor.
Mesela bir firma düşünün işi ticaret ve bir eticaret sitesi yaptırdılar. ASP ile yapıldı ve Microsoft sunucuda. Diyelim ki bir açık bulundu ve bu site ve kullanıcıların hesapları çalındı, yasal olmayan şeylerde kullanıldı. Bu konuda "beğenmiyorsan almayacaksın" denemez.
Yoksa Bill Gates çok kazansın, firmasıda işini çok iyi yapsın. Sonuçta önemli olan kullanıcılar, insanlar, emekler ve teknoloji-bilim.
Amerikan usulu kapitalizm'de iliklere kadar somuru yaparaken diger yandan vakif falan kurarak bir sekilde hos bir goruntuye sahip oluyorsun.
Evet aslında bunu anlayabılıyorum.. Okudugum ısletme kıtabında da yazıyordu.. Adı da Sosyal Sorumluluk.. Yanı gıderek buyemeye baslayan bı fırma kazandıgını bı oranda payasmalıkı acgozlulugu yuzunden kıtlelerı karsısına almasın.. Yınede bu acıdan bakıldıgında,
Sorun kisilerle degil, sistemle...
Goruldugu gıbı bu sıstemınde kendı acıgını kapatabılen bı yanı var.. Yanı cokta vahsı olamıyorsunuz aksı halde bu vahset donup sızı vuruyor..
Oyleyse getırısı, goturusu hesaplandıgında bu sıstem ıcın "ıyıdır" dıyebılıyormuyuz?
Mingitau
30/11/2004, 19:51
HunTER, x i öldürüp y ye x in malını vermek ne akdar adaletliyse bu olayda o kadar adaletli...
Goruldugu gıbı bu sıstemınde kendı acıgını kapatabılen bı yanı var.. Yanı cokta vahsı olamıyorsunuz aksı halde bu vahset donup sızı vuruyor..
Olaya ABD'den bakarsan oyle. Sefiller tarafindan bakarsan oyle degil.
Zenginin malı züğürdün çenesini yoruyor yeterince.Parmaklarınıda yormamalı.
Olaya ABD'den bakarsan oyle. Sefiller tarafindan bakarsan oyle degil.
Pekı bu sıstemın sucumu? Yanı oyunun kuralları herkes ıcın aynıysa sefıller ıcınde sadece "kotu oyuncu" dıyebılırız? Tabı bunu soylemek,
HunTER, x i öldürüp y ye x in malını vermek ne akdar adaletliyse bu olayda o kadar adaletli...
En az bunun kadar acımasız gorunuyor.. Ancak kımsenın olmedıgı yada ezılmedıgı bı sıstem utopya degılmı?
Zenginin malı züğürdün çenesini yoruyor yeterince.Parmaklarınıda yormamalı.
Ben sadece seslı dusunuyorum.. Dılersen katılmayabılırsın..
Pekı bu sıstemın sucumu? Yanı oyunun kuralları herkes ıcın aynıysa sefıller ıcınde sadece "kotu oyuncu" dıyebılırız?
Oynanabilecek tek oyun bu degil. Hedefimiz, bu oyunda galip olmak degil, oyunu degistirmek olmali cunku bu oyunun sartlari bir azinligin lehine, bizim (ve cogunlugun) aleyhine duzenlenmis.
Mesela Richard Stallman, Linus Torvalds v.b. kisiler, oyunda iyi bir koseyi kapmaktansa, oyunu tumden degistirmeyi tercih etmisler.
bunlar benim babamin 24 milyar dolar'i oldugunu bilmiorlar sanirim :kuuul:
Hedefimiz, bu oyunda galip olmak degil, oyunu degistirmek olmali
çok ilginç bir düşünce.
sabah sabah sarsıldım birden.
"The pirates of the silicon valley" diye bi film vardı.Çok iyi hatırlamıyorum bayağa oldu seyredeli ama Bill gates ve steve jobs un gençliklerini ve nasıl zengin olduklarını anlatıyordu. Eğer filmi bulabilirseniz izleyin .Bill gatesin sırrının çok iyi bilgisayar bilmek falan olmadığından bahsediyordu. steve jobs'a ve xerox'a (ve kısmen ibm'e) güzelce kazık atıyordu filmde.
Eğer bunlar gerçekse sistemin "iyi" oyuncusu olmak , "ne yapalım sistem böyle ", "adam oyunu kuralına göre oynamış", gibi laflarla mazur gösterilemez.
çok ilginç bir düşünce.
sabah sabah sarsıldım birden.
Bunda sarsılacak bısey yok aslında.. Cunku kapıtalızmde benzer bı soylemle cıkmıstı yola.. Sımdı onun artcıllarıda aynı seyı yapıcak.. Yanı eskıyı yıkıp yerıne kendısını koyacak.. Takı "hıc kımsenın olmedıgı ve ezılmedıgı" bı sıstem kuruluncaya kadar..
Da ben buna ınanmıyorum acıkcası.. Cunku ınsanın kendısı bu sısteme engel.. Yanı dogamız geregı farklıyız, farklı olmak zorundayız.. Herkesı ve herseyı esıtlemek zorlama olur.. ve o sıstemde bı gun coker..
Tabı bunları acık kaynak hareketı ıcın soylemek zor.. Cunku onların boyle bı ıddası yok.. Tek ıstedıklerı bılgının serbest dolasımı ancak oyle bı dunyada da asırı uclar olmayacak muhtemelen.. ve buda hep daha fazlasını ısteyen ınsan ıcın tatmınkar degıl..
Dıyecegım o gun geldıgınde bugun kapalı kaynak ıcın soylenen herseyı acık kaynak ıcın soylecek bı haraket daha ortaya cıkabılır ve durumu yıne "ezılenlerın" lehıne esıtleyebılır.. Ancak herkes ve hersey esıtlendıgınde ınsanoglu nasıl hareket edecek dogrusu merak edıyorum..
Not: Sacmalamısta olabılırım.. Kusura bakmayın..
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.