PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : yalan söyleyebilmek

minerva
11/11/2004, 20:43
insanlara ne kadar yalan söyleytebiliriz??gittiği yere kadar gider mi yoksa gerçekten de sönen mum karşısında şaşırıp kalınır mı? yalan söylemek konusunda bir üstad olunabildiğine ve sadece zeki insanların çok uzun süre yanabilen mumlara sahip olduklarına inanıyorum. aynı zamanda yalan söylememiş insan olmadığına...

xoleras
11/11/2004, 20:56
bu konuda kesinlikle hemfikiriz.ama yalan benim için herkese söylenebilecek bişi değildir tabi bazı durumlarda onlarada söylenmesi gerekebilir:)
eğer ayrıntılı düşünebilirsen yalanın uzun sürer tabi yalnız zeki insanlar mı ayrıtılı düşünür bu da ayrı bir tartışma konusu

minerva
11/11/2004, 21:07
ayrıntıya niye dikkat ederiz biliyor musun?yalanın etrafında hiç bir kırıntı bırakmamak için. düşüncelerimizi zorlarız ve detaylara ineriz. zeki olmayan bir insan da tabi ki ayrıntıya dikkat edebilir ancak ortalığı ne derece toparlayabileceğı bilinemez..

xoleras
11/11/2004, 21:39
strateji hatasıdır oradan sonrası zekayla büyük ölçüde ilgilidir.dalgınlıkta büyük etkendir ama ayrıntıları farketmek bence zekayla doğru orantılıdır
kendimlede çeliştiğim doğrudur kişiliğim buna yatkındır ama değişimimde bunun bi parçası olabilir tabi

fgenc
12/11/2004, 00:13
insanlara ne kadar yalan söyleytebiliriz??gittiği yere kadar gider mi yoksa gerçekten de sönen mum karşısında şaşırıp kalınır mı? yalan söylemek konusunda bir üstad olunabildiğine ve sadece zeki insanların çok uzun süre yanabilen mumlara sahip olduklarına inanıyorum. aynı zamanda yalan söylememiş insan olmadığına...

bu konuda ÖZEL BIR ZEKAYA sahip olan degil antiramanli olan kisilerin
epeyi basarili olduklarini bir cok defa SEZDIM :hiohahoha .

sezdimden kastim öyle böyle kisinin yalan söyledigi ortaya cikiyor tabi bu ana kadar fark etiklerim.
ama ondan daha kötüsü yalan söyledigin icin yada karsindaki kisi yalan söyledigini anladigi icin karsindakinin seni tamamen yanlis algilamasi.

hele kadin erkek iliskilerinde
simdi neden yalan söyleme ihtiyaci duydu
yoksa himm!!!!

benzeri olaylara sahit olmusunuzdur
onun icin acik sözlü olmanin daima faydasini gördüm
karsimdaki acik sözlükügümden dolayi abondone oldu ama
ben hic yalan söyledigimden dolayi (yalan söylemede cokmu basariliyim ne ) kücük düsmedim
:super:

fgenc
12/11/2004, 00:17
birde yalan söyledigi icin yalan söylemek zorunda kalmak vardir
odaha denyo bir durumdur

-ben varya dinazor yuttum ehu
-yani bacagini isirdim yok sey seydiya
- aslinda sadece yaladim evet öyle oldu
-valla

:D

mustafa
12/11/2004, 01:21
merd-i kıptî şecaât arz ederken sirkatin söyler

BoraN
12/11/2004, 02:47
Genellikle yalan söylemem ve yalandan korkmam yılandan korktuğum kadar. Ama bir mum yakarsam kolay kolay sönmez... :)

Tabi bazen yalan söylediğimin farkedilmesi için açık kapılar da bırakırım (bkz. ayrıntılar ve Ti'ye almak).

lal
13/11/2004, 23:04
yalan hususunda insanın doğası ve yaşadıkları da önemlidir. kişi şüpheciyse (paranoyaksadiyelim) doğruluğu olan şeylere de inanmayabilir pekala. tabi ki kimse doğuştan, ''herkes yalancı, napıcam ben!?'' demez. sonradan edindiği tecrübelerle insanların güvenilmez olduğunu (olabileceğini diyelim) anlar. hayal kırıklığı yaşamak istemez artık, o yüzden gereksiz bir ''ayıklık'' sürecine girer. (''biliyorum aslında öyle diil... artık beni kandıramazsınız...'')

karşınızda ister yukarıdaki gibi biri, ister bir polyanna, isterse bu ikisinin arasında biri olsun yalanın inandırıcılığında ve sürdürülebilmesinde varolan en önemli etken karşıdaki insanın üzerinde sahip olduğunuz güçtür.

o sözcüklerin ağızdan çıkabilmesi için gerekense, biraz rol yapma becerisidir.

yalanın beyazı, yeşili olmaz... yalan kötüdür, söylenmez. sevdiğiniz için yalan söylüyorsanız eğer birine, sevginizi tekrar gözden geçirin. hissettiklerinizin sevgi değil acıma olduğunu göreceksiniz.

son olarak: yalan kısa vadeli bir çözümdür. ancak ve ancak açığa çıkmayacağı kesinse (kişiler arasındaki iletişim tümüyle kopacaksa) başvurulması gerekir.

HunTER
17/11/2004, 04:21
Basarılı yalan soylemenın en ıyı yolu soyledıgınız yalana once kendınızı ınandırdırmak.. Bunu yapabılırsenız zaten soyledıgınız yalan degıl gercek oluyor ve kımse (en azından yalan soylerken) acıgınızı yakalayamıyor..

Ancak tecrubeyle sabıttırkı yalan yalanı dogurur ve bı sure sonra ısler ıcınden cıkılmaz bı hal alır.. Bu nedenle en ıyısı bastan herseyın dogrusunu soylemek.. Hem basınız agrımamıs olur hemde durust bırı olarak ınsanların guvenını kazanırsınız.. Buda onemlı bı avantaj..

Kı yalan dogruyu ortpas etmıyor sadece ılerkı bı tarıhe otelıyor hepsı bu.. Ama ben yınede yalan soylemıyorum desem yalan olur..

erk
17/11/2004, 14:08
yalan söylemek de ayrı bir sanattır. Herkes öyle uzun süreli mumlr yakamaz. Yaktın mı öyle bir yakacaksın ki sen bile inanacaksın olaya.. Öyle değil mi yani ?

*Bir de yalan söylemeyen bir kişi aklımdan geçiremiyorum...
Herkes er ya da geç... söylemiştir..

cappytoi
17/11/2004, 23:26
yalan hususunda insanın doğası ve yaşadıkları da önemlidir. kişi şüpheciyse (paranoyaksadiyelim) doğruluğu olan şeylere de inanmayabilir pekala. tabi ki kimse doğuştan, ''herkes yalancı, napıcam ben!?'' demez. sonradan edindiği tecrübelerle insanların güvenilmez olduğunu (olabileceğini diyelim) anlar. hayal kırıklığı yaşamak istemez artık, o yüzden gereksiz bir ''ayıklık'' sürecine girer. (''biliyorum aslında öyle diil... artık beni kandıramazsınız...'')

çok seneler önce (bak yine çocukluğuma iniyorum ya) baya yalan söylerdim marifet sayardım. Daha sonra gördüm ki hiç bir işe yaramıyor. Senelerdir hayatıma etki edecek hiç yalan söylemedim (pişmanlık duyacağım!) Ama edindiğim tecrübeler sayesinde @lal ' ın bu söyledikleri gibi oldum (her yalanı anlama açısından demiyorum ama çok özel bir becerisi olmayan her insanın yalanlarını anlayabiliyorsun) gene de yalan insanın bir yanını alıp götürüyor: kendimize olan dürüstlüğümüzü de yitirebiliyoruz (gerçi bunu yaşamadım bir arkadaşımda gördüm.) En iyisi hiç söylememek hatta pembe yalanlar dahil buna!

berza
22/11/2004, 09:44
bence er yada geç bütün yalanlar ortaya çıkıyor ama sadece zeki insanlar yalanlarını uzun süre saklayabiliyorlar ve bu yalanın sonunda en az zararla kurtulabiliyorlar bence en iyi örnekler filmlerde... "sıkıysa yakala" ve "esaretin bedeli"

cappytoi
22/11/2004, 14:40
filmler gerçek hayatı tam olarak yansıtır mı orası da tartışılır!

fgenc
22/11/2004, 19:03
Gerceklerin bir gün ortaya cikmak gibi kötü bir huyu vardir.

vakriyle biri demis. ama ben demedim.

oky
27/11/2004, 13:25
bugüne kadar gerekli gereksiz çok yalan söyledim gerekli gereksiz kişilere.
gerekli mumlar hala yanıyor, gereksiz mumlar söndü çoktan.
gerekli mi gereksiz mi tartışılır da..

mustafa
27/11/2004, 13:54
zor durumda kalınca yalan söylemek bile çok ahlakî görülmez. ama lüzûmu bile yokken peş peşe yalan söyleyenlere ifrit olduğumu söylemeliyim. var evet bâzı vatandaşlar sâniyede bir kaç yüz yalan uydurup ikinci sâniyede inandırıcılığna göre eleyerek beş onunu birden sayıveren. "bir kaşık suda boğasım geliyor" denir ya. işte öyle.

dikkat: hakâret etmiyorum, aşağılamıyorum. bendeki hâli anlatıyorum. benim nefretim tamâmen subjektiftir, kimseyi bağlamaz.