Tam Sürümünü Görmek İçin : erişim hızı
yastasinane
10/11/2004, 00:26
slm,
su anda bildiginiz en yuksek internet erişim hızı nedir?
turkiye de 2048 Kbit olarak biliyoruz.
bazilari 100 Mbit lik baglanti oldugunu soyluyor (üniversitelerde) ancak ben yerel baglanti hizlarina bakarak yanildiklarini dusunuyorum.
benim aklim 100 Mbit 'i almadi.
bizim bildigimizin 60 kati hızlı bir erişim demektir.
sizce nedir?
Zerzevat Adam
10/11/2004, 15:21
Sen sadece türk telekom, superonline gibi firmaların verdiği çevirmeli, kablo, adsl hızlarına bakıyorsun.
Fakat unuttuğun birşey var o da uydu internet ve kiralık hat. Yani bir kurum, firma isterse uydu bağlantı aracılığıyla, hat kiralayarak yüksek hızlara ulaşabilir...
yastasinane
10/11/2004, 18:07
tamam uydu internet diyorsunuz , peki ne kadar ?
ben üniversitelerden bahsetmistim. bu sistemi kullanan bi üniversite var mi?
aydinlatirsaniz sevinirim. cahil kalmayalim bu konuda.
Zerzevat Adam
10/11/2004, 18:15
Çoğu üniversitede uydu bağlantısı var fakat detayını Axion bilir.
Fiyat olarakta öncelikle bazı aletler gerekiyor ve bunlar yaklaşık 2000$ civarı sanırım ve uydu ile sadece veri gelişine izin var. Veri gidişi için bunun yanı sıra adsl falan kullanman gerekiyor.
Ayrıca sadece üniversiteler değil datacenterlarda kullanıyor...
Zerzevat Adam
10/11/2004, 18:21
http://www.bnet.net.tr/TR/Infrastructure/
http://www.bnet.net.tr/TR/Services/Access/LeaseLine/ (Kiralık Hat, 2mbit üstü için iyi...)
http://www.efes.net.tr/uydu_internet.shtml (Bazı ücretler var...)
yastasinane
10/11/2004, 18:52
su yaziyi direk aldim;
POP'larda, kurumlara ve diğer son kullanıcılara DSL erişimi için DSL Constrator cihazları bulunmaktadır.
Bu cihazlar, SDSL ve ADSL bağlantı şekillerini desteklemekte ve yine omurgaya bağlantıları 155 Mbps ATM olarak sağlanmaktadır.
Kurumsal kullanıcıların Borusan Telekom omurgasına bağlantıları doğrudan POP'larda yerleşik bulunan ATM switchler üzerinde de gerçekleştirilebilmektedir.
ATM switchler E1 (2048 Kbps), E3 (34 Mbps) ve STM-1 (155 Mbps) kapasitelerinde bağlantıları desteklemektedirler.
super ne diyim, 155 Mbitlik bir Transfer Mode -- kaldim oyle. boyle biseyi hic bilmiyordum. bilmemek degil ogrenmemek ayip lafinin altina siginaraktan hayretlerimle basbasa kaliyorum.
size de ayrica tesekkur ederim.beni bilgilendirdiniz , aydinlattiniz.
iyi calismalar.
Zerzevat Adam
10/11/2004, 18:58
Bu arada kısa bir bilgi daha;
8bit = 1byte
8kilobit = 1kilobyte
Yani 128kbps(kilo bit per second) demek saniyede 128/8=16kilobyte veri gelir.
Ve 155megabit = ~19megabyte saniyede.
yastasinane
10/11/2004, 19:10
:) :) :)
Volkan Uzun
10/11/2004, 22:04
bizim univeristede birkac gigbabit var ( sanirim 3 tam net bilmiyorum )
saniyede en son 5 mbyte download ediyordum
bilgsayar basina sinirlama koymuslar.
daha hizli baglantilarda gordum saniyede 20 mbyte indirenide gordum
deep_efe
11/11/2004, 01:00
arkadaşlar gözünüzü seveyim oha falan oldum yani :) yastasınane arkadaşımız çok güzel bi yazı almış aktarmış fakat okumamışsınız sanırım. orda bahsedilenler adsl altyapısı yani backbone. bırakın omurgalarda o hızlar olsun. sonuçta onlarca kullanıcıya hizmet verecek. benim bildiğim şu an telekomun verdiği en büyük hız 2048 kbps(adsl) . bundan daha hızlı bağlantılar da olur teknik olarak fakat bu bağlantılar wan lar gibi büyük çaplı ağlarda kullanılıyor. örneğin holdingler fln. üniversitelerde kullanılan hızlar genelde birkaç megabit çerçevesinde. kimi üniversite 2 mbps, kimisi 1mbps kimisi ise biraz daha fazla.... altyapı olarak hizmeti ulakbim sağlıyor , araştırırsanız üniversitelerin kapasiteleri ile ilgili bilgiler web sayfasında olması gerekiyor, bir ara rastlamıştım.
Zerzevat Adam
11/11/2004, 17:33
@Deep_efe; O Borusan Telekom'dan alıntı Türk Telekom değil.
bizim univeristede birkac gigbabit var ( sanirim 3 tam net bilmiyorum )
Bir ile birkac gigabit arasinda 9 tane gezegen var :)
deep_efe
13/11/2004, 16:36
borusan telekom kimin altyapısını kullanıyor? sabancı nın bile türk telekom altyapısını kullandığını biliyorum. bu noktada işler biraz daha karışıyor takdir edersin ki. artı yazımda da belirtmiştim wan lardan bahsetmiyorum , bildiğimiz internet bağlantılarından bahsediyorum. yoksa 10 gigabit lik altyapılar da var.
Zerzevat Adam
13/11/2004, 16:46
Farklı farklı omurgalar kullanıyor.
Yani sadece TT'nin veya sadece bir firmanın fiber bağlantısını değil.
deep_efe
13/11/2004, 16:54
[QUOTE=yastasinane]slm,
su anda bildiginiz en yuksek internet erişim hızı nedir?
turkiye de 2048 Kbit olarak biliyoruz.
QUOTE]
tamam işte. ama biz lan/wan/man dan dğeil internete erişim hızından bahsediyoruz. kişisel oluyor yani. ya da ben soruyu yanlış anladım o zaman....
yastasinane
17/11/2004, 19:26
deep_efe tam anlayamadim.
yani sence internet erisim hizi olarak 2048 uzeri baglanti yokmu?
yukarda bahsedilenler wan yada manlar icin olan degerler mi?
bi arkadasimla konusmam uzerine cikmisti zaten bu soru. o universitelerinde 100 Mgbit baglanti oldugunu soylemisti, bende; sen yerel baglanti hiziyla karistiriyorsun heralde demistim.
burada yazilanlar icinde sanal_programci nin yazdiklari bu degerin uzerinde erisim hizi oldugu anlamina gelmiyor mu sence?
bilgin varmi bu konuda?
kolay gelsin...
ttnet omurgası ile ulaknet omurgası bildiğim kadarıyla farklı.
http://www.ulak.net.tr/servisler/istatistik/snmp/index.uhtml
http://www.ulak.net.tr/servisler/istatistik/trafik/index.php
http://www.ulak.net.tr/servisler/uclar/harita/
deep_efe
22/11/2004, 21:36
yastasınane dostum , bence aradığın bilgiye http://www.ulak.net.tr/servisler/uclar/ den ulaşabilirsin. eğer türkiyede bir üni de okuyorsan ordan okulunuzun çıkışını görebilirsin. tabii ki internet erişim hızı olarak 2048 in üstü var. benim kastedmeye çalıştığım şey sen ben gibi normal kullanıcılardı. tabi parayı bastırırsak biz de eve t3 fln bağlayabiliriz o ayrı konu.benim bildiğim türkiyede çoğu okulun internet bağlantısı birkaç mb sınırlarında. bunun nedeni maddiyata da dayanıyo tabi. yoksa teknik altyapı bi borusanın , bi telekomun , bi ulaknet veya fiberoptik kablonun , bakır kablolamanın , modülasyon tekniklerinin vs.vs. ne kadar destek veriyosa o kadar hıza da ulaşabilirsin. ama yaşadığın ülkede bu işi yapan servis sağlayıcılar veya telco firmalarının kapasitesi ve senin cebindeki para bunu sınırlayan faktörler. dediğim gibi , şu an bildiğim kadarıyla en hızlı network erişimi 10 gbps ethernet var. fiberden fln bile çok çok daha hızlı ve uydulardan da. şu an en hızlısı bu. ee internet dediğimiz şey de birbirine bağlı lan lardan oluşuyo zaten.neyse daha uzatmicam çünkü anladığım kadarıyla herşeyden bahsedince ortalık epey karıştı. sanırım sorunun cevabı verdiğim linkde olacaktır. iyi çalışmalar... byes
yastasinane
22/11/2004, 22:07
saol, bu bilgileri merak edip baya bi kurcaladim. ulaknetten bazi bilgilere ulastiktan sonra bizim okulda bu islere bakan bi hocam var ona danistim.
ben ege universitesindeyim mesela, bizim baglantida 155 Mbit olarak gorunuyor ulaknette. sordum dedim hocam nasi oluyo bu?
universitede iki baglanti var biri tt digeri ise ulaknet-( akademik ag icin). bunlarin toplami olarak kampus cikisi 155 Mbiti buluyor. ama ayni anda deil. normalde kampus icinden internet erisimi tt ile saglaniyor ama bir sorun varsa ulaknete yonleniyor. yani birinden biri calisiyor. ama tabiki edu.tr uzantili alanlar icin direk ulaknet baglantisi devreye giriyor. tt 'ye gore hizi daha yuksek. tum universitelerde ayni durum var saniyorum.
bu merakimi sonuca boyle bagladim yani. yine de saol.
kolay gelsin...
tam olarak emin olmasamda yastasinane hocasını dediği gibi ulaknet omurgası ile ttnet omurgası farklı ancak sadece gerekli olduğunda ulaknet kendi omurgası üzerinden veri iletiyor. bu gereklilik ne zaman derseniz mesela herhangi bir üniversiteden odtünün ftpsine bağlanıp oldukça büyük bir dosyayı indirmeye başladığınızda ulaknet omurgası devreye giriyor ve sanki ağdaki herhangi bir bilgisayardan veri alıyormuşsunuz gibi veri geliyor. kısacası üniversiterler arası iletişim için ttent omurgası kullanılmıyor.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.