Tam Sürümünü Görmek İçin : C de neler yapılabilir newbie için tavsiyeleriniz..
arkd$lar slm.
edinmiş olduğum C kitabı ve okuduğum diğer kaynaklarda anlatılan şeyler string.h matematiksel işlemler dosya işlemleri pointer kavramı vs.. C ile ne tür uygulamalar geliştirebilirim? C ile geliştirilmiş basit ve işimze yarayan programlar hangileri örnek program işlevleri söylebilirmisiniz? (merhaba dünya, dosyaya veri yazma mantığıyla nası gelişmiş programlar yaratılabilirki) C kütüphaneleri konusu ise benim için tam bir facia oldu çünkü elimdeki kaynaklarda hep başlangıç yapılıp bırakılmış. örneğin soket programlama için hangi kütüphaneyi kullanmam gerektiğini anlatacak kıomutları verecek ya da mysql database bağlantısı için ya da odbc içn hangi kütüphane.. yani ne yapmak istediğinizi beliriyorsunuz peki hangi kütüphanede ne var nerelerden yararlanıyorsunuz? kütüphanedosyası.h dosyasını editlemek dışında kullandığınz bir yöntem varmı? C de bugüne kadar geliştirmiş olduğunuz gayet zorlu olan programlarınızdan örnekler verebilirmisniz..
tşkler.
Darkstar
06/11/2004, 00:21
www.programmersheaven.com
Euclides
06/11/2004, 12:27
C ile ne tür uygulamalar geliştirebilirim?
Eğer ki bir dilde "pointer" varsa o dil ile yapılamayacak iş yoktur (Bu dil VisualBasic bile olsa :))
(merhaba dünya, dosyaya veri yazma mantığıyla nası gelişmiş programlar yaratılabilirki)
"Hello World !" şüpesiz ki en zor programdır. "Hello World !" yazmakla Office yazmak arasında bir fark yok hatta tüm programları yazmak arasında bir fark yok.
"Hello World !"'ü idrak eden PC'yi feth eder
C kütüphaneleri konusu ise benim için tam bir facia oldu çünkü elimdeki kaynaklarda hep başlangıç yapılıp bırakılmış. örneğin soket programlama için hangi kütüphaneyi kullanmam gerektiğini anlatacak kıomutları verecek ya da mysql database bağlantısı için ya da odbc içn hangi kütüphane.. yani ne yapmak istediğinizi beliriyorsunuz peki hangi kütüphanede ne var nerelerden yararlanıyorsunuz? kütüphanedosyası.h dosyasını editlemek dışında kullandığınz bir yöntem varmı?
Neden 3.ül kişilerin yazdığı abuk-sabuk şeyleri işletim sistemin ile programın arasına sokmakta bu kadar ısrarcısın. Neden C kütüpanesi kullancaksın ? gerek var mı ? tüm abuk sabuk kişilerin yazdığı bu tüm k.'lerdeki tüm fonksiyonları bilmek mümkün mü tabii ki değil o zaman kullanmakda şaçma....
İşletim sistemin kitaplıkları şüpesizki her iş için yeterlidir...(MySQL'i kastedmediğim belli :) )
Euclides soket programlama konusunda ne düşünüyorsun.. hangi kütüphaneler kullanılmalı.. C de yapacağım soket programlama konsol ekranının ötesinde bişey olabilirmi?..(mesajlaşma olayı için örneğin) qt ve gtk C kütüphanelerimidir?.. nasıl kullanabilirim bunları.. sizin yararlandığınz kaynak site adreslerini verirmisiniz? bu arada bugüne kadar C'de yaptığınız ve çok zorlu olan bir çalışma varmı?
tşkler
"Hello World !" şüpesiz ki en zor programdır. "Hello World !" yazmakla Office yazmak arasında bir fark yok hatta tüm programları yazmak arasında bir fark yok.
"Hello World !"'ü idrak eden PC'yi feth eder
Biraz abartmışsın sende ;)
soket programlama için Linux kullanıyorsan kaynak ve örnek bulman çok kolay. Kullanmıyorsan da kullanmaya başla bence.
www.google.com/linux adesine "socket programming" "network programming" "socket programming tutorial" "socket programming sample codes" gibi arama kriterleriyle istediğinden fazla bilgi ve örnek geçer eline.
C de yapacağım soket programlama konsol ekranının ötesinde bişey olabilirmi?..(mesajlaşma olayı için örneğin) qt ve gtk C kütüphanelerimidir?.. nasıl kullanabilirim bunları.. sizin yararlandığınz kaynak site adreslerini verirmisiniz? bu arada bugüne kadar C'de yaptığınız ve çok zorlu olan bir çalışma varmı?
tşkler
QT ve GTK yı linux kurunca hdd de bulursun arkadaşım o orda duruyor. Tüm diğer kütüphaneler ile. Socket ile ilgili pek çok yaklaşım var linux için farklı win için farklı linux diye farzediyorum. Birkaç tane kütüphane mevcut Linux document project sayfasında var.
C ile ben yazmadım ama Ken thompsen diye bir adam çok enteresan şeyler yazmış. adına UNIX diyoruz. Bir grup insan da windows diye işletim sistemi yazmış. Richard michael stallman da bişiler yazdığı söylenen biri bi de Twards soyadlı biri vardı adı linus mu ne?
Ben şu aralar NNE tool yazıyom ama bi fırsat bulsam.
pulsar işletim sistemi yazmak gibi bir hedefim yok benm merak ettiğim şey bunların dışında sizlerin C bilen kişilerin yaptığı birşeyler varmı?. ben qt gtk ve diğer kütüphanelerin linuxla geldiğin bilyiorum. ya da c++ lada gelen bir çok kütüphane var biliyorum fakat. bu kütüphaneleri nasıl kullanacağım falan benim sorunum bu. merak ettiğim şeyse şu C dili üzerinde bu kadar konuşuluyor masaüstü yazılımlar geliştirdinizmi? linux ortamında da olabilir. kendime bir hedef koyamıyorum çünkü C de şunu yapmak istiyorum kasayım gibi bir durum olmuyor.
Euclides
07/11/2004, 12:22
Euclides soket programlama konusunda ne düşünüyorsun.. hangi kütüphaneler kullanılmalı.. C de yapacağım soket programlama konsol ekranının ötesinde bişey olabilirmi?..(mesajlaşma olayı için örneğin) qt ve gtk C kütüphanelerimidir?.. nasıl kullanabilirim bunları.. sizin yararlandığınz kaynak site adreslerini verirmisiniz? bu arada bugüne kadar C'de yaptığınız ve çok zorlu olan bir çalışma varmı?
tşkler
Windows için konuşmak gerekirse QT ve GTK kesinlikle KULLANMA !(Windows için o kadar külfetli ve gerksiz ki)
Windows'un kendi kütüpanesi var (Win32API)(Ve tüm 3.ül kitaplıklarda bir noktada onu kullanmak zorunda :))
Bir GUI örneği bukabilirsin.
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/winui/winui/windowsuserinterface/windowing/windows/usingwindows.asp
socket programlama içinse windows'da çözüm çok
1..
Windows'un socketleri kullanabilirsin. (WinSock)
herkes bunu genelde bunu kullanır
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/winsock/winsock/windows_sockets_start_page_2.asp
2.. TDI ile direkt konuşabilirsin.Ama bu sadece bir seçenek olarak var.Kullanışlı değil... Zaten dokümantasyonuda yok :(
bir göz at: http://www.codeproject.com/
Euclides
07/11/2004, 12:23
C ile ben yazmadım ama Ken thompsen diye bir adam çok enteresan şeyler yazmış. adına UNIX diyoruz.
iyi güzel pek çok kişi böyle diyor.....
ama kaynak kodların uzantısına değil içine bakanlar C+Assembly diyorlar :)
Biraz abartmışsın sende
aksine az bile söylemişim
Arkadasim windows degil linux ile ugrasiyorsan signal prosessing ile ilgilenirsin falan. Ama araya kutuphane koymak isini kolayla;tiriyorsa yaparsin bunu bu profesyonel olan yontemdir. Direkt apilerle ve assambly ile bogusan adamlarlara kernel hacker denir adam c diyor yaa ne bu asm takintisi. Ben gunumun %90ini asm ile geciriyorum ama adama bu nioktada cok bu is.
Kaynak kodlarin icinde asm gorursun ama bu oran %1 kadardir. cekirdegin %99 i c ile yazilmistir arkadasim. oyle olmasaydi unix her platformda calismazdi. WindowsCE denen sey olmazdi falan. kapis..
Arkadaslar C ile pek cok uygulamayi tasarlayabilirsiniz. Masa ustu uygulamalar mi ok. Socket mi ona da ok. baska biseyler mi ona da ok.
Projeler tek basina yurrumuyor virU bazi elemanlar da katki saglamali. 40000 satir kodyazip hic bisey yapammayabilirsiun ama gurup halinde yazdigin 25000 satir dehset isler cikartabilir. LKinux icin marifetli seyler yazmak istiyorsan o zaman once var olan birkac projede calis ve pish.
temel kavramları ezberlemem lazım önce struct oluşturmayı falan pointer mantığını kavradım zaten döngü olayları phpden birz daha farklı C de döngüyü yarıda kestirip devam ettirebiliyorsun falan yaptığım şey dosya aç yaz oku programı oldu şu ana kadar.. diğer kütüphaneler örnek kodları inceliyorum Euclides linkler için tşk. yine sorum olursa patlatim burdn ok;)
http://forum.ceviz.net/archive/index.php/t-11204.html bu başlığı okudum baya yararlı oldu. masaüstü yazılımlar geliştirmek için windowz ortamında mfc kullanmam gerekiyor snaırım. peki bunu koduma include mu ediyorum mfc de yazılmış örnekler codeprojects te gördüm. mfc de kullanılan class ları anlatan bildiğiniz bir yer varmı çok çok basit örnekler bulmam gerekiyor ilk aşamada. pencere yarat düğme koy dosyaya yazma olayları falan.
acehreli
08/11/2004, 08:06
virU, ben kutuphaneler hakkindaki bilgilerimi genellikle forumlarda verilen yanitlardan ogreniyorum. Bence bu isin en etkin yolu bu, cunku bildigim kadariyla "butun kutuphaneler" gibi bir liste yok. (Aslinda hayal meyal boyle sitelerin oldugunu da hatirlar gibiyim.)
Hangi kutuphanenin ise yarayacagina karar verdikten sonra, yapilmasi gereken onu bir yerden indirmek, kodun icine basliklarini #include etmek, ve programi baglarken (link) kutuphane kutugunu de kullanmaktir. (Komut satirinda derlerken -l secenegi ile.)
MFC belgelerini Microsoft'un MSDN sitesinde bulabilirsin:
http://msdn.microsoft.com/library/
Ben o sitede her zaman kayboluyorum, ama galiba bu sefer MFC belgelerini bulabildim:
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/vclib/html/_mfc_Class_Library_Reference_Introduction.asp
Ali
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.