PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Copy Break Çalışmam

Zerzevat Adam
05/11/2004, 16:24
RYD'nin 63. Copy Break'i için aşağıdaki çalışmayı yaptım.

Ne anladığınızı yazarsanız ve grafik + metni yorumlarsanız sevinirim...

http://www.omerbalyali.com/ryd_copybreak_omerbalyali.jpg

oza
05/11/2004, 19:34
merhaba
arada bir fotoğraf okumaları (denemeleri) yapıyorum. yaptığın çalışma üzerine düşündüğümde grafiğin okunmasının epey farklı olduğunu gördüm. fotoğrafın "özel" olmasını belirleyen şey (bence) anlatı derinliğine sahip olmasıdır. bu açıdan baktığımda anlatı derinliği daha güçlü olmalıydı gibi geliyor. yani bu grafik üzerine makale (fotoğrafta öykü, şiir derdim ama grafikte sanırım bu ancak makale olabiliyor) yazmaya çalışırsanız ne çıkarılabilir?

bana çağrışım yapan şey şu;
"biz sizi aydınlatacağız", "avrupa, avrupa duy sesimizi bu gelen türklerin ayak sesleri..." çalışma milliyetçi megalomanyamıza seslenen üst bir dile sahip gibi geliyor...
grafiği şöyle yorumlayabiliriz;
"biz sizi aydınlatacağız (grafik), ama sizde bizi kullanacaksınız(altyazı)"

bu afiş türkiyede popüler milliyetçi bir zeminde çalışır, avrupada kullanılması ise AB üyeliğini negatif etkileyebilir. bu afişi gören bir fransız, bir yunanlı neyi düşünür???

çalışma için eline sağlık... afiş işinin zor olduğunu yakınen biliyorum... en zoruda söyleyecek sözü belirlemek...
kolay gelsin

Zerzevat Adam
05/11/2004, 22:59
Eğer her Ay-Yıldız'ı 'milliyetçi' kavramına sokarsak yanlış yapmış oluruz. Ha orada Türkiy! dahil bütün Avrupa kırmızı renkte olup üstüne Ay Yıldız düşmüş olsa dediğiniz bir nebze doğru olurdu.

Bildiğiniz bir ayna ile güneşin ışığını bir yere yansıtınca oraya yansıyan aynanın görüntüsü değil güneşin ışığıdır.

Orada önemsiz gibi gözüken detaylar var, mesela ABD ışıktan nasibini alırken AB'nin boş durmayayıp Türkiye sayesinde parlamasıdır. Ve bundaki ana fikir şudur; ABD'nin "Büyük Orta Doğu" projesi daha çok enerji kaynaklarını kullanmak ve stratejik öneme sahip noktalara sahip olmaktır. Ve Avrupa bunu istememektedir. Ve bunu en iyi nasıl önleyebilir? OrtaDoğu'ya en yakın fakat batılı gibi yaşayan kim var? İşte ABD "ışıktan" nasibini alırken AB'e de ışık yansıtan biziz.

Tabi bunu salt düşünceyle bakarsak milliyetçi, ırkçı, yayılmacı gibi anlamak çok kolay.

Zerzevat Adam
05/11/2004, 23:10
Ayrıca kule olaylarını Afganlıların(veya Suudilerin) yapamayacağını bilen Avrupalı Türkiye'yi AB'e kara kaşı, kara gözü içinde almayacaktır. Ve şu an ki ilerlemelerde çıkan aksamalar vs.de AB nazlandığı için değildir.

Ve önceki paragrafta dediğim gibi Afganlının kule olayını yapamayacağını bilen Avrupalı bu afişteki ince noktayı anlayacaktır.

Ayn-Pe
06/11/2004, 05:55
Bu biraz ALMANYADA bulunan IGMG logsuna benzemis ;)

Guzel bir calisma olmus...

oza
06/11/2004, 16:16
yeşillerin ve radikal solun AB üyeliğine bakışı ilginç, onlar kültürel çoğulculuğu garanti altına alacağı için türkiye üyeliğini destekliyor. ışığın yansıması buradan çalıştırılabilir mi?

detayları kaçırmış olabilirim. ama daha önce dediğim gibi "grafik" tamamıyla subjektif bir şey. fotoğraftaki objektiflik hissini bu zeminde yakalamak olanaklı değil...

Zerzevat Adam
06/11/2004, 16:29
Fotoğrafta tam olarak objektif değildir.

Önemli olan sanatçının, tasarımcının nasıl gördüğüdür. Fakat bu görme "ne görüyorsun" sorusunun ilk anda verilen cevabından ziyade ince detaylarda gizlenen cevaplarıdır.

Ve herkes göremeyebilir, o yüzden şu objektif bu değil demek pek doğru olmaz.

Mesela bir fotoğrafta küçük kız çocuğu bir güvercine yem veriyordur fakat bu fotoğrafın altında başka bir fikir veya sanatçının yaşamıyla, anılarıyla ilgili bir nokta da olabilir.

Zerzevat Adam
06/11/2004, 16:38
Mesela Van Gogh'un Ayçiçekleri tablosu sana doğa sevgisini yansıtırken bana oradaki ay çiçeklerinin sayısı birşeyi ifade eder fakat Van Gogh belki orada "dünya"yı yansıtmıştır (Bir kavanozda binlerce yaprak, vs...) veya orada insanların ruh hallerini yansıtmışta olabilir. (Kimi ay çiçeği diri ve göğe doğru dikilmiş, kimi solgun ve çökmüş vs...)

Şu var ki "sanat" için yapılan eserlerde "konu" aramak abestir. Adı "sessiz sabah" olan bir tabloda durgun bir deniz olabilir fakat bunun içeriği belki ressam'ın sevgilisinden ayrılması ve ruh halinin sessizliğe bürünmesi, durgun bir deniz gibi yavaş atan kalbi gibi bir çok öğeyi anlatabilir.

Fakat "tasarım"da amaç ve konu kaygısı vardır. Bu sebeple afiş tasarımlarında özellikle verilmek istenen bir fikir vardır. Fakat "yaratıcı" tasarımlarda 2 nokta vardır: birincisi herkesin ilk görebileceği bir şey, ikincisi asıl yaratıcı fikirdir. Ve benim bu çalışmamda özel bir durum var o da işin içinde "siyaset"in olması ve afişte işlenen konunun içinde gizli öğelerin olması.

Mesela AB'nin Türkiye'den ABD'e karşı OrtaDoğu'da faydalanması bilinen bir şey olsa da söylenen, amaçlanan, bildirilen birşey değildir, yani gizlidir. Bu sebeple bu gizli bilgiyi o afişte vermek kesinlikle gereken fakat gizli verilmesi gereken noktadır.

Ansugo
07/11/2004, 08:19
Şu var ki "sanat" için yapılan eserlerde "konu" aramak abestir.

Bu sanatcilarda kendilerini kurtarmayi iyi biliyor ha.

Zerzevat Adam
07/11/2004, 11:26
Ben sanatçı değilim sadece tasarımcı olma çabasındayım.

Orada bahsettiğim "fotoğraf, resim sanatçıları" idi. Yani fotoğraf'ın da ne için çekildiği önemli; sanatsal veya reklam fotoğrafçılığı. Reklam fotoğrafçılığında da grafik tasarımı gibi ince detaylar, yaratıcı fikirler vardır.

c|ost
07/11/2004, 23:25
Merhabalar;

Afişin vermek istediği mesaj 3-5 saniye gibi kısa bir sürede çok kolay algılanabiliyor. Logoyla da desteklenince her şey ortada, çok güzel elinize sağlık. Söylemek istediğim tek şey, afişte kullanılan yazı tipi ve yazı tipinin okunurluğu konusunda olacak. Her satırda farklı rengin kullanılmış olması çok yerinde ve okunurluğu bir nebze kolaylaştırıyor. Fakat seçilen yazı tipi bir gürültüye neden olmuş gibi bir hisse kapıldım. Yazı tipinin daha yuvarlak hatlarda seçilmesi ve bold karakterlerle desteklenmesi çok daha hoş olur kanaatindeyim. Kusursuz çalışma yoktur; önemli olan kusur bulmak değil, hoşa gitmeyen yanların ya da rahatsız edici tarafların bertaraf edilmesi için fikir vermek ve olabildiğince daha iyi ve daha güzel çalışmalar için zemin hazırlamaktır.

Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Saygılar... :super:

Zerzevat Adam
07/11/2004, 23:34
Yorumlarınız için teşekkürler, yazı tipi konusunda söylediğinize katılıyorum bence de pixel yerine sans-serif bir yazı tipi iyi giderdi fakat arka plan transparan olunca öyle yapmak biraz zordu çünkü anti-aliasing açınca bu sefer transparan alanın üstünde yazılar çok yumuşayacaktı bende çaresiz pixel font kullandım. Daha kolay okunsun diye de dediğiniz gibi beyaz-sarı (arka plan lacivert zaten üstüne sarıyla AB'nin kurumsal kimliği) yaptım.

oza
08/11/2004, 16:14
farklı düşündüğümüz şeyler var, olabilir....

afişi hazırlarken kimi şeylere dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum. mekan içinde veya mekan dışında kullanım bunlardan en önemlisi sanırım. mekan dışında kullanılan afişle izleyicinin etkileşimi 3-5 saniyedir. mekan içinde kullanılacak olan bundan daha fazla olabilir. ama afiş her koşulda bu 3-5 saniyelik etkileme üzerine kurgulanmalıdır diye düşünüyorum.

sanatın ne olduğu veya neyin iyi bir sanat eseri olduğunun farklı bir yanıtları var. bunlardan biri, ölçütü yine sanat içinde arayanlardır. ben böyle düşünmüyorum, ölçüt sanatın dışındadır. onu var eden "dert"te yani onu çarpıcı-özel kılan sıkıntıların, kasılmaların, hiisedişlerin, düşüncelerin içindedir. kastettiğim "konu"dan çok "amaç".

o nedenle yapılan grafik çalışmarı salt biçimleri açısından değerlendirirsek sanattan çok dizgiciliğe yaklaşırız gibi geliyor bana. çalışmanın ne anlattığı, nasıl anlattığı bütününde bir grafiği değerlendirmeliyiz.

objektiflik ise fotoğrafa özgü bir şey, burada kastettiğim deneysel fotoğraf çalışmaları değil elbette. onlarda bana resim işi gibi geliyor. fotoğrafın malzemesi objektiftir. siz açıyla, ışıkla oynayarak onu etkilersiniz. yani bir çocuk, dağ, ağaç sizin dışınızda "gerçektir". grafikte veya resimde böyle bir gerçeklik yoktur. birazda bu nedenle grafik çalışmasında amaç çok daha önemlidir...

yaptığın çalışmada aydınlatma kurgusu baskın slogan. detaylar bunu değiştirmiyor....

Kunt Hepyücel
12/11/2004, 13:48
Halkı, insanları ikna etmek gibi gerçekten çok zor bir amaç için (Brief) Bence Slogansız (Başlıksız) bir kampanya (Afiş, ilan vb.) düşünmek, fazla idealistlik diye düşünüyorum. Bunu göndermeden önce mutlaka bir kere daha düşünün, ve geçmiş copybreak lerde kazanan işleri iyi inceleyin, ryd reklam yaratıcıları derneği olmadan önce reklam yazarları derneğiydi, unutmayın... Saygılarımla.

hangar 18
15/11/2004, 21:41
oradaki mavi gökyüzüyle özgürlüğü yeşille sevgiyi anlatmışsın...(şaka len şaka)

cou_
19/11/2004, 14:38
Sanatçı bu eserinde bayrak ile ülkemizi yıldızlarla ab deki birliği dünya ile barışı anlatmak istemiş. Ayrıca alttaki yazıda resimden birşey anlamayanlar için konulmuş :)

Zerzevat Adam
19/11/2004, 16:20
Gereksiz mesajlar atacak kadar gereksiz misiniz? Sanmıyorum ama bu mesajlar gereksiz.

cou_
19/11/2004, 21:09
"RYD'nin 63. Copy Break'i için aşağıdaki çalışmayı yaptım.

Ne anladığınızı yazarsanız ve grafik + metni yorumlarsanız sevinirim..."

siz ilk mesajınızda grafik + metni yorumlayın demişsiniz bizde kendimize göre birazda mizah katıp yorumladık. Yorum hoşuna gidedebilir veya gitmeyedebilir eğer yazılan yorumları hazmedemeyecekseniz yoruma açık mesaj yazmayın.

Ayrıca son mesajınızda şöyle demişsiniz;

"Gereksiz mesajlar atacak kadar gereksiz misiniz? Sanmıyorum ama bu mesajlar gereksiz."

Mesaj atanlar için "gereksiz" diye düşünüyorsanız ki değiller sizin ilk mesajınızda gereksiz sizde gereksizsiniz.

Zerzevat Adam
19/11/2004, 21:13
Ben hangar_18 için söylemiştim, sadece siz konuyu yukarı taşıyınca onun mesajını gördüm. Ve ben orada "Gereksiz mesajlar atacak kadar gereksiz misiniz? Sanmıyorum..." dedim yani mesajlar gereksiz olsa da onları atacak kadar gereksiz kişiler değilsinizdir demiştim arkadaşa ama siz hem üstünüze alınıp hem de hakaret ediyorsunuz.

cou_
19/11/2004, 22:02
Son mesajım için özür dilerim isterseniz kaldırayım mesajı. Fakat mesajlarımızda kime yazdığımızı belirtirsek yanlış anlaşılmalar ortadan kalkar tekrar özür dilerim.

ALEXrunaway
19/11/2004, 23:16
Sizi bilmem ama bana sorarsanız.. ki sorulmuş.. o halde bana kalırsa Bir afiş bir insan evladının saatte yürüyerek katettiği km/s hesabına göre dizayn edilmeli. Yani nasıl desem kurban bu afişi yürüyüş hızını aksatmadan ve gittiği yönü şaşırmadan rahatça okuyabilmeli derim. Bu yüzden bir afişte keskin ve sanatsal ince ayrıntılar pek yeterli değildir. Haliyle sen ne kadar yaparsan yap yaptığın bir afiş, yağlı boya tablo değil. Duvara asıp yıllarca kalan ve kalıcı olan bir yapıt değil. bir kaç zaman sonra kaldırılacak ancakçok zaman insanın aklında hatırlanabilinir, inandırıcı, tahrik edici, heveslendiren ve hak ve oy verdiren basit bir düzenek üzerine oturtulupçok yüklü şeyleri kaldırabilicek düzende işlenmeli. bi çeşit manivela mantığı olmalı. kurulumu kolay işlevi etkili olan bir düzen ve anlatım içinde.. Haliyle tüm topluma mâl olacak bir tanıtım başarılı bir izah hatta mizah ve gösteri tekniği ister.

Öncelikle işin zımpara kısmında dikkat çekmeli, yani varlığını kanıtlamalı ve işin astar kısmında ise kendini yüzeysel olarak beğendirmeli ve işin boyama kısmında ise kendini anlatabilmeli ve işin son cila/vernik kısmında ise verdiği mesajı sabitleyebilmelidir. Bunu yapabilmek içinde sıkı bir slogan yada kampanya metni gerekirki bu uzun uzadıya anlatılacak şey değildir. Çünkü reklam sektöründe tüm toplumu daha doğrusu ulaşılmak istenen kitleyi yeni boyama kitabı boyayan bir çocuk gibi görmeli ve ona basit ama sevimli şeyler göstermeli diye düşünüyorum.

Bu yüzden alt bar kısmında duran makale yerine civa gibi ağır, gümüş gibi şık, ve demir gibi alışık olunabilecek bir slogan yazılsa hiç fena olmaz. İllede bu makale olacaksa bencede font hiç okunaklı değil. biraz daha bold bir karakter
daha güzel olur gibi buda olmazsa en azından yazıları biraz daha büyüt derim.
Ve bana kalırsa renkler insanın gözünü fazla yoruyor. bu kadar yoğun bir tasarımda aşağı yukarı ve hatta hemen hemen aynı (laci) renk tonuna takılmışsın biraz sıkıcı durmuş. Espiri güzel ama bu bence bir espiri daha katılabilinir.

Bu dünya neyin üzerinde duruyor kim ne için döndürüyor. Dünyayı parmaklarının ucunda tutan bir el ve bu elin bir parmağına içinde barışı yada ekonomiyi, dinsel inançları, adaleti (vs.vs.) simgeleyen figürü olan bir yüzük takılabilinir. yada her parmağına ayrı figürden bir yüzük.. . : )

Yani bizce dünya aslında böyle bir kudretin, olanağın, düzenin (falan neyse toparlayamadım) içinde yada olmalıydı ve biz haritanın bu kısmını aydınlatıyoruz yada gururlandırıyoruz havası verilebilinir. ve kolun çıktığı yer topraktan çıkıyomuş havası verilebilir, ki bu zemin çim zemin olabilir. en azından grafiğe biraz renk gelir. yani mezardan çıkmış bir hortlak eli endamında (gibi demiyorum endamında) olmalı. Buda öldürğümüz yada öldürülmeye çalışılan ancak felsefesi, kuramları, kavramları ve inançları hala dünyayı döndüren yegane sebep-(ler) olduğunu ve bizde bunları destekliyoruz iması verebiliriz

Ve yazılacak metin, slogan bu çimenin üzerine yazılabilinir ve bu yazıyı yazanının sevimli ama ciddi bir uzaylı olduğu havası verilebinir. ( yazının bitimine bir harf büyüklüğünün biraz daha büyüğü boyunda bir uzaylı ve elinde ışın kılıcı teknolojisinde yada mantığında yapılmış teknolojik bir boya fırçası verilebilinir. ve yazının çok düzenli bir font ile değilde bir boya fırçası ile ve yeni yazılmış bir hal içinde gözükmesi gerekirki vaziyet bunu ister..ki buda demektirki bu gerçek ( Türkiyenin A.B ye girmesi gerçeği) sadece bizce değil bütün evrence hak verilmiş bir olgudur havası verilebilinir.)

Ve yine bana kalırsa ay yıldız biraz küçük olmuş gibi.. .Ve bence makalen bir dua gibi olmuş. İstiyorum Allahım ama bunu yüzüme vurma sakın der gibi bişey olmuş.. . ve ayrıca birlikten kuvvet doğması lutfu için endekselen birliğin birimleri aynı şeye inanmalı ve ne yazıkki A.B ,de bulunan her millet bize kazık atmanın peşinde ve farklı misyonların sahipleri.. neyse çok tartışmalı ve alengirli bir yazı gibi geldi bana.. .

Kusura bakma çok acele ve imla ve dilbilgisi kuramlarına aldırmadan ve kontrol etmeden yazdım bunları inşallah anlamışsınıdır.. anlaşılmayan bişey varsa izah edebilirim.. .kolay gelsin.

Zerzevat Adam
19/11/2004, 23:54
Genelde afişler bilgi verici veya bir konu hakkında açıklama yapar. Ama basılı reklamlar ise -ki bunlarada afiş denebiliyor- daha çok "ürün tanıtımı", "hatırlatma", "yer edinme" kaygısı taşır.

Yani bir ürünün veya markanın reklamı yapılmadığı durumlarda her ne kadar grafik ve slogan çok kuvvetli, yaratıcı ve net olsa da altında bir açıklama yapılması gerekir.

Ki RYD-CopyBreak yarışmasında kesinlikle grafik + metin denmese de grafik + metin'in bütünlüğü isteniyor.

http://www.ryd.org.tr/iframes/copybreak_birif.asp

Jürinin duyurusu
Değerlendirme sadece grafik ya da sadece metin öğeleri dikkate alınarak yapılmamaktadır. İlanda, grafik öğelerle reklam metni bir bütündür ve birlikte değerlendirilir. Bir ilanın mutlaka metin öğesi taşıması elbette şart değildir, ama brif'te istenenlerin tümünü eksiksiz olarak ifade ediyor olması gereklidir. Bunun yanı sıra, bir ilanda olması gereken ve istenen grafik özelliklerin bulunması da önem taşımaktadır.

oza
23/11/2004, 19:12
farklı düşündüğümüz, gördüğümüz şeyler olsada ömer'in çalışmasını buraya koyma cesaretinin hakkını vermek gerekir diye düşünüyorum... bu cesaret eleştirileri olgunlukla karşılamaya eşlik ettimi hiç bir sorun kalmıyor.

aslında grafik çalışmanın eleştirisi (okunması) benim oldukça ilgimi çekiyor. afişlere gelince az laf çok görsellik diye birkaç dakikalık bir taslağı buraya ekliyorum.
taslağın ana fikri şu;
-afiş, mesajını hemen tüketilir bir şey olarak sunmamalı, merak hissi onu gören insanlarda duraksamaya ve ondan uzaklaştığında da düşünmeye konuşmaya itelemeli... ancak o zaman çalışan bir afişten söz edebiliriz... (mi?)

(hangisi yazısı uzaktan kolay okunan büyüklük ve kontrasa sahip, AB üyesi Türkiye ise daha dikkatli bakıldığında görülen büyüklük ve renkte. çalışamadım ama konunun AB ile ilgili olduğunu uzaktanda algılatan bi şeyler eklendiğini varsayın, işte AB yıldızları falan filan...)

ArizaHerif
03/12/2004, 10:11
Baba bu ne? Avrupa birliğine girmiş bir Türkiye görüyorum ama? ;)

Zerzevat Adam
03/12/2004, 17:39
Görünmüyordun uzun süredir ortalıkta. :)

ArizaHerif
06/12/2004, 08:34
Bildim galiba ;)
Ben böyle kafama esmesı lazım kı geleyım. Bakarsın 3 ay daha gorunmem ortalarda :-)