Tam Sürümünü Görmek İçin : AB üzerine varsayımlar...
Diyelimki
Bugün AB'ye girdik...
Serbest Dolaşım Hakkımız var.. + Göç hakkımızda olsun...
Bir bilişimci olarak
Türkiye'de yaşamaya devam edermisiniz ? Yoksa başka bir AB ülkesine göç etmeyi düşünürmüsünüz?
yada farzedelim avrupa'da yaşıyorsunuz orada kalırmısınız ? yoksa türkiye'ye geri dönüş yaparmısınız
bu 2 görüş için varsayım yaparsanız sevinirim.
Başka ülkeye giderdim Çünkü ;
.........
Başka ülkeye girmezdim Çünkü ;
gibi..
Başka ülkeye gitmezdim çünkü ülkemi Türkiyeyi çok seviyorum. Ayrıca düzenli bir hayatım oturmuş bir çizgim var fazlasını istemiyorum herşey yolunda diyebilirim. Başka bir ülkeye sadece gezmek için gitmek isterim :)
Hernekadar ulkemi sevsem, ecnebi milletinden nefret etsem de,
Ben olsam giderdim.
Cunku burada kurulu bi duzenim yok...
Aslında bu ulkede duzen yok..
Adalet yok...(esitlik demiyorum)
Universite okuyorum hala...
Cıktıgımda burda kazanmak yerine; 10 yıl orada rahat rahart yasayıp tatillerde ulkemi ziyaret edip sonunda da ulkeme kesin donus yapardım,
Biriken yatırımım da bana ölene dek yeterdi(nokta)
Not: aslında sorman gereken soru avrupa turkiyeyi icine alır mı almaz mı
alır cunkü...
almaz cunku...
olmalıydı bence :)
cappytoi
30/10/2004, 22:19
bence bu ülkede insanların birbirine saygısı yok (din, siyasi görüşler vs. vs.) eğer gitmek istiyorsam tek sebebi bu olur! diğer ülkelerde ülkesini soyana hafif cezalar yok! açlıktan ekmek çalana ceza verilen, yolsuzluk yapana para üstüne para verilen; belediye başkanlarının sadece tanıdıklarına iş yaptırmaları ve sonucunda meydana çıkan berbat kent yapıları,... Keşke benim ülkemde böyle şeyler olmasa da gençlerin gözü de Avrupa'da Amerika'da olmasa.
Başka ülkeye gitmezdim çünkü;
AB birliği adına da olsa temenni başka ülkeye gitmek bu memleketi satmaktır.Ben bu memleket için hayatını harcamaya hazır insanlardanım.Milliyetçi olmamama karşın vatanıma kayıtsız şartsız sahip çıkarım.
Ben baska bı ulkeye gıtmezdım cunku;
Bu ulkeyı sevıyorum.. Burdakı kosusturmayı, mucadeleyı hatta olumsuz yanlarını carpıklıklarını bıle.. Bı kere onlardan cok daha sıcak kanlıyız.. Tamam ambulansımız gec gelıyor olabılır ancak ordada hıc kımse hasta oldugunuzda sıze gecmıs olsuna gelmıyor oyle degılmı? (Daha dun ben bı komsuma gıttım ordan bılıyorum)
Yada markete gıdıp "abı bu ay bıraz sıkısıgım sen yaz hesaba ben sana ay sonu verırım" dıyemıyorsun? (Onun yerıne banka kredısı alıyorsun) Onu bırak selam verdıgınızde selamınızı alan kac kısı var?
Dıger yandan.. Suda bı sacmalık.. Tamam ben burda ısınmak ıcın 500 kılo (komur) tasımak zorundayım ancak avrupalı bunun ıcın bı spor salonuna gıdıp bıde ustune para verecek kadar ahmak! Yanı hem yasam standardımız yuksek olsun elımız sıcak sudan soguk suya degmesın ıstıyoruz hemde saglıklı yasamak adına spor yapıp ter dokuyoruz.. Bunu anlamak gercekten guc.. Zaten bızım gıbı ınsanlar bunu yapmayacakları ıcın AB'ye gırdıgımızde buyuk ıhtımalle hepımız obez olacak, bende bunu ıstemıyorum..
Bırde asıl mesele su.. Orda yasamak ıcın bı nedenınız yok.. Yanı ne ıcın mucadele edeceksınız? Karıyermı, paramı yoksa sadece basarılı olmakmı? Ya bunların hıcbırını umursamıyorsanız?
Oysa burda yasamak ıcın bı tek neden var.. Oda zaten yasamanın kendısı.. Yanı hayatta kalmak ıstıyorsanız mucadele etmelısınız.. Mucadele edıncede zaten yasadıgınızı hıssedıyorsunuz.. Kı bence yasamak ıcın bundan daha ıyı bı motıvasyon olamaz..
Bu yuzden burda gecırdıgım heran bana kıymetlı ve heycan verıcı gelıyor.. Ordaysa yasayan bı oluden farkım olmazdı sanırım..
Kı zaten bana gore hayatı belırlı standartlara uydurmaya calısmak sacmalık.. Sonucta ben sadece bana benzerım.. Bu yuzden herkesın ayrı bı telden calıdıgı, hıc bı standarı olmayan bu ulkede yasamayı sevıyorum..
Dıger yandan bı avrupalı benım hergun yasadıgım bu heyecanı duyumsayabılmek ıcın yıne sacma sapan seylere tonla para harcayabılır.. Mısal gıder ıpın ucunda kendını kopruden asagı atar.. Ancak marıfet ıpsız atlamakta zaten.. Bunuda sadece bız yapabılırız..
Bunu az daha geliştirip makale yazsaydın ya kardeş :)
Şimdi doğrularına yanlışlarına bir göz atalım. Genelde burda ambulans geç gelmez doğru ziyaretede pek gelen giden olmaz yakınında eşin dostun akraban yoksa, hatta haber vermeden çat kapı kimse gelmez gelemez ama çok ilginçtir selam verirsen herkes alır. Ben çocukluğumda görürdüm bunu, tanımadığım bir sürü insan selam verirdi bende verirdim o zamanlar şimdilerde birine iki saniye baksan "ne bakıyon lan" sözünü anında duyarsın ama burda biri ile gözgöze gelsen hemen selam verirler. En azından ben İsveç için konuşuyorum İngilizleri asla bu sınıfa katmam.
Gidenlerin mutlaka bir sebebi olacaktır. Eğitim olur, iş olur, daha iyi yaşam şartları olur ama mutlaka bir sebepleri vardır. "Bıktım bu ülkeden bir gün çekip gideceğim" diyenler bile aslında bir gün dönmek umudu ile giderler en azından bir süre yaşadıktan sonra o bıktıkları şeyler burunlarında tüter ama artık burdada bırakamayacakları şeyler olduğu için iki arada bir derededirler hep ama içlerinde hep birgün dönme umuduyla.
Serbest dolaşım olursa gitme imkanları kolaylaşacaktır ama kimsede 40 yıl önceki gibi kucak açmayacaktır onlara şimdiki şartlarından daha zor şartları göze alarak gelecekler bu taraflara ama her ne kadar "nefret ettim bu ülkeden" diyerek kaçsalarda birgün "nasıl etmişim ben o lafı" diyerek gelip o toprağı öpeceklerdir.
En azından benim her ne kadar geliş sebebim farklı olsada ben öpeceğim.
Abı aslında yazacak cok sey varda konuyu asar :)
Mısal, burda varoslardakı carpık kentlesmeyı gostererek cırkın dıyoruz.. Ancak orda koca koca bınaları yan yana dızıp ortayada bır meydan koydugunuzda bunun adı guzel oluyor.. Neden? Neden duzenlı olan hersey guzel olmak zorundakı? Acıkcası ben bızım o arnavut kaldırımlı daracık sokaklarımızı yada eskının o guzelım cumbalı ahsap evlerı cok daha guzel ve sıcak buluyorum..
Sugun bıle beyoglunda yada emınonunde gezmekten buyuk keyıf alıyorum cunku seyyar satıcısından kırosuna, yerdekı copunden bogaz manzarasına kadar her cesıt rengı orda gormek mumkun.. Kı bence asıl guzellıkte bu.. Yanı bu renk cumbusu.. Oysa avrupada hakım tek bır renk var, oda ıgrenc bı mavı.. Hepsı bu..
Dıger yandan, asgarı ucretıyle yılda uc tatıl yapabılen avrupalının her seferınde geldıgı yer burası degılmı zaten? Sımdı benım kalkıp oraya gıtmem sacmalık olmazmı?
Kı sen soyluyorsun burdan oraya gıden adamın bıle aklında bı tek sey var.. Oda gunun bırınde ordan buraya donebılmek.. Baska turlu zaten orda yasamamıza ımkan yok.. Bu umut bızı ayakta tutuyor (sanırım?) ..
Ama benım kastettıgım oraya hıc gıtmeyelım degıl tabı.. Yada AB'ye gırmeyelım.. Ben sadece degerlerımızı kaybetmeyelım ıstıyorum.. Mısal bıze cok benzeyen Yunanıstan'nın bıle on yılda cok degıstıgı, artık bı avrupa ulkesı oldugu soylenıyor.. Bende bundan korkuyorum..
Yanı ben zaten serbest dolasım hakkı verılse dahı oraya gıtmemde oda bana gelmesın mumkunse.. Cunku bazı aksaklıkları duzeltebıldıkten sonra (kı bu bıle baslı basına bı mucadele unsuru) ben yasadıgım cevreden memnunum.. Onun degısmesını ıstemıyorum..
Not: Cevreden kastım, ınsanlar, ınsan ılıskılerı, kulturumuz vs.. Yanı yolsuzlukları onleyelım, ekonomımız gelıssın, bılım uretelım, bınalarımız cokmesın ancak degerlerımızıde kaybetmeyelım...
Not: Sız bu degerlerımızı kaybetmeyelımle nedemek ıstedıgımı anladınız sanırım.. Yanı bızı bız yapan seylerden bahsedıyorum.. Cunku ben kımlıgımı kaybedıp "avrupalı" olmak ıstemıyorum..
Volkan Uzun
31/10/2004, 04:55
-herkes selam verip aliyor, dogru.
ambulans erken geliyor, hirsizin , alkollu araba kullananin, yere cop atanin canina okuyorlar dogru.
insanlik yok fazla, herkesin ozel alani denilen etraflarindaki 30 cmlik alana girmemen gerekiyor.
erkek erkege yemek cikmak sakat yanlis anlasiliyor, bir kiz arkadasinla yemege gitsen yanlis anlasiliyor ( her ikisindede yatiyorsunuz saniyorlar )
egitim kalitesi master derecesine kadar cok dandik, master ve doktora sartlari cok iyi.
ulasim, hizmet,kariyer,mal mulk burda.
ayni miktarda calisip( turkiyedeki birine kiyasla ) 10 yilda 2 araba, havuzlu bir ev alip , dunyanin her ulkesini ( arap ulkeleri haric ) tatile gidecek kadar zamaniniz ve paraniz olur
polise karsi, devlete karsi haklariniz var.
ulkenizde petrol aazaliarsa baska ulkere saldirma hakkiniz var ( mesela californiada su problemi var, canadada su bol, sanirim 40 yil sonra kimyasal silahlari olan ulke kanada olacak )
butun iyi seylere kotu seylere ragmen ulkeni hep ozluyorsun. benim fikrim burda iyice palazlanip ulkeye donmek.
sebeleride yukardaki + ve - leri yazdigimda benim icin tr nin agir basmasi.
Aslında rengin her tonu var hele yeşili çok bol ama nedense gözüme parlak görünmüyor.
aslında olay bu noktada kopuyor yani standart kelimesinde..... bizim ülkemizde olmayan ancak burada olan standartlar söz konusu....
çalıştığı sürece herkes her istediğine sahib oluyor...
bi doktor villa'da oturuyor , lüks bir araca biniyor.
bi sağlık memuru yada hemşirede villada oturup ,lüks araca biniyor.
bi başbakanın son model makam aracı ile bir işçinin yada 20-25 yaşlarında işçi bir gencin aracı aynı olabiliyor. bunun dışında bi hastane seni paran yok diye kapıya koymuyor , yada borcun var diye rehin almıyor.. vs.vs butür standartlar söz konusu ayrıca insan haklarına ve yaşam standartlarınada bir saygı var evine haciz geliyorsa bi buzdolabını,ocağını,fırınını,arabanı alıp gidemiyorlar ama bilgisayarın varsa onu alabiliyorlar.. yani yaşamsal ihtiyaçlarına hangi noktada olursa olsun bir saygı sözkonusu..
ama tüm bunlara karşı bende toprağımı öpmek istiyorum.. bir neden bir sebeb yok genetik yapımız olsa gerek..
altın kafes bülbül muhabbetti
Başka ülkeye gitmezdim çünkü ülkemi Türkiyeyi çok seviyorum. Ayrıca düzenli bir hayatım oturmuş bir çizgim var fazlasını istemiyorum herşey yolunda diyebilirim. Başka bir ülkeye sadece gezmek için gitmek isterim :)
benim icinde kelimesi kelimesine gecerli.
Mingitau
05/11/2004, 23:55
İlla gidecem diyen arkadaşlar, Ankara Antlaşması uyarınca başka bir amaçl gittiğiniz AB ülkesinde, işçi dışı bir konumda kalabilmek için 5 yıl süre ile oturma izni alabilir 6. yılınızda ise o ülke vatandaşlığına başvurabilirsiniz.
Yan dayınızı ziyarete gittiniz İspanya' ya 1 aylık vize aldınız, varır varmaz bir iş planı ile başvurduğunuzda Türkiye' yi AET' ye hazırlamak için yapılmış olan Ankara Antlaşması uyarınca size 1 + 3 +2 şeklinde çalışma ve oturma izni vermek, başarılı olduğunuzda vatandaşlık vermek herhangi bir AB ülkesininin yükümlülüğü.
draligus
07/11/2004, 06:28
Başka ülkeye kesinlikle gitmezdim . çünkü ülkemi Türkiyeyi çok seviyorum !
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.