PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : ICC -renk profilleri -corel

oza
18/10/2004, 20:07
coreli ofset baskı işleri için kullanıyorum. doğru sonuç veren, denediğiniz bir renk profili var mı? şu anda generic'i kullanıyorum, apple ve adobe 1998 renkleri çarpıtıyor...??

tristan
18/10/2004, 23:34
genericten - ofset e ofset ten - monitöre olarak calisiyorsan sonuc tatmin edici olmali

kursad
19/10/2004, 10:50
Photoshop 5 default daha iyi sonuç veriyor.
Yüklemek isterseniz
Program files>Common files>Adobe>Color>Profiles >Photoshop5DefaultCMYK.icc

Sisteminde PS yüklü olmayanlar buradan indirebilirler.

oza
19/10/2004, 20:27
teşekkürker...

bu renk profili biraz geniş bir konu sanırım. örneğin kullanacağımız baskı malzemesine görede bir takım ayarlar yapmak gerekiyor. 1. hamur, kuşe veya opak için farklı renk profilleri kullanılması gerekiyor. nette biraz araştırdım. bu işin kolay çözümü pek yok sanırım, ama ps5default gerçekten daha iyi.. yarın baskıda da göreceğiz....

kursad
20/10/2004, 13:19
Renk profili gerçekten çok hassas bir konudur. Basılacak malzemenin yanı sıra monitör, tarayıcı, digital camera gibi görüntüleme cihazlarının renk kalibrasyonunun doğru yapılmış olması sonucu etkiler. CorelDraw'da renk profilleri sadece seçilip uygulanabiliyor. Fakat PS'de renk profili yaratma imkanı var. Örneğin elinizdeki baskı makinesine göre birkaç deneme yanılma ile %3-5 lik bir sapma payıyla bir renk profili elde edebilirisinz.

tristan
20/10/2004, 21:32
peki reprocunun filmi bayatsa :)

kursad
21/10/2004, 09:49
Bugüne kadar hiç başıma gelmedi fakat öyle bir ihtimal de var. Film kalibrasyonunda genelde 3-5 densite sapma olabiliyor.

Kunt Hepyücel
21/10/2004, 10:48
Masaüstü yayıncılık işiyle uğraşıyonsanız acilen corel'ı bırakıp adobe veya macromedia yazılımları kullanmanızı şiddetle öneririm... saygılarımla

sLosH
21/10/2004, 12:44
Kunt Hepyücel Peki neden bi açıklama yapman gerekmiyormu

Ben masaüstü yayıcılıkla uğraşıyorum ve Corel kullanıyorum

Kunt Hepyücel
21/10/2004, 14:24
Kadim dostum slosh, uzun süredir ulusal reklam ajanslarında sanat yönetmenliği ve grafik tasarımcılık yapıyorum. Dediğim gibi şiddetle öneriyorum çünki hem kendimin hem de beraber çalıştığım tasarımcı arkadaşlarımın uzun süreli tecrübeleriyle Corel'in gerçekten son derece kısıtlı ve problemli bir yazılım olduğu görüşündeyim. Yapanlara ve kullanalara saygımız sonsuzdur ancak profesyonel masaüstü yayıncılık risk kaldıran bir kavram değildir, bu işle profesyonel olarak ilgileniyorsanız acilen pixel editör olarak photoshop, vektörel çizim programı olarak illustrator veya freehand, bunlara ek olarak da mutlaka Adobe indesign progamlarını inceleyin ve mümkünse bir kaç uygulama yapın, ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. Saygılarımla...

kursad
21/10/2004, 15:49
Kunt Hepyücel, forumu dikkatli takip etseydiniz ya da biraz inceleseydiniz bu yazıyı en azından bu şekilde yazmayacağınızdan eminim. CorelDraw bugün o kadar çok girmiş ki masaüstü yayıncılığa, benim bulunduğum yerde reprolar ikişer PC ilave ediyorlar parkurlarına. Illustrator, Freehand, CorelDraw daha önce bir çok kez forumda tartışıldı. Quark, Indesign, Pagemaker de tartışıldı. Kullanıcılar tercihlerinin nbedenlerini belirtti ve bir şekilde ilgilenenlerin aklındaki soru işaretleri giderilmiş oldu.

Profesyonel tasarım benim için şudur; sadece tasarım. Aklınızdakini kağıda dökmek ya da bilgisayarda uygulamak. Önemli olan budur. Programlar ise aracıdır. Hep şunu savunmuşumdur, tümünü öğrenebilirsiniz. Zaten birini öğrenince diğerleri çok kısa sürede öğrenilir. Yapılacak uygulamaya hangi program uygunsa onu seçerim. Hatta bazı tasarımlarda birden fazla programdan yararlanırım...

"Profesyonel masaüstü yayıncılık risk kaldıran bi kavram dğeildir" sözüyle şunu anlıyorum. CorelDraw riskli bir yazılımdır. Çalışmanız problemli çıkar, iyi sonuç alamazsınız... sizin AI CS, FH MX sürümlerindeki risklerden haberiniz yok sanırım. Her programın sorunu vardır. Önemli olan çalışmayı sorun çıkarmayacak şekilde yapmaktır.

Söylenmesi gereken şu olmalıdır.
"Masaüstü yayıncılıkla uğraşıyorsanız acilen corel'in yanında freehand ve illustrator de öğreniniz."...

Kunt Hepyücel
22/10/2004, 09:45
Sayin kursad,
Burada herkesin paylaştığı tabiiki kendi bakış açısı ve kendi fikirleri. Benim bakış açım reklam ajasları tarafındandır. Güzel Sanatlar Grafik mezunu olan biri olarak da bilgisayarın amaç değil araç olduğunu ilk savunanlardanım. Reprolar tabiiki parkurlarında PC ve tatbiki her türlü uygulamayı bulundurmak zorundadırlar ancak inanın çok ama çok az ulusal hizmet veren reklam ajansında Corel ile karşılaşırsınınz (Ben henüz karşılaşmadım) bunu da inkar etmemek gerek sanıyorum. Burada işin teknik kısmı ICC profilleri üzerine bir forumdayız, bu güne kadar ne kendim uyguladığım ne de birlikte çalıştığım tasarımcı arkadaşlarımla ürettiğimiz işlerde Mac ortamında Adobe ve Macromedia yazılımları ile bu tarz sorunlarla karşılaşmadığımızdan paylaşmak istedim, tabiiki her tasarımcı ve uygulamacı hakim olduğu yazılımı kullanır !!! herkese saygılar...

sLosH
26/10/2004, 12:14
Kunt şimdi sen bize indesign hakkında bildiklerinden biraz bahsedersin sanırım bizde
sezarın hakkını sezara verelim ;)

ebolax
06/01/2005, 21:41
Sayin kursad,
..... inanın çok ama çok az ulusal hizmet veren reklam ajansında Corel ile karşılaşırsınınz ...

yazınızda Corel'in az kullanılıyor olmasını kötü olmasının kanıtı olarak sunmuşsunuz. Bu mantığın devamı olarak şunuda demek mümkün. InDesign az kullanılıyor dolayısı ile kötüdür. Oysa sizinde savunduğunuz üzere Quark'tan fersah fersah üstün bir program.
Bir programın yaygınlığı pek çok etmene bağlı. Masaüstü yayıncılık alanında bir dönem MAClerin tartışılmaz bir yaygınlığı vardı. Bu dönemde aynı şekilde Freehand de çok yaygın kullanılıyordu. Fakat gün geçtikçe PC platformuda yaygınlaşıyor. Buna paralel olarak Corelde yaygınlaşıyor.
Profesyöneller dediğiniz insanlar aynı zamanda piyasanın eskileri olduğu için onların alışkanlıklarını aynı hızda değiştirmesini beklemek çok mümkün değil.
Ama yeni nesil tasarımcılar içinde Corel kullanımı oldukça yaygın. Bende kısa olmayan süredir bu işlerle uğraşıyorum. Hem PC hemde MAC platformunda çalıştım.
Freehandide Corel Drawida işimi görecek seviyede kullanıyorum. Biri diğerinden açık ara farkta değil.
Ayrıca belirsiz bir efsane şeklinde bahsettiğiniz sorunlarla karşılaşmadım. Bunların çoğu kullanıcı bilgisizliği ve şehir efsanesi.

ALEXrunaway
07/01/2005, 22:24
ebolax.. . nick name'in bana hep yıka ve gıcık ol'u hatırlatsada sana katılıyorum bab.. .

Bu arada az önce öğrendiğim bir bilgiden alıntı;

ICC (International Color Consortium) Uluslararası Renk Birliği şeklinde adlandırılan çok değişkenli malzemeye baskı çalışmalarında ve boyanın malzeme üzerindeki optimal değeri verebilen malzeme profilidir. Bu size çalışma zamanınızdan ve malzeme israfından çok büyük ölçüde kar sağlar.Böylece verimliliğiniz artmış olur.

ALEXrunaway
07/01/2005, 23:08
Bu arada benimde başıma bi olay gelmişti nedenini bilen varmı acaba..
Corel'de CMYK 300 dpi renk ayarında bir kartvizit tasarımı yaptım.. ekranda cillop gibi görünen olay baskıda ölü gibi soluk çıkmış.. acaba sorun bendemi yoksa matbaacının yetersizliğimi...

oza
14/01/2005, 18:31
merhaba

buraya yazıyı ilk yazdığımdan bu yana bir kaç deneme yaptım. - bir deneme çok üzücü oldu ama neyse-.

sonuç olarak corelde photo shop 5'in renk profilinin kullanılmamasını tavsiye edebilirim. generic profil seçilmeli, pantone kataloğundan veya (aslında pantoneden daha iyisi) DYO'nun CMY renk kataloğundan ekran ayarları yapılmalı... DYO'nun kataloğu üç renk tramlı baskıyla yapıldığı için baskıdan elde edeceğiniz sonuçları daha iyi tahmin etmenizi sağlıyor...

tristan
28/02/2005, 16:14
Bu arada benimde başıma bi olay gelmişti nedenini bilen varmı acaba..
Corel'de CMYK 300 dpi renk ayarında bir kartvizit tasarımı yaptım.. ekranda cillop gibi görünen olay baskıda ölü gibi soluk çıkmış.. acaba sorun bendemi yoksa matbaacının yetersizliğimi...

Matbaacilar ve filmciler asla ve asla hata yapmaz... :hiohahoha

ALEXrunaway
07/03/2005, 15:48
hade be sende : )