PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : freehand ve photoshop

misericord
29/09/2004, 16:18
Arkadaşlar herşeyden önce yeni üyeyim buraya vede bu işlere de yeni başlıyorum. ondan mazur görünüz :)
şimdi ben bir ufak katalok kıvamında birşey tasarladım p.s de ama yazılar baskıda problem oluşturabilir dedil o yüzden yazıları sen freehand de yaz dediler.
bende tamam dedim aldım freehand i kurdum. p.s de tamamen bitirmiş olduğum bir katalog sayfasını psd olarak kaydetim sonrafreehand de açtım. büyük şaşkınlığa uğradığım resimler baya bozuk kenarları pixel pixel kırık kırık olmuş. p.s daki dosyayı cmyk olarak kaydetmeme rağmen renklerde büyük oranda bozulmalar olmuş daha koyulaşmış birçok şey. bu bozulmalar neden oluyor acaba bunu merak ettim birde nasıl düzeltirim bunu yardımcxı olursanız çok sevinirim.. teşekkür ediorm.

kursad
30/09/2004, 10:54
Önce freehand'de renklerin doğru gözükmeyeceğini belirtmeliyim. Kalibrasyon ayarlarını yaparak belirli ölçüde düzeltilebilir. Fakat bu kötü renk görünümü baskıya yansımaz, sadece ekranda görülür.

Freehand'de psd çalışmamanı tavsiye ederim, tiff veya eps çalış. Benim tercihim eps'den yana. PS'de eps dosya kaydederken de seçeneklerinde "8 bit tiff preview" ve "jpeg maximum quality" seçili olmalı. EPS freehand'e linklendiğinde PS'deki gibi net bir görüntü alamazsın fakat hem çok hızlı çalışırsın hem de renklerin daha düzgün görünür. TIFF formatı kullanırsan resimleri daha detaylı görebilirsin.

Ayrıca CorelDraw kullanmayı da deneyebilirsin. Tüm renk ayrlarını yapabilir ve import ettiğin tiff belgesinin tüm detaylarını ve renklerini çalışma esnasında görebilirsin.

Forumu incelersen bu konularla ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsin.

misericord
30/09/2004, 18:34
yani baskıda bu kırılmalar yansımaz diyosunuz demek.
peki baskıya verirken bu p.s den freehand e aktardığım dosyaları gene freehandde kaydetip o formattamı vermeliyim?

kursad
30/09/2004, 22:55
...Fakat bu kötü renk görünümü baskıya yansımaz, sadece ekranda görülür...

Kırılmalar baskıya yansımaz dememişim...

Kırılmadan kastın dekupe ettiğin imajın kenarlarındaki pixel bozulmaları ise bunu PS'de path'leyerek çözebilirsin.

Freehand çalışmalarını tabii ki FH formatında kaydedeceksin. Tabi external imajları (dılş rsimler) da FH belgesinin olduğu cd ye kaydedip reproya götürmelisin. Eğer dış resimleri tek tek bulmakta zorlanıyorsan "collect for output" komutu en büyük yardımcın olacaktır.

Grafik
30/09/2004, 22:57
ilgisi yok ama
photo impact kullan 2'sinin yerine.

misericord
01/10/2004, 16:33
kursad şimdi durum şu. ben p.s de bitirdim katalog sayfasının tamamını. sayfaının içinde resimler falanda var . herşey var.. sadee yazılar eksik. bu p.s de bitiridğim dosyayı tıff olarak kaydettim. sonra bunu freehand de açtım. orda açılan dosya (yani p.s de tasarlanıp tııf olarak kaydedilmiş dosya) içeriğindeki resimler vesaireler kenarları kare kare kırık kırık görünüyorlar yani p.s de göründüğü gibi görünmüyorlar. benim sorunum bu. yani dekupe etmekten kaynaklanan bir sorun yok.
bunlar baskıya yansırmı onu merak ediyorum.
ayrıca external image nedir hiç bilmiyorum. free hande çok yabancıyım. teşekkür ederim.

o-z-a-n
01/10/2004, 16:39
Photoshop da çalıştığınız imaj çözünürlükleri 120 pixell/cm veya 300 pixell/inch dolaylarında ise baskıda resim çözünürlüğü açısından problem çıkmaz. Quark express, corell ve bildiğim kadarıyla freehand programların hızlı çalışması bakımından imajları %70 gibi bir çözünürlükte gösterirler.

(External imaj; dosyaya gömülmemiş ancak resim kutusundan, "bu imaj bilgisayarımda şuradadır, bu imajı bilgisayarımdaki bu yolu izleyerek çalıştır" denilerek link verilmiş imajlara denir.)

Kolay gelsin...

kursad
01/10/2004, 16:47
Ozana cevabı vermiş, teşekkür edelim. Artı olarak şuna dikkat etmelisin, PS 7.0 ve CS versiyonları Layerli imajları tiff olarak layerlerini sabit tutup kaydedebiliyor. Görünürde tiff olan format PS'ye aktarıldığında PSD gibi işlenebiliyor. Bu şekilde kaydedilen tiff dosyaları bazen problem çıkarabiliyor. Problemi önlemek için ise layerları birleştir (flatten image - layer penceresinin üst sağındaki küçük oka tıkladığında açılan menü-) ve sonra farklı bir tiff dosyası olarak kaydet. Dosyayı kaydederken karşına gelecek olan "Tiff Options - image compression" penceresinde "NONE" seçili olsun ki hem Freehandde hem de filmçıkış alırken döküman hızlı çalışsın.

misericord
01/10/2004, 16:51
teşekkür ediyorum hepinize yani p.s de yapılan bitirilen bir sayfayı dediğiniz şekilde tıff olarak kaydedip .sonra freehand de açıp yazılarını yazıyoruz vede freehand formatında kaydediyourz vede baskıya veriyoruz renk olarak falan bir sorun çıkartmıyor demek.. teşekkür ederim tekrar.

kursad
01/10/2004, 17:01
Hiçbir sorun çıkmaz. Renkler PS'de gördüğün renklere daha uygun çıkacaktır. (aynısı demiyorum çünkü işi basan matbaanın da bu konuya fazlasıyla etkisi var)

Yazıları çok renkli yapmamaya özen göster. Özellikle küçük yazıları %100 Black yapmalısın. Bu işlem baskıyı rahatlatır ve çıkacak sonucu da iyileştirir.

Son olarak yazıların tümünü "convert to path" komutuyla grafike çevirirsen işi götürdüğün yerde font uyumu sorunu da yaşmazsın.

o-z-a-n
01/10/2004, 17:01
Son olarak baskıda problem çıkmaması için dua ediyoruz...:)

misericord
01/10/2004, 19:50
tekrar teeşekkür ediyorum. verdiğiniz bilgiler için.
convert to path freehand de olan bişi dimi.

malina
01/10/2004, 23:28
Freehand preferences/redraw da imaj çözünürlüğü hangi ayarda?
high ya da full resolution ayarında mı kontrol eder misin?

superferro
04/10/2004, 19:18
Son olarak baskıda problem çıkmaması için dua ediyoruz...:)
Kesinlikle... :)

tristan
06/10/2004, 11:18
Hiçbir sorun çıkmaz. Renkler PS'de gördüğün renklere daha uygun çıkacaktır. (aynısı demiyorum çünkü işi basan matbaanın da bu konuya fazlasıyla etkisi var)

Yazıları çok renkli yapmamaya özen göster. Özellikle küçük yazıları %100 Black yapmalısın. Bu işlem baskıyı rahatlatır ve çıkacak sonucu da iyileştirir.

Son olarak yazıların tümünü "convert to path" komutuyla grafike çevirirsen işi götürdüğün yerde font uyumu sorunu da yaşmazsın.

kursatin verdigi yazilari tek renkte cikarma fikri cok dogru.
ozellikle kucuk yazilarda birkac renk birden kullanilirsa bunlar ust uste binerken kayma olabilir ve yazilar balçığa dönüşür.

Ekleme yapmak istedigim nokta %100 Black vermen sart degil isin zeminine gore C-M-Y-K (100-0-0-0),(0-100-0-0),(0-0-100-0),(0-0-0-100) veya (0-0-0-0 yani beyaz) kullanabilirsin.

tristan
06/10/2004, 11:22
kursad birsey sormak istiyorum konunun baslarinda freehandde resimlerin kirik gozukmesi, cdr de iyi gorunmesi, fakat baski sonucunun duzgun olmasi, renk kalibrasyonu falan konusulurken geldi aklima.

Corel de de kotu gorunum saglayan bir ayar varmi.

Bunu sunun icin soruyorum. Belki bu sekilde calisma aninda isi hafifletmis olursak, islemleri daha hizli yapabilirmiyiz diye...

kursad
06/10/2004, 12:40
View menüsünde simple wireframe, wireframe, draft, normal, enhanced görünüm modları var. Burada draft'ı seçerseniz döküman çalışırken biraz hafifler. Yani zoom, pan yaparken daha hızlı çalışır. Fakat bu mod dökümanın şişmesini engellemez. Neticede 50 mb'lık bir bitmap'ı corel dökümanına gömdüğünüzde söz konusu görünüm modları bitmap'ın boyutunu değiştirmez.

tristan
06/10/2004, 13:39
dogru haklisin
bunu biliyordum aslinda ama baglanti kuramamisim
yani simple wireframe de zoom yapmak enhanced de yapmaktan daha uzun suruyor mesela.

kursad
06/10/2004, 17:45
Simple wireframe bitmap içeren dökümanlarda yavaş çalışır. Fakat bitmaplari "powerclip" ile maskelersen onları göstermez, neticede daha hızlı çalışabilirsin.

tristan
06/10/2004, 17:58
cok tesekkur