Tam Sürümünü Görmek İçin : sistem - yazılım mühendisliği
bu sertifikaların bir avantajı var mı hala? sistem mühendisi yada yazılım mühendisi olmak iş açısından bir artı mıdır günümüzde?
aramızda var mıdır bu sertifikalara sahip olan, tavsiye edilir mi kısaca?
ya da cisco daha mı avantajlı şu durumda?
gibi...
Benim cevremde ve bildigin firmalarda hicbir degeri yok. Baska yerlerde durum nasildir bilemem.
Bildigim kadariyla tek basina bu tur sertifikalara cok onem verilmiyor,ama bu, hakkinda sertifika verilen konularin onemsiz ve bilinmesinin gereksiz oldugu anlamina gelmiyor.Sertifikalarin vaad ettikleri kaliteyi vermeleri konusuna karsi bir guvensizlik.
Sahsen odenen paraya degecek kadar oldugunu veya mutlaka kursa gidilerek ogrenilmesi gerektigini de dusunmuyorum.Hele hele bu kurslari verenlerin insanların kafasına sokmaya calistigi gibi ;
- " Türkiyedeki ihtiyaç 10n kisi ama mevcut sertifikalı insan sayısı n kişi "
- " Bu sertifikayı alırsanız kafanıza sihirli bir degnek degecek ve sizin bilgi seviyeniz ne olursa olsun hoop birden BT alanında calısabilecek duzeye geleceksiniz ",
- " Bu sebeplerden dolayı bu sertifikayı alınca hemen yuksek maaslarla calısmaya baslarsınız "
:yaaa: :yaaa: :yaaa:
Belki yanlıs ama ben bu konuda cok olumsuz dusunuyorum.
cisco icin dusunursek ; internette bedava dagitilan veya parayla satılan bir cok kitap,dokuman,router simulatorleri..vs var.Bunlardan faydalanılarak cisco cihazlarını konfigure edecek duzeye erisilebilecegini dusunuyorum ve bir ayrıntı tabii ki bu noktada kararlılık onemli.
Ne demisler , " turk gibi basla,ingiliz gibi bitir " :super:
cisco icin dusunursek ; internette bedava dagitilan veya parayla satılan bir cok kitap,dokuman,router simulatorleri..vs var.Bunlardan faydalanılarak cisco cihazlarını konfigure edecek duzeye erisilebilecegini dusunuyorum ve bir ayrıntı tabii ki bu noktada kararlılık onemli. peki bu sertifikaların sağladığı avantajlar konusunda bir bilginiz var mı? Ya da bir avantaj sağlıyor mu diye sorayım ilk etapta.
" turk gibi basla,ingiliz gibi bitir " :super: +1
psikopat®
23/09/2004, 13:18
peki bu sertifikaların sağladığı avantajlar konusunda bir bilginiz var mı? Ya da bir avantaj sağlıyor mu diye sorayım ilk etapta.
tabiki öğrendiklerini lab. derslerinde uygulamaya geçirdiğin için tabiki büyük faydası var. ama eğitimi aldığın yer de önemli. yeterli ekipman yoksa lab. derlseri de fazla faydalı olmayabilir.
tabiki öğrendiklerini lab. derslerinde uygulamaya geçirdiğin için tabiki büyük faydası var. ama eğitimi aldığın yer de önemli. yeterli ekipman yoksa lab. derlseri de fazla faydalı olmayabilir. Aslında sertifikanın alınmasından sonraki kısmı sormuştum. Yani iş açısından avantaj durumu nedir? :)
Açıkçası Sertifikanın pek fazla bi getirisi olduğunu düşünmüyorum. Tabi bundan kastım sertifikanın kağıt parçasından ibaret olan kısmı ama sertifikanın sonucundan gerçekten birşeyler öğrenilirse bi getirisi olur ve kaldıki o şeyler sertifika olmadan da öğrenilebiliyor.
Mesela bi yararını söyleyeyim eğer microsoft sertifikalarından birine sahipseniz onun çözüm ortağı olabiliyosunuz ve bütün ürünlerini size gönderiyo ama ufak bir ücretçik alıyo 2000$ yıllık:garip:. Bizim şirkette kimsede Sertifika yok galiba almak zorunda kalıcaz burda yararlı olabilir :D
Aslında çalışmak için başvurulacak yere göre değişiyor. Bazı firmalar çok fazla olmasada bu sertifikalara değer verebiliyor. Ancak profesyonel olanlar daha çok yaptığınız ve yapabileceğiniz işlerle ilgileniyorlar. Belki işe ilk girişinizde size artı puan kazandırabilir ancak bu sertifikaya sahip olduğunuz için fazladan bir bekleti içine de girebilir iş veren.
Tam emin değilim ama kamuda çalışanlar için faydası da olabilir. Belki maaş artırımı yada daha iyi bir bölüme(konuma) gelmek için yardımcı olabilir.
Şimdiye kadar bu sertifikalardan almış ve sırf bu sertifikalar sayesinde bir yere gelmiş yada dolgun maaşlı bir iş bulmuş birisini göremedim/duymadım. Ancak zaten işinde iyi olup bu sertifikaları alarak biraz daha yükselmiş kişileri tanıorum.
sertifika almak istiyorsan cisco al derim. ccna olursun.. ve bence işe yarar bir sertifika
Şu an öyle olcak gibi duruyor zaten. Üniversite'nin açmış olduğu kursa gitmeyi düşünüyorum. Fiyat olarak da sanırım uygun, her ne şu ana kadar pek araştırmış olmasam da.
Bilgi için:
http://cnap.ege.edu.tr (http://cnap.ege.edu.tr/)
psikopat®
23/09/2004, 23:59
bu arada yazılım veya sistem mühendisliğiyle cisconun hiçbir alakası olmadığını da belirteyim.
Sistem mühendisliği ile ccna'nın benzer olduğunu düşünüyordum. Aslında bu konuda çok fazla bilgim olduğu da söylenemez.
Biraz daha açıklama alabilir miyiz?
Şimdiye kadar bu sertifikalardan almış ve sırf bu sertifikalar sayesinde bir yere gelmiş yada dolgun maaşlı bir iş bulmuş birisini göremedim/duymadım. Ancak zaten işinde iyi olup bu sertifikaları alarak biraz daha yükselmiş kişileri tanıyorum.
bu sekilde mutlaka yarari olur.
Fiyat olarak universitelerin actiklari kurslar daha uygun olur.
Kurs mutlaka kurlara bolunmustur istersen ilk kura git,kendi basina yapabilecegini dusunursen birakirsin,yararli bulursan devam edersin.
Şu an öyle olcak gibi duruyor zaten. Üniversite'nin açmış olduğu kursa gitmeyi düşünüyorum. Fiyat olarak da sanırım uygun, her ne şu ana kadar pek araştırmış olmasam da.
Bilgi için:
http://cnap.ege.edu.tr (http://cnap.ege.edu.tr/)
ben dokuz eylül ün kursuna devam ediyorum. ikinci kurdayım.. dokuz eylülde iyi tavsiye ederim.
http://web.deu.edu.tr/cisco
psikopat®
24/09/2004, 11:29
cisco tamamen network üzerine. network yöneticisi olmak istiyosan gideceksin cisco kurslarına.
cisco tamamen network üzerine. network yöneticisi olmak istiyosan gideceksin cisco kurslarına.sistem ve yazılım?
ben dokuz eylül ün kursuna devam ediyorum. ikinci kurdayım.. dokuz eylülde iyi tavsiye ederim.
http://web.deu.edu.tr/ciscoDEÜ'nün fiyat avantajı var. Ancak bir de şöyle bir şey var ki; DEÜ local akademi iken Ege Üniversitesi Ulakbim, İtü ve Odtü ile beraber Türkiye'nin 4 bölgesel akademisinden biri. Eğitimi ne kadar etkiler bilemiyorum ama sanırım en iyisi gidip imkanları görmek. Ona göre karar vermek daha sağlıklı olacaktır.
NOT: virU, özel mesaj attım. Bilgine...
psikopat®
24/09/2004, 16:05
sistem ve yazılım?
ne demek istediğini anlamadım :hmmm:
ne demek istediğini anlamadım :hmmm::) diyorum ki sistem mühendisliği ve yazılım mühendisliği ne üzerine?
Ben sistem müh. ile ccna'nın aynı alanda olduğunu sanıyorum, bu konularda çok fazla bilgim olmadığını da tekrar ediyorum...
psikopat®
24/09/2004, 17:57
sistemci ve networkçü farklı şeylerdir ve Cisco networkçü yetiştirir.
peki bu isleri yapmak için illa da bir belge gerekmiyor mu?
yani çok iyi bilen bir kişi hiçbir belgeye sahip değilse kendini ispatlaması gerekir.
bence tercih sebebi olur bu belgeler...
psikopat sistemi bilmeden networkcu olamazsın zaten ilk kurda bilg.ların temelleri filan anlatılıyor.. daha sora network a kayıyor konular. ayrıca networcu olmak daha avantajlı diye düşünüyorum. herkes sistemi kolayca öğrenebiliyor.. 2 hafta kurcayalan birisi rahatlıkla windowzu linuxu çözebilir.. ya da çok kasarsan iyi bir programcıda olabilirsin.. network bilmek önemli bi avantaj diye düşünüyorum ayrıca microsoft un dandik serfifikalarına oranla iş bulmak açısından daha faydalı olduğuna inanıyorum.
network bilmek önemli bi avantaj diye düşünüyorum ayrıca microsoft un dandik serfifikalarına oranla iş bulmak açısından daha faydalı olduğuna inanıyorum.
"hangi iste para varsa onu yaparim" mantigini da bir turlu anlamamisimdir. Sevdiginiz isi yaparsaniz ve bu isi en iyi sekilde yapmak icin elinizden geleni yaparsaniz zaten gecinirsiniz.
psikopat®
24/09/2004, 22:59
psikopat sistemi bilmeden networkcu olamazsın zaten ilk kurda bilg.ların temelleri filan anlatılıyor.. daha sora network a kayıyor konular. ayrıca networcu olmak daha avantajlı diye düşünüyorum. herkes sistemi kolayca öğrenebiliyor.. 2 hafta kurcayalan birisi rahatlıkla windowzu linuxu çözebilir.. ya da çok kasarsan iyi bir programcıda olabilirsin.. network bilmek önemli bi avantaj diye düşünüyorum ayrıca microsoft un dandik serfifikalarına oranla iş bulmak açısından daha faydalı olduğuna inanıyorum.
http://wscc.cc.itu.edu.tr/cisco-la/rehber/kapsam.html
yukardaki adresten CCNA içeriğine bakabilirsin. ilk kurun içeriğini buraya kopyalıyorum:
Internetworking temelleri
OSI Referans Modeli
Yapısal Kablolama Tasarımı
Kablo Test Standartları
Local Area Network Teknolojileri
Kablosuz Ağ Teknolojileri (802.11)
Ethernet Mimarisi ve Teknolojileri
Gigabit ve 10 Gigabit Ethernet
Ethernet Switching
Routing Temelleri ve Protokolleri
TCP/IP Protokolu Temelleri
IP Adresleme Yapısı ve Subnetting
Uygulama Katmanı Protokolleri
yani sistemle ilgisi yok gibi geliyo bana :hiohahoha
psikopat®
24/09/2004, 23:00
sistem mühendisliği nedir? bence bu soru cevaplanmalı önce.
2 farklı version anlatım var.. yeni ve eski. içeriklerde farklar olabilir. zaten sistemi bilmeyen bir kullanıcının cisco ya gitceğini tahmin etmiyorum.. network eğitimin sadece kablolama ve network iletişiminden ibaret olduğuna inanmıyorum. ccna olmak için sınav sayısıda ikiye çıkarılmış böyle bir duyum aldım.
psikopat®
25/09/2004, 20:27
yok öyle birşey. ya da son 1-1.5 ay içinde çıktıysa bu 2 sınav olayı bilemeyecem.
ayrıca eğitimin içeriğini görüyosun. tamamen network üzerine.
ben konuyu biraz açaraktan soruyorum peki sistm mühendisliği mi daha iyi yoksa yazılım müh. siz hangisini tavsiye edersiniz,sertifika önemli değil gerçkten önemli olan bilmek,etrafımda bir çok bilg. ve ing. sertifikası olan insan var, çoğu ne ,ng. b,iliyor ne de doğru dürüsy bilg,isayar,ayrıva en az 2000 dolar civar bu kurslar sizce değer mi?
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.