PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : ilgilenenlere ePerl Projesi

perlci
14/09/2004, 21:11
Perli ASP yada PHP tarzında kullanmak isteyenlere yada perli merak edenlere,hazırlamış olduğum ePerl projesini sunuyorum.

Siteyi bütün dünyaya tanıtmak için ingilizce hazırladım. (ingilizce yazımlarda kusur olabilir.!!) Türkçe kaynak daha sonra konulacak.

http://www.eperl.net

Eleştiri ve önerilerinizi lütfen yazın.

pulsar
15/09/2004, 15:35
Çok faydalı bir çalışmaya benziyor (Sitenin tamamını okumadım). Lisans kısmı enteresan geldi. Fundation ibaresi yok. Ama ellerine sağlık herkesten böyle çalışmalar bekliyorum. Askere gitmeseydim siteni türkçeleştirmek için yardım ederdim. Bravo.

perlci
15/09/2004, 21:44
Pulsar çok sağol. Siz değerli arkadaşların da katkısını bekliyorum. Perl gerçekten çok güçlü bir dil.

Türkiyede nedense bu dile olan eğilim az. Bunun nedeni de türkçe kaynak skıntısı.
Zamanım el verdiğince perl ile ilgili çalışmalarıma devam edeceğim.

Lisans kısmı için enteresan demişsin. Tam olarak anlayamadım. ingilizce açıklamada hatamı var?. Yazarsan sevinirim.
Tekrar sağol.

pulsar
15/09/2004, 22:04
lisansı açıkca linklemelisin bir lisans dökümanın olmalı iki satır lisans yetersiz. Ben perli üç yıl önce kullanmıştım ama embed kullanmak daha iyi duruyor. Öbür türlü soğuyo insan ondan dolayı kullanmadım. PHP felan daha çekici duruyor dimi. Türkçe kaynak hiç bir dil için yok. Vaktim olsa kesinlikle yardım ederim ama askerlik okul işleri gürütüyorum. Bir gün seninle (Askerden geldikten sonra) PERL ile çalışan PHPMYadmin gibi bir yönetici program ve Web forum matoru bile yazmak isterim. İhtiyaç var. Salt PHP kullanarak yazılmalı. Ama gerek benim reverse enginering uğraşım gerek kernel projem ve katkıda bulunduğum diğer GNU projeler vakit darlığı yaratıyor şimdilik. Dilersen sen bir iskelet oluşturmayabaşla belki katılacak arkadaş bulursun .

perlci
16/09/2004, 00:25
Lisansı şöyle belirtmeyi yeterli buldum.
LICENSE
This module is distributed under the same terms as Perl. See the Perl source package for details.

GNU General Public License (found at http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html)

This program is free software; you can redistribute it and/or modify it under the same terms as Perl itself.

Yeterli olurmu?

Dediğin gibi ortak bazı projeler üzerinde çalışabiliriz. Tabii ki senin şu askerlik işini halettikten sonra :)

Sanırım perl ile yazılmış PHPMYadmin tarzında programlar var. Hosting şirketleri daha çok PHPMYadmin kullandıklarından bilinmiyor. Bildiğin gibi Cpanel diye bir Host yönetim programı var. Bu programın ilk versiyonları tamamen perl ile yazılmıştı. mySQL veritabanı yönetimi için ilk yapılan program PHPMYadmin olduğu için artık tamamen o kullanılıyor.

Ama bunun dışında bir projeye imza atabiliriz. Örneğin türkiyedeki milli eğitim felsefesini yansıtan bir OKUL portalı projesi. Ne derecede yararlı olur bilemiyorum ama bu tarzda programlar olabilir.

Askerlik bitiminde bu tür konuları ele alabiliriz. Ben o zamana kadar bazı fikirlerin alt yapısını oluşturabilirim.

pulsar
18/09/2004, 16:02
Dökümanların için GPL değil FDL kullanmalısın. Programı içeren düz yazı dosyasını GPL dağıtamazsın. http://www.gnu.org/licenses/fdl.html bu adreste. Ger hangi bir lisansı kullanıyorsan onun di,rekt kopyası sitende olmalıdır böylece wwwget gibi linuxculerin dökümanını indirmek istediği durumlarda lisans dışarda kalmaz. Yazdığın progreamlar (Embet PERL dosyaları) başında eğer onları GPL ile dağıtılabilir ise Ayrıca belirtmelisin. FDL için ise lisansta da belirtildiği gibi

Copyright (c) YEAR YOUR NAME.
Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document
under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2
or any later version published by the Free Software Foundation;
with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover
Texts. A copy of the license is included in the section entitled "GNU
Free Documentation License".

ifadesi olmalı. GPL ise

one line to give the program's name and an idea of what it does.
Copyright (C) yyyy name of author

This program is free software; you can redistribute it and/or
modify it under the terms of the GNU General Public License
as published by the Free Software Foundation; either version 2
of the License, or (at your option) any later version.

This program is distributed in the hope that it will be useful,
but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
GNU General Public License for more details.

You should have received a copy of the GNU General Public License
along with this program; if not, write to the Free Software
Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.

en altta ayrıca beirtilmeli. Perl ise trademark olarak geçmeli. Kim yazdı ise ismini anmalısın Dökümanda Linux, Windows, Apache adlı programlar anılıyor onlara da trademark vermelisin.

AAA is trademark by Pulsar(C)

Genelde dökümandaki gömülü programlara GPL lisansı vermezler (ki lisans olayı abarmasın) onları FDL brakırlar.

Dediğim gibi ben PERL'ciden çok sistem programcısıyım ve assembly ile uğraşırım ama PERL ile de program yazabilirim. Bi askere gidelim de :hiohahoha bakarız.

türkiyedeki milli eğitim felsefesini yansıtan bir OKUL portalı projesi nedir anlamadım bu esnada. :rolleyes:

perlci
19/09/2004, 01:10
Pulsar merhaba;
Anlasilan lisans olayi en az program yazmak kadar karmasik. Aslinda Apache::eperl ve Parse::eperl diye iki perl modulu mevcut. Fakat her servere kurulmasi zor. Cunku C kodları ve kutuphaneleri kullanilmis. Bu yuzden de kullanimi yaygin degil.
Ben her perl programcisi kullanabilsin diye .htacces destegine sahip benzer bir modul yazdim. Apache server kullananlarda .htacces desteği genelde var. Eğer serverde .htacces destegi yoksa kullanicilar ayni modulu perl programlarina require ederek kullanabilirler. Bu daha cok IIS yada Apache server kullananlar icin gecerli. Bu kullanicilar yazdigim modulu rahatlikla kullanabilirler. Kurulmasi ve kullanmasi sonderece kolay. Sadece FTP ile kendi kisisel hesaplarinin oldugu yere gondermeleri yeterli oluyor.

Esas Apache::eperl modülü ise mod_perl destekli ve daha cok Unix yada Linux sistemlere uyarlanarak yazilmis ve mutlaka derlenmesi gerekir.

Ben bunlari sunun icin aciklama geregi duydum. Lisans yazilarina baktigimda ayni isime sahip bir modulun kullanilamayacagidir. Bu dogrumu. Yani kisi Apache::eperl olarak kayit yapmis ben sadece eperl olarak ilan ettim. Nedenine gelince aciklamasi kolay. Cunku bir cok kisi eperl denince perl ve html icine gomulebilen perl kodlari oldugunu biliyor.

Bu konuda bir problem olurmu. Bu konuda benden daha cok sey bildigin icin aydinlatirsan hem ben hemde diger kullanicilarda ne yapacaklarini daha iyi anlamis olurlar.

Okul portali icin yazdigim Milli eğitim felsefesi ifadesi ise ornegin Portali yonetecek olan kisilere bu konuda yardimci olacak araclara yer vermek. Atatürkle ilgili belge dökümanlar,
milli eğitim mevzuati, okul kadrosunun yer alacagi moduller, ogrenci sayfalari,mezunlar bolumu vb. gibi.

DeLi_CaN
19/09/2004, 10:34
Merhabalar ,
Bi soru? Neden Siteyi turkce hazirlamadin? Perl dilinde yeterince kaynak siteler var.

acemi
19/09/2004, 11:34
Neden Siteyi turkce hazirlamadin?
Popular olmayan konulara, Turkce bilenler tarafindan fazla talep olmuyor. Harcanan vakte yazik olabilirdi.

pulsar
19/09/2004, 15:57
Temel fikir olarak ayni isimle bir uygulamanın aynı iki modülü olamaz. Fakat en iyi metot açık kaynaklı uygulamaların bu lisansından faydalanarak moduladı_pack programları yazmaktır. bu yama programlar gerekli eski programlardaki dosyaların yerini aynı adla alabilirler. Yani farklı ada sayıp bir uygulama packeri yazabilirsin. Tabsiyem bu durumda olası gelecek lisans problemlerini aşmak için eski yazara mail atmaktır. Yazarın cevazını (iznini ve eş olduğunu gösterir bir yazı) lisanslarının önünte yine trademark ile anmalısın ama bu uygulamanın farklı olduğunu belirtmelisiniz.

@Deli_Can ve @acemi arkadaşların dediği gibi nirkaç dil desteğini vermelisin. Şayet forumlarda bulabilirsen Fransızca ve Italyanca yardımı verebilecek gönüllüler bulmalısın. Bu işin en zor kısmı. Gönüllüler. Türkiyede destekçi bulmak neden zor hala bilmiyorum.

perlci
20/09/2004, 01:47
Arkadaşlar dediğiniz gibi Türkçe dökümanlarıda ekledim. Pulsar ,açıklama ve detaylar için çok sağol. Lisans için değişiklikleri yapacağım.
Bu modülle Örneğin kullanıcılar kendi fonksiyonlarını rahatlıkla ekleyip kullanabilirler.

Diğer arkadaşların da yardım ve çalışmalarını bekliyorum.

pulsar
20/09/2004, 16:19
Umarım muvaffak olursun

virU
24/09/2004, 19:32
çok iyi bir kaynak.. tebrikler

perlci
26/09/2004, 23:46
Sağol virU

perlci
19/10/2004, 22:50
eperl için visual basic de bir editör yazmak istiyorum. Takıldığım yer şu:
kodları yorumlayabilmem için bir visual basic projesinde yazılan kodları nasıl perl yorumlayıcısına gönderebilirm. Örneğin perldeki system() fonksiyonuna benzer bir uygulama varmı? varsa örnek verebilirmisiniz yada link.
Şimdiden teşekkürler.

HunTER
22/10/2004, 01:46
Konuyu bolermı bılmıyorum ama, su halıyle Perl'un PHP'den pek bı farkı kalmamıs gıbı.. O halde PHP kullanan bırı neden Perl kullansın? Yada tam tersı Perl kullanan bırı neden PHP'ye gecıs yapmasın?

Yanı bır PHP'cı olarak Perl'ın avantajlarını merak edıyorum aslında..

perlci
22/10/2004, 22:13
PHP kullanan bırı neden Perl kullansın? Yada tam tersı Perl kullanan bırı neden PHP'ye gecıs yapmasın?

HunTER Öncelikle merhaba. Seni daha cok sitede sorulan tabiri yerindeyse bütün PHP sorularına verdiğin yanıtlardan tanıyorum.
Bu demektirki PHP sizin için öncelikli web programlama dillerinin başında geliyor.

PHP dilini de en az Perl kadar iyi biliyorum. Her iki dilin kendilerine göre avantajları var. Ben burada hangisinin daha üstün olduğuna değinmeyeceğim fakat, PHP daha çok fonksiyon tabanlı bir omurga üzerinde geliştirilmiş. Perl ise fonksiyonlardan çok modül tabanlı olarak geliştirilmiş.

Bu yönü ile bakıldığında yeni başlayan birisi için perl zor bir dildir. Oysa PHP de durum farklıdır. 10 adet fonksiyon ve operatörle rahatlıkla basit uygulamaları yapmak münkün. Bundan dolayı PHP aslında ASP den de daha basit ve kullanışlıdır.Bir kere ASP de hata yapmak PHP 'ye göre %80 dir. Bu nedenle ASP de ancak bu dil üzerine yoğunlaşmaış kişiler için etkileyicidir.

Peki neden Perl?. Çünkü onbinlerce modülü var. Bu mdüller içinde uydu haberleşmesinden tutun ,Mobil uygulamalara ve güncel bir çok uygulamaya yanıt verecek hazır ücretsiz modüller var.

Bu Perl u sadece web programlamayla sınırlı kalmamasını sağlıyor. Örneğin Linux sistemler için rahatlıkla istenilen her türlü uygulama yazılabilir.

Bu nedenle Perl öğrenilebilir. Tabii ki Perl 'u öğrenen PHP de öğrensin derim. Çünkü dil yapısı zaten Perl özelliklerini taşıyor, Perl den türetilme bir dildir.

İlk versiyonları neredeyse Perl 'un kendisi gibiydi.

Daha geniş bir açıdan bakacak olursak, Perl ,PHP yada ASP hiç fark etmez bu dillerden hangisini daha iyi biliyorsan o dil senin için en iyi web programlama dilidir. Sonuçta aynı işi yaparlar.

Bir çok kişi değerlendirme yaparken şu dilin performansı çok iyi, bir diğeri yok bununki çok iyi gibi ifadelerle hatalı bir yaklaşım içine girerek insanları yanıltıyorlar.

Google gibi on binlerin uğramadığı bir sitede performansın hiç bir önemi yoktur. Zaten hissedilmez.

Daha yazılacak söylenecek çok şey var ama şimdilik bu kadarını söyleyebilirim.

pulsar
23/10/2004, 14:14
Hunter perl UNIX yerel dillerindendir denebilir. PHP ile ilgili kavramlar web ile yorulmuşken Perl ile uydu haberleşmesi bile yapabilirsin. Unutmamak gerekir ki PHP web için fikri ortaya atılmış bir dildir.

perlci
24/10/2004, 00:13
Bir ekleme daha yapmak istedim. Bilindiği gibi PHP de tıpkı Perl gibi modül desteğine sahip. Fakat CPAN gibi dev bir modül arşivini henüz tamamlayamadı. Aslında buna gerek yok. Çünkü bir binlerce fonksiyon web tasarımı yada başka işlevler için zaten var. Bu nedenle CPAN gibi bir kütüphanenin oluşa bileceğini sanmıyorum.
PHP nin grafik arayüzlü (Pencere) GTK modülü programlama için henüz final aşamasına geçemedi. Ama bu bile PHP nin başka kulvarlarda ilerleyeceğinin bir kanıtı.
Tabii ki nesne tabanlı programlamayıda unutmamak gerekir.

qarizma
21/06/2008, 15:22
site açılmıyor hocam :(

materyalist
25/06/2008, 17:48
site açılmıyor hocam :(
aradan 4 sene geçmiş be kardeşim