PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Sözde İslâmiyet

Sayfa : [1] 2 3

Nutyo
11/09/2004, 01:06
Türkiye'nin dini her yerde İslâmiyet diye geçiyor. Madem Türkiye'nin dini İslâmiyet, neden en basitinden üniversitede başını bağlayan kız öğrencileri içeri almıyorlar? Bunun gibi bir çok alanda dininin kurallarını uygulamaya çalışanlar mağdur oluyor Türkiye'de. Bence Türkiye'nin dini Sözde İslâmiyet. Ne dersiniz? Sizce de öyle mi? Bu arada Miraç Kandili'niz mübarek olsun. Selâmetle..

HunTER
11/09/2004, 01:25
E pekı oyleyse serıatla yonetelım ulkeyı? Madem hepımız muslumanız.. Demek ıstedıgım, bu tur duzenlemeler elbette olacak.. Ama sunu unutmayın, bır kız ogrencı basını baglamak ıcın hakkını aramaya baslarsa bır ermenıde ruhban okulu acmak ısteyecektır.. Bu durumda ya ıkısınede yol acın yada ıkısınınde onunu tıkayın..

Yanı meseleye ınanc ozgurlu acısından bakın.. Ben bu acıdan baktıgımda her ıkısıde olmalı dıyorum mesela..

Nutyo
11/09/2004, 02:06
Türkiye'nin dini İslâm dinini yaşamak isteyenlere yönetim engel olmamalıdır. Herkese başını kapattıralım demiyorum! Sadece kapatmak isteyenleri engellemeyelim. "Bu durumda ya ıkısınede yol acın yada ıkısınınde onunu tıkayın.." cümlesi burada bence saçma. Çünkü dediğim gibi burası Türkiye ve Ermenilerin değil Tüeklerin vatanı!

Dediğin gibi meseleye inanç özgürlüğü açısından bakılırsa bence de hiçkimseye sınırlama getirilmemeli ama zaten bence Türkiye'de müslümanlardan başka kimseye bu konuda sınırlama yapılmıyor.

HunTER
11/09/2004, 02:47
Ama "Burası Türkiye ve Ermenilerin değil Türklerin vatanı!" derken turk vatandası olan ermenılerı gozden kacırıyorsun.. Kı onların arasından tanıdıklarım var ve emın ol onlar dınını yasamak konusunda senden cok daha fazla sıkıntılılar.. Hatta bı cogu hırıstıyan oldugunu dahı soyleyemıyor etrafına..

Mingitau
11/09/2004, 07:25
Bana asıl komik gelen konu onca bu konuların tartışılacağı yer varken bilişim platformunda ısıtılıp ısıtılıp tekrarlanması...

Ansugo
11/09/2004, 12:00
Türkiye'nin dini her yerde İslâmiyet diye geçiyor.

Anayasadan "dini islamdir" ibaresi kaldirilali 80 yil oluyor.

turker
11/09/2004, 14:29
ne mutlu türküm diyene sözünden yola çıkarsak bu ülke sadece "türk"lerin vatanı değil.

Nutyo
11/09/2004, 14:31
Bana asıl komik gelen konu onca bu konuların tartışılacağı yer varken bilişim platformunda ısıtılıp ısıtılıp tekrarlanması...
Bu konuyu Hayata Dair kategorisinde açmış olsam da belki bu forum için iyi bir konu değil. Konuyu kapatsak iyi olacak :)

alico
11/09/2004, 16:42
@Hunter

E pekı oyleyse serıatla yonetelım ulkeyı

Yönetelim Abi ! Neyden Korkuyorsun Allahın Senin için belirlediği konundan mı korkuyorsun. Bundan yüz çevirmekle nereye kaçacaksınız.

Kafamızda bir demokratik Allah yapısı oluşturmuşuz Ve ona demişizki Senin yerin buraya kadar Dünya işlerine karşıma. Sonra da evet Sonra Elhamdülillah Müslümanım... Oldum Canım bekleriz...

Kadiliniz Mübarek olsun

Hard`n`Dark
11/09/2004, 16:47
bitmez...

alico
11/09/2004, 16:51
Anayasadan "dini islamdir" ibaresi kaldirilali 80 yil oluyor.

Bak bu doğru Vatan olarak biz Dini kimliğimizi nasıl tanımlarız şimdi.

Hard`n`Dark
11/09/2004, 16:54

tanimli zaten : devletimiz demokratik, sosyal, laik bir hukuk devletidir.

alico
11/09/2004, 16:55
bitmez...

Biter , İslamın Bir kışı bir baharı vadır. Topkapıda bekleyen Sancak Yerinden bir gün muhakkak kalkacak Ve Resullaha teslim edilene kadar devam edecektir.

Ve Hiç beşerin koymuş olduğu Düzen de bunun önünde duramaz Kafirler istemede Allah nurunu tamamlıyacaktır.

alico
11/09/2004, 16:58
tanimli zaten : devletimiz demokratik, sosyal, laik bir hukuk devletidir.

O Tekerlemeyi değil,Dini kimliğimizi dedim.

Ansugo
11/09/2004, 17:18

Vatanin dini olmaz. Vatan icinde bir suru din olabilir. Illa tanimlamak gerekmez. "Benim kimligim hangi ulkede yasadigimdan daha onemlidir" diyerek bunu anlatabilirim saniyorum. Yani ben bugun ABD'de veya Rusya federasyonunda yasayabilirim. Bunlar onemli degil. Onemli olan kisisel kimlik...

Yönetelim Abi ! Neyden Korkuyorsun Allahın Senin için belirlediği konundan mı korkuyorsun. Bundan yüz çevirmekle nereye kaçacaksınız.

Seriat dedigin Allah'in dedigi falan degil. Islerine gelen konularda fetva veren birkac muctehidin, birkac fakihin soyledikleri seyler.

Bende diyorum ki 1000 yil evvel yasamis fakihin ya da muctehidin soyledikleri bugun icin gecerli degildir. Din, yani salt akilla kavrayabilecegimiz islam'in ozu bakidir.

Bir ulkenin musluman olmasi ile yonetim sisteminin seriat olmasi arasinda bir benzerlik kurmak gereksiz. Seriat demokrasi gibi bir yonetim sekli. Ama su ana kadar gordugumuz demokrasinin aksakliklari olmasina ragmen seriata nazaran "somurulmesi" daha zor olmasi sebebiyle daha kullanilabilir oldugu.

Meger ki seriat demokrasiden daha guzel bir sistem ise ona gecmekte benim acimdan normaldir. Ama kapisi kapali bir kutudur seriat. Cok somurulmustur. Bence gecerliligini bu cag icinde gosteremez.

Hard`n`Dark
11/09/2004, 17:19
Saltanatın kaldırılması, hilafetin kaldırılması, Şeriye ve Evkaf Vekâleti'nin kaldırılarak yalnızca din işleriyle uğraşacak Diyanet İşleri Bakanlığı'nın kurulması, tarikat ve zaviyelerin kapatılması aşamalarından geçen laikliğin tam anlamıyla yasal tabana oturtulması için, 1924 Anayasası'nda yeralan "Türkiye devletinin dini İslâm'dır" deyimini tartışmaya koyulan TBMM, 10 Nisan 1928'de Anayasa'nın ikinci maddesini değiştirip, 16. ve 38. maddeler gereğince milletvekilleri ile cumhurbaşkanlığının ant içerken söylemek zorunda oldukları "vallahi" sözcüklerini maddelerden çıkardı. Ayrıca, 26. maddededi "ahkâmı şeriyenin tenfizi" sözcükleri de Anayasa'dan çıkarıldı. İnananların ibadetlerini kendi dilleriyle yapmalarını doğal bir hak olarak gören Mustafa Kemal'in, aydın din adamlarıyla yaptığı görüşmelerden sonra, 3 Şubat 1928'de hutbelerin Türkçe okunmasının kabul edilmesini, dualar ve ezanın Türkçeye çevrilmesi aşamaları izledi. 5 Şubat 1937'de Anayasa'nın ikinci maddesinde laiklik ilkesine yer verilmesi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir devlet olduğunun yazılmasıyla, laiklik devrimi tamamlanmış oldu.

devletin dini kimligi yoktur. kisilerin dini kimligi vardir. herkes istedigine inanir/inanmaz.
konu devletin kisilerin dinsel ozgurluklerini ozgurce yasamasi icin neler yapmasi gerektigini irdelemek olsa gerek...

tekerlemeler cocuklara gore :) birakin onlar tekerlemelerini ozgurce soylesin, oynasin, ziplasin, cicek, bocuk vs.

HunTER
11/09/2004, 17:27

Acıkcası bı kac yobazın cıkıp hayatı bana zehır etmesınden korkuyorum.. Ha bana bulasmadan yapabılıyosanız lafım yok.. Ancak benım tercıhlerıme saldırıda bulanacaksanız kalsın.. Bu sıstem en azından sızlerı benden uzakta tutuyor..

sımone
11/09/2004, 18:28
Tüm islam aleminin Kandili Mübarek olsun!!! Daha önceden bu üniversitede okuyan kızların başörtüsü kimseye batmıyodu daha sonraları nedense herkese batmaya başladı acaba sebebi nedir? Yada başkası başkasının universitede haç takarak dolaşması neden kimseye batmıyor? ilginçtir ki Avrupada bile böyle sorunlar yok bana şimdi Fransa örneği vermeyin orda da universitede hiçbir yasaklama yok ama bizim %99 u müslüman olan ülkemizde(inşallah öyledir.) bu yara kanamaya devam ediyor

Mingitau
11/09/2004, 18:51
Eğlence giderek artıyor forumda, ne güzel...

alico
11/09/2004, 20:15
Acıkcası bı kac yobazın cıkıp hayatı bana zehır etmesınden korkuyorum.. Ha bana bulasmadan yapabılıyosanız lafım yok.. Ancak benım tercıhlerıme saldırıda bulanacaksanız kalsın.. Bu sıstem en azından sızlerı benden uzakta tutuyor..

Siz Kimsiniz Biz Kimiz ?

alico
11/09/2004, 20:26
Vatanin dini olmaz. Vatan icinde bir suru din olabilir. Illa tanimlamak gerekmez. "Benim kimligim hangi ulkede yasadigimdan daha onemlidir" diyerek bunu anlatabilirim saniyorum. Yani ben bugun ABD'de veya Rusya federasyonunda yasayabilirim. Bunlar onemli degil. Onemli olan kisisel kimlik...

Seriat dedigin Allah'in dedigi falan degil. Islerine gelen konularda fetva veren birkac muctehidin, birkac fakihin soyledikleri seyler.

Bende diyorum ki 1000 yil evvel yasamis fakihin ya da muctehidin soyledikleri bugun icin gecerli degildir. Din, yani salt akilla kavrayabilecegimiz islam'in ozu bakidir.

Bir ulkenin musluman olmasi ile yonetim sisteminin seriat olmasi arasinda bir benzerlik kurmak gereksiz. Seriat demokrasi gibi bir yonetim sekli. Ama su ana kadar gordugumuz demokrasinin aksakliklari olmasina ragmen seriata nazaran "somurulmesi" daha zor olmasi sebebiyle daha kullanilabilir oldugu.

Meger ki seriat demokrasiden daha guzel bir sistem ise ona gecmekte benim acimdan normaldir. Ama kapisi kapali bir kutudur seriat. Cok somurulmustur. Bence gecerliligini bu cag icinde gosteremez.

Şeriat Kelimesinin Kapsamı bilmediğimizden dolayı yaptığımız bir genelleme hatasıdır bu. Şeriat tabirinin içine namaz, orç hac, örtünme , aile hukuku, zekat, Devlet Hukuku, Ceza hukuku, vs gibi ameli hayatımıza ve ictimai hayatımıza yönelik bir çok kurallar bütünüdür. Bunun içine ahlaki kurallar da dahidir.

Ama bize öğretilen yada gösterilmek istenen sadece bir yönetim şekli gibidir. Oysaki kılmış olduğun bir namazda dahi sen şeriatı uyguluyorsun dur Çünkü Şeriat basit anlamda kurallar yada kanun demektir. Bilmediğimiz kavramlardan dolayı Bölünmelere yol açabiliyoruz.

HunTER
11/09/2004, 22:58
Siz Kimsiniz Biz Kimiz ?

Yapma lutfen ...

Mingitau
11/09/2004, 23:26
Siz avam, ben âlî ...

netant
11/09/2004, 23:29
bu konu kimleri aştı ki burayı da bence fazlasıyla aşar..Yıllardır hatta yüzyıllardır konuşulup tartışılıp irdelendiği halde hiç bir şeyin değişmediği gibi yine konuşulur iredelenir ama hiç bir şey değişmez. Tabii ki demiyorum ki haklarımızı aramayalım! Ama bence de yeri burası değil? Peki neresi ? Onuda bilmiyorum !!

Volkan Uzun
11/09/2004, 23:48
merak ettigimen soruyorum, seriat hakkinda bilgim az ama :
hani su 4 kadinin sahitliginin ancak bir erkek sahitligi yerine gectigi
hirsizlik yapilanin kolunun kesildigi
zina yapan kadinin taslanarak olduruldugu kanunlarmiydi bunlar
----
amacim polemik yapmak deghil o yuzden gercekten delirmeden cevap verecek olan varsa cogu dinde kadinin horgorulmesinde peygamberlerin erkek olmasinin etkisi varmi ?

HunTER
12/09/2004, 00:48
Tekrar okudumda soyledıklerımden (bı kac yobazın cıkıp hayatı bana zehır etmesınden korkuyorum) alico'ya yobaz dıyormusum gıbı ızlenım dogabılır.. Ama benım kastettıgım bu degıl..

Yanı bı baska konudada soyledıgım gıbı benım asıl derdım ınac ozgurlugu.. Bu anlamda alico neye ınanmak ıstıyorsa ona ınanır ve ben onun ınancını ozgurce yasayabılmesını ısterım.. Aynı seyı alico'da benım ıcın ıstıyordur bu durumda onunla bı sorunum olmaz ama bana dın adına bıseyler dayatmaya kalkarsa ıste o benım ıcın bı yobazdır..

Demek ıstedıgım, ornegın bugunlerde bı zına konusu tartısılıyor oyle degılmı? Yapılmak ıstenen ne? Esını aldatan kocaya hapıs cezası verebılmek.. Meselenın ımam nıkahına ceza ındırımı getıren kısmınıda es gecersek bu tamda benım soyledıgım kapıya cıkıyor.. Yanı dını referanslardan hareketle benım tercıhlerıme mudehalede bulunuluyor..

Yanı tamam, denıldıgı gıbı zınanın bosanma nedenı olmasını anlayabılırım ama ben kendımın ve karsımdakının rızasıyla yıne kendı esımı aldatıyorsam bu benım ve esımın bılecegı ıstır.. Bu yuzden kımse benı hapse atamaz..

Kı benım sorunumda bu.. Inancımda oldugu gıbı yasantımda da ozgur olmak ıstıyorum ben.. Ama ateslı "ozgurluk" taraftarlarının bunu bana cok gormesını bı turlu anlayamıyorum..

Mingitau
12/09/2004, 00:58
@Hunter benim daha kolay bir çözümüm var, aldatan kişileri hadım edelim olsun bitsin :p İyi hoş niye aldatıldığını da anlamamya...

noname
12/09/2004, 01:50
Merhaba arkadaşlar
Görüyorum ki baya dalmışsınız .
Sorunu körüklemek niyetinde degilim.Yanlız fazla bilgim yak diyen bişiler sölemişler .araştırma yapayım demeden .
Bu konu zaten Türkiye dışında başka bir ülkede yok.
Su anda yasadıgımız ülkede bir zamanlar üç farklı dininde dini merkezleri yan yana yapılabilmişken şu anda yapılanlar sadece birbirimize düşürmekten başka bişi degil..
Silahsiz olan her düşünce var olmalı savaşlar sadece fikirle olmalı bunu siz burada başaramıyorsunuz. Birisi bana karışacaklar diyo diyeri neden böyle diyon diyor.
kardeşim hepiniz okumuş adamlarsınız daha mantıklı olablirsiniz.
Bana bir örnegini gösterebilecek varmı savaşla baskıyla yaşatılmış bir SOSYAL DÜŞÜNCE
yoktur dünyada neden insanlar düşünebilen bir varlıktır neyin iyi neyin kötü oldugunu anlayabilir. bunun için herkes düşüncesini yaşasın . özgürlügünü yaşasın özgürlügün sınırına kadar......Mirac kandiliniz mübarek olsun

SGurel
12/09/2004, 02:45
Selam,
Yukarıdaki mesajları okuduktan sonra bir şeyler yazmak istedim. Yanlış anlaşılmamak dileği ile..
Şeriat kelimesi arapça bir kelime. Anlamı "kanunlar". Kelime anlamı ile İslam dininde ve ideolojilerin hepsinde olması gereken bir kelime. Kanunsuz ve yasasız bir toplum yönetimi düşünülemez. Ancak yukarıda da kullanıldağı gibi günümüzde "Şeriat" kelimesi kullanıldığında sadece "İslam şeriatı" anlaşılıyor. Demokrasi'nin de şeriatı olması bu noktada normal gözüküyor, Komünizmin de, diğerlerininde. İslam şeriatı ve diğerlerinin arasındaki fark ise birinin kanun koyucusu yaratıcı iken diğerlerini insanların oluşturması. Bunun için diğer şeriatler zaman zaman düzenlemelere gerek duymakta. Buna sebep olarak insanların değer yargılarının değişmesi, zamanın değişimi gösteriliyor. Bir de o toplumda yaşayan insanların inançları bu değişimde büyük rol oynuyor.
Demokrasi en basit olarak "Halkın kendi kendini idaresi olarak" tanımlanıyor. Ancak belli bir yere kadar. Eğer demokrasi ile yönetilen toplum mesela "komünizm" i seçip bu ideolojinin şeriati ile yönetmek ve yönetilmek istese demokrasinin koruyucu kalkanı kendini yalanlamak pahasına devreye giriveriyor. Demokrasi için geçerli bu kural diğer tüm toplum yönetimine talip şerialer için geçerlidir.
Yukarıda yazmaya çalıştığım gibi İslam şeriatı ile diğer ideoloji şeriatleri arasında büyük bir fark vardır. Biri "her şeyi bilen" yaratıcının insanlara emir ve yasaklarını kapsar. Diğerleri insanların akıl ölçüleri ile ortaya koydukları kanunları. Sonuçta karar insanlarındır. Birini seçerler.
Başörtüsü konusu yukarıda yazıldığı gibi bir kördüğüm. Bu düğümü açacak olanlar ise maalesef bizler değiliz. Toplumun seçip kendi adına hüküm koyması için gönderdiği 550 kişi bu düğümü çözmekle görevli. Ve bu toplumun önde gelenleri onları uyarmakla sorumludur. Biz ancak dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışırız.
İnsanların belli bir ömürleri vardır. Bu hayatlarının meyvelerinin acı ya da tatlı olması yine kendi tercihlerine göredir. Herkes kendinden sorumludur ve kendi sorumluluğunun hesabını verecektir. İnansa da inanmasa da..
Kolay gelsin

HunTER
12/09/2004, 03:22
Eğer demokrasi ile yönetilen toplum mesela "komünizm" i seçip bu ideolojinin şeriati ile yönetmek ve yönetilmek istese demokrasinin koruyucu kalkanı kendini yalanlamak pahasına devreye giriveriyor

Boyle bı durumda sanırım devrım olur.. Ve ortada ne demokrası kalır nede kalkan.. Benzer sekılde ıslamı devrımde olabılır bu.. Iskı yeterlı cogunluga sahıp olun..

Başörtüsü konusu yukarıda yazıldığı gibi bir kördüğüm. Bu düğümü açacak olanlar ise maalesef bizler değiliz. Toplumun seçip kendi adına hüküm koyması için gönderdiği 550 kişi bu düğümü çözmekle görevli.

Bu ulkenın bı basortusu sorunu yoktu.. Bu sorunu donemın sozde ıslamcıları bılerek yada bılmeyerek yarattı.. Sımdı aynı sorunu yıne onlardan cozmelerını ıstıyoruz.. Bence bu ıste bı garıplık var.. Yada soyle demelı.. Daha fazla ustune gıtmesınler yeter.. Bu sekılde sorun zaten kendılıgınden cozulur..

Neyse ben yıne cok fazla konustum...

MEHMET
12/09/2004, 09:11
Kimimiz için anlamlı ve kutsal, kimimiz içinse sıradan ve basit bir gece olan miraç kandilinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
+
islamiyeti, 4kadının şahitliğini 1 erkeğin şahitleiğine denk geldiğini yada hırsızlık yapanın kolunu kesildiğinden ibaret olduğunu sana vs vs kişileri anlamıyorum. ya konu ile ne alakası var. bence bu reesmen tahrik etmektir. benbilgisizliğinize veriyor ve bu konuyu kapatıyorum. lütfen yukarıdaki tanımlamalara iyice okuyun.
+
diğer bir konu başörtüsü ve bağnaz kelimesinin aynı cümlede buluşması. ben bundan rahatsızım. benim başörtüsü yüzünden okuyamadığı kızkardeşim ve nişanlım bağnaz değil bilakis kültürlü ve çağdaştır(ve dine karşı hassas) yok eğer bu bağnazlıksa emin olun ben bu bağnazlığa canımı veririm. lütfen bu konuyu fazla uzatmayalım.
+
bu forum bir bilişim forumu lütfen konuya kilit vuralım. aynı konuyu tekrar tekrar tartışıp üzülmenin anlamıyok.
+
sizin dininiz size benim dinim bana

Rapsodi
12/09/2004, 09:13
merak ettigimen soruyorum, seriat hakkinda bilgim az ama :
hani su 4 kadinin sahitliginin ancak bir erkek sahitligi yerine gectigi
hirsizlik yapilanin kolunun kesildigi
zina yapan kadinin taslanarak olduruldugu kanunlarmiydi bunlar
----
amacim polemik yapmak deghil o yuzden gercekten delirmeden cevap verecek olan varsa cogu dinde kadinin horgorulmesinde peygamberlerin erkek olmasinin etkisi varmi ?

Bu yazdiklarin aynen "Linux windowstan guvenlidir yada windows Linux'ten guvenlidir" karsilastirmasini yapan ama linuxdan, windowstan yazilim/tasarim vs den isimleri disinda birsey anlamayan guruhun tartismasina benziyor. Lafim burada sana degil yazdiklarinin bana bu sekil bir tartismayi hatirlatmasina binaen dusunduklerim.

dipnot: Gerceklere bakacak olursak bir musluman icin ulasilabilecek son nokta olan cennet icin annelerin ayaklari altindadir hadisi sanirim bayanlarin degerini biraz anlatabilir? Sanirim bizim takildigimiz nokta gerceklere degil uygulamalara(dogru/yanlis) bakarak dusunce dunyamizi aydinlatmaya calismak.

xander
12/09/2004, 10:10
Türkiye'nin dini her yerde İslâmiyet diye geçiyor. Madem Türkiye'nin dini İslâmiyet, neden en basitinden üniversitede başını bağlayan kız öğrencileri içeri almıyorlar? Bunun gibi bir çok alanda dininin kurallarını uygulamaya çalışanlar mağdur oluyor Türkiye'de. Bence Türkiye'nin dini Sözde İslâmiyet. Ne dersiniz? Sizce de öyle mi? Bu arada Miraç Kandili'niz mübarek olsun. Selâmetle..

Bir kız öğrencinin resmi bir kuruma girerken türban takmasının yasak olmasını toplumda huzur ve sükunet in sağlanması için konulan kurallarla aynı kefeye koyuyorum. Nasıl hız yapmayan bir otomobil kullanıcısıyla hız yapan bir otomobil kullanıcısına konulan hız yasağı gibi. Geçmişten ders alınmışlıklar neticesi bu uygulamalar var ve bunu dine karşı yapılan bir yasaklama olarak gören kişiler geçmişteki o gerici zihniyetlerin torunlarıdır bana göre. Bu kurallar kimi torun diye örneklediğim kişilerin sandığının aksine toplumun dinini daha rahat özgür daha hür iradeli yaşayabilmesi içindir aslında. Çıplak gezmek isteyen insanlarda var resmi kurumlara bunlaradamı izin verilmeli ? Toplum için konulmuş kuralları kötüye yorumlamaya çalışan zihniyetler gün geldiğinde gökten taş 9ağmasını bekleyen aciz insan beyinlerinden başka birsey değildirler. Dini uygulamakta mağdur oluyorlar diyeceğine bence başörtüsü yerine peruk gibi bir sistem olduğunu anlatmalı bu zihniyetler.

İleri toplumlarda kadına yer verilmiş bu toplumlar kadınlarada yer vererek her zaman öndeler filistinli geri kafalı zihniyetlerin israil kadın askerler tarafından öldürülmesi bu insanlara hala ders vermemiş olacakki hala kadınlarını eve kapatarak ellerine sapan alıp mücadele vermeye çalışıyorlar. Irak taki bombalanma günlerinde o şeriat beyinlilerin gökten taş yağıp tankları yok edecek demeleri gibi netice olarak arap dünyasında bazı akıllı insanlarda bunun farkında ve hiç bir sekilde ırak a yardım etmiyorlar çünkü başlarına geleceği biliyorlar öleceklerini biliyorlar çünkü geriler hemde çok geri. Sorarım size Hz. Muhamme.d (sav) bugünleri görseydi üzülmezmiydi.? Allah ın onlara verdiği büyük nimet petrol bile onları ileri götüremiyor çünkü bizimde ülkemizde olduğu gibi türban gibi bir objeyi bile alet ederek ne kadar geride bırakabiliriz bu toplumu diye uğraşıyorlar.

Din Allah ile kul arasındaki iletişim ve ibadet olgusudur. Kişiye özeldir. Alet edilmemelidir. Alet etmeyin geri kafalı zihniyetler bizde işimize bakalım. İleri çağdaş güçlü bilim ve teknolojiye önem veren insana değer veren bir toplum olalım. Hz. Muhamme.d (sav) de baksın bir islam ülkesiylede onur grur duysun artık.!

Mingitau
12/09/2004, 12:05
Bu ulkenın bı basortusu sorunu yoktu.. Bu sorunu donemın sozde ıslamcıları bılerek yada bılmeyerek yarattı..

Bu sözlerde %100 haklısın HunTER. Vaktiylen 1945-1955 arası bir çok dernek kadınlara kara çarşaf giymemeleri için pardesü ve başörtüsü dağıtmış. Dönemin ünlü İslami yazarlarından Şule ------ Hanımda KAra çarşafın bırakılmasının İslam' a aykırı olduğunu, ancak buna mecbur bırakılan hanımların -o muhteşem Fransızcası ile- "türbanlarını" farklı şekillerle bağlayarak kendilerinin farkını ortaya koymaları gerektiğini yazmış. O sıralar Şule Hanımın toplantılarına vaazlarına katılan hanımlar büyük bir dikkatle bunları uyguluyorlar. Çeşitli baş bağlama şekilleri ortaya çıkıyor, tabii bu şekillerin köydeki bayanların başlarını bağlama şekilleri ile olan ilgisi ise sadece başın bağlanmasından öteye gitmiyor.
Yani onca gürültünün hepsi bir tür toplum içinde bir şeye bağlı olma toplum içinde toplumcuklar oluşturma gayesinin ürünü...

Ansugo
12/09/2004, 13:05
İslam şeriatı ve diğerlerinin arasındaki fark ise birinin kanun koyucusu yaratıcı iken diğerlerini insanların oluşturması.

Herkes seriat kavramini aciklamaya calisiyor.

Yanlis seriatta kurallari tanrinin koydugu gercek degil. Tanrinin koydugu kurallar Kuran da zaten yazmakta. Seriat bu kurallara aykiri olmamak kosuluyla ( ki burada kurana dayanarak kural konudugu soylenip genelde o toplumun geneline gore kurallar konmaktadir, orf adetler gibi...) insanlar tarafindan konulan kurallardir.

Muctehidlerin, imamlarin, fakihlerin koydugu kurallardir bunlar. Islam seriati icinde tanrinin koydugu kurallar Kuran'dan ve sahihligi uzerinde tartisma bulunmayan birkac hadisden ibarettir. Gerisi insan isidir. Insanlar turetmis, insanlar uygulamistir.

Nasilki safii ile sia nin ya da hanefinin en basitinden bir abdestin bozulmasi konusunda bile farkli anlayislari soz konusu ise islam seriatininda da uygulamalar farklilik gosterebiliri. Buradan islam seriati uygulamakla demokrasi uygulama arasinda fark olmaz. Bir musluman demokrasi de uygulayabilir. Bu bir anlayis seklidir.

Nasil ki bazi kisiler sialari din disi goruyorsa bazi geri kafalilarda bizi seriat istemedigimizden bahisle din disi gorebilir. Bu dert degildir. Zira bu bir anlayis seklidir. Herkesin dunyayi ve kavramlari veyahutta felsefeleri ayni sekilde anlamalarini bekleyemeyiz.

Ama kimse gelipte curumus bir sistem olan seriatin modern toplum ile bagdasacagini soylemesin. Soylerse yanlisligini gormuyor demektir ve o kisi ile uzerinde uzun tartismalar yapmak gereksizdir.

Rapsodi
12/09/2004, 13:08
Susmadikca nelere burunecek bakalim hep beraber gorecegiz/goruyoruz. Hem ulkenin kara carsafa burunmesi icin bir sebep de goremiyorum, birkac insanin "farkli" giyinme talebi ile bir ulke karanliga suruklenmez... Kendin icin istedigin ozgurlugu bir baskasi icin istemezsen bu ulkenin beyaza burunmesi de bir mana ifade etmez degil mi?

ps: Klavyeye elinizi koydugunuzda eliniz sinirden, stresten titriyorsa gidip bir bardak su icip mesajlarinizi oyle yazin, uzaktan bile bu sekilde birbirine tahammul edemeyen insalari yanyana dusunmek bile istemiyorum ;).

Ansugo
12/09/2004, 13:11
simone ve xander, efendi olunuz. Herkeste gorusunu yazarken diger gorusleri rencide etmeden yazsin. Karsilikli sozlerle isi kahvehane geyigine cevirmek yerine genel gorusleriniz ile diger kisileri etkilemeye calisirsaniz hem konu kapanmamis hem de siz terbiyeniz sebebiyle forumdan banlanmamis olursunuz.

Ansugo
12/09/2004, 13:17
Şeriat Kelimesinin Kapsamı bilmediğimizden dolayı yaptığımız bir genelleme hatasıdır bu. Şeriat tabirinin içine namaz, orç hac, örtünme , aile hukuku, zekat, Devlet Hukuku, Ceza hukuku, vs gibi ameli hayatımıza ve ictimai hayatımıza yönelik bir çok kurallar bütünüdür. Bunun içine ahlaki kurallar da dahidir.

Ama bize öğretilen yada gösterilmek istenen sadece bir yönetim şekli gibidir. Oysaki kılmış olduğun bir namazda dahi sen şeriatı uyguluyorsun dur Çünkü Şeriat basit anlamda kurallar yada kanun demektir. Bilmediğimiz kavramlardan dolayı Bölünmelere yol açabiliyoruz.

Seriat icine her turlu kural kondugu icin bu tehlikeli bir durum olsuturur.

Devletin kisinin ozeline girmesi kadar kotu, daha dogrusu eskimis bir dusunce sistemi olamaz. Seriat'in icindeki Allah'in emirleri, yani kuran ve sahihligi tartisilmayan birkac hadisden diger insanlarin koyduklari emirler her zaman degistirilebilmelidir. Zira insan koymustur. Lakin seriat anlayisinda bu yok. Onceki kurallar degistirilmiyor, sabit olarak kabul ediliyor. Yani bilimsel degil, gelismeye acik degil.

Bize ogretilen seriat, daha dogurus benim ogrendigim seriat bazi kisilerin gazete ve tvlerden dinlediginden daha iyidir. Herkes kendini begeniyorsa ben de begenecegim musadenizle.

xander
12/09/2004, 13:21
Hem ulkenin kara carsafa burunmesi icin bir sebep de goremiyorum, birkac insanin "farkli" giyinme talebi ile bir ulke karanliga suruklenmez... ?

Bu ülke yeterince özgür diye düşünüyorum kendim için istediğim kuralları aşmak değil ve peruk varken illa dini olgunun geçmişteki derslerden çıkarılarak konulmuş kurallara karşı kullanılması nıda istemiyorum. imkanlar varken dini reklam yapan dini kullanan kişileri kınıyorum. Ben yeri geldiğinde namaz kılıyor olabilirim fakat bunu kimseye yaptırım olarak kullanmıyorum. Din özel olmalı. Yeterince kullanıldı yeter artık.

xander
12/09/2004, 13:23
simone ve xander, efendi olunuz. Herkeste gorusunu yazarken diger gorusleri rencide etmeden yazsin. Karsilikli sozlerle isi kahvehane geyigine cevirmek yerine genel gorusleriniz ile diger kisileri etkilemeye calisirsaniz hem konu kapanmamis hem de siz terbiyeniz sebebiyle forumdan banlanmamis olursunuz.

Banlanmış olmalıyız. Bu yüzdendirki simone hakaret ettiği anda banlanılmalıydı bu şekilde bende kırıcı konuşmazdım? Geç kalınmışlığının cezasını kesiyorsun gibime geliyor nacizane fikrim.!

alico
12/09/2004, 13:23
Yapma lutfen ...

Yok birden garip hissetim kendimi.Ne bileyim Her ne olursa olsun ister türk ister kürt ister budacı ister islamcı hiç bir zaman bu topraklar içinde yaşayan aynı tarihten gelen aynı ümmetten olan türk milletinin ufak ayrılıklar yüzünden sizler bizler şeklinde ayrım yapması ( Ki sen yaptın demiyorum kesinlikle) beni çok rahatsız ediyorda.

Ha bana bulasmadan yapabılıyosanız lafım yok"

Senin de bildiğin gibi bizim ejadımız 6.5 asır boyunca yüzlerce farklı etnik ve kültürel toplumları islamın sancaktarlığı altında yönetmeyi başarmıştır. Bundan ötürü sıkıntı olacağını zannetmiyorum.Zaten Allahın bu konuda vadi vardır Resullahın da bir çok sözü vardır ki tarihte bunu göstermiştir.

Sıkıntı duyduğum konu ise elbette sadece türban değil ;

Dörtyüz çadırdan çıkıp yedi iklime hükümdar olmayı becerebilmiş bir ecdadın torunu olarak ben , Benim ülkemde benim insanımın bizim ejadadımıza ve değerlerimize karşı küfretmesi, yaboz demesi gerici demesi ve sözde medeniyet diye geçmişi kanlı, zulmeden , ahlaksiz ve cahiliye olan toplumları bizlere ve kendisine dahi örnek göstermekten çekinmeyecek kadar çirkinleşen insanları dahi "silmeden" sabretmek biraz ağır geliyor.

Bunada HasbinAllah deyip geçiyoruz... :)

Ansugo
12/09/2004, 13:35
sözde medeniyet diye geçmişi kanlı, zulmeden , ahlaksiz ve cahiliye olan toplumları bizlere ve kendisine dahi örnek göstermekten çekinmeyecek kadar çirkinleşen insanları dahi "silmeden" sabretmek biraz ağır geliyor.

Sabretmek erdemdir. Sabredemiyorsan, bunun sonucu olarak gordugun herkese bir sekilde saldirman gerekiyorsa o yeri terk etmen daha iyi olabilir.

alico
12/09/2004, 13:35
Seriat icine her turlu kural kondugu icin bu tehlikeli bir durum olsuturur.

Devletin kisinin ozeline girmesi kadar kotu, daha dogrusu eskimis bir dusunce sistemi olamaz. Seriat'in icindeki Allah'in emirleri, yani kuran ve sahihligi tartisilmayan birkac hadisden diger insanlarin koyduklari emirler her zaman degistirilebilmelidir. Zira insan koymustur. Lakin seriat anlayisinda bu yok. Onceki kurallar degistirilmiyor, sabit olarak kabul ediliyor. Yani bilimsel degil, gelismeye acik degil.

Bize ogretilen seriat, daha dogurus benim ogrendigim seriat bazi kisilerin gazete ve tvlerden dinlediginden daha iyidir. Herkes kendini begeniyorsa ben de begenecegim musadenizle.

İSLAM HUKUKUNDA AHKAMIN DEĞİŞMESİ ADLI KİTABI OKUMANI TAVSİYE EDERİM.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ YAYINLARINDAN ZAMANA VE ŞARTLARA GÖRE GENEL HÜKÜMLERDEN YOLA ÇIKARAK İHTİYACI KARŞILAYAN YENİ HÜKÜMLER NASIL ÇIKARTILABİLİYOR EN AZINDA BİR FİKRİN OLUR.

HUKUK HER DAİM KENDİNİ KENDİNİ YENİLEMEK ZORUNDADIR. BU İSLAM HUKUKUNDA DA BÖYLEDİR.

AYRICA İSLAM FIKIH USULÜ VE DİĞER USÜL BİLGİLERİNİ ÇOK İYİ BİLMEN LAZIMKİ (Kİ HEPİMİZ İÇİN DİYORUM ) BU KONUDA BİR ŞEYLER KONUŞABİLMEK İÇİN....

:)

Ansugo
12/09/2004, 13:37
O kapi kapatilmamis miydi? :P

alico
12/09/2004, 13:38
Sabretmek erdemdir. Sabredemiyorsan, bunun sonucu olarak gordugun herkese bir sekilde saldirman gerekiyorsa o yeri terk etmen daha iyi olabilir.

Hadi bakalım. Sabra devam. :)

alico
12/09/2004, 13:40
O kapi kapatilmamis miydi? :P

ANA !...

İCTİHAT KAPISI KAPATILMIŞ DİYE BİR ŞEY YOK Kİ HAYAT DURANLAŞIR O ZAMAN.

Ansugo
12/09/2004, 13:45
Oyle birsey yok diyorsun da... Oyle birsey var iste. Genel inanis o yonde.

Senin "kapali degil" diyen kisiler ise zamane kisileri. Yani yasar nuri gibi genel inanislara karsi olan, "alim degil" ama "okumus" olan kisiler. Ya da ona benzer hukukcular. ( Son modalar yani...)

Bugun soracagin 20 hukukcudan 19'u sana islamda ictihad kapisinin kapali oldugunu ve bu sebeple duragan oldugunu, duragan olan birseyi modern topluma uyduramiyacagini soylecektir.

alico
12/09/2004, 13:50
ASLAAAA !!!!!

Bahsettiğim kitap bir ilahiyatçı hukuçunun kitabı. İlahiyat Fakultülerinde islam hukukçuları ve islam Alimlerinin çoğu bu görüşü benimserler.

Ansugo
12/09/2004, 13:56

Demek ki ikimizde farkli coplukleri eseliyoruz.

Bu gibi konular cok tartismali oldugu icin genel olarak baskalarinin goruslerini dinleyip kendi goruslerimizi yazariz. Bana gore ictihad kapisi kapali degil. Ama kapandigina dair bir inanis var. Ancak islam hukukunda ictihad uretmekte bir zor is. Zor olmamasi icin eski coktan fakih onayli sistemi terkedip hakki hukumete vermek gerekiyor.

Bunu da cogu kisi istemez. Cunku seriatta bahsettigin gibi din ve hukuk birarada. O zaman diyeceklerdir ki bu bizim din'dir, hukuk kararlarini da islam alimleri versin.

Cok karisik bir sistem.

Nutyo
12/09/2004, 14:32
Sözüm sana xander
Yazdığın yazılar, karşılaştırmalar okadar saçma ve alakasız ki bunlara cevap vermeye gerek görmüyorum (Ama bazı konularda haklısın, onlar hariç).
Aslında sımone senin imzandan bir alıntı yaparak (Bilmeyen, ve bilmediğini de bilmeyen bir aptaldır. Ondan sakının.) sana bir güzel bir cevap vermiş. Hakaret etmeye ilk sen başladığın için bu cevabı normal karşılamalısın.
Geri kafalı zihniyetler gibi laflar ederek birilerini aşağılıyorsun! Bu memleketin ileri kafalısı senin gibi cümleler kuran insanlarsa vay haline! Kurduğun cümlelere dayanarak oldukça geri kafalı olduğunu söyleyebilirim maalesef... Senin yazdığın yazılar bana hiç dokunmadı çünkü geçersiz. Benim yazdığım yazılar da sana dokunmasın, çünkü doğru...
Forumun formatını aştıysam değerli yazar ve okuyuculardan özür dilerim...

Rapsodi
12/09/2004, 14:43
Gokten 3 elma dusuyor biri farkli gorusler karsisinda kendine hakim olamayanlarin kafasina, digeri kizip parmaklarini isirmak isteyenlere digeri de her ne goruste olursa olsun kendinden baskasina kendi gibi ozgur yasam hakki dileyebilene . Hade afiyetle yiyin ...;)

Mingitau
12/09/2004, 14:46
Hayir oyle değil, gokten üç elma duştü ama yere varamadi çünkü o sirada ben nadide eser olan 1939 yapimi uçağimla o cevrede dolasiyodum :kihkih:

:kuul:

Rapsodi
12/09/2004, 15:02
Hmm... bende diyorum bu kinci dunya savasini kim baslatti ;)

Nutyo
12/09/2004, 15:06
kim başlatmış? ... dimi? :)

sımone
12/09/2004, 23:11
Ben kimseye hakaret etmek niyetiyle yazmadım o yazı "xander" ın imzasıydı arkadaşlar farkedemedi.Ben hiçbişey söylemedim sadece arkadaşın imzasını yapıştırdım hatırlatmak niyetiyle.

Mingitau
12/09/2004, 23:13
Ay ne güzel...

Hepimiz çatacak insan arıyoruz ve ilk bulduğumuza yapışıyoruz.

Acaba bu çatma potansiyelimizi değerlendirsek bi yerlerde nasil olur?

SGurel
13/09/2004, 01:18
Selam ile,

Foruma her zaman giremediğim için konunun gerisinde kalıyorum. Onun için de forumun bu bölümüne fazla yazmıyorum. Bu konu hakkında da aynı şeyin olacağını tahmin ettiğimde genel bir yazı ile katılım yapmak istemiştim. Yine bir kaç söz ile konudan uzaklaşayım.
@Ansugo "Islam seriati icinde tanrinin koydugu kurallar Kuran'dan ve sahihligi uzerinde tartisma bulunmayan birkac hadisden ibarettir" şeklindeki İslam Şeriati tarifine katılmadığımı belirtme ihtiyacı hissettim. İslam Şeriati'nin "kişinin özeline karışmaması" gibi düşüncene de.. Ayrıca bu iki görüşün birbiriyle çelişiyor gibi geldi. İslam Şeriati tarifinde geçen Kur'an ayetlerinde kişinin özeline ait pek çok kural bulabilirsin. İslam İlmihali kitapları'nı açtığında Namaz ile Nikah'ı, Oruç ile Ceza hukukunu aynı kitap altında görebilirsin. Ayrıca "İslam Şeriati" için "çürümüş" kelimesini kullanmanı yadırgadığımı da belirtmeliyim..

Başörtüsü sorununun i bir kaç sözde İslamcı'nın ortaya çıkardığı gibi bir söylem bana pek mantıklı gelmedi. Bu "Sözde İslamcılar başörtüsünü üniversitelerde yasaklattı. Yoksa daha önce böyle bir sorun yoktu" anlamında değil herhalde.
Tesettür bir müslüman için namaz, oruc gibi bir emirdir. Emri uyguladığı zaman mükafat, uygulamadığı zaman cezaya hak kazanır. Başörtüsü tesettürün, kadınların uygulaması gereken bir bölümü. Konuya böyle bakılmasında fayda olabilir. Tabii fazla uzatmamak kaydıyla. Yoksa suyun akış yönü değişiveriyor.
Kolay gelsin

Mingitau
13/09/2004, 01:28
Ansugo' nun çürümüş dedigi sanirim bu "İlmihal" kavrami ve onun belirttigi hukumler.

HunTER
13/09/2004, 01:57
Başörtüsü sorununun i bir kaç sözde İslamcı'nın ortaya çıkardığı gibi bir söylem bana pek mantıklı gelmedi. Bu "Sözde İslamcılar başörtüsünü üniversitelerde yasaklattı. Yoksa daha önce böyle bir sorun yoktu" anlamında değil herhalde.

Ya bunu gercekten goremıyorsunuz yada gormek ıstemıyorsunuz.. Hangısı oldugunu bılmıyorum..

Dıger yandan eger ıs allahın tum emırlerını uygulamaya kaldıysa bana gore bunu bu sosyal cevrede yapmanız zaten mumkun degıl.. Bence kendınızı bı "manastıra" kapatmalısınız..

Cunku bunun bı sonu yok.. Ornegın dıyelımkı basortusu engelı ortadan kaldırıldı.. Ve tessetturlu kadın doktorlarımız mezun oldu o okullardan.. Sımdı aynı doktorun "ınancım geregı bu (erkek) hastaya bakmam mumkun degıl" demesını nasıl karsılıycaz?

Yada bı ısletmecının "bu (gecıkmıs) borcun faızını odemem mumkun degıl cunku ınancım bunu yasaklıyor" demesı mumkunmudur?

Yoksa kendımıze ıranımı ornek almamız gerekıyor?

MEHMET
13/09/2004, 06:56
konuyu saptırıyorsun Ertuğrul. konu islamiyette mahremiyet değildir.(sen bir adım atılmadan 3 adım ilerde olacakları tahmin etmeye çalışıyorsun.)

Mingitau
13/09/2004, 10:23
1 adım 10 adımın tetikleyicisi olacağına göre...

Bu arada keşke İran kadar ilerici olsalar... Maalesef bu da yok.

xander
13/09/2004, 10:44
konuyu saptırıyorsun Ertuğrul. konu islamiyette mahremiyet değildir.(sen bir adım atılmadan 3 adım ilerde olacakları tahmin etmeye çalışıyorsun.)

Bence saptırmıyor kendisine katılıyorum.

Ansugo
13/09/2004, 12:31
@Ansugo "Islam seriati icinde tanrinin koydugu kurallar Kuran'dan ve sahihligi uzerinde tartisma bulunmayan birkac hadisden ibarettir" şeklindeki İslam Şeriati tarifine katılmadığımı belirtme ihtiyacı hissettim. İslam Şeriati'nin "kişinin özeline karışmaması" gibi düşüncene de.. Ayrıca bu iki görüşün birbiriyle çelişiyor gibi geldi. İslam Şeriati tarifinde geçen Kur'an ayetlerinde kişinin özeline ait pek çok kural bulabilirsin. İslam İlmihali kitapları'nı açtığında Namaz ile Nikah'ı, Oruç ile Ceza hukukunu aynı kitap altında görebilirsin. Ayrıca "İslam Şeriati" için "çürümüş" kelimesini kullanmanı yadırgadığımı da belirtmeliyim..

Burada "insanlarin urettigi" seriattan, yani bir yonetme bicimi olarak seriattan bahsettik.

eslem1
15/09/2004, 00:56
seriat
laiklik

Bu tarz konusmalarda eğer bir kişi hakaret cümleleri sarfetmeye başlarsa
olay bitmiştir.
gerisi boş konuşmadır.
sonu "benimki daha doğrudur" dur.

inanıyorumki;
hepinizin kafanızda çizdiğiniz figürler farklı fakat telaffuzu aynı kavramlarda tartışıyorsunuz.

eslem1
15/09/2004, 01:07
Cunku bunun bı sonu yok.. Ornegın dıyelımkı basortusu engelı ortadan kaldırıldı.. Ve tessetturlu kadın doktorlarımız mezun oldu o okullardan.. Sımdı aynı doktorun "ınancım geregı bu (erkek) hastaya bakmam mumkun degıl" demesını nasıl karsılıycaz?

eksik bilgi

HunTER
15/09/2004, 02:32
Ne gıbı? (Icımden bı ses senın, benım bu soruyu sormamı bekledıgını soyluyor ...)

eslem1
15/09/2004, 02:41
Hayır böyle bir soruyu beklemiyordum sevgili HunTER

Sadece bu bahsettiğin mesele de eksik bilgi sahibi olduğunu söyledim.

İslamiyette zaruret hali diye bir şey vardır. Zaman gelir mesela domuz eti helal olabilir..

bu konunun yönünü değiştirmiş olamamak için bu konuya msn'den devam edebiliriz..
eslem1 @ hotmail . com

HunTER
15/09/2004, 04:03
İslamiyette zaruret hali diye bir şey vardır

Pekı aynı halı unıversıtelerdekı basortu sorununa uygularsak, sanırım ortada bı sorunda kalmaz? Yoksa bu ıkısı farklı seylermı?

Bence bunu hepımızın ogrenmesınde fayda var..

eslem1
15/09/2004, 04:25
HunTER bunun cevabı için ;

-sağ elini sol cebinin üzerine koy..
-...
-eğer hala aklına bir şey gelmediyse "el-insaf" diye bir kelime söyle
-...

tüm bunlardan sonra cevap bulamazsan başka tekniklere bakalım...:super:

HunTER
15/09/2004, 05:41
Pekı bıraz daha acalım oyleyse..

Sımdı.. Kadın bı doktorun erkek bır hastaya bakmasında sakınca yok.. Cunku bu bır zorunluluk halı.. Yanı o doktorun ısı geregı hastanın cınsıyetını ayırma gıbı bır luksu yok.. Cunku soz konusu olan ınsan hayatı.. Sanırım buraya kadar dogru anladım oyle degılmı?

Devam edelım.. Bı baska kadının ıse basortusunu cıkarıp unıversıteye gırmesı mumkun degıl.. Cunku aynı zorunluluk halı burda gecerlı degıl.. Cunku ... Iste burayı anlamadım.. Bana yardımcı olabılırmısın? Neden bu kadın aynı halden yararlanarak o unıversıteye gıremıyor? Yoksa gırmekmı ıstemıyor?

Cunku aslında buna zorunlu olmadıgı halde, sırf bunu tercıh etmedıgı ıcın o okula gırmek ıstemeyen kendısıyse tekrar basa donuyoruz.. Yanı bırılerı ınanclarını (yada tercıhlerını?) one surerek ayrıcalık talep edıyor.. Bu durumda sen sımdı elını vıcdanına koyarak soyleyebılırmısın, bu mumkunmudur? Yanı bu ınsanlara ıstedıklerını vermek.. Pekı bu ısteklerın bı sonu olurmu?...

Eger cevabın hala evetse senın ıcın yapabılecegım bısey yok.. Aslına bakarsan, kımsenın yok..

Gurhan
15/09/2004, 12:11
Bir kız öğrencinin resmi bir kuruma girerken türban takmasının yasak olmasını toplumda huzur ve sükunet in sağlanması için konulan kurallarla aynı kefeye koyuyorum. Nasıl hız yapmayan bir otomobil kullanıcısıyla hız yapan bir otomobil kullanıcısına konulan hız yasağı gibi. Geçmişten ders alınmışlıklar neticesi bu uygulamalar var ve bunu dine karşı yapılan bir yasaklama olarak gören kişiler geçmişteki o gerici zihniyetlerin torunlarıdır bana göre.
PKK lıların %90 ni doğuanadoludan çıkıyor hadi doğulularin batiya geçişini yasakliyalim etraflarini tel örgülerle örüp orda ölüme birakalim onlari.nasıl olur ?

Çıplak gezmek isteyen insanlarda var resmi kurumlara bunlaradamı izin verilmeli ?
çıplak gezmek isteyen insanda hayvanlik belirtileri başlamiştir buda çok daha ciddi sorunlar oldugunu gösterir

Dini uygulamakta mağdur oluyo2lar diyeceğine bence başörtüsü yerine peruk gibi bir sistem olduğunu anlatmalı bu zihniyetler.
bir gün sabah evden işe giderken pantolon yerine etek giyip gitmeyi dene bir.
ikiside ayni yeri örtüyor ayni işe yariyor nasıl olsa.

Bu ulkenın bı basortusu sorunu yoktu.. Bu sorunu donemın sozde ıslamcıları bılerek yada bılmeyerek yarattı..

dediğin gibi sözde islamcilar yapti bunu bencede çok doğru bir söz ama bunun faturasini sözde olmayan islamcilara kesmemek lazim.

eslem1
15/09/2004, 18:31
Devam edelım.. Bı baska kadının ıse basortusunu cıkarıp unıversıteye gırmesı mumkun degıl.. Cunku aynı zorunluluk halı burda gecerlı degıl.. Cunku ... Iste burayı anlamadım.. Bana yardımcı olabılırmısın? Neden bu kadın aynı halden yararlanarak o unıversıteye gıremıyor? Yoksa gırmekmı ıstemıyor?

Güzel kardeşim HunTER.

Bir kişi çölün ortasında kalır ve yanında yiyecek HİÇBİR ŞEY yoktur.
Yemezse ölecektir. dolayısıyla zaruret hali doğar.

Fakat bir kişi üniversitye giremiyorsa.
ilk önce bu telafi edilmeye çalışılır.
Üstelik bir eleman üniversiteye girmezse ölmez. Ama liyakatli kişilerin hak ettiği yerlere gelemediği sistemlerde çöker.
millet olarak kötü olur.

Mesela gavur memleketinde olursun.
o zaman elden bir şey gelmeyebilir.

Söyle HunTER. Gavur memleketimi ki burası?
bu ne zulümdür ?

Nereye kadar böyle olacak ?
Araştımalarda yer alıyor. halkın %70'i başörtüsüne sıcak bakıyor

halka rağmen mi ?

msn.'e geçelim demiştim.
Şimdi biri çıkıp konuyu saptırmakla suçlayacak...

Grafik
15/09/2004, 19:01
Mesaj bircok forum kuralini ihlal ettigi icin silindi. Belirtmek gerekirse Madde 3, Madde4, Madde5 ve Madde6...

Madde10'a gore bir kere de uyarildiniz.

Ansugo
15/09/2004, 19:20
Güzel kardeşim HunTER.
Fakat bir kişi üniversitye giremiyorsa.
ilk önce bu telafi edilmeye çalışılır.
Üstelik bir eleman üniversiteye girmezse ölmez.

E iyide yukaridakilerin isiginda bir hanim kiz (mesela bevliyeci) bir erkegi muayene etmezse de olmez. Gitsin baska is yapsin, degil mi? Yoksa yukarida bazi yerler yanlis mi? Yoksa nedir bu zaruret? Olcusu nedir? Hanbeli'nin ile Safi'nin zarureti arasinda ne fark vardir? Zekeriya hoca ne der buna? Kaderci Gazzali ne demis? Hangi muctehid ne turde bisiler zirvalamis?

Ayikla pirincin tasini.

Mingitau
15/09/2004, 19:21
Yarim asirlik tarihe sahiptir Türban....

eslem1
15/09/2004, 19:22
Hangi muctehid ne turde bisiler zirvalamis?
Ansugo bu ifade senin mi ?

Ansugo
15/09/2004, 19:24
Ansugo bu ifade senin mi ?

Evet ?

eslem1
15/09/2004, 19:27
Maşallah..

Ne diyeyim..

Hangi muctehid ne turde bisiler zirvalamis?

Ansugo
15/09/2004, 19:29
Maşallah..

Tesekkur ederim.

eslem1
15/09/2004, 19:33
Peki zırvaladığını söylediğin kişilere müctehit diye adlandırmak yanlış değil mi ?

Yani dini tecdid edip yenileyen.
Her asırda gelen ve her asra karşı farklı ilaç sunmuş kişiler ve zırvalar...

Aynı cümlede...
Tekrar maşallah
Allah bereketini arttırsın.

Peygamberler de sırada mı ?

Ansugo
15/09/2004, 19:37
Tuvaletin nasil yapilacagina kadar ictihad yapma yuzsuzlugunu gostermis kisi zirvaliyor demektir.

Haaa, biz derken hepsi demis miyiz? Dememisiz.

Tekrar teşekkürler.

eslem1
15/09/2004, 19:39
Kim olaki bu müctehid?

Ansugo
15/09/2004, 19:40
Peygamberler de sırada mı ?

Su an dedikleri elimizde olan bir tek Muhammed aleyhisselam var. Onunda dediklerinin (hadislerinin) kac tanesi sahih, kac tanesi degil hala tartismali. Bir rivayete gore uc tanesi sahih, digerleri saibeli; bir rivayete gore daha fazlasi sahih. Kaynagin yeminine ne kadar guvenilir tartismali. Ya da ne kadar anladigi...

Fazla kasmayalim. Bunlar bakis acisina gore degisen seyler. Kimisi "Hicbir hadiste kotu birsey yok" diye hepsini sahih kabul edebilir. Kimisi etmez. Dedigim gibi, nasil bakiyorsak...

eslem1
15/09/2004, 19:41
Bu konuyla ilgili aklıma başka bir mesele daha geldi ilerde buna da gireriz.

Ansugo
15/09/2004, 19:41
Kim olaki bu müctehid?

Herhangi bir ilmihal alip okuyabilirsin. Orada bircok muctehidden sentezlenen zirvalari gorebilirsin.

Isim isim ogrenmege calisirsak vay halimize.

eslem1
15/09/2004, 19:44
şimdi bir üstteki mesajım mantıklı hale geldi.

Gel bunun detaylarını msn'de konuşalım. eslem1@ hotmail
sonuçlarını buraya yazarız.

alico
15/09/2004, 19:57

Demek ki ikimizde farkli coplukleri eseliyoruz.

Uzun ara oldu ama olsun. Bu noktada tekrar eksik bilgin olduğunun yahut kendini bu konuda biraz şartlandırmış olduğunu görüyorum.

Neyse madem farklı çöplüklerde koşturuyoruz. Hepimize kolay gelsin ozaman .

Not:

Hüç şüphesiz Allah nurunu tamamlıyacaktır. Öyleki içinde bulunuduğumuz zamanda insanlarımızın Acaba bu din benim yaşam tarızıma uyarmı ? yahut acaba bu dinin tecit edebilecek yorumlayıp zamana uyarlayabilecek ve tüm sistemlere entegre edebilecek bir insan olabilmesi ancak hayal ve bunlar eskide kaldı diye düşünen insanlar ,toplumlar ,devletler olsada olmasada hiç bir beşerin fikri ve gücü Allahın düzeninin insanlar ve toplumlar üstünde vukku bulacağı bu gerçeği değiştiremez...

Ansugo
15/09/2004, 20:04
yahut kendini bu konuda biraz şartlandırmış olduğunu görüyorum.

Bu buyuk bir rastlanti olsa gerek. Bende senin hakkinda yaklasik bir senedir boyle dusunuyorum :)

Genede "kufretmeden" konusabilmek hos birsey.

alico
15/09/2004, 20:16
Bu buyuk bir rastlanti olsa gerek. Bende senin hakkinda yaklasik bir senedir boyle dusunuyorum :)

Genede "kufretmeden" konusabilmek hos birsey.

Abi ne küfrü lütfen .

ilmin yüzde 99 ' u

illa edep İlla edep..

Hz Ali

HunTER
15/09/2004, 22:51
Söyle HunTER. Gavur memleketimi ki burası?
bu ne zulümdür ?

Dedımya basa donuyoruz dıye.. Sımdı hadı basortusu engelını ortadan kaldırık ve aynı hanım kızımız doktor cıktı.. Bu durumda Ansugo'nunda ısaret ettıgı gıbı bu kızlardan bırı kendınce bır muctehıdın (bu ne anlama gelır onuda bılmıyorum) sozune sadık kalarak "benım bu (erkek) hastaya bakmam mumkun degıl.. Cunku ınancım bunu yasaklıyor" demesı karsısında ne dıycez?

"Canım burası gavur memleketımı varsın o hastayada bı baska (erkek) doktor bakıversın" mı?

Neyse.. Bu konu uzar.. Cunku hep basladıgımız yere gerı donuyoruz..

alico
15/09/2004, 23:11
"Canım burası gavur memleketımı varsın o hastayada bı baska (erkek) doktor bakıversın" mı?
Neyse.. Bu konu uzar.. Cunku hep basladıgımız yere gerı donuyoruz..

Birincisi Bu konu kimileri tarafından uzun gözüksede Gereçekte çözümüde kendiside kısa olan bir konudur. Hatta konu bilem değildir sadece hüsnü kuruntudur....

Verilen örnekteki bakış açısındaki basitlik dahi "Sanki Bu millet gökten yeni bir din inmişte acaba bunu yaşacsak ne gibi sorunlarla kaşılaşırız gibi" bakış açısıyıla örneklerlendirmeler vermeside bana garip geliyor.

Bu iş Sadece bir kabullanme meselesi

İnandığımızımı yaşacağız, yaşadığımızamı inanacaz ?

Burda Gerek Hunter 'ın sorun olarak gördüğü doktor örneği gerekse başka detaylar olsun tamamen kendimizi kandırmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

Ne ilnginçtir ki çözüm nedir dediğinde cevap yazmaya başladığınızda ise birden herkes alim kesiliyor. Kimi için İçtihad kapısı kapanır oluyor . Kimi içinde Hiç başalamasına bilem gerek yok kendi doğrularıylan Allahın Dinine dair hükmü çoktan koymuş...

Örneğin : Elhamdulillah Müslümanız..... Ancak Allahı koyduğumuz yer buraya kadar...... Dünya işlerine karışmasın. Onu biz insanlar yaparız.

Mingitau
16/09/2004, 00:13
Evet siz zatı muhereme bizi aydınlattığınız için teşekkür ediyoruz. Kafîrun suresinin her daim geçerliliğine dikkat çekiyoruz.

HunTER
16/09/2004, 01:51
Bu iş Sadece bir kabullanme meselesi

Evet ben kubullenemıyorum ve meselede bu.. Yanı herkes sızın gıbı dusunmek zorunda degıl.. Bu yuzden ortak paydayı bulmamız gerekıyor.. Oda zaten ıcınde yasadıgımız sıstemden baska bısey degıl..

Yanı sızde bunu bır kabullenebılsenız ortada hıc bı sorun kalmayacak..

Not: Bugun ıslamıyetı tam olarak yasabılmenız ıcın onunuzdekı engel nedır allahaskına? Kendı mulkunuz ıcınde gerekırse kendınızı toplumdan soyutlayarak yasamak ıstersenız ıslamıyetı, sıze kım nedıyebılırkı?

Ama bunu adına "kamusal alan" denılen sey ıcınde yapmaya calısırsanız elbette bırılerı sıze dur dıyecektır.. Cunku soyledıgım gıbı, herkes sızınle aynı fıkırde olmak zorunda degıl..

eslem1
16/09/2004, 01:53
Evet ben kubullenemıyorum ve meselede bu.. Yanı herkes sızın gıbı dusunmek zorunda degıl.. Bu yuzden ortak paydayı bulmamız gerekıyor.. Oda zaten ıcınde yasadıgımız sıstemden baska bısey degıl..

nasıl yani ?

HunTER
16/09/2004, 01:56
Nasıl nasıl yanı? Kabullenemıyorum hepsı bu.. Yanı adına "serıat" dedıgınız sey hakkında suphelerım var.. Ve onunla yasayabılecegımden ona adapte olabılecegımden emın degılım.. Kı sanırım bu sadece benı ılgılendırır?

eslem1
16/09/2004, 02:01
hayır ..

Yanı herkes sızın gıbı dusunmek zorunda degıl..
Bu yuzden ortak paydayı bulmamız gerekıyor.. Oda zaten ıcınde yasadıgımız sıstemden baska bısey degıl..

Yanı herkes sızın gıbı dusunmek zorunda degıl..
nasıl bulacağız bu ortak paydayı ?

HunTER
16/09/2004, 02:11
Sanırım kamusal alan ıcınde her bıreyın bı dıgerıyle esıt oldugunun farkına vararak.. Yanı nasıl kı ben kılık kıyafet yonetmelegı geregı unıversıteye gırebılmek ıcın sakalımı kesmek zorunda kalıyorsam, sende benzer sekılde basortusunu cıkartmalısın.. Bunu ıstemıyorsan o unıversıteye gırmezsın ama sana bır ayrıcalık tanınmasını da bekleyemezsın.. Aksı halde aynı seyı bende sakalım ıcın ısterım.. Kı bu sekılde duzen saglanamaz..

Not: Orneklere takılmayalım lutfen.. Ne burdakı ben gercekte benım nede sen sensın.. Sadece derdımı anlatmaya calısıyorum..

eslem1
16/09/2004, 02:12
peki hem sakal hem başörtüsü serbest olsa ?

böyle çözülmez mi ?

Mingitau
16/09/2004, 02:18
Dediğin anarsi dogurur. Sakal başörtüsünden öteye gider konu...

eslem1
16/09/2004, 02:19
90 yıllarda anarşi yoktu memlekette

Ben mi görmedim..

Neden anarşi doğurur...