PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Sigarayı bırakabilen var mı?

attention
09/08/2004, 04:31
Sigarayı bırakmak konusunda tecrübeli birileri var mı? Bir türlü başaramadım :(, nasıl bıraktığınızı anlatabilir misiniz??? :kuuul:

Ansugo
09/08/2004, 04:44
Bir ara bir ay bırakmıştım. Saat başı bir çikolata yiyordum. Sonra çikolata çok masraflı olmaya başladı. :)

ahmetkutu
09/08/2004, 05:52
Bence asıl soru şu olmalı, birden mi yavaş yavaş mı?
Birden bırakınca yoksunluk belirtilerinin çok fazla olması ile tekrar içmeye başlandığı, yavaş yavaş azaltarak bırakmada ise bırakma süreci uzun zamana yayıldığından insanın kendine hakim olması için gereken sürenin uzaması bu konuda başlıca sorunlar.

Araştırmalara göre sigarayı bırakmak için kafanın tam anlamıyla hazır olması gerekiyor. Ayrıca arkadaş desteği alınması da şart. Kimileri iradeli olup birden bırakır, iradesi zayıf olanlara ise ağır ağır azaltma tavsiye ediliyor. Bu ağır ağır bırakmada yukarıda belirtilen soruna rağmen süreç oldukça yavaşlatılırsa sigara bırakmada çok daha fazla başarılı olunduğu uzmanlarca söyleniyor.

Örneğin günde 1 paket sigara içen bir insan;
önce 1 hafta süreyle hergün istisnasız 19 adet sigara içmeye başlıyor. Bu şekilde vücut aldığı nikotin miktarı çok az azaldığı için buna karşı bir belirti göstermiyor. Sonra 1 hafta süreyle günde 18 adet sigara içiliyor. ve arttırılan her hafta ile günde içilen sigara miktarı sadece 1 adet azaltılıyor. Bu şekilde bir hesapla bir paket içen birisinin 20 hafta sonunda sigarayı bırakmış oluyor. Bu şekildeki yaklaşımda esas olan HİÇBİR koşulda sigara sayısını değiştirmemek o hafta günde içme sınırı kaçsa onda tutmak. Yalnız saatleri değiştirmeniz sizinelinizde bu da size bir opsiyon tanıyor. Yani 2 saat içmeden durabildiyseniz sonraki saatlerde daha fazla içebiliyorsunuz. Bu yöntemin son haftasında bırakma nedenlerine yoğunlaşıp, sigara içilmeyen yerlerde dolaşınca başarı oranı artıyor.
-------------------
İradesi çok zayıf olan, daha önce defalarca sigarayı bırakmayı denemiş bir başka tiryaki ise şu sekilde sigarayı bırakmış. (bu ingilizce bir makaleden alıntıdır)

2 ay boyunca günde 10 adet içmiş ve buna vücüdunu iyice alıştırmış (önceden 2 paket içiyormuş)
Sonraki 2 ay ise günde 5 adete inmiş
En zor kısım ise bu 5 adeti yok etmek olduğundan burada farklı bir yaklaşım sergilemiş, sadece yemeklerden sonra içmeyi (günde 3 adet) 1 ay boyunca uygulamış.
Ve sonra bir öğünü pas geçmiş, ama pas geçtiği öğünü sürekli değiştirerek 1 ayda bu şekilde (günde 2 adet) içmiş.
Sonraki 1 ay ise sabah yaktığı sigarayı yarıda bırakıp akşamda kalan yarısını içmiş. Bundan sonraki aşamada ise sadece yatarken 1 tane içmeye başlamış. Bunu 1 ay boyunca sürdürdükten sonra en son aşamaya gelmiş. İzleyen herbir hafta o yatmadan içtiği son sigarayı bitirme kısmına gelmeden söndürmeye gayret ederek devam etmiş ve en sonunda bir nefes alıp söndürmeye başlamış. Sonrada bazı geceler içmemeye başlamış ve giderek içmediği gün sayısını arttırıp en sonunda kendisi bile ne olduğunu tam anlayamadan sigarayı tamamen bırakmış. Bence denemeye değer!

attention
09/08/2004, 06:13
Örneğin günde 1 paket sigara içen bir insan;
önce 1 hafta süreyle hergün istisnasız 19 adet sigara içmeye başlıyor. Bu şekilde vücut aldığı nikotin miktarı çok az azaldığı için buna karşı bir belirti göstermiyor. Sonra 1 hafta süreyle günde 18 adet sigara içiliyor. ve arttırılan her hafta ile günde içilen sigara miktarı sadece 1 adet azaltılıyor. Bu şekilde bir hesapla bir paket içen birisinin 20 hafta sonunda sigarayı bırakmış oluyor. Bu şekildeki yaklaşımda esas olan HİÇBİR koşulda sigara sayısını değiştirmemek o hafta günde içme sınırı kaçsa onda tutmak. Yalnız saatleri değiştirmeniz sizinelinizde bu da size bir opsiyon tanıyor. Yani 2 saat içmeden durabildiyseniz sonraki saatlerde daha fazla içebiliyorsunuz. Bu yöntemin son haftasında bırakma nedenlerine yoğunlaşıp, sigara içilmeyen yerlerde dolaşınca başarı oranı artıyor.

Aslında bu yönetemi bir ara denedim ama sigaranın kötü etkisi biraz azalmaya başlasın birde bakıyorum yeniden eski seviyeye ulaşmış. Tam bir karar verip yeniden mi denesem :(, çok zor yahu...

Bunlarda sigar içen birinin ciğerleriymiş (Verdiğimiz geçici rahtsızlıktan ötürü özr)

// Resimler silindi -- Ansugo

Zerzevat Adam
09/08/2004, 10:28
http://www.zeb.biz/hats.php?id=259
http://www.zeb.biz/hats.php?id=284
http://www.zeb.biz/hats.php?id=285

xander
09/08/2004, 10:45
5 sene kullandım. İki senedir içmiyorum. Bırakma şeklim == Ben bir tütün parçasına boyun eyecek kadar iradesiz değilim dedim ve paketi parçalayıp attım bir dahada kullanmadım.

Şu an kendimi çok iyi hissediyorum sigara içtiğim an ile içmediğim anı karşılaştırdım mükayese ettim sigara kullanmadığım zaman aslında daha huzurlu daha ferah daha kendimi iyi hissettiğimi anladım. Artık ben sigara içmeyen biriyim. Ne mutlu bana :)

gakkoramo
09/08/2004, 11:14
sigara mı içiyorsun bence sigara seni içiyor

fatihhayri
09/08/2004, 11:14
hiç kullanmadım Allahıma şükür ve hayatta da kullanmayı düşümüyorum.

Bence en iyi çözümlerden biri hastaneye gitmek ve sigara yüzünden hastalananları görmek.

Ben bi keresinde bir adamı görmüştüm. Gırtlağını delmişler. Gırtlağından nefes alıyor. Bazen nefesi tıkanıyor ve eliyle gırtlağını tutuyor her tutuğunda eline kan geliyor ama nefessiz kalınca tekrar aynı şeyi yapıyordu o adamı göüpte sigara içecek birisini düşünemiyorum.

Ayrıca sadece kendini değil yakınlarınıda zehirliyorsunuz. Sigara içenlerin %70'inin baba veya annesi sigara içiyormuş.

@xander tebrikler

Ansugo
09/08/2004, 13:14
Sigaradan korkmayın. Korkunuz sizi esir almasın.

Mingitau
09/08/2004, 13:29
Ansugo yanlış yerde kullandın :p

vs
09/08/2004, 15:11
Ben sigara içmiyorum ama parmaklarımı kütletmeyi tam bir hafta boyunca bırakmıştım. Anthony Robbins tekniğiyle , yöntem şöyle:
-beyninizde resimler kurgulayarak istemediğiniz alışkanlığın ne kadar iğğğrenç bi şey olduğu konusunda kendi beyninizi yıkıyorsunuz örneğin benim kullandığım resim şöyleydi : bendeniz parmaklarımı kütletiyorum sonra parmaklarım dökülüyor böyle sefil bi görünüm. bu sopa kısmıydı şimdi de havuç: parmaklarımı kütletmeyi bırakmışım acaip yakışıklı ,sağlıklı ,ermiş , huzur dolu , dingin ... bir adam olmuşum .Neysa bu gazla kütletme işini 1 hafta bıraktım ama sonra bi dalmışım deil parmak bel ,kol, bacak ve bilimum eklemlerime. o ne keyiftir yarabbim
demem o ki sadece sigarayı deil tüm yerleşik alışkanlıklarımızı bırakmak gerçekten çok zor

bahtiyarsenoglu
09/08/2004, 15:54
Ben de birden bırakanlardanım. Önce ağzımdaki sigarayı attım sonra cebimdeki dolu paketi parçaladım attım. 5 sene oldu hala içmiyorum.
Bu arada birşey keşfettim. Sigara tiryakiliğinde, el tiryakiliğinin de çok büyük faktörü var.

gakkoramo
10/08/2004, 01:06
ciğerlerinizi doldururken cebinizi boşaltan şey nedir?

Ali Sarı
10/08/2004, 23:35
Sigaraya verdiğim parayı hesaplamış ve bu gazla bir hafta kadar bırakmıştım. Sonra yine devam ettim. Kolay bir iş değil, Allah yardımcın olsun.

HunTER
10/08/2004, 23:43
Evet bu maceranı bende hatırlıyorum.. Ozaman ben demıstım demısmıydım sana hıc :P

MEHMET
10/08/2004, 23:45
ciğerlerinizi doldururken cebinizi boşaltan şey nedir?
Sigara mı?

/* tetik gece yarısının bir anında uyanmış oyle cevap yazmıştır. */

Ali Sarı
11/08/2004, 00:55
Evet bu maceranı bende hatırlıyorum.. Ozaman ben demıstım demısmıydım sana hıc :P
Evet, demiştin. Zaten sen nazar ettin, o yüzden bırakamadım :P

berza
11/08/2004, 01:53
ben sigara kullanmadım ama babamdan biliyorum kollesterolü sebebiyle çok rahatsızdı

bana sorarsanız yavaş yavaş bırakmak diye birşey yok çok kişi duydum şu paket bitsin bırakacam diyen ama olmuyo

bence en iyisi bir daha içmiyorum diyip bırakmakani olması rahatsızlığa sebep olabilir ama sonunda eiminim deyer

ReiS_
11/08/2004, 18:37
Walla benim yaşım 21 ve kendimi bildim bileli sigara içiyorum :)
sigarayı bazen sadece evde bırakıyorum soora kriz geçiriyorum yeni paket alıyorum :)
benim bildiğim sigaranın tiryakisi olan insan sigarayı bırakamaz eninde sonunda 1 ay 2 ay 1 sene 2 sene veya 10 sene sonra bi şeye sinir olunca gene başlar :) tiryaki insan sigarayı sadece ölünce bırakabilir bence :p

HunTER
11/08/2004, 18:52
Yok o kadar umıtsız olmayın.. Sıgarayı bırakabılmıs cok ınsan gordum cunku.. Kı hemen hemen hepsı bırden bıre bıraktıklarını soyluyor..

Bu arada sanırım en onemlısı ılk yırmıdort saat.. Sonrasında ılk bır hafta ve ılk bır ay.. Ilk bır aydan sonraysa gerı donus sansınız gıderek azalıyor.. Ama bundan once o ılk yırmıdort saatı atlatmanız gerekıyor..

Ben bı kez atlatmıstım ordan bılıyorum.. Uc gun ıcmedım.. ve dedıgım gıbı ılk yırmıdort saatten sonra daha da kolaylastı.. Ama ılk bı haftaya ulasamadan seytana uydum ve yenıden basladım.. Bu yuzden ılk bır ay boyunca sureklı sızı denetleyecek ve zayıf dustugunuz anlarda sızı uyaracak bırılerıne ıhtıyacınız var..

Sonrası zaten kendılıgınden gelıyor(mus)..

sadist_sniper
11/08/2004, 19:25
Benim ailem bıraktı sigarayı. Onlar şöyle yaptı, belki işinize yarar:
Kendilerine bir tarih belirlediler, mesela 10 eylül. Kendilerini bu güne şartladılar ve biz 10 eylül'de sigarayı bırakacağız dediler. Bu şekilde insan beyni kendisini bu duruma hazırlıyormuş ve daha kolay oluyormuş. Onlar sigarayı 5 ağustos 2003'de bıraktılar, 1 sene oldu hala içmemeye devam ediyolar, ama artık parayı sakıza yatırıyoruz :)

Ali Sarı
11/08/2004, 20:31
Bu arada sanırım en onemlısı ılk yırmıdort saat.. Sonrasında ılk bır hafta ve ılk bır ay.. Ilk bır aydan sonraysa gerı donus sansınız gıderek azalıyor.. Ama bundan once o ılk yırmıdort saatı atlatmanız gerekıyor..

Kesinlikle katılıyorum :) İlk gün ve sonrasındaki ilk hafta çok mühim. Ben de ilk haftayı atlatamayıp "devam" kararı almıştım, ve bu kararım hala yürürlükte :)

Ama "bir ay" sınırı da doğru değil kanaatimce. Yine bundan birkaç yıl evvel, üç (3) ay boyunca içmemiştim ama yine olmadı.

Kısmet diyelim.

Bir de şu var: Eğer parasından dolayı sigarayı bırakmayı düşünüyorsanız, emin olun ki sigara içmek daha az masraflı bir aktivite. Sigarayı bıraktığım o ilk haftada, en az bir kaç karton sigara almama yetecek parayı çikolata, bisküvi, şeker gibi envai çeşit lüzumsuz şeye yatırmıştım. :)

fatihhayri
12/08/2004, 10:39
Sigara para için bırakılabilir. Çünkü sebep olduğu hastalıkları düşününce ve bunlardan kurtulmaka için hastahanelere verilen paraları düşünün. Çektiğin eziyet de cabası

Rahmetli Recep Yazıcıoğlu kitabında şöyle demişti. Sigara içneler içmeyenler oranla daha fazla hastaneyegidiyor ve sigorta masrafları içmeyene göre daha fazla o zaman sigara içenden daha fazla sigorta primi alalım diye bir önerisi vardı.

Tabi bu önerinin işleyişi tartışılabilir ama fikir güzel bence.

Kendisini tekrar rahmetle anıyorum.

ratrex
12/08/2004, 13:49
İyi ki hiç sigara içmemişim yoksa bırakacam diye epeyce uğrasırdım

abakan
12/08/2004, 23:56
İyi ki hiç sigara içmemişim yoksa bırakacam diye epeyce uğrasırdım

sigara bir özgürlüktür, Sen özgürlüğün tadını çıkarmamışsın!..

SATAN
31/08/2004, 11:41
Sigara içme gibi bir alışkanlığım yok.. Ama kralı gelse Beni Nargile-Tavla zevkimden alı koyamaz... Ne biliim açacip bir olay.. püfür püfür.. ohh olsada içsek..

Saygılar..

alico
09/09/2004, 18:19
sigara bir özgürlüktür, Sen özgürlüğün tadını çıkarmamışsın!..

Nedir abi bu şimdi biraz açsana merak ettim.

Mingitau
09/09/2004, 18:33
Nedir abi bu şimdi biraz açsana merak ettim.

alico 6 ay sonra cevap alacağını garanti edebilirim :hey:

Ali Sarı
09/09/2004, 21:45
Arkadaş askere mi gitti? :hey:

Mingitau
09/09/2004, 22:00
Arkadaş askere mi gitti? :hey:

Ali Teyzem rahat bırak erleri 2001 yılında elinden zor kurtuldular tezkeresi geldi de... :kuuul:

eylem_guler
13/09/2004, 11:02
Tarih : Ağustos 1996

O illeti elime aldım.
:kuuul: Hergün bir paket içtim :kuuul:

Tarih : 15 Temmuz 2004
:sus: O illeti elimden bıraktım. :sus:

Tarih : 13 Eylül 2004

Sigarasız bir yaşamda ben ve bütün organlarım çok mutluyuz...
:hiohahoha

fgenc
14/09/2004, 18:17
ben sigara hic icmedim
mesur bir alman sözü derki

"sigarayi birakmayi 7 defa basardim" :sus: :super:

Grafik
16/09/2004, 02:32
abibu mesajı görünce dedim bıraktım... şuraya hemen yazayım..

gönder tuşuna basmadan önce çakmak arıyordum :hiohahoha

Onderce
21/09/2004, 17:26
İçmemenin bu kadar güzel olduğunu unutmamış olsaydım yıllar önce bırakırdım sigarayı. İçtiğim yıllarda ise beni rahatlattığını düşünerek aldatmazdım kendimi.

Yanında sigara içsem rahatsız olur musun diye sormazdım hiç kimseye, öyle kötü bir kokudan rahatsız olacaklarını bile bile. Vermezdim o kadar parayı sokakta insanlar bir lokma ekmek için çöp toplarken.

Sigara içenler öldü de içmeyenler ölmedi mi diye düşündüğümde kandırmazdım kendimi ölümün öylesi de böylesi de bir diye. Senin için ölürüm dediğim canım ciğerim arkadaşıma tutmazdım o sigarayı yıllar sonra onu da süründüreceğini bile bile biraz daha geniş bir açıdan bakabilseydim.

Eskiden yemeğin sadece ilk lokmasından tad alabiliyorum derken şimdilerde her lokmanın ayrı tadı varmış diyorum. Artık öldürücü bir kimyasalı vücuduma almadığım için onun bağılılığını hissetmiyorum. Sadece sigara içtiğimde değil her zaman rahatım.

Artık sabah duşumu yapıp temiz kıyafetlerimle işe giderken karşılaştığım insanlara kötü kokmadığımı biliyorum. Yanında sigara içsem rahatsız olur musun diye soranlara da kötü kokular seni rahatsız etmez mi diye cevap verebiliyorum. Sokaktaki adama her zaman birşeyler alamasam da artık kendime birşeyler alabiliyorum.

Bende birgün öleceğim ama en azından ölümlerin en kötüsü olan nefes alamamaktan ölme ihtimalimi çok aza indirdim. Üstelik soluduğum her nefesin, yediğim her lokmanın tadını çıkartarak.

Sigara içmemenin bu kadar güzel olduğunu hatırlasaydım 15 yıl boyunca her gün 3 paket içmezdim. Nice üç yıllara...

--
Önder Cankurt

fgenc
21/09/2004, 22:54
Önder bey duygularini bizimle paylasip bir cok genc cevizciye yol gösterdiginiz icin tesekkürler. (ya bu agizla konusmayi hic sevmiyorum kendimi bir an ben degilmisim gibi hisettim. cok resmi oldu oldu yaaa. neyse allah afetsin ne yapayim ;) )

ben sigayara hic baslamadim sebebine gelince. her basliyan öyle veya böyle birakmak icin ugrasiyorsa demekik baslamanin bir manasi yok.

hep merak etmisimdir (sebebini öyle veya böyle bilsemde)insan cigerlerine DUMAN cekmenin neresinden zevk alir.

Ansugo
22/09/2004, 11:16
hep merak etmisimdir (sebebini öyle veya böyle bilsemde)insan cigerlerine DUMAN cekmenin neresinden zevk alir.

Duman cekmekten degil, dumani cikarirken degisik sekiller cikarmaktan zevk aliniyor.

Chester
22/09/2004, 16:41
Abi kasmadım hiç acaba bırakılır mı yaw

...?

xander
09/10/2005, 10:21
Bu konuyla ilgili izlemenizi istiyorum

http://mariemarie0000.free.fr/fichiers/images/smokekills.swf

Kolay gelsin

juventuslu
09/10/2005, 13:38
Sigara içmeye başladığım zamanlarda henüz 17 yaşımdaydım buda hep arkadaş ortamından geldi. Birgün okuldan çıktıktan sonra arkadaşlarım bana sigara verdiler. Daha doğrusu ben sigara diye kek gibi aldım. Meğersem farklı birşeymiş. Ondan 2 fırt çektim 3. de bayıldım. Şimdi artık sigara dumanından bile başım dönüyor. Yani istesemde içemiyorum.

Bu arada ben sigaraya başladığım zamanlarda sigara pakedini cebimde unuturdum. Hep içmeyi unutuyordum. :)

Bırakmak istiyorsan şimdi cebinde ki paketi çıkart ve parçala...

kurtcuk
09/10/2005, 15:56
17 yaşında başladım 18 de bıraktım denilebilir. 18-19 arasında tek tük içerdim. Artık 1 fıt bile çekmiyorum..

Nefes almak çok güzel bişiy...

sinanonur
10/10/2005, 01:01
Ben çok şükür hiç başlamadım. Başlamayı da düşünmüyorum. İnşallah başlamam. Başlamadığım için bırakma gibi bir sorunum olmadı. Fakat çevremdeki örnekleri gözlemledim. Bırakmaya çalışan arkadaşlarım oldu.

Bir kere "bu benim hoşuma gidiyor" düşüncesi olanların bıraktığını görmedim.

İkincisi ve en önemlisi sigarayı bırakmanın tek zamanı ŞİMDİ dir. Ertelemeler sadece iradeyi zayıflatır. Babam zamanında tek bir kararla içkiyi ve sigarayı bırakmış. Yavaş yavaş bırakmak diye birşey pek olmuyor. Yavaş yavaş ancak "ara verebilirsiniz"

Üçüncüsü yardımcı olabileceğini düşündüğüm bişey. Bulunduğunuz ortamlarda sigara içilmesini engelleyemezsiniz belki ama sigara içilen ortaa girmemeye gayret edin. Arkadaşlarınız asla size sigara teklif etmesin. Mümkünse sizi destekleyip en azından yanınızda içmesin.

Tamamen karar ve irade olayı başarılar...

Ansugo
10/10/2005, 01:03
Yılların tiryakisi, ayıp birşey : http://ansugo.zaxaz.com/arsiv/2005/10/10/sigarayi-biraktim/

Bu arada forum upgrade mi oldu neyse görüntüde bir değişiklik var. Hack edilmişte olabiliriz.

redial
10/10/2005, 01:09
Bu arada forum upgrade mi oldu neyse görüntüde bir değişiklik var. Hack edilmişte olabiliriz.

Oldu tabi. Uzerine birde ben dayak yiyordum. Yonetim kuruluna ugramadiginiz belli :D :D

TruTh
12/10/2005, 12:52
ilk denememde 3 gun içmedim 4. gün içtim
2. denememde 2. gün içtim
3. denememde 5 saat kadar durdum
4. denemede zaten yarım saat soora canım sıkıldı yaktım bi tane...

ama olsun. denemek bırakmanın yarısıdır dimi =P

Shapka
12/10/2005, 14:03
bayaadan beri sıgara içerim ama ramazanda ayrı bi zor oluyor :)

guraydaglar
14/10/2005, 16:49
yaklasik 15 yasinda basladigim sigaraya 34 yasimda sanirim veda edebildim.
nisan ayi itibariyle ne oldu da oldu bilmiyorum ama sigarayi biraktim.
ama canim istemiyormu hemde coook istedigi zamanlar oldu.
biliyorum o zamanlari asarsam bu is olacak.
ve 1 yili devirmeden . kesinlikle bu is bitti diyemem.

karavanabatu
14/10/2005, 17:35
Lise 2 deyim ve ilkokul 5 ten beri sigara içen arkadaşlarım var. Çok acı bi durum.

yavona
15/10/2005, 15:40
Bu mereti bırakabilmem için devletin sigarayı uyuşturucu kapsamına alması ve satışını, elden ele dolaşımını yasaklaması gerekir ki zaten kendisini içmenin uyuşturucu bağımlısı olmaktan pek bir farkı yok diye düşünüyorum, ama hala içiyorum.. bu önermenin sonucu, ben salağım.. itiraf ediyorum!

1941
15/10/2005, 21:29
Bıraktım.Bıraktıktan 3-4 ay sonra çok sıkıntılıydım, bir paket içtim.Bu paketi aynı gün tiryaki gibi bitirdikten 5-6 ay sonra tadını merak ettiğim için Captain Black alıp içtim.Beğenmedim, bir daha da içmedim.

Ben kolay bıraktım, çünkü hem harçlıklarımı sünger gibi emiyordu sigara hem de ağzım leş gibi kokuyordu.

Benim babam da çok kolay bıraktı.Babam da 20 yıl içtikten sonra kendini şartladı, ve her hafta ava gittik beraber, doğayla bütünleştik :D Babam da biraz temiz hava alınca sigarayı bıraktı.

Bence insanın sigarayı bırakması için sigarayı içmek istememesi gerekir, içmek istemeyen nefsine hakim oluyor çünkü.