PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Alemdaroğlu'na çalıntı eser suçlaması ...

HunTER
09/08/2004, 00:37
Olayı 2001 yılında Cumhuriyet gazetesi Bilim Teknik eki ortaya çıkardı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu'nun, bir Amerikalı doktorun yazdığı kitabı, iki arkadaşıyla birlikte alıp kendi imzalarıyla yayımladığını ortaya koydu. Öğretim Üyeleri Derneği de, bu eser hırsızlığını hemen Cumhurbaşkanı'na YÖK'e, Üniversitelerarası Kurul'a ve Tabipler Birliği'ne bildirdi. Daha sonra İstanbul Tabip Odası olayı soruşturdu ve eser hırsızlığından ötürü Alemdaroğlu'na iki ay meslekten men cezası verdi. Bu arada Hürriyet gazetesinde Murat Bardakçı intihalle ilgili çok geniş yayın yaptı. Ama Cumhurbaşkanı da, YÖK de sessiz kaldı. Türkiye'nin en büyük üniversitesinin rektörü, akademik dünyada en büyük suç olan intihalle suçlanıyor ama kimse tepki vermiyordu. YÖK Başkanı Teziç olayın zamanaşımına girdiğini söylüyordu. Alemdaroğlu skandalı, tıpkı tren faciasındaki gibi sadece bir olayı değil, bir zihniyeti gösteriyor. Çocuklarımızı yetiştiren zihniyetin ne olduğunu, bu skandalın peşinden gittiğinizde açıkça anlıyorsunuz. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Gençay Gürsoy'la, bu hırsızlık skandalının tüm safhalarını konuştuk.

Kaynak: http://www.mutasyon.net/hocal/NeseDuzel.htm

Bugun Mutasyon forumlarında rastladım bu lınke.. Sanırım daha once cevız'de bu konuya hıc degınılmemıs.. Bende sızın yorumlarınıza acayım ıstedım.. Benım yorumum yazıda da soylendıgı gıbı.. "Alemdaroğlu skandalı, tıpkı tren faciasındaki gibi sadece bir olayı değil, bir zihniyeti gösteriyor". Sanırım aynı zıhnıyetle bılısım dunyasında da sıkca karsılasıyoruz..

Not: Bu haber medyaya cok az yansıdı sanırım.. Yada yansıdı ben hatırlamıyorum.. Neyse.. Aslında bırazda bunun ıcın acmak ıstedım konuyu.. Madem bu ınsanlar kasten cezalandırılmıyor en azından suclu olduklarını bılelım oyle degılmı?

vs
09/08/2004, 01:02
Alemderoğlunun "intihal" vakası bi ara gündemdeydi
fakat muhterem "laik demokratik ve Atatürkün izinde rejimin yılmaz bekçisi" ve de bi ton ıvır zıvır olduğundandır sanırım kimse dokunamadı

Mingitau
09/08/2004, 01:09
Bildiğim kadarıyla, kitap Alemdaroğlu' nun kitabı değil, şöylekin ortak yazılan ve bu özellikte olan kitaplarda bu kitap 1 kişinin çalışması oluyor ve diğer iki isimde tez çalışması esnasında yardımcı olanların veya çalışmayı gözetleyen kişinin ismi oluyor. Hakkı Öcal daha öncede bunu ocal.net ' te bolcana dile getirmişti ve yine hatırladığım kadarıyla virginia state university' den bir kaç link vermişti. Asıl kitap olarak bahsedilen İngilizce kitabın yazarının kitap için izin alındığını söylemesi ve Türkçe ve İngilizce çalışmaların sahiplerinin yasal yolla uyarmaları üzerine de bu sayfalara Türkiye2 deki çalışmanın izinli olarak yapıldığı belirtilmişti.
Lakin ülkemizde her sakallı dedemiz olmadığı için neye inanacağımızı şaşırmış durumdayız.

Ertuğrul' un notuna not : Bilmiyor musun medyamız korporatif düzenin bir uzuvu...

attention
09/08/2004, 01:54
Aslında bu uç bir örnek Türkiye'de bir çok üniversitede bu çok yaygın, Alemdaroğlu'nunki işgal ettiği makam dolayısıyla ilgi çekiyor. Ben okurken yaklaşık bir düzine bu tip kitap gördüm, sırf kaynakçadan derleme :D. Aramızda bitirme tezi, hatta küçük çaplı ödev v.s. hazırlayan olduysa mutlak şahit olmuştur...

acemi
09/08/2004, 10:54
Yabanci kaynaklari bu sekilde kullanma, her alanda zaten sikca karsilasilan bir durum. Alemdaroglu'nun bu konuda one cikmasinin sebebi, basortulu ogrencilere baski yapmasi ve kemalist tavirlarindan kaynaklaniyor sanirim.

Bunca dusmani olan bir kisiyi karalamak icin bula bula bunu bulmalari, adamin sicilinin oldukca temiz oldugunu gosteriyor.

Uzucu bir durum. Hic sevmedigim bu sahsin ciddi bir ahlaksizliginin ortaya cikmasi ve rezil olmasi beni cok sevindirirdi ama goruluyor ki vatandas kendi dunya gorusu icinde oldukca tutarli ve ahlakli davranmis.

Ansugo
09/08/2004, 13:15
Bunca dusmani olan bir kisiyi karalamak icin bula bula bunu bulmalari, adamin sicilinin oldukca temiz oldugunu gosteriyor.

Akit gazetesinin en çok uğraştığı adamlardan biri olarak, zamanında bir sürü kirli temiz çamaşırlarını sermişlerdi odaya. Lakin ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmek güç.

Euclides
09/08/2004, 13:28
yabancı eserlerden "araklama" yapıp kendi araştırşım gibi tanıtan sadece "Alemdaroğlu"'mu ?_
yoksa ciddi bir coğunluk mu ?! :)

psikopat®
09/08/2004, 19:03
yabancı eserlerden "araklama" yapıp kendi araştırşım gibi tanıtan sadece "Alemdaroğlu"'mu ?_
yoksa ciddi bir coğunluk mu ?! :)

öyle birşey yok. olursa hemen aşağı alırlar.

Euclides
09/08/2004, 19:44
öyle bir şey var psk
hem çoooook var....
akademik camiânin içinden "birkaç" bölüm başkanın konu ile ilgili kitaplarını bir oku...

psikopat®
09/08/2004, 20:08
uluslararası makale veya konferanslarda arak birşey kullanamaz. kullansınlar da göreyim.mesela ben doktora tezimde arak birşey yaparsam bu bulunmaz mı diyosun? kimse farketmez mi diyosun? bu işi bu kadar kolay mı sanıyosun?

Euclides
09/08/2004, 20:14
uluslararası makale veya konferanslarda arak birşey kullanamaz
evt...
ama türkiyede çok kolay :)
o derece ki sayfa numaraları falan aynı oluyor :)

yildizib
10/08/2004, 11:52
Kimler var maskelerin ardında?

CrazyCat
10/08/2004, 12:55
Kitap vs gibi şeylerde araklama zor esbit edilir ama
A sınıfı bi dergide yayınlanmış makale veya bi doktora tezinde tesbit etmek çok kolay çünkü bir çok araştırmacı bu bilgileri sürekli tarıyor. Herhangi bi araklama olsa çabuk belli olur.

Özellikle doktora tezleri yıllar sonra bile iptal edilebiliyor.
Makalede aynı şey olursa birdaha hiçbir ciddi dergi yayınlamaz makaleni.
Araklamanın tesbit edilmesi bir yana kaç kişinin atıfta bulunduğu bile bellidir çünkü hepsi puan getiriyor.

Herşeye rağmen bazı ahlaksızlıklar olmuştur. Ama özellikle eski tarihi yayınlarda vardır. Yenilerde ise çok az bir ihtimal.

Yapılan uygunsuz yayınların çoğu araklama yerine bilimsel niteliği az olan bildirilerin belli meblağlar karşılığında bazı dergilerde yayınlanması şeklinde oluyor. Özellikle bu işte organize olmuş bazı grupların varlığını duymuştum.

sercotec
12/08/2004, 10:58
Bu konuyla ilgili bir Davada, Alemdaroğlu ile ismini veremeyeceğim bir şahıs arasında meydana gelen e-posta ile hakaret davasında bilirkişilik yapmıştım...