Tam Sürümünü Görmek İçin : DÜnyanin En Zengİn Adami Kİm?
kebirhost
08/08/2004, 13:09
Bu sorunun cevabı zenginliğe nasıl baktığınıza bağlı aslında. Zenginlik bir çok insana göre sahip olunan değerli şeylerin toplamını belirten bir ölçü birimi belki de bir sınıf. Peki sizin için değerli olan şey ne? İşte esas soru bu. Yıllardır insanlar para ve zenginlik için birbirlerini öldürdüler, kırdılar ya da üzdüler. Hatta bazıları paraya günde sayamayacağım kez ibadet ettiler. Belki de bizi bu hale getiren zenginlik egosu. Oysa gerçek arayış zenginliğin içinde değil. Paylaşımın içinde. Bir çoğuna göre sahip olduklarını paylaşmak çok saçma. Çünkü sen çalışıyorsun başkası hazıra konuyor. Düşündüğünde bu çok mantıklı. Ama hayatta her şey mantıktan ibaret değil ki... Para önemlidir. Ama değerli değildir. Paranın değerini onla satın alınan şey belirler. Sizin değerinizi de parayı kullanma biçiminizin. Onla sizin için gerekli olabilecek her şeyi alabilirsiniz. Peki iç huzurunuzu satın alabilir misiniz? Bence evet... Paranızı yığmayın. Para ne kadar hayatta akarsa o kadar değerli olur. Üretime ve paylaşıma ne kadar açılırsa o kadar etkin olur. Gerçek sahiplik paylaşımla olur. Ama bir çok insan için bu enayilik. Bana göre ise gerçek huzur. Paraya sahip olmak kolaydır. Ama ondan uzaklaşmak zordur. Biz ise hep kolay olanı tercih ederiz. Ama bu bize huzuru vermez. Sadece anlık mutluluklar sağlar. Oysa ki yaşamın derin yamacında bizi kurtaracak olan bu iç huzurdur. Şuna eminim ki başkasının mutluluğunu sağlamak bana büyük bir haz veriyor. Neden bilmiyorum ama içime yeni bir enerji katıyor. Çünkü onunla bir şeyler paylaşmak bana onun bakışlarında ki hediyeyi veriyor. Onu kazanıyorum. Onun gülüşüne ortak oluyorum. Ama sadece kendim için yaptığım şeyler çok sıradan ve bayağı oluyor. Paylaştıkça kazandığım çeşitliliği kendime harcadığımda elde edemiyorum. Bunun bir formülü yok. Ya da size bunun doğruluğunu ispatlayamam. Ama denemenizi tavsiye ederim. Çünkü hayat çok kısa ve anlamsız. Bu şekilde yaşayamayız. Birbirimizden kopuk olamayız. İnanın bana sizin yardımınıza ihtiyaç duyacak biri mutlaka dışarıda bir yerde. O yardımı hak ediyorsa ona yardım edin. Böylece kendinize yardım edersiniz. Çünkü bu size satın alamayacağınız bir enerji kazandırır. Para güçlüdür. İnsan ise güce tapar. Ve sonunda paranın esiri olur. İnsan parayı bir kez sevdin mi ondan asla boşanmak istemez. Çünkü kendi kişiliğini edinir ve kurduğu saltanatın içinde kendi mutluluğunu yaratır. Ama er ya da geç bunun sahte bir krallık olduğunu anlar. Ama bedeli kazandığı anlık mutluluklardan çok ama çok ağırdır. Düşünün bir; dünyada her şey aslında paylaşım sayesinde yaşıyor. Siz hiç yaptıklarından ötürü doğaya karşılığını verdiniz mi? Mesela nefes alıyorsunuz. Bunun bedelini ödediniz mi? Eminim ki bunun bedeli yıllardır aldığınız eşyalardan çok daha fazladır. Ama siz ödemiyorsunuz. Demek ki her şey para değil. Ya da her şey paylaşmaktan ibaret. Siz bu nefesin değerini bilmiyorsunuz çünkü karşılığında bir bedel ödemediniz. Eğer ödeseydiniz belki her on dakikada bir daha az bedel ödemek için nefesinizi tutmak isterdiniz. İnsan kabul edemesek de çok nankör ve basit. Sahip olduğumuz değerleri yine sahip olmamamız gereken saçma sapan şeyler uğruna harcıyoruz. Peki ne için? Bir avuç para ve güç için... Oysa gerçek güç sevgidir. Ben bir trilyon yerine beni gerçekten seven birini tercih ederim. Çünkü onun bana verdiklerini bana bir trilyon asla veremez. Gerçekten insan olmak istiyorsak artık sadece kendi saplantılarımızı ve kendi çıkmazlarımızı düşünmeyi bırakmalıyız. Dinlemeyi ve yardımlaşmayı öğrenmeli ve mutlaka uygulamalıyız. Gerçek zenginlik sahip olduğumuz malın miktarıyla değil, dağıttığımız sevginin ve mutluluğun yoğunluğuyla ölçülür. Ünlü olmak, tanınmak, mevki, güç bunlar hırsın size haince söylediği kelimeler. İçinizde öylesine derin bir güç var ki. Siz onu bırakıp bu kadar değersiz olguların peşine düşüyorsunuz. Gerçek zenginlik içinizde. Ona izin verin çıksın. Bile bile benliğinizi fakirleştirmeyin. Burada gördüklerinizin bir dayanağı yok. İnsanlarda özendiklerinizin size bir getirisi yok. Siz her şeye yetersiniz. Sizin elleriniz var. Yoksa gözleriniz var. Yoksa içten gülen bir kalbiniz var. Bakın... Siz de aslında her şey var. Para size siz onu kullanamadıkça, onu kutsallaştırmadıkça hiç bir şey sağlamaz. Neden bütün başarılı insanlar yokluktan ve fakirlikten geldiler sizce? Çünkü onlar hayatı bu derinlikte buldu. Onlar paranın sahte dünyasına hiç dalmadı. Onlar paranın vaatlerine hiç inanmadı. Onlar sadece kendilerine inandılar ve kendilerine yettiler. Çünkü bildikleri bir şey vardı: Gerçek güç insanın içindedir. Her insan bu güce sahiptir. Ama her insan bunun farkında değildir.
Yazan Melih Sarıoğlu
Msn: melih@kebir.net
www.kebir.net
Gerçek güç insanın içindedir. Her insan bu güce sahiptir. Ama her insan bunun farkında değildir.
Bu guc ay sonunda faturalarıda odermı? Kaldıkı yazıda unlu olmak tanınmak mevkıı sahıbı olmak elestırılmıs ama soylermısınız oyleyse ıcımızdekı gucu ne ıcın kullanıcaz?
Yada Bill Gates ıcındekı gucu kullanarak zengın olduysa, bu kotu bıseymı?
Zerzevat Adam
08/08/2004, 18:57
Ben okumadım ama; en zengin adam gönlü en zengin olandır...
En zengin adam parası çok olan adamdır.
Zengin'i mecazi anlama alırsak, o zaman en zengin olan pırasa bile olabilir.
Euclides
08/08/2004, 19:13
Tam bir ütopya, herkes mutlu olsa,hayat güzel,kuşlar ötüyor walalalalalalalalaala....
Para=güç gibi şaçma bir eşitlik var.Para sadece ticari bir araçtır. Güce muktedir olan parayı kazanan kişidir. parayı kötüleyerek insanları eşit hale getiremezsiniz çünkü farklılar :)
Şu an benim bu satırların yazmamın bedeli afrikadaki birkaç çocuğun açlık çekmesi oldu...
Ye yada yem ol bu dünyanın kanunu değiştirmek mümkün değil...
yildizib
08/08/2004, 21:41
no comment
Mingitau
08/08/2004, 23:17
Arkadaşlar biri benim hakkımda konuştu sanırım :p
Walla bizim memlekette insanlar eline biraz para geçince ev alırlar.
biraz daha para geçince araba alırlar.
biraz daha para geçince bir ev daha alırlar
biraz daha para geçince önceki evi satıp üstüne para ekleyip daha iyi bir ev alırlar.böylece daha fazla kira gelirine sahip olup evi alırken aldıkları borcu daha rahat ödeyebileceklerdir.
biraz daha ellerine para geçince arabayı yenilerler.fakat borca girdikleri için benzin sarfiyatına önem göstermektedirler.
sonra yazlık alırlar halbuki bence o parayla yazları tatil köyüne gitmek çok daha iyi bir tatildir(özellikle de evin annesi için)
ben burdan şu sonuca ulaşıyorum: bu kitle için yaşadıklarından ziyade sahip oldukları önemlidir. belki de bunu daha rahat millete gösterebileceği içindir
neyse ne demek istediğimi anladınız sanırım bence en zengin adam istediği gibi parasını harcayabilen adamdır(maddi zenginliği tanımlarsak)
site yöneticileri için not: "ceviz forum team" üyelik için "thanks" etmiş bi şey değil ben teşekkür ederim elinize sağlık... fakat anlamadığım nokta şu ki foruma üye olan kitlenin ana dili ingilizce mi? .niye bu mesajlar ingilizcedir?
hepsini çevirmek kolay olmuyor sanırım. zaman ve emek meselesi...
attention
09/08/2004, 02:09
Bence para=güç değil ->bkz. Cem UZAN ,
Para gücün kazanılmasında bir etken ama burdan cebinizdeki para anlamını çıkarmamak lazım... 1 alırsın 10 dağıtırsın bir yerden sonra güç=iktidar haline gelir...
Parayla mutluluk olmaz bu bir gerçek ama bunun kadar bir gerçek var oda parasız mutluluğunda oldukça güç olması.
Nerde çokluk, orda sinek...
gakkoramo
09/08/2004, 11:10
para dediğin nedir ki elinin kiri yani hiçbir şey bi bakıma her şey aslında hem hiçbir şey hem de her şey olan nadir şeylerden biri
paranın şu anki gücüne sahip olmasını sağlayan da insan değil mi
sizce para mı daha güçlü insan mı
fatihhayri
09/08/2004, 11:21
param olmadığında mutluyum. Gerçekten.
Ama her gün para kazanmak için işe gidiyorum ve günümün 9-10 satini işte harcıyorum.
Onsuz da olmuyor yani.
Mesele bana göre mutluluk ve para dengesini iyi ibir şekilde kurmak. Dengeyi kuran için sorun yok .
yüzde 2,5
iyi bir denge
gakkoramo
09/08/2004, 12:01
paran olmadığında mutlu musun yani para kaybettiğinde seviniyor para kazanınca üzülüyor musun
Ben okumadım ama; en zengin adam gönlü en zengin olandır...
katılıyorum ama parasızda olmuyor doğrusu
gakkoramo
09/08/2004, 12:48
parasız ne olmuyor
Psychaos
31/08/2004, 13:28
Bence (Para + Zeka) = Güçtür.
Kafayı kullanabildiğin müddetçe Paranın satın alamayacağı hiç birşey yoktur. Aşk'ta dahil...
Ekonometri dersimizde hocamız söylemişti..
Büyüyen şirketler biryere kadar paralarını kontrol ederler.. ardından paraları şirketlerini kontrol etmiye başlar..
paralı zengin olan , gönlü zengin olanıda alır. gönül zengini karizmayı çizer
Parayla mutluluk olmaz bu bir gerçek
Valla onu diyen halt (fatal halt) etmis. Bana her ay birkac deste yuzluk amerikan dolari verin gorun bakin nasil mutlu oluyorum. Hatta ise para ile saadet nasil olur sekillerle de gosterebilirim. Ama once desteleri goreyim.
Parayla mutluluk olmaz denirken sanırım para bitince saadet olarak satın alınanlar birer dert olmaya başlıyor. Fakat ansugoya paranın hiç bitmeyeceği şartını koyarak katılıyorum.
Bu devirde sevgi bile parayla...
Psychaos
01/09/2004, 09:21
Valla onu diyen halt (fatal halt) etmis. Bana her ay birkac deste yuzluk amerikan dolari verin gorun bakin nasil mutlu oluyorum. Hatta ise para ile saadet nasil olur sekillerle de gosterebilirim. Ama once desteleri goreyim.
@Ansugo + 1
bende gösterebilirim.. Ama bittiğinde ne olacağı belli olmaz.
bill gates
zurttt yanlis cevap
dünyanin en zegin adami ikeanin sahibidir
http://edition.cnn.com/2004/BUSINESS/04/04/ikea.richlist/
laf aramizda subelerinden birinde almanca bilmedigim dönemlerde harclik olsun diye alis veris arabalarinin bir araya toparlama isinde calismisdim (yani amelelik fakirmiyim ne )
"para mühim değil"
"benim gönlüm zengin"
"para ile saadet olmaz"
"para elimin kiri"
"para benim için önemli değil"
gibi laflar anlamsız cümlecikler'den ibaret..
butür cümleri kuranlara neden çalışıyorsun ? gibi bir soru yönelte bilirsiniz... cevap hayatımı sürdürmek için olacaktır.. ancak bu'da anlamsızdır çünkü dünyada para keşfedilmeden öncede insanlar hayatını sürdürüyorlardı..
ve hale belgesellerde vardır dünyada parayı tanımayan yada paraya karşı kin tutmuş doğal ortamlarda tamamen ekonomiden uzak yaşayan insanlar mevcut... yani bu cümleri kuranlara ormanı göstereceksin...
gölde duş alacak...
odundan ateş yakacak..
yapraktan don yapacak...
daldan meyve toplayacak..
tavşan pişirip yiyecek...
parayı sevmiyorum yada kabul etmiyorum diyenler buyursun
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.