Tam Sürümünü Görmek İçin : Haksız Rekabet..!?
Dün.. bilgisayar ve malzemeleri satan dükkana gittim.. Oradan aldığım bir AMD tanıtım broşüründe "AMD.. Dünyanın en iyi kişisel bilgisayar işlemcisi" diye iddiaların olduğu yazılar vardı... Piyasada da cok fazla İşlemci yapan firma yok :) Lafın kime fittiği kime göre en iyi olduğu da açık..
E peki AMD nin bu iddiası.. haksız rekabete girmiyormu....??
Teşekkürler..
Mingitau
06/08/2004, 12:51
Değil.
.....!!? pek tatmin edici bir yanıt değil..
çünkü..
*AMD ile INTEL arasındaki bu testi ne ile yapıp bu sonuca ulaştılar..
*Belki kullanılan "A" marka ekran kartı Intel de AMD de olduğundan daha az performanslı calışıyordur.. vs..vs diğer parçalar içinde geçerli..
*Hangi Programları denediler..?
*Genelleme var.. "AMD.. Dünyanın en iyi kişisel bilgisayar işlemcisi" derken satışlar mı baz alınmış..? fiyat mı..? vs..vs.. ne.!
*eğer AMD nin üstünlüğü her konuda ispatlanmış olsa bile.. warsayalım INTEL yarın AMD nin en iyi dediği işlemciden daha iyi performansta bir işlemci piyasaya cıkardı.. O zaman AMD nin o reklam ve broşürlerin hepsini toplatmak zorunda (su tarihe kadar cıkan işlemcilerden iyidir diye yazmıyor)
saygılar..
Ateşbalığı
06/08/2004, 13:07
Haksız rekabet ne demek biraz düşündüm cümle bana hiçbirşey anlatmadı.Halbuki sıklıkla duyduğum ve belki zaman zaman da kullandığım bir cümle.
Sevgiler,
muharrem_tac
06/08/2004, 13:19
Dün.. bilgisayar ve malzemeleri satan dükkana gittim.. Oradan aldığım bir AMD tanıtım broşüründe "AMD.. Dünyanın en iyi kişisel bilgisayar işlemcisi" diye iddiaların olduğu yazılar vardı... Piyasada da cok fazla İşlemci yapan firma yok :) Lafın kime fittiği kime göre en iyi olduğu da açık..
E peki AMD nin bu iddiası.. haksız rekabete girmiyormu....??
Bu iddianın haksız rekabete girip girmediğini bilemiyorum fakat büyük bir yalana girdiğini söyleyebilirim . Yalan söylemek de tüketiciyi kandırmaktır .
Mingitau
06/08/2004, 13:48
.....!!? pek tatmin edici bir yanıt değil..
çünkü..
*AMD ile INTEL arasındaki bu testi ne ile yapıp bu sonuca ulaştılar..
*Belki kullanılan "A" marka ekran kartı Intel de AMD de olduğundan daha az performanslı calışıyordur.. vs..vs diğer parçalar içinde geçerli..
*Hangi Programları denediler..?
*Genelleme var.. "AMD.. Dünyanın en iyi kişisel bilgisayar işlemcisi" derken satışlar mı baz alınmış..? fiyat mı..? vs..vs.. ne.!
*eğer AMD nin üstünlüğü her konuda ispatlanmış olsa bile.. warsayalım INTEL yarın AMD nin en iyi dediği işlemciden daha iyi performansta bir işlemci piyasaya cıkardı.. O zaman AMD nin o reklam ve broşürlerin hepsini toplatmak zorunda (su tarihe kadar cıkan işlemcilerden iyidir diye yazmıyor)
saygılar..
Bu söylem jeneriktir. Bakarsanız çoğu firma yeni versiyon ürünlerini aynı sınıfın eski versiyonu ile kıyaslar. Ki bir firmanın anlam uzayında karşılaştırma bakımından diğer firmaların yeri yoktur, yer edindiği anda haksız rekabet vs doğuracak şeyler ortaya çıkar. Buna göre hazırlanmış bir broşürdeki ifade Haksız Rekabet oluşturmaz.
@Ateşbalığı Pardon orayı açıklıyayım...
Reklam , tanıtım yasalarına göre (hani televizyondaki deterjan vs.. reklamlarında kötülenen çamaşır suyu belli edilmez.. ya beyaz bir kaba konur yada görüntüsü şifreli verilir..)
Bu da tv de olduğu gibi .. ATV nin raiting i BTV den şu dalda daha iyidir diye karşıaştırma yapılır.. (istatistiki verilere ve kaynağa dayanarak)
Aksi halde haksız rekabete girmesi gerek..
@Axion ama burada doğrulayıcı kaynagı belirtilmemiş (tv kanallarının kullandığı RTÜK gibi) bir addia var ve "PİYASANIN EN İYİSİ" diye geçiyor.. "ŞU ÜRÜNDEN DAHA İYİ" olarak değil.. :garip:
Mingitau
07/08/2004, 02:55
Olabilir, direkt olarak başka firma ve marka adı vermediği sürece eylemi yasal ve haksız rekabete yol açmıyor.
Porş-Ferrari reklamı aklıma geldi.
Volkan Uzun
07/08/2004, 07:23
amerikada diger firmalarin isimlerini vererek bile reklam yapabilirsiniz.
ornek olarak bir reklamda, adamin biri susamis olarak bir dukkana giriyor coca-cola istiyor adam pepsi cola var diye adamda ben gercek coke istedim falan diyor.
normaldir boyle reklamlar.
Eğer bu haksız rekabete giriyorsa intel firmasıda aynı işlemi yapmıyor mu?
"so what"(@sanal_programci)
her ülke kanunu farklı bir ülkede yasal olan başkasında deyil hatta bir ülkenin bir eyaletinde yasal olan aynı ülkenin başka bir eyaletin de yasa dısı e böyle olunca turk iyede belki dediğin yasa dışı ama başka ulkelerde deyil ayrı yeten amd nin de inteli gectigi yerler oluyor
not:bence amd a kadar da iyi deyil çiddi ısınma sorununu cözemediler bir türlü
@sanal_programci Eğer A ülkesinde ürettiğiniz malı B ülkesi pazarında satıyorsanız bile B ülkesindeki kalite sınırlamalarına ve pazarlama kotalarına uymak zorundasınız.. buna reklamların niteliği ve içeriği de dahil (en azından türkiyede bu böyle) .. Amerikada (zannetmitorum ama.!) boyle bir reklam denetleme kurulunun olmaması veya haksız rekabet unsuru oluşturacak reklamlara izin verilmesi garip.. :garip:
AMD nin yaptıgı türden bir reklam iddiası yalansa, ozaman muharrem abinin dediği gibi bu tüketiciyi kandırmaktır..! Tüketiciyi kandırma yolu ile talebe teşvik etmeninde (malı yanlış tanıtma.. bir paket sigaranın kabında 20tane içerir yazmasına rağmen içinden 10 tane cıkması gibi..) bir zezası vardır
Saygılar..
IcenGuard
07/08/2004, 17:48
"AMD.. Dünyanın en iyi kişisel bilgisayar işlemcisi"
bu duygusal bir iddiadır (-Kisisel bilgisarım da AMD takılıyken kendimi huzurlu hissediyorum bu yuzden dunyanın en iyi islemcisidir.-) ve gorecelidir yani hem dogrudur hemde yanlıstır kanunu baglamaz. Dogru dersen yanlıstır, yanlıs dersen yine yanlıstır.
"bir paket sigaranın kabında 20tane içerir yazmasına rağmen içinden 10 tane cıkması gibi.."
10 != 20, aksik iddia edilemez, bayle birsey yaparsan yaptırıma ugrarsın.
Volkan Uzun
09/08/2004, 07:40
amerikada bu tip reklamlar normaldir, karsi tarafin adinida catir catir verir reklam yaparsiniz. adamlar bu yoldan uzun zaman once gecmis so what i bu, yani bakmislarki karsi tarafin adininda versen bisi olmuyor
bir reklam videosu izlemiştim.bir çocuk şu para atılıp kola alınan makinaların başına geliyor.bozuk parayı atıyor, düğmeye zar zor uzanarak basıyor bir tane pepsi alıyor. sonra o pepsiyi yere koyuyor.bir tane daha bozuk para atıyor ve pepsinin üzerine çıkıp coca cola düğmesine basıyor.coca colayı alıp gidiyor.
şimdi bu reklam istediği kadar coca colayı övsün. pepsininde coca colanında tadını bilen birisi sırf bu reklam yüzünden gidipte içeceğini değiştirmez.ne içiyorsa onu içmeye devam eder. bence de isim verilse ne olur verilmese ne olur.
....!!! Belkide bizim reklam kanunlarımızda buna karşı bir kural yoktur..!!
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.