Tam Sürümünü Görmek İçin : Hukuksal bir soru ?
Ateşbalığı
15/07/2004, 09:57
Diyelim ki birisi bir site üzerinden size nick iyle hakaret etti, bu kişinin kim olduğunu nasıl bulabilir ve mahkemede ispat edebiliriz ?
Ciddi anlamda hukuksal bir soru yalnız ,avukat bir arkadaşım internet hukuku üzerine çalışyor onun için lazım.Geyiğine sormuyorum yani :)
Resmi bir şikayet sözkonusu ve dava açılacak.
Sevgiler,
Ateşbalığı
15/07/2004, 10:14
Şimdi hatırladım forumda aradabir karşılaşıyordum, mesajlarınız dolayısyla hukuksal takip yaptırırız,adaletin şevkatli ellerine veririz sizi diye bazı cümleler aklıma geldi şimdi, eminim bu cümleler öylesine söylenen cümleler değildi.
Diyelimki ben forum üzerinden yasadışı bişeyler söyledim, benim kim olduğumu nasıl bulacaksınız ve bu kişinn ben olduğu mu nasıl ispatlayacaksınız mahkemede.
Sevgiler,
Bu surec sanırım su sekılde ıslıyor.. Once mahkemeden bı tur ızın alarak yanımıza gelıyorsunuz.. Sıze, hakaret eden kısının (eger bunu forum kanalıyla yapmıssa) o mesajı yazarken kullandıgı IP'yı verıyoruz.. Sızse elınızdekı mahkeme ıznı, bızım verdıgımız IP ve mesajın yazıldıgı saat ıle bırlıkte IP'nın baglı oldugu servıs saglayıcısına basvurarak (TurkTelekom yada Superonlıne gıbı) o tarıhte o IP'yı kullanan kısının kımlık bılgılerını ıstıyorsunuz.. En ıyı ıhtımalle IP bır kısı tarafından kullanılıyor ve en azından kısının kım oldugunu bulabılıyorsunuz.. Ancak,
* IP, ınternet cafe yada sırket gıbı yerlerde bırden cok kısı tarafından kullanılıyor olabılır.
* Kısı o gun o saatte bılgısayarını kullanmadıgını ıdda edebılır hatta bunu ıspatlayabılır.
* Ozellıkle soz konusu olan buna benzer forumlarsa hakaret mesajının gercek oldugundan emın olmak mumkun degıldır. Ornegın yukardakı mesajı sahsıma hakaret eder sekılde duzenlemem hıcte zor degıl.
Bu nedenlerle dava acılsa bıle sonuc alınabılırmı pek emın degılım..
Not: Bı sey daha.. Mahkemede gecerlı olabılmesı ıcın noter huzurunda hakaret mesajının bır bılırkısı tarafından gorulup onaylanması gerekıyor sanırım..
Kısı o gun o saatte bılgısayarını kullanmadıgını ıdda edebılır hatta bunu ıspatlayabılır
Bunuda duzeltmek gerekıyor sanırım.. Cunku bıldıgım kadarıyla kısının sadece bunu ıdda etmesı yeterlı.. Aksını ıspatlamak davacı olarak sızın gorevınız..
öneri;
her bağlantı için birde tckimlik no girilsin :)
User : hmustak
Pass : 9999
tc no: 411777788865
Bunuda duzeltmek gerekıyor sanırım.. Cunku bıldıgım kadarıyla kısının sadece bunu ıdda etmesı yeterlı.. Aksını ıspatlamak davacı olarak sızın gorevınız..
İP adresinin ait olduğu müşteri bulunursa doğal olarak o kişinin bağlı olduğu ispatlanmış olur. Burada bağlı olmadığını ispatlamanın kullanıcıya düşmesi gerekiyor mantık olarak. Çünkü bana atanmış olan ip'den benim bağlandığım bir önkabul olarak görülebilir.
Ateşbalığı
15/07/2004, 12:03
Bu durmda, söylenenlere bakdığımızda internet üzerinden işlenen suçlar suçu işleyenin yanına kalıyor denebilir (mi) ?
Çünkü :Eğer biri bir sitede bir makaleyle şahsınıza bir hakaret yazdığında mahkemede bunu ispatlamız gerkiyor ve bu makaleyi o anda hakime göstermeniz gerkiyor (muş)
Buda matbu bir olay değil ,yani HunTer in dediği gibi kişi istediği gibi değiştirebilir yazdıklarını mahkeme gününe kadar.
ip olayına ilişkin ise olay çok karışık.Bizm şirket mesala tek ıp den çıkıyor.Benim ıp yi ripe.net e sorduğumda bütün holdingin dışarı çıktığı adresi veriyor.Gelde kanıtla şimdi.Yada intenet kafe olayı var. Yani yine suçu işleyenin yanına kar kalma olayı söz konusu .
Bence bu teknik konular hukuksal açıdanda değerlendirilmeli ve yeni çözümler geliştirilmeli.Ama nasıl ? Tabiki :)
Sevgiler,
Bu durmda, söylenenlere bakdığımızda internet üzerinden işlenen suçlar suçu işleyenin yanına kalıyor denebilir (mi) ?
Denemez. Ben çözümü avukat arkadaşınızın bulması gerektiğini düşündüğüm için bu konuda fazla konuşmak istemiyorum. Yoksa, kimsenin yaptığı kimsenin yanına kalmaz. Gerekli kanun ve maddeleri ile emsaller onumuzde durmakta.
Ateşbalığı
15/07/2004, 12:07
Peki o anda o ip nin bağlı olduğunu hemen iki tık tık iki fık fıkla değiştiremez mi o ısp ?Üç beş kuruş para yedirme durumu söz konusu olduğunda.Teknik olarak bu mümkün mü ?
Sevgiler,
Konu hakkında bilgim yok, yazacaklarım tahminden öte gitmez ancak ilgili birkaç açıklayıcı (kanunlarla) link veriyorum.
Önemli (kanun, tüzük, yönetmelik ve yargı kararları):
http://www.hukukcu.com/bilimsel/internethuk.htm
Ankara Hukuk Fakültesi'nden internet hukuku üzerine:
http://www.law.ankara.edu.tr/bolum.php?bodb=4&alt=1
Bazı örnek kanunlar ve açıklamalar:
http://www.sorunne.net/forum_posts.asp?TID=3548&PN=1
http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=6144
Emniyet güçlerinin "Bilişim Suçları" nı tanımı:
http://www.iem.gov.tr/iem/?m=4&s=75
"İnternet Polisi" hakkında bir haber:
http://arsiv.hurriyetim.com.tr/dosya/internet/alt14.htm
Bir de bildiğim kadarıyla yeni hazırlanan kanunlarda bilişim suçlarına ayrıntılı yer veriliyormuş, elime geçtiğinde buraya yazarım...
Kolay gelsin...
Peki o anda o ip nin bağlı olduğunu hemen iki tık tık iki fık fıkla değiştiremez mi o ısp ?Üç beş kuruş para yedirme durumu söz konusu olduğunda.Teknik olarak bu mümkün mü ?
Sevgiler,
Eğer kullanıcı ip spoofing yapıyorsa zaten buna gerek kalmaz...
Bilişim suçları büro şefi olarak görev yapmış H.Başkaya ile yapılan bir haberden (10.mesajda internet polisi linki):
Suçluların yakalanıp yakalanamadığı, şikayetlerin nasıl sonuçlandığına gelince;
Başkaya, "Çantanız çalındığında polisin suçluyu bulma ihtimali ne kadarsa internet ortamında da aynı. Sonuç alınıp alınmaması ipucu ve delillere bağlı. Türkiye'de polisin yakaladığı kredi kartıyla ilgili suçlar var. 10 saniyede işlenen suç için 3 ay uğraşıyorsunuz. Örneğin suçu işleyenin IP adresini bulmanız gerkiyor, eğer Amerika'da ise yazışmalar gerekiyor. Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı derken kağıtlar gidip geliyor. Adli makamlarda işler hızlı çalışmadığı için kısa sürede sonuç almak mümkün değil" diyor.
bürokrasi...
"Tüm bilgi akışı istendiği takdirde ISS'ler tarafından takip edilebilir. Türkiye'de ISS'lerin kurulmasıyla ilgili bir başıbozukluk hakim. ISS'lerden teknik yeterlilik bile istenmiyor. Her isteyen ISS kuruyor. Sorumlulukları yok. Öncelikle ISS'lerin kuruluşu hakkında yasal bir düzenleme gerekli. Bilgilerin nasıl korunacağı tanımlanmalı. Ne tür bilgilerin korunacağı ve arşivleneceği düzenlenmeli. Polisin izlemesiyle ilgili konu da yine yasalarla düzenlenmeli. Telefon dinleme nasıl kanunlarda tanımlanıyor ve koşulları belirtiliyorsa internet için de bir düzenleme yapılmalı. "
Bu konuda bilgisi olan var mı, çalışmalar gerçekten ciddiyetsiz mi bu kadar?
Ateşbalığı
15/07/2004, 16:13
İnternet üzerinden işlenen kredi kartı suçlarına ilişkin örnekler olabileceğini fakat bahsettiğim duruma ilşkin bir örnek olamayacağını düşünüyorum.Hoş daha avukat arkadaşımal görüşme fırsatım olmadı ama.
Avukat arkadaşım hukuksal boyutunu değilde teknik boyutunu bilmiyor.Bu bağlamda bana danıştı bende eksik yalnış bilgi vermemek için siz cevizcilere danışim dedim.Zira araştırma yapacak vaktim yok.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Sevgiler,
Ateşbalığı
15/07/2004, 21:14
Böyle bir dava örneği yokmuş.Görülen oki açılması mümkün ama ispatlanması imkansıza yakın gibi birşey.
O anki ekranın print Scrn i bile işe yaramaz.Zira istediğiniz değişikliği düzenlemeyi yapabilrisiniz.(Bunlar benim yorumlarım.)Mesela aklıma geldi, aylar önce bir sanatçıya internet üzerinden bir dolu hakaret yapılmıştı ama yapanın yanına kar kalmıştı.teknik konularda bu tarz hukuksal olaylarında düşünülmesi gerkiyor,ozanın bahsettiği eksikliklerin giderilmesi gerkiyor. (herhalde)
Sevgilar,
aliozdilek
03/08/2004, 18:43
Aslında bu problem yani internet üzerinden işlenen suçların delillendirilmesi problemi tüm dünyada mevcut bir problem.Fakat bilişim suçlarında delillendirmenin diğer suçlardaki delillendirmeden pek farkı yok aslında.Aradaki fark zaman ve tecrübe farkı.Adam öldürme,ekonomik suçlar gibi suçlarda hem güvenlik güçlerinin hem de yargının büyük bir birikimi var ama bilişim suçlarında böyle büyük bir birikim yok.Buna rağmen son birkaç yıldır gelişen bir disiplin (veya bilim dalı da denebilir) ile bilişim suçlarının çözümlenmesinde önemli mesafeler alındı.Computer forensic denilen bu disiplinini biz ülkemizde Adli Bilişim olarak adlandırıyoruz.İlgilenenler Yar.Doç.Dr.Leyla Keser Berber'in Yetkin yayınlarından yeni çıkan Adli Bilişim adlı kitabını edinebilirler.
Son yıllarda bilişim suçlarında önemli bir artış gözleniyor.Bu suçların önemli bir kısmı da banka ve kredi kuruluşlarına karşı gerçekleştiriliyor.Olayların bir kısmında suçlular yakalandı.Bir kısmında ise çalışmalar devam ediyor.Emniyet bu konuda yol almış durumda aslında.Örneğin istanbul polisinden ABD'de eğitim gören komiserler var.Yine bilişim suçlarıyla ilgilenen ayrı bir birim var.Bu birim gerçekten bilgi olarak donanımlı.Yalnız şu an bilişim suçlarında çok önemli olan bir laboratuara sahip değiller.Örneğin silinen bilgilerin bkurtarılması için kurulan bir disaster recovery laboratuarı yok.Buna rağmen gelişmeler çok iyi.
Fakat işin yargı cephesinde maalesef aynı oranda gelişme yok.Hukukçular özellikle hakimler ve savcılar halen çok yabancılar bilişim konusuna.Bir de bilirkişi problemi var.Davaların ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilirkişiler bulmak zor oluyor.Bu konuda İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi ve Bilgi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Merkezi önemli çalışmalar yapıyorlar.
Her suçlu gibi bilişim suçluları da mutlaka geride izler bırakıyorlar. Adli bilişim disiplini ülkemizde de geliştikçe suçluların bu izlerden yakalanmaları mümkün olacak.
İnternet kafeler ve internet servis sağlayıcılarla ilgili düzenlemeler yapılmadıkça sistemin işleyişinde tıkanıklıklar devam edecektir.Tabii avukatların,teknik adamların ve yargı ve emniyet mensuplarının bilişim suçları konusunda bilgilendirilmeleri de gerekli yasal düzenlemeler yanında suçu önleyici en önemli faktör olacaktır.
Av.Ali Osman Özdilek
ben derim ki bu hakareti yapan kişinin bulunması ve tekrar bunu
yaperken bilir kişi (noter vs..) tarafından kime yapıldıysa
(tekrar taciz mi edilir yoksa aynı konumu açılır orası şikayetçi bilir)
o kişi tarafından yapılması ve aynı anda bu diger söylemleriniz
yani IP belirlenmesi yarinin bulunması kişinin saplanması daha doğrusu
benim aklıma gelen en mantıklı çözüm ve kesin kaçma ve inkar etme
durumuda ortadan kalkmış olacaktır.
-tabi bide bu kişinin bir gelip geçici (ziyaretçi) oldugunu düşünürseniz
sanırım bunu bulamassınız bulsanız bile aynı sorunlar çıkacaktır.
-bence ve yine en mantıklısı bu olayı tekrar ama gözetim altında yaşayarak
bunu belgelemek ve kişiye bunları yaperken yakalanabileceği
hatırlatılmalı ki tuzak kurulmamış olsun aynı zamanda
kişi devam ediyorsa zaten suçlu +ları olur :)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.