Tam Sürümünü Görmek İçin : Yeni Türk Lirası Hakkında Garanti Bankası 'nın Çalışmaları
muharrem_tac
12/07/2004, 14:04
Garanti Bankası , YTL hakkında vatandaşları bilgilendirmek için bir mail atmış :
Değerli Müşterimiz,
1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Türk Lirası'ndan altı sıfır atılacak ve yeni para birimimiz Yeni Türk Lirası olacaktır. Yeni para birimi hakkında çıkan kanun, 31 Ocak 2004 tarihli ve 25363 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Hayatımızın her alanına girecek Yeni Türk Lirası hakkında sizi bilgilendirmek, hazırlıklarınıza ışık tutmak ve bankamızın bu konudaki çalışmaları hakkında bazı bilgiler sunmak istiyoruz.
5083 Sayılı Yeni Türk Lirasına İlişkin Kanunun 1. Maddesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin para birimi, 1 Ocak 2005 tarihinden geçerli olmak üzere Yeni Türk Lirası (YTL), Yeni Türk Lirası'nın alt birimi ise Yeni Kuruş (YKr) olacaktır.
2. Maddesi uyarınca, Türk Lirası (TL) değerleri Yeni Türk Lirası'na dönüştürülecek ve bu dönüşümde 1,000,000 Türk Lirası'nın bir Yeni Türk Lirası'na (1 YTL) eşit olduğu değişim oranı esas alınacaktır.
3. Maddesi uyarınca, kanunlarda ve diğer mevzuatta, idari işlemlerde, yargı kararlarında, her türlü hukuki muamelelerde, kıymetli evrak ve hukuki sonuç doğuran diğer belgeler ile ödeme ve değişim araçlarında Türk Lirası'na yapılan atıflar, yukarıda belirtilen değişim oranı esas alınarak, Yeni Türk Lirası'na yapılmış sayılacaktır.
Geçici 1. Maddesi uyarınca, halen tedavülde bulunan Türk Lirası banknotları ve madeni paralar, 1 Ocak 2005 ve 31 Aralık 2005 tarihleri arasında, Yeni Türk Lirası banknotları ve yeni çıkarılacak madeni paralarla birlikte tedavülde kalacaktır.
Söz konusu kanun uyarınca, bankamızdaki tüm kaydi tutarlar, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren Türk Lirası'ndan Yeni Türk Lirası'na dönüştürülecek, muhasebe kayıtları ve size gönderdiğimiz bankacılık işlemlerinize ilişkin tüm dokümanlar da bu tarihten başlayarak Yeni Türk Lirası üzerinden düzenlenecektir.
Bankamızın Yeni Türk Lirası'na geçişle ilgili çalışmaları kapsamında, her ürün ve hizmet grubunu temsil eden proje ekipleri, yıl başından itibaren çalışmalarına başlamıştır. Türkiye Bankalar Birliği ile yürütülen ortak çalışmaların sonuçları, bankamızın uygulamaları doğrultusunda ekibimiz tarafından değerlendirilmekte, geçişin sağlıklı olarak yapılmasını sağlamak amacıyla, bankamızın tüm sistem altyapıları Yeni Türk Lirası'na hazır hale getirilmektedir.
Yeni Türk Lirası ile ilgili gelişmeleri şubeniz aracılığı ile takip edebileceğiniz gibi, bu gelişmeleri www.garanti.com.tr/YTL adresinde de düzenli olarak güncelleyecek, bilgilendirme yazılarımızı sizl%re iletmeye devam edeceğiz. Konuyla ilgili kamu kuruluşlarının çalışmalarına ilişkin gelişmelere ise www.ytl.gen.tr sitesinden ulaşabilirsiniz.
Türk Lirası'ndan Yeni Türk Lirası'na sorunsuz geçişin sağlanması ve size verdiğimiz hizmetlerde herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için gerekli tüm çalışmalar bankamızda yürütülmekte olup, konuyu bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
T. Garanti Bankası A.Ş.
ibrahimsar
12/07/2004, 14:16
Geçiş sürecinde işler biraz karışacak gibime geliyor. Haydi hayırlısı.
bakalım ne getirip ne götürecek merak ediyorum
bakalım ne getirip ne götürecek merak ediyorum
Goturecegi seylerin basinda 6 adet sifir geliyor.
Ne getirecegini pek bilmiyorum. Belki klavyenin 0 tusunun o kadar cabuk eskimemesinde yardimci olabilir. Duyduguma gore muhasebeciler klavye satin alirken 3-4 tane de yedek 0 tusu aliyorlarmis.
ibrahimsar
12/07/2004, 15:25
Duyduguma gore muhasebeciler klavye satin alirken 3-4 tane de yedek 0 tusu aliyorlarmis.
:D Çok iyi :)
fatihhayri
12/07/2004, 16:07
bankacılar çok yakınıyormuş.
Türkiyeye özel pos makinası ürettirmek gibi sorunları ve hesaplama,ardaki zorluklar cabası
birde karizma meselesi paranızda 6 sıfırlı olması karizmayıda etkiliyor
2000 yılı sorunu türkiyeyi fazla etkilemedi fakat bence bu biraz etkili olacak gibi acaba herkez yazılımlarını ytl ye uygun hale getirebilecekmi..
ayrıca borsada yazılım firmalarının artış göstermesinede neden olabilir gibime geliyor :)
bunların dışında dededim kullandığı kelimeleri kullanacağız, elmanın kilosu 2 lira olmuş :) çok pahalı çokkk
6 sıfır az olması karizmayı iyi yönde etkiler tabi..
birde karizma meselesi paranızda 6 sıfırlı olması karizmayıda etkiliyor
Bu hali daha zengin duruyor.
Ateşbalığı
12/07/2004, 16:48
2000 yılı sorunu türkiyeyi fazla etkilemedi fakat bence bu biraz etkili olacak gibi acaba herkez yazılımlarını ytl ye uygun hale getirebilecekmi..
Geçişi sağlayana kadar kur çevirme gibi hallederler gibi geliyor bana,yani eski tl yi yeni tl ye çevirme gibi bir ayrıntı ekleyip yazılıma öyle halledrler gibi geliyor böylelikle bir yıllık geçiş sürecinde iki tl de kullanılmış olur.Daha sonra da olay normale döner.
Bilmiyorum çok mu saçmaladım ama başka çıkış yolu göremiyorum ben.
Sevgiler,
Su da var, bu bir yillik surecte her ikisi de kullanilacakmisya. Umarim, bir yilin sonunda herkes yeni sisteme alismisken, sistem kendiliginden eski sisteme donmus olmaz.
Kolay Gelsin...
Bence sacma bise olacak ortalikta fena karisacak yani sanki gecmise donmus gibi ogrenci kaclira
6 kurus evladim...
(siyasi olabileceği düşüncesiyle parti yada şahıs isimlerine yer verilmemiştir)
BİLİŞİM VE TEKNOLOJİYE DARBE !
ilk bakışda yerinde ve sağlık bir karar olarak yansıtılıyor bu yanlız içinde anlamsız ve tehlikeli sırlar saklayan bir düzenleme...
2005 tarihi yaklaştıkca basın önündede sık sık tartışılacaktır ve şunlar ön plana çıkacak...
mevcut yönetim görevbaşına geldiğinden beri bir kısım medya ekonomi noktasında tozpembe senoryolar hazırlamakda ve bunları yayına koymaktadır...
yönetimin milletin gözündeki duruşuda bunla bağlantılı olarak sistematik bir biçimde gelişmektedir..
şunu unutmayın insan psikolojisi insanın tüm duyularından ve organlarından önemlidir ve insanı yönlendiren 1 numaralı faktördür... gözlere çekilen toz pembe senarolar bu düzenleme ile insan beynine kazınmaya çalışılmaktadır...
dişçiye gittiğinizde diş ağrınızın kesilmesi, hafif baş ağrınız olduğunda hapı yutar yutmaz kesilmesi insan psikolojisinin yansımalarıdır aslında dişin ve başın ağrısı kesilmiyor sadece duyularınızdaki rahatlama ve inanç beyindeki algılarınızıda rahatlatıyor ve acı hissedilmiyor buna örnek olarak ateş üstünde yürüyenler, vucüduna delikler acanlar vs. gibileride iyibir konsantreyle psikolojinin insan üzerindeki etkisine örnek gösterilebilir.
bu düzenlemeylede insanlar psikolojik olarak rahatlatılacak... yani bir paket sigarayı 3 milllyoooooon TL ye değil 3 TL ye almak huzur verecek ancak bunun arkasındada ince ince ekonomi bir çöküşe gidecek. $ ile hareket eden bilişim ve teknoloji sektörüde bu çöküşden enfazla nasibini alacak yer olacaktır.
tersi bir durum almanya'da yaşanmıştır MARK 'dan EURO'ya geçilmiştir. ilk başda ülkemizdeki gibi birçok pembe senorya konuşulmuş ancak geçiş sonrası acı tablo ortaya çıkmıştır almanyada yaşayan bir yakınınız varsa kesinlikle sorun ve tabloyu görün.. daha önceleri 4000 mark maaş alan birisi şuan 2000 euro alıyor burada sorun yok çünkü euro daha değerli ancak piyasada daha önce 10 mark olan bir ürün şuan 7 euro... bu karşılaştıma iyibir ibret tablosu olmalı... bu yazı arşivlensin 2005 12 Temmuzda okunsun hak vereceksiniz....
saygılar.
@Grafik: +1
bence de tam olarak neden olduğu belli değil sıfır atmanın. kardeşim ekonomi düzelmiyor iyiye gitmiyor bişey reel olarak. 6 sıfır atınca olcak. milletin morali yerine gelcekmiş. peh.. insanlar kandırılıyor ve devam edecek bu böle.
tam tersi işler daha da zorlaşacak. eskisinle karışmasın diye insanlar "yeni türk lirası" demek zorunda kalacaklar alışverişte. "bana ordan 2 yeni türk liralık domates." Nerede var bu kadar uzun isim ya? Almanya mark'tan euro'ya geçti. tek kelime 4 harf. bizimki üç kelime bilmem kaç harf :)
acun firarda vardı show'ta. adam bi ülkeye gitmiş bi araca biniyor gezdirsin diye de şoföre 1 milyon veriyor. şoför de çok para sanıyor 6 sıfır var ya tüm gün gezdiriyor bizim acun'u.. :)
öle de kötü böle de kötü bi durum bu :kuul:
Ya ben burda çok sıkıntı çekiyorum bizim sıfırlardan 1,5 milyona bir çorba içtik Marmaris'te diyorlar burda 1,5 milyona en güzel villayı alıyorlar.
bu düzenlemeylede insanlar psikolojik olarak rahatlatılacak... yani bir paket sigarayı 3 milllyoooooon TL ye değil 3 TL ye almak huzur verecek ancak bunun arkasındada ince ince ekonomi bir çöküşe gidecek. $ ile hareket eden bilişim ve teknoloji sektörüde bu çöküşden enfazla nasibini alacak yer olacaktır.
Niye teknoloji sektöründe çöküş olacak?
Ekonomi niye ince ince çöküşe gidecek?
Burası Almanya ya da başka bir yer değil, bunun farkına ne zaman varılacak?
Sorularıma mantıklı cevaplar istiyorum.
tam tersi işler daha da zorlaşacak. eskisinle karışmasın diye insanlar "yeni türk lirası" demek zorunda kalacaklar alışverişte. "bana ordan 2 yeni türk liralık domates." Nerede var bu kadar uzun isim ya? Almanya mark'tan euro'ya geçti. tek kelime 4 harf. bizimki üç kelime bilmem kaç harf :)
Sen bakkaldan domates alirken "kaç türk lirası?" diye mi soruyordun? :) YTL'den sonrada eminim "Kaç yeni türk lirası?" diye sormazsın. Olsa olsa "Kaç yeni lira?" diye sorarsın. Toplamda iki hece fazla söylemis olursun, üç kelime değil. Eski lira kalkınca da tekrar normale döner kaç para diye sormaya devam edersin.
fatihhayri
16/07/2004, 11:26
zaten Yeni Türk Lira İfadesi 1 sene sonra tekrar TL ye döncekmiş.
. Belki klavyenin 0 tusunun o kadar cabuk eskimemesinde yardimci olabilir. Duyduguma gore muhasebeciler klavye satin alirken 3-4 tane de yedek 0 tusu aliyorlarmis.
Nerden duyduğunu bilmiyorum ama asıl işi muhasebeci olan biri olarak bu konuda yanlış bilgini düzeltmek bana düşüyor sanırım..
Doğru bilgi == Her muhasebe programının ve muhasebecinin kullandığı hesap makinasının belirli kısayol tuşları vardır. Bir basışta *** veya ***.*** atmasını sağlayan.
Niye teknoloji sektöründe çöküş olacak?
Ekonomi niye ince ince çöküşe gidecek?
Burası Almanya ya da başka bir yer değil, bunun farkına ne zaman varılacak?
Sorularıma mantıklı cevaplar istiyorum.
bak arkadaş 2-3 gündür izliyorum seni yaptığın tekşey girdiğin başlığı karıştırmak.. ne yapmaya çalıştığını anlamış değilim... yazı okuduğundan bile şüpeliyim ! sorduğun şeyler makalede yazıyor niye tekrar sorma gereği duyuyorsun ?
ekonomi niye çöküşe gidiyor anlatımışım ; halkın gözüne perde çekiliyor ve geçekler gizlerniyor demişim.
bilişim niye zarar görecek demişin bilgin varmı bilmiyorum bilişim sektörü $ ile hareket ediyor türk ekonomisinde değişecek her denge dolara yansıyacak düşsede kalksada sektör darbe yiyecek..
burası almanyamı demişin... ben öylebir iddadamı bulundum ? bir örenk vermişim ekonomisi güçlü olan ülkeler dahi degelerdeki oynamalar sonucunda bir sarsıntı geçiriyor...
yazıda bunları hepsi var sonu illa mm lik açıklama olmak zorundamı sence ? biraz anlamaya çalışmak nasıl olur ?
"ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden" şimdi yazar bu cümlede sana nasıl merdiven çıkacağınımı anlatmak zorunda ?
mantığa davet ediyorum...
Aslına bakarsan isim olayak yanlış veya uzun olması dışında kötü bir durum yak.bi de fiyatların biraz artacagını düşünmezsek ..ama Dünya karizmaya çok önem veriyor onun için bukarada sıfır fazla .. bu konuda çok dogru bir iş ...Akıllı insanlar bir kaç gün içinde
olayı çözerler geçişle ilgili sorun yaşanmaz ...Dedigim gibi Dünyanın Türk parasına bakışı degiştirecegi kesin .....
bak arkadaş 2-3 gündür izliyorum seni yaptığın tekşey girdiğin başlığı karıştırmak.. ne yapmaya çalıştığını anlamış değilim... yazı okuduğundan bile şüpeliyim ! sorduğun şeyler makalede yazıyor niye tekrar sorma gereği duyuyorsun ?
Merak etme, hepsini okudum da : Yapma arkadaş. Ne yazdığın yazı da, ne de şimdi yazdığın yazıda söylediğin şeylerin nedeni yok. Sadece böyle böyle olur diyorsun, ama hangi nedenden öyle olacağını söylemiyorsun.
Yani yazsanda yazmasan da bilgimize birşey katmıyorsun. Anca böyle böyle diye konuşuyorsun.
* Bilişim sektörünün dolarla çalışması ile YTL arasında ne gibi bir mantık bağı var?
* Diğer ülkelerde yeni para birimlerine geçilmesi ekonomiyi felç etti mi ki biz de etsin? Ya da diğer ülkeler ile bizim ülkemizin durumu aynı mıdır? Neden ?
* YTL ile ekonomi neden çöküşe geçsin? Neden?
Konu karıştırmakta üstüme yoktur. Zira mantık arabirimi felç olmuş mesaj gördüm mü dayanamıyorum.
Ben halen mantıklı cevap istiyorum sorularıma. Yoksa yazdıklarının iyi bir yazış örneği olduğu konusundaki fikrim daha da pekişecek.
Sevgiler arkadaş.
Bu lıradan altı sıfır atma mevzu bır zamanlarkı Y2K sendromuna donuyor yavas yavas.. Oysa hepımız bılıyoruzkı degısen hıc bır sey olmayacak.. Cunku endıse etmeyın ınsanlar altı sıfırda atılsa paranın yıne aynı para oldugunu cok cabuk kavrıycak..
Not: Grafik bence bu denlı usteleme cunku bu memlekette hersey sıyasete alet edılır.. Paradan altı sıfır atmak bıle.. Eger bunu bıle ulke batıyor cıgırtkanlıgına donusturebılıyorlarsa dıyecek bısey bulamıyorum...
hiç kitap okudunmu bilmiyorum yada hiçbir şiir....
hayatımın hiçbir döneminde bir yazı için bu kadar açıklama yapma gereği duymadım???? eğer kitap yada şiir okuduysan gerçekden ne okuduğunu ve nasıl anladığın konusunda beynimde büyük soru işaretleri oluşuyor böyle mesela ? insanı doğadaki canlılardan farklı kılan bir çok özelliği vardır düşünmek , yorumlamak, algılamak gibi... makaleler ervenseldir okunan makalenin yorumu ve algılanışı kişiden kişiye değişir çünkü edebiyat MATEMATİK değildir !
bir kitab içerisinde tüm nedenler,tüm sonuçlar, tüm çözümler verilirse sence o kitab kişisel gelişim açısından ne kadar faydalı olabilir... gayet mantık çerçevesi içerisinde verdiğim örnekleri metinden ayrı olarak tutup neden araman yine bir karmaşa......
birçok kaliteli yazar makalesinin içinde hikaye kullanır yada örnekler verir... buradaki amaç verilmek istenen mesajı sağlamlaştırmatır... örneklere ilişkin saptırmalar yazarın değil okuyucunun problemidir...
kısacası matematikle edebiyatı ayırdığın zaman görüşelim..
bu ayrımı yapamadığını düşünüyorum ...
Mingitau
16/07/2004, 15:22
Grafk e bazı noktalarda hak vermekle birlikte bu işim 97 den beri gündemde olduğunu hatırlatayım.
Neyse gelelim yazılımlarda bu iş nasıl çözülür e...
Sabit kurlu YTL döviz bilgisini girmek ve hesap kitap işlerinde YTL olarak da yaz diye belki 1 belki 2 fonksiyonda değişiklik yapmak bu kadar zor değil.
birçok kaliteli yazar makalesinin içinde hikaye kullanır yada örnekler verir... buradaki amaç verilmek istenen mesajı sağlamlaştırmatır... örneklere ilişkin saptırmalar yazarın değil okuyucunun problemidir...
Makale ve deneme ayrı seylerdır.. Sanırım sende bıraz bunu karıstırdın.. Zıra hıc bır kalıtelı yazar makalesınde hıkaye anlatamaz.. Anlatamaz cunku anlattıgı herseyı ıspatlamak zorundadır, cunku zaten makale bu tur bır yazın formatıdır..
Bana hayatımda görmediğim ipuçları verdiğin için teşekkür ederim. Meğer "Neden?" lere cevap vermemenin sebebi senin sadece bir yol gösterici olup, açıklamayı kişinin kendi içinde bulacağı teoya birakman imis.
Simdi bir kademe daha aydinlandim. Sahip!
hayatımın hiçbir döneminde bir yazı için bu kadar açıklama yapma gereği duymadım????
Demek ki kimse sorma geregini duymamis, he deyip gecmis, ya da cevrende "neden?" diye soracak insanlar yok.
Daha da fenasi halen aciklama yapma geregi duymus gibi gozukmuyorsun. Zira aciklama yapma geregi duymus olsa idin ( hem de hayatinda duymadigin kadar) kesin bir aciklama yapardin diye dusunuyorum. Dusunsene, hayatinin hicbir doneminde bir yazi icin o kadar cok aciklama yapma geregi duymadigin birseyle karsilasiyorsun, ama gene de aciklama yapmiyorsun. Demek ki sana aciklama yaptirtmak icin farkli yollar denemek ya da heee deyip gecmek gerek.
Aslinda teoride 6 sifir atilacak gibi gorunse de, pratikte cogu kisi icin 3 sifir atilacak. Soyle ki; zaten bir cok esnaf urun etiketlendirirken 3 sifiri atiyor biliyorsunuz. Mesela, manava gittiniz "Domates 1.500 TL" yaziyor. Yahut bir isportaci "Ne Alirsan 1.000 TL" yaziyor. Ve kimse gidip de, isportacidan birsey aldiginda 100.000 TL uzatip, para ustu olarak da 99.000 TL istemiyor. Demekki adapte olunmus. O nedenle yorulmayin, takmayin kafanizi, kolay bir gecis olacak. En azindan sanildigindan %50 daha kolay olacak.
Kolay Gelsin...
Zarten göz parayı alışverişte sıfırlarını sayarak secmiyor.. rengini veya göz alışkanlıklarına göre seçiyor örnek "1milyon = mor renkte para.. 20milyon= yeşil para"
Bankada para sayarlarken bir, iki, üç dört.... diye sayarlar... Hiç kimse.. bir milyooon, iki milyooon, üç milyoonn... diye saymaz (sayı milyarlara geldiğinde iş çuvallar) yani zaten iş reflex olmuş.. Kimse günlük hayatta paradaki "000.000" rı kullanmıyor (muhasebeciler hariç :)) Ewt katılıyorum bazı kolaylıklar getiriceği doğrudur ama benim için çok da fazla diil.
Yapılacak Türk Lirasının İtibarını Kutarmak... (İyi olana {$} yaklaşmak).
Artık turistler bile "milyon" lafını duyunca irkiliyor...
Makale ve deneme ayrı seylerdır.. Sanırım sende bıraz bunu karıstırdın.. Zıra hıc bır kalıtelı yazar makalesınde hıkaye anlatamaz.. Anlatamaz cunku anlattıgı herseyı ıspatlamak zorundadır, cunku zaten makale bu tur bır yazın formatıdır..
hunter ... seninle bir php script'i hakkında tartışamam çünkü bilgine saygı duyarım... aynı saygıyıda senden beklerim.. sana binlerce içerisinde hikaye ve örnek bulunan ayrıca içerisindekilerin yazarın ispatlaması mümkün olmayan makale listeleyebilirim aşağıdakiler kaliteli bir yazardır ve makale yazar
Makalenin sözlük anlamı şudur : Bilim, fen konularıyla siyasi, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete veya dergi yazısı. ispatlanır nitelikde olmak zorunda olmadığını "yorumluyacı ve açıklayıcı özelliğinden çıkartabiliriz
Padişah 2'nci Abdülhamid, ömrünün son döneminde yazdığı anılarında, onu Japon İmparatoru Meji ile mukayese edip, "Sen başarısızsın" diyen muhaliflerini akılsızlıkla suçlar...
"Genellikle yoksuldurlar.
Parçalanmış, sorunlu aile çocukları; bekar, aile sorumluluğu taşımayan, işsiz, vasıfsız, cahil, hatta zeka özürlü, kandırılmış, aşırı dini eğitimlerden yahut beyin yıkamalarından geçmiş kişilerdir. Tanımadıkları Batı'dan nefret ederler."
Yıllar önce, Şah döneminde Tahran'da dolaşırken; "çadıri" denilen peçeli simsiyah bir çarşaf içinde bir kadına rastlamıştım. Kadın bir ara bana döndü, çarşafını şöyle bir açıp kapayıverdi. Çarşafının içinde çırılçıplaktı kendisi...
İnsanoğlu, hangi inançta olursa olsun, birtakım cinsel sapkınlıklar da yine ona özgüdür; örneğin "teşhircilik", örneğin "sevicilik", örneğin "eşcinsellik", örneğin "ölü sevicilik"...
İslamda kadının, erkekten yarım metre daha derine gömülmesi nedendir? Taze kadın cenazelerini, ölü sevicilerden korumak için...
kısaca bu örnekler'dede gördüğümüz gibi yazarların ispatlayamayacağı bölümler vardır...
yani makaleler içerisinde illa ispatlanacak bölümler içermek zorunda değildir.. hikayeler,örnekler,hayaller dahi makalelerin içerisinde yer alabilir..
Yukardaki yazılardan ispatlanamayacak bölümler nelerdir? Ve bu yazıların içinde hikayeler , hayaller nelerdir?
heee deyip gecmek gerek.
bu her zaman böyle olmuştur karşı tarafın ağırlığı altına ezilen beyinler gelen'de savunma psikolojisi geliştirirken içerisinde bir hakaret metni yazma ihtiyacı hissederler.. bu dillendirildiğindede "ben öyle demek istemedim sen öyle anladın derler" "heee deyip geçmek" toplumca kabul edilmiş ve "deli" olmasada o sınıfa koyulan insanlara hitab eden bir cümle.
ve konuşurken biraz insanlığa allahın lütfü olan "mantık'dan" faydalanmak gerek.. görmediğin tanımadığın birisi için "deli" sıfatını kullanman bu güzide değer'den nasiplenmediğini ortaya çıkartıyor... "Tartışmak seviyeli olduğu sürece faydalıdır" karşındaki insana yakışıksız sıfatlar takman ,onu küçümsemen tartışma esnasında çok basit yapılan büyük hatalardır. butür fiiliyatlar içerisine girme nedeninde girişde bahsettiğim eziklik hissiyatının bir yansıması olsa gerek.
sen hakaret ettin,ben etmedim işte aramızdaki "kalite" farkı bu... kaliteyi yakalama noktasında sıkıntıları olan birisi ile'de tartışmayı uygun bulmuyorum..
Yukardaki yazılardan ispatlanamayacak bölümler nelerdir? Ve bu yazıların içinde hikayeler , hayaller nelerdir?
ispatlamak nedir ? birşeyin doğruluğunu tanık veya kanıtlarla ortaya koymak.. yazarlar bunu kendi kendine yapmayacak elbet okurlarına karşı ispatlıyacak hunterin söylemine göre.. yani yazığı herşeyi ispatlamalıymış
şimdi çetin altan bunu yazmış ;
"Yıllar önce, Şah döneminde Tahran'da dolaşırken; "çadıri" denilen peçeli simsiyah bir çarşaf içinde bir kadına rastlamıştım. Kadın bir ara bana döndü, çarşafını şöyle bir açıp kapayıverdi. Çarşafının içinde çırılçıplaktı kendisi..."
bunu bize nasıl istaplayacak bir anlatırmısın ?
umut taluda bunu yazmış ;
"Genellikle yoksuldurlar.
Parçalanmış, sorunlu aile çocukları; bekar, aile sorumluluğu taşımayan, işsiz, vasıfsız, cahil, hatta zeka özürlü, kandırılmış, aşırı dini eğitimlerden yahut beyin yıkamalarından geçmiş kişilerdir. Tanımadıkları Batı'dan nefret ederler"
batıdan nefret eden ve genelde yoksul olan bu insanlar kimdir ? nedir ? nerdedir ? ne iş yapar ? yazıda bunların islamcı terorist olduğu söyleniyor ve bu tarifi adb yapmış şimdi abd'nin bu tarifini yazar nasıl ispatlayacak ? yada ispatlamak zorundamı ?
birde yazımı tekrar oku.. belli iyi okumamışın yada dikkatinden kaçmış
bu örneklerin için şunu kullanımışım ;
kısaca bu örnekler'dede gördüğümüz gibi yazarların ispatlayamayacağı bölümler vardır...
sonra genel bir tanım yapmışım ;
"yani makaleler içerisinde illa ispatlanacak bölümler içermek zorunda değildir.. hikayeler,örnekler,hayaller dahi makalelerin içerisinde yer alabilir.."
ve yazımın sonundada demişimki hayaller dahi kullanılabilir yani verdiğim örneklerde hayal olduğunu idda etmedim :kuuul:
Senin buraya bu yazıları yazdığını kim ispatlayacak? Bu mantıkla gidersen gerçek dışı ve hayal dünyası olarak görürsün herşeyi. Makaleler neden okunur? Bilgisine ve tecrübelerine güvendiğin kişiden bişeyler almak için okunur. Sen sanırım bu yazarları hıncal uluç la karıştırdın.
İnanmadığımız kişileri okumamalıyız. İspatlamayacağını nerden biliyorsun bunu araştırdınmı gidip yazan kişiye sordunmu? Bu kadar emin olmamalısın direk yargıda bulunmamalısın çünkü ispat istediğin bişey için senin karşı tezini ispat eden bişey öne sürmelisin henüz senin ispatınıda göremiyorum yazarın hikaye anlattığına ve hayal kurduğuna dair. Bu yazarlar yıllarını vermişler yazmışlar hayalleriyle ve hikayeleriyle buraya gelmemişler. Haddinmi oda tartışılır.
Sonuç == Bu yazarlar != Grafik Bu yazarlar > Grafik
ve bu yazarların hikaye anlattığına ve hayal kurduğuna inanmıyorum.
Senin buraya bu yazıları yazdığını kim ispatlayacak? Bu mantıkla gidersen gerçek dışı ve hayal dünyası olarak görürsün herşeyi. Makaleler neden okunur? Bilgisine ve tecrübelerine güvendiğin kişiden bişeyler almak için okunur. Sen sanırım bu yazarları hıncal uluç la karıştırdın.
İnanmadığımız kişileri okumamalıyız. İspatlamayacağını nerden biliyorsun bunu araştırdınmı gidip yazan kişiye sordunmu? Bu kadar emin olmamalısın direk yargıda bulunmamalısın çünkü ispat istediğin bişey için senin karşı tezini ispat eden bişey öne sürmelisin henüz senin ispatınıda göremiyorum yazarın hikaye anlattığına ve hayal kurduğuna dair. Bu yazarlar yıllarını vermişler yazmışlar hayalleriyle ve hikayeleriyle buraya gelmemişler. Haddinmi oda tartışılır.
Sonuç == Bu yazarlar != Grafik Bu yazarlar > Grafik
ve bu yazarların hikaye anlattığına ve hayal kurduğuna inanmıyorum.
abi özürdilerim :) hakılısınız makalede yazılan herşey ispatlanmalıdır :) :) :) :)
yav biraz düşünün araştırın allah aşkına bırakın hikayeyi adamlar hayal ürünü komplo teorilerinden bahsediyorlar makalelerinde siz hikaye diyonuz :hiohahoha
:) bak ilk dediklerine cevap verdim yanlışlığını gördün hiç o dallara basmıyosun konuyu tazeliyosun...
hoca sen buraya yazılan yazıları bi baştan oku.. ben nediyorum sen senin yazıları kim ispatlıyacak diyosun ben zaten böyle bişeyin olmayacağını söylüyorum.. gidip sordunmu diyon * böyle bişey olmayacağı için yazarın ispatlamak gibi bir zorunluluğu yok...
ne anlatıyorumki.. google gir abi makale nedir nasıl yazılır bi araştır ben anlatamıyorum.. abi internette tüm gazetelerin sitesi var girin yazarların yazılarına bi bakın adamlar komplo teorilerinden bile bahsediyor siz kalkmışınız ispatlı olacak diyosunuz..
hayret bişi adamlar sanki matematik dersi veriyolar ve herşey ispatlı olacakmışş. ne günlere kaldık allahım..
bu her zaman böyle olmuştur karşı tarafın ağırlığı altına ezilen beyinler gelen'de savunma psikolojisi geliştirirken içerisinde bir hakaret metni yazma ihtiyacı hissederler.. bu dillendirildiğindede "ben öyle demek istemedim sen öyle anladın derler" "heee deyip geçmek" toplumca kabul edilmiş ve "deli" olmasada o sınıfa koyulan insanlara hitab eden bir cümle.
ve konuşurken biraz insanlığa allahın lütfü olan "mantık'dan" faydalanmak gerek.. görmediğin tanımadığın birisi için "deli" sıfatını kullanman bu güzide değer'den nasiplenmediğini ortaya çıkartıyor... "Tartışmak seviyeli olduğu sürece faydalıdır" karşındaki insana yakışıksız sıfatlar takman ,onu küçümsemen tartışma esnasında çok basit yapılan büyük hatalardır. butür fiiliyatlar içerisine girme nedeninde girişde bahsettiğim eziklik hissiyatının bir yansıması olsa gerek.
sen hakaret ettin,ben etmedim işte aramızdaki "kalite" farkı bu... kaliteyi yakalama noktasında sıkıntıları olan birisi ile'de tartışmayı uygun bulmuyorum..
Himm. Cok ilginc. Tabii, tabii.
"yani makaleler içerisinde illa ispatlanacak bölümler içermek zorunda değildir.. hikayeler,örnekler,hayaller dahi makalelerin içerisinde yer alabilir.."
ve yazımın sonundada demişimki hayaller dahi kullanılabilir yani verdiğim örneklerde hayal olduğunu idda etmedim :kuuul:
+1 hoca, ellerine sağlık..
abi özürdilerim :) hakılısınız makalede yazılan herşey ispatlanmalıdır :) :) :) :)
yav biraz düşünün araştırın allah aşkına bırakın hikayeyi adamlar hayal ürünü komplo teorilerinden bahsediyorlar makalelerinde siz hikaye diyonuz :hiohahoha
:) bak ilk dediklerine cevap verdim yanlışlığını gördün hiç o dallara basmıyosun konuyu tazeliyosun...
hoca sen buraya yazılan yazıları bi baştan oku.. ben nediyorum sen senin yazıları kim ispatlıyacak diyosun ben zaten böyle bişeyin olmayacağını söylüyorum.. gidip sordunmu diyon * böyle bişey olmayacağı için yazarın ispatlamak gibi bir zorunluluğu yok...
ne anlatıyorumki.. google gir abi makale nedir nasıl yazılır bi araştır ben anlatamıyorum.. abi internette tüm gazetelerin sitesi var girin yazarların yazılarına bi bakın adamlar komplo teorilerinden bile bahsediyor siz kalkmışınız ispatlı olacak diyosunuz..
hayret bişi adamlar sanki matematik dersi veriyolar ve herşey ispatlı olacakmışş. ne günlere kaldık allahım..
yani makaleler içerisinde illa ispatlanacak bölümler içermek zorunda değildir.. hikayeler,önekler,hayaller dahi makalelerin içerisinde yer alabilir..
Sana sordum ispatlayamayacağı bölümler nelerdir diye bak yukarda böyle bisey yazmışsın dedim ama nereye dedim kime dedim bilemiyorum ?
Senin Türkçen biraz bozuk sanırım. Hikaye ve hayal kullanabilir diyorsun ve örnekler gösteriyorsun ispatlayamayacağı bölümler var diyorsun .? Bunlar ispatlanacak bölümler içermek zorunda değil diyorsun . Bende sana diyorum. İspatlayamayacağı bölümleri neye göre ispatlayamayacak diyorsun diyorum verdiğin örnekteki yazılarda ispatlayamayacağı bölümleri neye göre değerlendiriyorsun diyorum umarım şurada basar jeton da benim sana sorduğum soruyu yakalayabilirsin. Ufacık yazdığım yazıyı sentezlemekte bile zorlanıyorsun. İspat peşinde değilim fakat sen direk nasil ispatlayamayacağı yazılar yazmış diyorsun bunu anlayamıyorum haddinmi diyorum? Bunlar hikaye hayal diyerek küçük düşürüyorsun yılların yazarlarını.? Denklemlere bak yazıyı tekrar oku. Senin bu konuyu uzatan yazılarını tek cümleyle özetlemek istiyorum.
*Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı...
Bana göre diyorum yıllardır yazdıkları yazılarla zaten yukarda ispatlayamayacağı yaşanmış ve alıntı yazılar gerçek diyorum Ben yılların yazarları diyorum başarıları göz önünde diyorum yazdıklarının doğruluğuna inaniyorum ispatlı gibi zaten diyorum benim gözümde. Sen neye göre ispatlayamayacağı bölümler var diyorsun!! Bunların gerçek dışı hayal ürünü ispatlanmamış yazılar olduğunu nasıl söyleyebiliyorsun ? Dayanağın nedir ? Hala nasıl ispatlayacak abi ya diyorsun ??
Alakaya azcık daha maydanoz atda şenlenelim.
yani makaleler içerisinde illa ispatlanacak bölümler içermek zorunda değildir.. hikayeler,örnekler,hayaller dahi makalelerin içerisinde yer alabilir..
Yıne bıseyler karısıyor sanırım.. Verdıgın ornekler makale degıl gunluk gazetelerde yayınlanan kose yazıları.. Dıger yandan tanım her nekadar "açıklayıcı veya yorumlayıcı" olsada makaleler ıcersınde anlatılan hıkayelerın ıspatı makale sonunda verılen kaynakcadır.. Yanı Mehmet Barlas makalesınde,
"Padişah 2'nci Abdülhamid, ömrünün son döneminde yazdığı anılarında, onu Japon İmparatoru Meji ile mukayese edip, "Sen başarısızsın" diyen muhaliflerini akılsızlıkla suçlar..."
dıyorsa makalenın sonunda bunu hangı kaynaga dayandırdıgını acıklamak zorundadır.. Ama Mehmet Barlas bır makale degıl, deneme nıtelıgınde bır kose yazısı yazdıgı ıcın sonunda kaynak gostermeye gerek duymamıstır..
Istıyorsan daha fazla bılgı ıcın "Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır" adlı
su onlıne kıtabada goz atabılırsın http://journals.tubitak.gov.tr/kitap/maknasyaz/
Grafik zaten "bilimsel makale" yazdım demedi ki..kendi fikirlerini yazmış..metnin yazarı olarak da bunlarıda ispatlamak zorunda değilim dio..hepsi bu, kanımca gayet mantıklı..nedir sorun anlamış değilim
Ateşbalığı
17/07/2004, 11:58
Sosyal bilimler,iddialarını ispatlamak adına başka ülkelerde yaşanan olayları yada başka insanların yaşadığı olayları örnek olarak verirler.Ve bu örnekler üzerinden çeşitli çıkarımlara ulaşmaya çalışırlar.Bu bakış açısıyla bakıldığında Almanya'da para biriminin değişmesinin o toplumun ekonomisinde değişiklik yaratmış olması Türkiye için örnek alınabilir.
Bu demek değildir ki bu bakış açısı Türkiye = Almanya şeklinde özetlenebilir.
Bilişim sektörünü de diğer ekonomik olaylardan ayıramayız, bir toplumda ekonomik dengeler değişecekse o toplumun her sektörü etkilenecektir.Bilişimde bunlardan birtanesidir.
Sanıyorum ki Grafik arkadaşımız örneklerini artırabilir di birçok örnekle ispatlayabilirdi ;fakat yazısının başında da dile getirmiş siyasi olarak algılanabilir diye.Vereceği her örnek konunun kapatılmasını sağlayacaktı kanımca.
Yazdığını okudum ve sadece kendi görüşünü yazmış.Ve yazdıklarından ben örnekler düşündüm ve hak verdim arkadaşa ,bütünüyle olmasada.
Ama yinede tartışmanın makale nasıl olmalı biçimine dönüşmesi sevindirdi beni.Zira birçok şey öğrendim HunTer in verdiği linkte.Ne kadar pragmatistim değil mi ? İnsanlar tartışıyor ben aldığım yarara bakıyorum :)
Sevgiler,
Tartısma Grafıgın baskasına aıt bır deneme yazısını hem makale olarak lanse edıp hemde yazılanları ıspata yanasmamasından kaynaklandı zannedersem..
muharrem_tac
17/07/2004, 12:36
1992 yılında O zamanki adıyla Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti 'ne gitmiştik. O dönemde iç savaşlarla çok zor günler geçiren bir yönetim vardı . Sırpların gerek devleti gerekse halkı Slovenler 'le , Hırvatlar 'la savaş halindeydi . Durmadan paraları değişiyor, habire 6 sıfırlar atılıyordu ... Enflasyon için % 1000-1500 gibi laflar söyleniyordu . Yugoslavya 'nın bu dönemini yakından görme imkanım oldu . Mesela 100.000.000 Yugoslav Dinarı 'na bir sakız alabiliyorduk . Hiç unutamadığım için bu örneği verdim ve hemen herkes de bu örneği veriyordu .
Yüzmilyon Dinar 'a bir sakız ...
Son derece dramatik bir örnek . Fakat tam ben oradayken yine bir değişiklikle bu kez üç sıfır atıldı ve yüz milyon değil de yüzbin dinara bir sakız alınabilir hale geldi . Yani bu değişiklik de yeterince düzeltememişti durumu...Fakat onların yaptıkları sadece paradan sıfır atmaktı . Paranın şekli şemali aynı kalıyordu . Tito resmi çıkarılmış ve hemen hepsinde ve kendi uyduruk sırp halk kahramanlarının , köylü kızların resimleri konulmuş paralar aynı kalıyor , sadece üzerindeki rakamlar değişiyordu . Önceki paraların da tedavülden kalkması söz konusu değildi , eski paralar yeni paralar ile rahat rahat değiştiriliyor , sonra da bir tedavülden kalkış tarihi belirlenip o tarihe kadar bankalardan değişim yapılması isteniyordu . Fakat bu tarihe kadar paralardan sıfır atılması yine sürdüğü için tarihlerin de bir önemi kalmıyordu . Aslında bu dönemde yapılan kurtulma çabalarının tamamı boş ve gereksiz işlerdi çünkü vatandaş artık çoktan Yugoslav Dinarı kullanmayı bırakmış , Mark ve Dolar ile işlerini görüyordu .
Yıne bıseyler karısıyor sanırım.. Verdıgın ornekler makale degıl gunluk gazetelerde yayınlanan kose yazıları.. Dıger yandan tanım her nekadar "açıklayıcı veya yorumlayıcı" olsada makaleler ıcersınde anlatılan hıkayelerın ıspatı makale sonunda verılen kaynakcadır.. Yanı Mehmet Barlas makalesınde,
"Padişah 2'nci Abdülhamid, ömrünün son döneminde yazdığı anılarında, onu Japon İmparatoru Meji ile mukayese edip, "Sen başarısızsın" diyen muhaliflerini akılsızlıkla suçlar..."
dıyorsa makalenın sonunda bunu hangı kaynaga dayandırdıgını acıklamak zorundadır.. Ama Mehmet Barlas bır makale degıl, deneme nıtelıgınde bır kose yazısı yazdıgı ıcın sonunda kaynak gostermeye gerek duymamıstır..
Istıyorsan daha fazla bılgı ıcın "Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır" adlı
su onlıne kıtabada goz atabılırsın http://journals.tubitak.gov.tr/kitap/maknasyaz/
hunter zannedersem karmaşılar içinde kaybolan zannedersem sensin :)
"Bilimsel Makale" ve "Makale" farklı şeylerdir... google'da yaptığın "makale nasıl yazılır" aramanın sonucunda 1. sırada çıkan bilimsel makaleye ilişkin kaynakla konunun ne alkası var.. burada tatışılan bilimsel makale değil "makale"
köşe yazıları içinde makale değildirdemen bir karmaşa , bir çok yazar köşe yazılarını toplayalarak makaleler kitabı çıkartıyor.. ayrıca google'da makalenin sözlük anlamına ilişkin bir arama yaparsan " Bilim, fen konularıyla siyasi, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete veya dergi yazısı." bu sonuca ulaşıyorsun....
yani köşe yazısı diye edebiyatta bir terim yok makalelerini kendilerine ayrılan köşelerde yazdıkları için köşe yazısı deniyor edebiyat derslerinde köşe yazısı ile karşılaşan varmı :)
çok basit bir örnek veriyorum herşeyi bırakın yazarlar makalelerin içinde komplo teorileri üretiyor nasıl ispatlıyacak bunu :)
şimdi yazar geçenlerde yazmış "başbakan erken seçim yapmak istiyor,baskın seçim vs.vs" başbakanda çıktı bunu yalanladı.. yazar kendi fikrini ve düşündüğünü ortaya koyuyor ve kesinlikle bunu ispatlamak zorunda değil belgelere dayılı olması gerekiyorsa piyasada kimse yazı yazamaz. çünkü fikirler için ortaya belge koyamaz.. hunter aynen sen şunu diyosun yazar yazsığı herşeyi ispatlamalıdır böyle bişey olabilirmi..
anlattıgı herseyı ıspatlamak zorundadır, cunku zaten makale bu tur bır yazın formatıdır..
hunter olayın çıkış noktası bu sözündür bunu geri aldığın takdirde sorun kalmayacakdır.
toplumsal,siyasal,ekonomik,bilimsel vb. dallarda yazılan metinler makaledir.. makaleler'de yazar yazdığı hiçbir şeyi ispatlamak zorunda değildir çünkü o yazarın olaylara olan başkışıdır..
örnekler...
* "başbakan türkiyeyi karanlığa götürüyor" bu yazarın kendi fikri ve ispatlamak zorunda değildir çünkü o öyle düşünüyor
* "türkiye ab'ye gircekdir yada giremeyecekdir" yazar bu iki cümleyide kendince haklı nedenlere dayandırabilir ama okur için bir kanıt ortaya koyması gerekmiyor
* "kürtçe yayın kabuledilirse ülke bölünür" bu yazarın kendi fikri ve ispatlamak zorunda değildir çünkü o öyle düşünüyor
* "apo bir süre sonra sebest kababilir" yazarımız bunuda ispatlayamaz senin söyleminde anlattığı ve söylediği herşeyi ispatlaması gerekiyor..
* "sözüme nasrettin hocanın bir hikayesiyle başlıyorum" diyerek yazar söze başlıyor ve devamında hikaye ile konuyu bütünleştiriyor bu yolla makalenin anlaşılabilirliği arttırılmaya çalışılmaktadır
* "peygamberimiz hz.muhammed şöyle buyurur, yada peygamerimiz zamanında şöyle bişey olay yaşınmıştır" butür kullanımlar özellikler islami içerikli yazarların makalelerinde sıkça kullandığı türden örneklerdir.. yazarlar bunları inançları doğrultusunda kullanıyor bize ispatlaması gerekmiyor... çünkü o buna inanıyor..
ermişler,hocalar, ve geçmişin büyük insanlarına ilişkin birçok hikayede örnek temsili açısından birçok yazıda kullanılır
bunlar yazarları makalelerinde yazıdıklarını ispatlama zorunluluğu olmadığı ortaya koyar çünkü birkez daha söyleyim edebiyat matematik değildir matematikde 2x2=4 dür birisi bunun aksine idda ederse bunu isbatlamalıdır...
olay budur..
:) Pekı sozumu gerı alıyorum.. Haklısın.. Ansugonun deyımıyle "he tabı oyle..."
başka bir cevap vermen yada tezini savunman şu noktadan sonra diğer arkadaş gibi senin içinde imkansız. :kuuul:
Bravo kazandın. Rahatça sigaranı tüttürebilirsin genç osman.
başka bir cevap vermen yada tezini savunman şu noktadan sonra diğer arkadaş gibi senin içinde imkansız. :kuuul:
..
Bunu nerden biliyorsun diyorum benim konum bu hala anlamıyormusun ? Muhterem şahsiyetli kardeşim.?
imzami oku senin orda bir yerin var :)
Almanya'nın marktan euroya geçişiyle paralellik kurmak konuyu saptırmaktır bence. Çok farklı olaylar. Almanya Euroya geçerek güçlülüğüyle ün salan alman markını bırakıp birçok ülkeye bağlı olan euroya geçerek bir maceraya atıldı. Alman ekonomisi kadar güçlü/stabil olmayan ekonomilerin risklerini paylaşmayı kabul etti. Stratejik hareket ederek bir tür avantajından vazgeçti.
YTL tamamen sanal bir değişikliktir. Varolan değerlerin birimlerinin değiştirilmesidir. İkisi arasında paralellik kurmak eğer konuyu bilerek yapılıyorsa iyi niyetli gibi gel*M*iyor bana. Birisi bu değişiklik bencei yi olmayacak derse ıspatlanmasına gerek yoktur. Fakat böyle bir benzetme yaparsa biraz açıklama beklerim, çünkü anlamadım, konuyla ilgisini çözemedim. Neye dayanarak böyle bir benzetme yapıldığı açıklanırsa belki ufkumuz genişler.
YTL'ye geçiş sürecinde elimizdeki paranın değerinde oynama olmayacak. eğer maaşımızla 100 ekmek alabiliyorsak yine 100 ekmek alacağız, dışardan 100 ürün ithal edebiliyorsak yine aynı... Zaten böyle basit bir değişikliği kaldıramayacak şirket varsa çabucak elenmesi daha sağlıklı olabilir.
*M* = editlenen yer
Bunu nerden biliyorsun diyorum benim konum bu hala anlamıyormusun ? Muhterem şahsiyetli kardeşim.?
imzami oku senin orda bir yerin var :)
senin bende bir yerin olmadığı için dikkat ettiysen sana hiç cevap vermedim :D vermeyide düşünmüyorum çünkü seni anlamıyorum :hey: sen beni anlıyorsan yazmaya devam et..
Almanya'nın marktan euroya geçişiyle paralellik kurmak konuyu saptırmaktır bence. Çok farklı olaylar. Almanya Euroya geçerek güçlülüğüyle ün salan alman markını bırakıp birçok ülkeye bağlı olan euroya geçerek bir maceraya atıldı. Alman ekonomisi kadar güçlü/stabil olmayan ekonomilerin risklerini paylaşmayı kabul etti. Stratejik hareket ederek bir tür avantajından vazgeçti.
YTL tamamen sanal bir değişikliktir. Varolan değerlerin birimlerinin değiştirilmesidir. İkisi arasında paralellik kurmak eğer konuyu bilerek yapılıyorsa iyi niyetli gibi gel*M*iyor bana. Birisi bu değişiklik bencei yi olmayacak derse ıspatlanmasına gerek yoktur. Fakat böyle bir benzetme yaparsa biraz açıklama beklerim, çünkü anlamadım, konuyla ilgisini çözemedim. Neye dayanarak böyle bir benzetme yapıldığı açıklanırsa belki ufkumuz genişler.
YTL'ye geçiş sürecinde elimizdeki paranın değerinde oynama olmayacak. eğer maaşımızla 100 ekmek alabiliyorsak yine 100 ekmek alacağız, dışardan 100 ürün ithal edebiliyorsak yine aynı... Zaten böyle basit bir değişikliği kaldıramayacak şirket varsa çabucak elenmesi daha sağlıklı olabilir.
*M* = editlenen yer
hoca , sen biraz heyacan yapmışın konuya hızlı girmişin heralde. bi baştan bi sonran mesaj okuyunca biraz olay karışmış...
Almanya'nın marktan euroya geçişiyle paralellik kurmak konuyu saptırmaktır bence.
olayla bir paralellik kurulmuyor... tersine bir durumdan bahsediliyor konu saptırılmıyor anlatılmak istedenen ister para birimi değişsin ister , ister sıfır atılsın sonuçda ekonomide bir değişim oluyor ve bununda birbedeli olduğu anlatılmaya çalışılıyor.
YTL tamamen sanal bir değişikliktir.
bendede buna yakın birşey söylüyorum ama cümlenin devamına katılmıyor... bu sanal değişiklik ekonomiden bişey götürecekdir..
İkisi arasında paralellik kurmak eğer konuyu bilerek yapılıyorsa iyi niyetli gibi gel*M*iyor bana
buradan sanıl bir kötü niyet çıkabilir anmaladım.
Birisi bu değişiklik bencei yi olmayacak derse ıspatlanmasına gerek yoktur. Fakat böyle bir benzetme yaparsa biraz açıklama beklerim, çünkü anlamadım, konuyla ilgisini çözemedim.
buda mesajın başında karıştırmışsın dememin nedeni. çünkü bahsedilen ve son iki sayfadır süren "ispatlama" tartışması bir makalede yazar yazdıklarını ispatlamalımıdır yoksa böyle bir zorunluluğu yokmudur..
eğer maaşımızla 100 ekmek alabiliyorsak yine 100 ekmek alacağız, dışardan 100 ürün ithal edebiliyorsak yine aynı...
buda senin görüşün.. ben tam tersini düşünüyorum... fikirler sunuldu tartışmalar yapıl şuan tek yapılması gereken 2005'in 3. ve 4. ayında bu konuyu tekrar ele almak...
senin bende bir yerin olmadığı için dikkat ettiysen sana hiç cevap vermedim :D vermeyide düşünmüyorum çünkü seni anlamıyorum :hey: sen beni anlıyorsan yazmaya devam et..
:) zeytinyağından farkın yok bir sekilde üste çıkmak amaç. Hiç bir şey bulamasan bile bir şekilde yalan da olsa biseyler buluyorsun tebrikler. Şimdi neden yukardaki arkadaşların çekildiğini anladım ... napsa yeridir demişler.
imzam tam sana göre tam :)
:) zeytinyağından farkın yok bir sekilde üste çıkmak amaç. Hiç bir şey bulamasan bile bir şekilde yalan da olsa biseyler buluyorsun tebrikler. Şimdi neden yukardaki arkadaşların çekildiğini anladım ... napsa yeridir demişler.
imzam tam sana göre tam :)
beynin ve ağız arasında ortantı olmazsa çıkan her söz bu şekilde tutarsız olur.. mesajlarımın hiç birinde senin gibi bir orantısızlık içine düşmedim... çünkü söyleyecek bir şeyim varsa söylerim asla hakaret etmem... ortantımı koruyorum...
muhatab alınmak seni mutlu ediyor anlaşılan muhatabım olmadığını bir üst mesajda belirtmiştim... ama halen diretmen'de "yamurla" başka bir sıvıyı karıştırdığını düşünmeme neden oluyor..
kalitesinden şüpe ettiklerim mutabım olamaz bu listeye hoşgeldin..... buyur bu başlık senindir kendin yaz kendin oku...
@Grafik:
Makale'de yazar, yazdigi herseyi ispatlamak zorundadir. Turk Dil Kurumu sozlugunde "Makale: Bilim, fen konularıyla siyasi, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete veya dergi yazısı." yazmasi seni gazete kose yazilarinin makale oldugu dusuncesine itmis fakat kose yazilari makale degil fikra'dir. Yine bakiniz TDK sozlugu: "Fıkra: Gazetelerin veya dergilerin belirli sütunlarında, genel başlık altında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan ciddi veya eğlendirici yazı türü."
Neyse bu konuyu kapatalım ki daha faydalı işlere zaman ayırabilelim.
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.