PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavları

TaNyA
09/07/2004, 23:56
Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum..
-Yetenek sınavlarında ne gibi sorular sorulur,nasıl çizimler istenir,kısaca sınavların içeriği nasıl olur?
-Bu sınava ilk defa gireceğim..çizim konusunda yetenekliyim ama yine de sınava az bir zaman kala bir hazırlık(çalışma)yapmam gerekir mi?
-Bu sınavlara ön kayıtlar ücretlimi?
-Bir kaç üniv.nin yetenek sınavına birden girebilir miyim?
-Aynı üniv.nin bi kaç bölümünün yetenek sınavına birden girebilir miyim?
-ÖSSde olduğu gibi bu sınavlarda da puanım hesaplanırken yine meslek lisesi katsayılarından ötürü puanım düşer mi??
:yildiz: NOT:Özellikle İç mimarlık,moda ve tekstil tasarımı bölümleriyle ilgileniyorum..(Marmara üniv. ve Mimar Sinan üniv.)
nette çok araştırdım ama istediğim bilgilere ulaşamadım..çareyi forumlarda buldum..umarım yardımcı olursunuz..
:( :) :tabi:

HunTER
10/07/2004, 01:39
S:Yetenek sınavlarında ne gibi sorular sorulur,nasıl çizimler istenir,kısaca sınavların içeriği nasıl olur?
C:Benım gırdıklerım cogunlukla ıkı asamalıydı.. Bırer gun arayla ıkı ayrı sınav.. Ilkı gordugunu cızmek ıkıncısı gormedıgını.. Yanı sana verılen komposızyonu cızıyorsun (bızden yemek yıyen bır aıleyı cızmemız ıstenmıstı ornegın).. Bazı unıversıteler buna ek olarak mulakatta yapabılıyor (yuz yuze gorusme)...

S:Bu sınava ilk defa gireceğim..çizim konusunda yetenekliyim ama yine de sınava az bir zaman kala bir hazırlık(çalışma)yapmam gerekir mi?
C:Kesınlıkle. Tavsıyem akademık anlamda cızım nasıl yapılır buna odaklan.. Bunun anlamı kendıne ozgu bır uslubun olabılır ama bu tıp sınavlarda senın ozgun uslubuna bakılmaz.. Ornegın sen golgelerı parmagınla degıatarak verıyorsundur ama onlar tarama yapılmasını ıstıyor olabılırler.. Yanı kendını onların standartlarına uydur.

S:Bu sınavlara ön kayıtlar ücretlimi?
C:Evet ucretlı..

S:Bir kaç üniv.nin yetenek sınavına birden girebilir miyim?
C:Evet tarıhlerı cakısmadıgı surece dıledıgın sayıda yetenek sınavına gırebılırsın..

S:Aynı üniv.nin bi kaç bölümünün yetenek sınavına birden girebilir miyim?
C:Evet yıne tarıhlerı cakısmadıgı surece gırebılırsın.

S:ÖSSde olduğu gibi bu sınavlarda da puanım hesaplanırken yine meslek lisesi katsayılarından ötürü puanım düşer mi??
C:Hatırladıgım kadarıyla onemlı olan OSS'de herhangı bı alandan (EA,SOZ,SAY gıbı) aldıgın ham puan (bu puan belırlı bı oranda sınav sonucuna ılave edılıyor cunku).. Yanı meslek lısesı mezunu olup olmamanın bı onemı yok.. Sadece guzel sanatlar lısesı mezunuysan ek puan alıyorsun hepsı bu..

TaNyA
10/07/2004, 13:01
verdiğin bilgiler için ve ilgin için çok teşekkür ederim..minnettarım.. :super:

muharrem_tac
10/07/2004, 13:08
@HunTER ben de teşekkür ederim . Çok işime yarayacak bilgiler vermişsin .

HunTER
10/07/2004, 13:26
Hayırdır ustat, meslegı bırakıyormusun yoksa :)

muharrem_tac
10/07/2004, 13:42
Hayırdır ustat, meslegı bırakıyormusun yoksa :)

Yook , yeni bir meslek edineceğim . Bununla birlikte 4 mü olacak bi daha sayayım bakayım .

Icarus
11/07/2004, 02:19
Yook , yeni bir meslek edineceğim . Bununla birlikte 4 mü olacak bi daha sayayım bakayım .

ehhhe ;) yürü be muharrem abi 10'dan aşağısı kesmez :) ehuhi.

muharrem_tac
11/07/2004, 10:12
Bu meslek konusuna bir açıklık getireyim de hava atmak gibi düşünülmesin . İş ile meslek arasında fark var . İş insana para kazandırır . Mesleği olmayanlar da iş yapabilir . Mesela Restaurant açmak için yemek yapmasını bilmeye gerek yoktur . Fakat meslek para kazandırmasa da insanın elinde bir hazinedir . Eskiler buna altın bilezik derlerdi . Tabi en doğrusu mesleğini iş olarak edinmek . Bize göre polislik hem bir iş ve hem de pekçok mevzuatı bilmeyi gerektirdiği için bir meslek .

1991 yılında Commodore 64 alma imkanım oldu , sonra bir müddet Amiga 500 ile ve sonra da Macintosh ile uğraştım . Sonra büyük bir ekonomik kriz yaşadık ve mecburen bilgisayarlardan koptum . Babamın yanında inşaatlarda çalıştım ve duvar örmekten kalıp çakmaya kadar inşaatta bir ustanın yapabileceği her şeyi yapmaya başladım. 5-6 yıl kadar inşaat ustalığı yaptıktan sonra Windows öğrenmek için 1999 yılında Feza Eğitim Center 'da kurs gördüm . Sonra Dr.Hakkı Öcal ile tanıştım. Bu dönem ve 1996 yılında tanıştığım benim için büyük değer ifade eden grafik sanatçısı ve bilgisayar uzmanı ustam Ekrem Kurtuluş (forumumuzda nawaja nicki ile kayıtlıdır) hep yardımcım ve dektekçim oldu . Bu dönemlerde internet cafe 'lerde yöneticilik ve danışmanlık yaptım . Bu arada resim yaparak da kendimi geliştirmeye çalışıyordum . Yağlıboya resim yapıp sattığım da olmuştur .

Yani meslek derken bunları kastediyorum . Bilgisayar , resim , inşaat ve şimdi de polislik.

TaNyA
11/07/2004, 16:35
-Acaba Güzel sanatlar fakültesi moda tasarımı,tekstil yada iç mimarlık bölümünde okuyan tadığınız birileri var mı?onlara ulaşmamı sağlayabilir misiniz?
-Bu arada tavsiye ettiğiniz ön çalışmayı(yetenek sınavları için) nasıl yapıcam? Yani sınavlarda nasıl bi çizim tarzı istediklerini nerden öğrenebilirim?
marmara ü.ni aradım ama tel.lara cevap veren yok herkes tatilde mi?
Marmara ya da Mimar Sinan Üniv.de okuyan birilerini bulmam lazım..Tanıdığınız birileri var mı? Bu benim için çok önemli..tekrar teşekkürler..

Icarus
11/07/2004, 22:41
Bu meslek konusuna bir açıklık getireyim de hava atmak gibi düşünülmesin . İş ile meslek arasında fark var . İş insana para kazandırır . Mesleği olmayanlar da iş yapabilir . Mesela Restaurant açmak için yemek yapmasını bilmeye gerek yoktur . Fakat meslek para kazandırmasa da insanın elinde bir hazinedir . Eskiler buna altın bilezik derlerdi . Tabi en doğrusu mesleğini iş olarak edinmek . Bize göre polislik hem bir iş ve hem de pekçok mevzuatı bilmeyi gerektirdiği için bir meslek .

1991 yılında Commodore 64 alma imkanım oldu , sonra bir müddet Amiga 500 ile ve sonra da Macintosh ile uğraştım . Sonra büyük bir ekonomik kriz yaşadık ve mecburen bilgisayarlardan koptum . Babamın yanında inşaatlarda çalıştım ve duvar örmekten kalıp çakmaya kadar inşaatta bir ustanın yapabileceği her şeyi yapmaya başladım. 5-6 yıl kadar inşaat ustalığı yaptıktan sonra Windows öğrenmek için 1999 yılında Feza Eğitim Center 'da kurs gördüm . Sonra Dr.Hakkı Öcal ile tanıştım. Bu dönem ve 1996 yılında tanıştığım benim için büyük değer ifade eden grafik sanatçısı ve bilgisayar uzmanı ustam Ekrem Kurtuluş (forumumuzda nawaja nicki ile kayıtlıdır) hep yardımcım ve dektekçim oldu . Bu dönemlerde internet cafe 'lerde yöneticilik ve danışmanlık yaptım . Bu arada resim yaparak da kendimi geliştirmeye çalışıyordum . Yağlıboya resim yapıp sattığım da olmuştur .

Yani meslek derken bunları kastediyorum . Bilgisayar , resim , inşaat ve şimdi de polislik.

tabii abi. ben işin dalgasındayım. :kuuul:

HunTER
13/07/2004, 18:19
S:Bu arada tavsiye ettiğiniz ön çalışmayı(yetenek sınavları için) nasıl yapıcam? Yani sınavlarda nasıl bi çizim tarzı istediklerini nerden öğrenebilirim?
marmara ü.ni aradım ama tel.lara cevap veren yok herkes tatilde mi?
Marmara ya da Mimar Sinan Üniv.de okuyan birilerini bulmam lazım..Tanıdığınız birileri var mı? Bu benim için çok önemli..tekrar teşekkürler..

C: Bu tarz yetenek sınavlarına yonelık profesyonel kurslar var benım bıldıgım.. Onlardan bırını deneyebılırsın.. Eger buna gucun yetmıyorsa sagda solda bu bolumlerde okuyan bırını arayıp buldugunda onada sorabılırsın.. Hatta en ıyısı gırmek ıstedıgın unıversıtelere gıdıp ogrencı ıslerınden bılgı ıstemek.. Sınav oncesı sınavın nelerı ıcerdıgıne ılıskın bı kagıt olması gerekır ellerınde.. Ama tabı daha fazla bılgı edınmek ıcın bolum hocalarıyla konusman gerek..

senseofblue
14/07/2004, 16:39
Ben Mimar Sinan mezunuyum :) Ama maalesef Güzel Sanatlar değil...
Fakat bizim okulun sınavının epey zorladığını biliyorum. Bence İstanbul'daysanız veya gelebilme ihtimaliniz varsa gelip ilk ağızdan bilgi alsanız? Sadece bir öneri...
MSÜGSF Tel: (0212)252 16 00
www.msu.edu.tr (http://)

Deniz Mavi
17/07/2004, 23:30
Merhaba,

Bu konu hakkında kafamı kurcalayan bir şey var. Çocukluktan beri mimarlığa merakım var. Özellikle bina, ev içi tasarım konularında. Ev maketleri yapıp içini donatırdım. Fakat resim çizme konusunda biraz sıkıntılarım var. Yani insan resmi, doğa resmi vb. bu tarz resimleri çizemiyorum. Ve bu sınavlarda da bu tarz çizimler istiyorlar. Benim anlamadığım, ben ressam değilim. Ressamlık tamamen ayrı bir sanattır. Peki neden iç mimar olmak isteyen bir kişiden böyle bir beklenti içindeler. Yukarıdaki yazıda yemek yiyen bir ailenin resmi istenmiş sınavda. Buna bir anlam veremiyorum. Hem üniversitenin amacı akademik kariyer yapmaktır. Meslek edinmektir. Bilmediğim fakat öğrenmek istediğim bir alanda üniversite okurum. İç mimar olmak için neden yetenek?!? Öğrenmek için oraya başvuruyorum. Çizmek istiyorum. Yaratıcı olmak istiyorum. Bu işin matematiğini öğrenmek istiyorum ama önümde büyük bir engel var!.. Hiç anlamıyorum..

Saygılar

Mingitau
17/07/2004, 23:49
Üniversitenin amacı meslek edindirmek değildir. Halihazırda kazanılmış bir meslekte ilerlenmesini sağlamak, matematiksel açılımlara göre planlama yapacak seviyeyi kazandırmaktır. Lakin ülkemizde Mülkiye' yi hedefleyen ana babaların daha çok para olduğu için Hikmetli İlimlere Mülkiye anlayışıyla çoçuklarını yönelttiklerinden Üniversite = Meslek gibi garip bir şey ortaya çıkıyor.

HunTER
19/07/2004, 02:30
İç mimar olmak için neden yetenek?!? Öğrenmek için oraya başvuruyorum. Çizmek istiyorum. Yaratıcı olmak istiyorum. Bu işin matematiğini öğrenmek istiyorum ama önümde büyük bir engel var!.. Hiç anlamıyorum..

Soyledıgım sey ancak bır tahmın olabılır ama ıc mımarlık dekorasyona dolayısıyla sanatsal bır etkınlıge gırdıgı ıcın sızden cızım yapmanız ıstenıyor olabılır.. Yanı, sanatsal algı, yetenek vs.. Kı bundan bı kac yuzyıl once mımarlıkta tıpkı ressamlık gıbı sanatın bır dalıydı.. Ama bu yuzyılla beraber mımarı sanattan bı sekılde ayrıldı cunku artık yapıların sanatsal ozellıklerı degıl ıslevsellıgı yada malıyetı daha on plandaydı..

Yınede sanırım akademık anlamda sızlerı hala bı kac yuzyıl oncekı gıbı egıtmek ıstıyor olabılırler.. Yada sızlerden bırının yıne gecmıstekı o ıhtısamlı yapılardan bırını yapmasını..

grimako
22/07/2004, 17:11
[QUOTE=TaNyA]Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum..
-Yetenek sınavlarında ne gibi sorular sorulur,nasıl çizimler istenir,kısaca sınavların içeriği nasıl olur?
-Bu sınava ilk defa gireceğim..çizim konusunda yetenekliyim ama yine de sınava az bir zaman kala bir hazırlık(çalışma)yapmam gerekir mi?
NOT:Özellikle İç mimarlık ile ilgileniyorum.Nette çok araştırdım ama istediğim bilgilere ulaşamadım..çareyi forumlarda buldum..umarım yardımcı olursunuz..

grimako
22/07/2004, 17:13
Mimar Sinan Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum..
NOT:Özellikle İç mimarlık ile ilgileniyorum.Nette çok araştırdım ama istediğim bilgilere ulaşamadım..çareyi forumlarda buldum..umarım yardımcı olursunuz..

ebrush_ca
02/08/2004, 00:51
benim erkek arkadaşım yetenek sınawına giricek ve devamlı gidip geliyorum kursuna.herkes güzel sanatlar heykel vb. istiyor.onlar genellikle sanatsal yönünü inceliyor büyük figürler ayrıntılar.

resim yapan bi ressam dendiğinde resim isteyenler figür yapıyor iç mimarlık isteyenlerde atölye çiziyor.yani sanatçılar yemek yiyen adam sense restoran yapıosun.iç dekorasyon.

eger diosan ben dış mimarlık yapıcam.o zaman auto cad programıyla uraşır hiç bişey çizme zorluğunda bulunmasssın.o zamanda baraj puanıyla yetinmek yerine en az 320 puan için bi sene mat fizik kimy bio çalışırsın :iih:

ebrush_ca
02/08/2004, 01:01
benimde ögrenmek istediğim bişey var aslında her kafadan bi ses çıkıo ve 160 ve 185 arasında yetenek sınawına giriş hep değişiyo.senelerce giren adam bile atıp tutuyo.bi moralimiz iyi olurken bi anda bozulabilio.bana bu konuda kesin bi bilgi verebilirseniz çok sevinirim çünkü artık çok sıkıldım.mimar sinan sınawa barajlamı (185) yoksa (160) lamı alıo?160 sa bu sadece lisede plastik ve güzel sanatlar okuyanlar için mi?

Icarus
02/08/2004, 01:02
wow.. forumda gördüğüm ilk bayancan arkadaş :) ben mi dikkat etmedim acaba? hoşgeldiniz ebrush_ca. umarım faydalı olur size forum. bu arada cidden bilgisayar denince neden akla hep erkek işi olduğu geliyor? bayancan arkadaşlar da kullanıyor ama üst kademe bilg. mevkiilerinde olmuyorlar hiç. garip bir durum.

intruder
07/08/2004, 23:06
Bence okulların internet sitelerinden kaç puan istediklerini öğrenebilirsiniz yazmıyorsa da telefonla öğrenme imkanı var. Ben Dokuz Eylül Güzel Sanatlardayım benim girdiğim sene her bölüm için ayrı sınav yapmışlardı ama artık tek bi baraj sınavı ondan sonra bir sınav daha yapılıp öğrencinin tercihlerine göre yerleştirme yapılıyor. İki sınavdan da çok iyi not alırsan ilk tercihinden giriş yapabiliyorsun...