PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Etik Hacker'lık

euler
08/07/2004, 21:05
Bundan yaklaşık 2 ay önce izmir bornovada bir otobüs durağında reklam panolarının arasında kocaman simsiyah bir ilan görmüştüm. İlanda aynen şöyle yazıyordu.
"Hackercılık ve Ağ Güvenliği Kursu" :)
Görür görmez "Nasıl yani? Hayır olamaz, bu ne yaaa..." gibi tepkiler verirken bulmuştum kendimi. Sonra da baya bir gülmüştüm. Hackercılık ne ya? Aklıma geldikçe baya bir eğleniyordum. Tabi bu arada ilanı veren yerin de internet adresini aklımın bir köşesine yazmıştım. Bugün bir anda aklıma geliverdi, şu siteye bir gireyim bakayım dedim. Kurslar bölümüne girdiğimde şöyle bir kursla kaşılaştım.
"Etik Hacker'lık-PC ve Ağ Güvenliği"
Hackercılık out Etik Hacker'lık in sanırım :)
Gülmemek elde değil, etik hacker ne ola ki, böyle bir kavram olabilir mi?

aokocax
08/07/2004, 21:30
Herhalde beyaz şapka olayına farklı bir bakış açısı getirmişler. Etik hackerlik olur canım nie olmasın :D, bunun kursu nie veriliyor onu pek anlamış değilim herhalde lamerlik kursu gibi bişi olsa gerek :D, bu işler kursla öğreniliyorsa iyice cılkı çıktı demekki...

selami_32
08/07/2004, 21:38
yok böyle bişi hacker hackerdir. ancak şöye bişi de var "hırsızlığı dahi bil ancak çalma. "
kötüpir espri:

begin 664 sinek.txt
L971I:R!H86-K97(@<VEN9?!I(&)E;&EN:2!I;F-I=&UE9&5N(&AA8VML97(@
`
end

euler
08/07/2004, 22:12
Herhalde beyaz şapka olayına farklı bir bakış açısı getirmişler. Etik hackerlik olur canım nie olmasın :D, bunun kursu nie veriliyor onu pek anlamış değilim herhalde lamerlik kursu gibi bişi olsa gerek :D, bu işler kursla öğreniliyorsa iyice cılkı çıktı demekki...
Nasıl oluyor etik hackerlık, bizimle paylaşmak istermisin aokocax?

aokocax
08/07/2004, 22:53
Aslında mesajımı etik hackerlik ile bayaz şapka olayının iç içe olduğunu düşünerek yazmıştım ama senin sorundan sonra gerçekten etik hackerliğin var olabilieceğini düşünüyorum, etik hackerlik bence şöyle birşey olsa gerek...

Bilindiği üzere bu gün gelişmiş toplumlarda bile kanunlar teknolojiyi yakalamakta hayli güçlük çekiyor(içtihat hukukuyla çalışan sistemler dahil) ve bunu fırsat bilen bazı kişi ve kurumlar, kişilerin siyasal, kamusal, demokratik hatta vicdansal haklarının çoğuna tecavüzde bulunuyorlar... Örn; terör yanlılarının siteleri, radikal gruplar, yaş haddi gözetmeyen adult siteleri, dialer, satanist, bomba yapımını anlatan , uyuşturucu kaçakçılığı v.s. örneklerin ne kadar arttırılabilceği ortada, kanunun erişemediği veya eksik kaldığı yerlerde, bence insan fıtratının içinde bulunan ahlak duygusuyla bir takım hack işleri yapılabilir ve bunun adı etik hackerlik olsa gerek...

infazteam
08/07/2004, 23:26
valla pek anlamadım olayı (etik) bi kere ne anlama geliyor arkadaşlar 2. si bu adamlar hacker lik yaparak ne yapmaya çalışıyorlar bunların amaçları gayeleri ne bence bu hackerlik olayı saçma

euler
08/07/2004, 23:36
valla pek anlamadım olayı (etik) bi kere ne anlama geliyor arkadaşlar 2. si bu adamlar hacker lik yaparak ne yapmaya çalışıyorlar bunların amaçları gayeleri ne bence bu hackerlik olayı saçmaetik : toplumda bireylerin uyum içerisinde yaşaması için belirlenmiş,oluşturulmuş yazılı olmayan kurallar topluluğu..

Adamlar ne yapmaya çalışıyorlar:
Sanırım bizleri güldürmeye...
Ben güldüm, gülüyorum mesela :)

euler
08/07/2004, 23:44
Aslında mesajımı etik hackerlik ile bayaz şapka olayının iç içe olduğunu düşünerek yazmıştım ama senin sorundan sonra gerçekten etik hackerliğin var olabilieceğini düşünüyorum, etik hackerlik bence şöyle birşey olsa gerek...

Bilindiği üzere bu gün gelişmiş toplumlarda bile kanunlar teknolojiyi yakalamakta hayli güçlük çekiyor(içtihat hukukuyla çalışan sistemler dahil) ve bunu fırsat bilen bazı kişi ve kurumlar, kişilerin siyasal, kamusal, demokratik hatta vicdansal haklarının çoğuna tecavüzde bulunuyorlar... Örn; terör yanlılarının siteleri, radikal gruplar, yaş haddi gözetmeyen adult siteleri, dialer, satanist, bomba yapımını anlatan , uyuşturucu kaçakçılığı v.s. örneklerin ne kadar arttırılabilceği ortada, kanunun erişemediği veya eksik kaldığı yerlerde, bence insan fıtratının içinde bulunan ahlak duygusuyla bir takım hack işleri yapılabilir ve bunun adı etik hackerlik olsa gerek...Hackerlık diye tabir edilen şey yasal bir şey mi ki bunu öğretmek (bunu öğretmek de ne demek acaba, bu nasıl olabilir) yasal olsun? Ki benim bahsettiğim, bahsetmek istediğim ve hatta bahsedeceğim konu değil. Beni dumur eden ""Hackercılık", "Etik Hacker" kelimeleri. Eğer ağ güvenliğinden vs.. falan filandan bahseden bir kurs ise adını "Ağ Güvenliği" kursu koyarsın olur biter. Kursun içeriği beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Ne öğrettikleri bahsettiğm şeyin tamamen dışında. Kelimelere takıldım ben. Anlatabildim sanırım...

SATAN
08/07/2004, 23:59
@selami32 nin dediği gibi "hırsızlığı dahi bil ancak çalma. "

*Kardeşim biz öğrettik..! yap demedikki derler... olur biter.. :P

DeaDLY
09/07/2004, 00:44
Hackercilik (!) kursunun web sitesi 1 ay içinde hacklenir zannediyorum.Çünkü birisi mesaj vermek ister siteyi hackler.

Euclides
09/07/2004, 00:51
belki kendi kemikleşmiş fikirlerin yüzündendir ama ben "hacker" kavramına inanmıyorum.
Eğer marifet güvenlik açığı bulmaksa bunu yapcak kişi reverse engineer'lardır.
bu güne kadar tr'de gördüğüm bilmem kaç bin site hacklemiş kişlerin hepsi bir kaç güvenlik portalına gider son çıkan açıklara bakar "hangi siteye düşerse" mantığı ile site hacklerlerdi.

Bu sebebten ben hackerlara inanmıyorum...

ASA
09/07/2004, 01:26
Pardon ama buralarda ceviz.net diye bir site vardi. bili$imle alakali insanlar fikirlerini payla$ir, sorunlarini giderirdi. Cehennem veya wardom gibi bir site ile mi birle$ildi benim yoklugumda nedir anlayamadim?

etik ahlaki demektir, hacker'in ise herkese gore tanimi farklidir. En genel kani bilgisayar sistemlerinin i$leyi$inden anlayan ve kendi gereksinimlerine gore bu i$leyi$i degi$tirebilecek, geli$tirebilecek bilgi ve yetenege sahip ki$iye hacker denir.

Etik hacker'lik bu bilgiyi dogru bicimde kullanabilmeye verilmi$ ad olsa gerektir. Ama soz konusu kursta ne anlatilir edilir bilmem. Bunun yaninda tamamen $ahsi fikrim olmakla beraber, "hekir olacaz abi" diyen genclerin az cok parasini kopartabilmek icin verilen bir kurs olabilir. Buna para veren varsa da helal olsundur.

Yava$ geliniz, serin geliniz!.

:cool:

aokocax
09/07/2004, 01:58
Eğer ağ güvenliğinden vs.. falan filandan bahseden bir kurs ise adını "Ağ Güvenliği" kursu koyarsın olur biter. Kursun içeriği beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Ne öğrettikleri bahsettiğm şeyin tamamen dışında. Kelimelere takıldım ben. Anlatabildim sanırım...

Ok. bende aynı şeyden bahsediyordum.

euler
09/07/2004, 02:03
Bunun yaninda tamamen $ahsi fikrim olmakla beraber, "hekir olacaz abi" diyen genclerin az cok parasini kopartabilmek icin verilen bir kurs olabilir. Buna para veren varsa da helal olsundur.Ahanda sonunda bahsetmek istediğim şeyi anlayan birisi çıktı.
Sabahtan beri bundan bahsediyorum. hackercılık, etik hackerlık gibi saçma sapan kelimelerle ASA'nın bahsettiği gruba giren insanları ve cüzdanlarını hedef alan zihniyetten bahsediyorum. Daha önce de dediğim gibi kursun içeriği zerre kadar ilgilendirmiyor beni, neyse ne, banane. Umurumda değil. Bahsettiğim şey zihniyet? Ama konu nedense farklı alanlara çekiliyor...

aokocax
09/07/2004, 16:00
Ahanda sonunda bahsetmek istediğim şeyi anlayan birisi çıktı.
Sabahtan beri bundan bahsediyorum. hackercılık, etik hackerlık gibi saçma sapan kelimelerle ASA'nın bahsettiği gruba giren insanları ve cüzdanlarını hedef alan zihniyetten bahsediyorum. Daha önce de dediğim gibi kursun içeriği zerre kadar ilgilendirmiyor beni, neyse ne, banane. Umurumda değil. Bahsettiğim şey zihniyet? Ama konu nedense farklı alanlara çekiliyor...

Konu üzerinde biraz araştırma yapıldığında Etik Hackerliğin hiçte "saçmasapan" bir kelime olmadığı ortaya çıkmaktadır, İlk başta söylediğim Beyaz şapka yerine kullanılan bir kelimeymiş. Literatürümüzde olmayan bir kelimeymiş meğer...
http://news.bbc.co.uk/hi/english/static/in_depth/uk/2001/life_of_crime/ethical_hackers.stm

BBC-cybercrime ve konusu güvenlik olan bir çok sitede white hat yerine ethical Hacker deyimi kullanılıyor. (google da "ethical hacker" ile arama yapabilirsiniz)
Ayrıca araştırmalara devam edlidiğinde yine etik hackerliğin bir çok kurum ve kuruluş tarafından sertikaya bağlandığı ortada...

http://www.gocertify.com/article/ceh.shtml
http://www.eccouncil.org/index.htm

Nasıl oluyor etik hackerlık, bizimle paylaşmak istermisin aokocax?...
"Konu farklı alanlara çekilmek isteniyor" eğer bahsettiğin benim açıklamalarımsa
etik hackerlik konunda aydınlanmak istememiş miydin?

"etik hackerlik" kelimesi googleda arattığımızda da karşımız şimdilik tek bir site çıkıyor

www.bilkur.net adlı site, Kurum adresi İzmir olduğuna göre sanırım buradan bahsediyorsun sol üst köşede T.C. MEB yazıyor, bildiğim kadarıyla bu tip bir eğitim vermeleri İçin Milli Eğitim Bakanlığından izin almalılar.

Belki para tuzağıdır belki değildir bu benim problemim değil benim amacım etik hackerlik konusunu açıklığa kavuşturmaktı, açıklamalardan anlaşılacağı üzere bende yanılıyormuşum...

aokocax
09/07/2004, 16:03
Pardon ama buralarda ceviz.net diye bir site vardi. bili$imle alakali insanlar fikirlerini payla$ir, sorunlarini giderirdi. Cehennem veya wardom gibi bir site ile mi birle$ildi benim yoklugumda nedir anlayamadim?
Yava$ geliniz, serin geliniz!.

ASA niçin bu tip bir izlenime kapıldın.?

muharrem_tac
09/07/2004, 16:43
Hacking ve hackerlık modern zamanların bir altkültürü .

Bu konuda okuduğum en iyi yazı : http://www.belgeler.org/howto/hacker-history.html adresinde . Bu ve benzeri yazılar aslında çok iyi oluyor .

Güvenlik sorununun nasıl düşünülmesi gerektiğini ve kötü niyetli saldırganların ne gibi zaaflardan yola çıktıklarının bulunması için bu kültürü iyi anlamak gerekiyor . Özellikle işi önemli verilerin korunması olan güvenlik uzmanlarının bu psikolojiyi çok iyi analiz etmesi ve gerektiğinde onlar gibi düşünerek kendi sistemlerini yıkmaya çalışmaları gerekiyor .

Eğer verilen eğitim doğrudan bu düşünceyle ortaya çıkmışsa bunun iyi birşey olduğunu söyleyebiliriz . Mesela benim hep düşündüğüm Polis eğitimlerinde hırsızlardan yardım alınmasıdır . Hayatını belki hapiste geçiren bu kader mahkumlarının tecrübe ve bilgilerinden yararlanarak hem onların rehabilitesi hem de emniyet güçlerinin eğitimi başarılı bir şekilde sağlanmış olur .

ASA
11/07/2004, 09:23
ASA niçin bu tip bir izlenime kapıldın.?
Sonucta hemen tum yanli$ anla$ilmalar halloldugu, eksik gibi gozuken bilgiler tamamlandigina gore, nicinini benim mesajimdan once girilmi$ bazi mesajlardaki bazi ufak noktalardan kavrayabileceginizi du$unuyorum. Ama ortak bir kaniya varabildigimize gore sanirim artik onemli degildir.

muharrem_tac
11/07/2004, 09:51
ASA , özel mesajın dolmuş galiba . Bir denememde hata mesajı aldım.

ASA
12/07/2004, 07:15
Yaw eskiden daha cok mesaj alirdi benim mesaj kutum. "Demodere" edildigimiz icin ya da ba$ka bir ayar yuzunden kapasitesi azalmi$ demek. Bo$alttim $imdik. Ben de neden kimse bana ozel mesaj atmiyor diye uzuluyordum :D

Ansugo
12/07/2004, 08:38
Hacker dediniz de, dünyadaki sayılı hackerlardan biri redial'dır. Kendisi siyah sapka 9. dan etik hackerdır. İzmir ve Ankara'da etik hackerism konusunda konferanslari ve kurslari olmustur tarzinda rivayetler halk arasinda kocakari masali misali dolasmaktadir.

electricsheep
12/07/2004, 22:32
etik hackerlık vardır. us'de eskinin hackerları güvenlik uzmanı olarak faydalı işler yapmak üzere büyük firmalara yerleşince doğmuştur bu kavram (diye biliyorum)

yildizib
12/07/2004, 23:19
@selami32 nin dediği gibi "hırsızlığı dahi bil ancak çalma. "

Bingo!Çalmalı mı çalmamalımı?Bütün mesele ...
İnsanların vicdanına güvenmek mi? yoksa kendi güvenliğinizi kendiniz sağlayacak yeteneğe sahip olmak veya onu edinmek mi?

redial
13/07/2004, 08:33
Ansugo ustadim, saati 50$'a seni herkesin tanidigi bir hacker yaparim dediginizde bende bildiklerinizi paylasacak, bana firewall'lara basmadan, routerdan routera atlamayi, bufferdan tasip, header'larda balik tutmayi ogreteceksiniz sanmistim. Fakat anliyorumki siz, hakli ununuzu kullanarak, benim masum duygularimla oynadiniz ve, ogretmek yerine bu yola basvurdunuz. Beni kandirdiniz. Bumuydu herkesin bildigi super bir haker olacaksin dediginiz, dolarlarimi bunun icin mi aldiniz?
Dune kadar gozumde hakerler ustu bir konumunuz vardi, benim icin bir usta, bir master, bir sensei idiniz, bundan boyle, gozunu para burumus, gencecik insanlarin masum duygularini kullanan bir dolandiricisiniz...
Ama, aha buraya yaziyorum: Bir gun hacker olacam ve cdrom'unuzun kapagini acip, flopy'inizi cdrom a takacagim; ve ekraniniza yazacagim: Bir zamanlar genc ve onurlu bir adam vardi hatirliyor musunuz?

Hacker dediniz de, dünyadaki sayılı hackerlardan biri redial'dır. Kendisi siyah sapka 9. dan etik hackerdır. İzmir ve Ankara'da etik hackerism konusunda konferanslari ve kurslari olmustur tarzinda rivayetler halk arasinda kocakari masali misali dolasmaktadir.

selami_32
13/07/2004, 09:22
Saygıdeğer @Redial Babana bile güvenme hatta heykırlara hiç güvenme

saygılar.

kuen
13/07/2004, 12:55
:))

Grafik
13/07/2004, 13:37
Hackerlık = Bilgi Hırsızlığı = Yasa dışı bilgisayar korsanı

şimdi kimse hacker'lara beyaz bir kılıf aramasın hacker mekır bilmem ben üfürükden teyyare... dünyada belli başlı bilinen sayılı adamlar var türkiyedede saysan 10 tane adam çıkar piyasaya.. geriye kalan bi ton adam bunların yanaşmasıdır..

neymiş bu adamları faydalı işler yaparmış açık bulurmuş vs.vs. butür nitelikleri olan adamlara "güvenlik uzmanı" diyebiliriz bunun dışında bir etiket vermek saçmalıkdan başka bişey değil....

şimdi polisin hem katil yakalayıp hem cinayet işlemesi ne kadar mantıklı sizce :)

bi arada show tv'de bir haber çıkmıştı "beyaz hackerlar grubu" diye haber internet cafede çekilmiş ,isimlerinin altınada "beyaz hacker" yazılan 3-5 genç vardı 15-18 yaş arası... röportaj esnasınında gençler bilgisayar başında ekranda MATRIX EKRAN KORUYUCU eşliğinde "hackerlara savaş" açtık diyolardı :) :) :)

gülmekden komaya girmiştim ,,, bak gene girdim :) :kihkih:

Ansugo
13/07/2004, 15:39
Bumuydu herkesin bildigi super bir haker olacaksin dediginiz, dolarlarimi bunun icin mi aldiniz?
Aç hacker olmaz. Karnımıza ülker çikolatalı gofret, milka milkinis, haribo, nuss weiser, toblorone türünden yiyeceklerin, coca-cola (mümescel marka), colaturka turunden iceceklerin girmesi gerekiyordu. Evet kabul ediyorum, pisbogazligima yem ariyordum seni kullandim. Ama bu zaman zarfinda ogrendiklerin hayatin boyunca karsilacagin tum sorunlarin cozumunde sana bir cozumler zinciri olarak geri donecektir.

Ve evet. Sen artık bir super hackersin. Çünkü artık karşılacağın tüm sorunları çözebilme dehasına sahip oldun. Tabii ki bu deha sende fıtrat üzere mevcut idi. Ben sadece bunun ortaya çıkmasına vesile oldum.

redial
13/07/2004, 15:50
Ve evet. Sen artık bir super hackersin. Çünkü artık karşılacağın tüm sorunları çözebilme dehasına sahip oldun. Tabii ki bu deha sende fıtrat üzere mevcut idi. Ben sadece bunun ortaya çıkmasına vesile oldum.

Oncelikle yukarida soylediklerim icin ozurdilerim Ustam, Senseim, masterim...
Siz soylediklerimi sizin ulu bilgeliginiz karsisindaki aciziyetime ve cehaletime veriniz. Bu fakir cekirgeniz goremedi bu gercegi, sandiki ustasi onu dolandirdi...
Son olarak fitratimda mevcut olan dehanin ortaliga fiskirmasi icin yaptiklariniza minnettar oldugumu belirtmek isterim.

Hocam, izin verin; klavyenizin tusu, monitorunuzun fosforu, harddiskinizin en sondaki sektoru olayim.

yildizib
13/07/2004, 16:28
Hoş.:)

yildizib
13/07/2004, 16:39
Herkeş/herkez içinde saldırganlık dürtüsüne sahiptir.Ahlak değil,sınırlar.Vicdan değil akıl...

Ansugo
13/07/2004, 16:50
Hocam, izin verin; klavyenizin tusu, monitorunuzun fosforu, harddiskinizin en sondaki sektoru olayim.
Bundan sonra bana Ansugo diye hitap edebilirsin. Artik sen de bir "Ulu Bilge Ubatu" oldun.

Aramıza hoşgeldin ey ulu bilge ubatu redial! Belki de aradığımız "seçilmiş kişi" sen olabilirsin.

redial
13/07/2004, 17:02
Bu ne alcak gonulluluk, bu ne zerafet ustam, masterim, senseim. (Heyecandan her seferinde farkli sirada yaziyorum sifatlarinizi, ozurdilerim)
Beni araniza aldiginiz icin cok tesekkur ederim, aranizda kalmak icin cok calisacagima emin olabilirsiniz. Ve fakat, sizi hayal kirikligina ugratmak istemem ama, bir filimde gormustum, secilmis kisi gozleriyle kasik bukup, elleriyle mermi durdurabiliyordu, ben bunlarin hic birisini yapamiyorum. (aslinda kasigi bukuyorum ama filimdeki kadar cok degil).

yildizib
13/07/2004, 17:06
Bir filimde gormustum, secilmis kisi gozleriyle kasik bukup, elleriyle mermi durdurabiliyordu, ben bunlarin hic birisini yapamiyorum. (aslinda kasigi bukuyorum ama filimdeki kadar cok degil).

Film jaws mıydı?Yardımcı olmak babında...

Ansugo
13/07/2004, 17:09
O filmdeki kişide sonradan görmüştü gerçeği. Sonradan realize etmişti orada bir spoon olmadığını.

İşte sende gözündeki perde kalktığında göreceksin ki gerçekten kaşık yok. Kaşık olmadığı gibi mermilerde yok. Hatta karnına giren de mermi değil.

Bilinir ki ulu bilgelerinde kademeleri vardir. Kademe arttikca gozdeki perdeler tek tek acilmaya baslar. Emin ol senin perdelerin diğer ulu bilgelerden daha kisa zamanda kalkacan. Cunku sen secilmis kisi olmağa en yakin kisisin.

yildizib
13/07/2004, 18:13
Pardon, filmi yanlış hatırlamış olabilirim."Şampiyonlar şampiyonu" muydu?
Kötü adam(kötülük buya) kahramana temiz bir kötek atmıştır vaktiyle.Hatta abisine amcasına dayısına silssilesinin külliyatını elden geçirmiştir.

Fakat filmin kahramanı bunu orada bırakmaya niyeti yoktur.Niyeti kötü adamı dünyadan temizlemektir ve çocuk manyak hırs yapar.Sahneler gözünden bir an bile gitmez.Hırslanır hırslanır....Kinini içine atar ve çalışmaya başlar.

Bu arada kendine bir sensei bulmuştur.Sensei içkicidir sarhoşun tekidir ama manyak kung-fu bilir.Çocuk çok hırslıdır gece gündüz yemeden içmeden kinini dahada besleyerek çalışır çalışır.Demir kütleye vurur filan...

Neyse ya bu muhabbetle biraz uzaklaştık konudan.Bir müddet cevizden çıkıp dışarıyı görmek lazım.Piknik filan.Geçenlerde bir yer keşfettim.İnsanlar piknik yapıyorlardı.İnsanlar kendileri pişiriyor, kendileri kaynatıyorlar kendileri yiyorlardı...Sırf manzarasını görmek için gittiğimde Türk milleti ne olucak hemen ikram ediyorlar.İstemesende eline tutuşturuyorlar.Almasan kabalık olur tabi.

selami_32
14/07/2004, 05:56
Cunku sen secilmis kisi olmağa en yakin kisisin.

hatta @redial sen seçilmiş kişisin bütün kötü sitelere ultra mega uçar tekmenden bir tane at.

saygılar.

redial
14/07/2004, 08:15
Ansugo ustadim, masterim, senseim, ustam. Sayenizde en kotu gunlerimi yasiyorum, sirtima yuklediginiz bu agirlik altinda ezim ezim ezilmekteyim. Aslini isterseniz bende zaman zaman acaba "o"muyum diye dusundum. Ama bir sonuca varamadim. Simdi anladimki gozumde perde varmis. Dun aksam kosa kosa goz doktoruna gittim. Bana iki tane hap verdi: Birisi Mavi Birisi kirmizi, Bunlardan birisi seni tamamen kor eder, birisi ise gozundeki butun perdeleri kaldirir dedi. Simdi ben hangisi hangisiydi unuttum. Yanlis bir sey yapmaktan korkuyorum, lutfen yardim edin ulu bilgem.

acemi
14/07/2004, 10:10
"A'dan Z'ye perde hizmeti" icin Linens'e basvurabilirsin.

yildizib
14/07/2004, 14:45
Tibette yedi yıl.Dalai Lama görülmeye değer filmler.

SATAN
14/07/2004, 15:50
@redial sana benden tavsiye kırmızı kabloyu kes olsun bitsin...

Turkfun
14/07/2004, 16:20
Her şey Hoş Güzelde "Hackercilik" Ne Oluyor ? Evcilik Gibi Bişe Mi ? :D

yildizib
14/07/2004, 16:34
Kabuğu kırmaya karar verdiniz diyelim.
Mesele şu:
Siz kabuğun hangi tarafında bulunuyorsunuz?İç/dış?

ASA
16/07/2004, 03:08
Ben kabugum.

selami_32
16/07/2004, 15:36
Ben kabugum.

balyoz getirin bana :p