Tam Sürümünü Görmek İçin : Şeytanın sizi nasıl kandırdığı...
yildizib
08/07/2004, 18:00
Bilmeyeniniz yoktur.Bulmaca sayfalarında iki resim verilir ve size iki resim arasındaki tam on fark olduğu size söylenir ve bulmanız istenir.
Soru şu;"Size bu söylenmeseydi bu iki remin aslında farklı olabileceğini önceden bilebilecekmiydiniz?"
Şeytan kötülüğü detaya gizler;
Şeytan size bir şeyi gösterir ve derki işte bu şununla aynıdır.Siz silme bakarsınız ve fark göremezsiniz inanırsınız.Tabiki hileyi görmek için gören göze ihtiyaç var.Çözücülüğü yüksek olan göze...
İllüzyonist'in yaptığının aslında gerçek olmadığını bilirsiniz ama o sizi her seferinde kandırmayı başarır.
Şeytan,İnsanın zayıf noktası olan tutarlılık ihtiyacını kullanır;
Size verdiği örneklerle devamlı "evet" dedirterek olası tepkilerinizi sınırlar.Yaptığı, satranç bilenler için phyton style'ın gerceğe uyarlanmasıdır.Öyle an gelirki sonunda akıl hiçbir hareket serbestliğine sahip olamaz.Aklını ve davranışlarını esir alır.
Şeytan,genellemeler yapar;
Şeytan öyle bir örnek verirki ona kimse karşı çıkamaz ve herkes ister istemez katılmak durumundadır.Sonra şeytan bu örneği geneller.
Şeytan,Siyah ve beyazlar üzerinde çalışır,Aşırılıkları örnek gösterir,
Bir başka hilesi de şeytan uç noktalarda gezmeyi sever.Aradaki milyonlarca rengi bir tarafa iter.
İşte şeytan sizi böyle kandırıyor.
Ben bı baska seyı merak ettım.. Bı an ıcın seytanın varolmadıgını varsayarsak yukarda oldugu varsayılan seylerın ınsan psıkolojısındekı yorumu nedır? Yanı psıkolojı seytanın yerıne neyı koyar?
yildizib
08/07/2004, 18:55
Şeytanın varlığından hareketle yazılmış bir yazı değildi.Burada "şeytan" bir simgedir.Kötü olan, kötü niyeti olan demektir buradaki.
Var olup olmaması umrumda değil.Sadece insanlar diğer hemcinslerini nasıl kandırıyorlar işte bunun özetiydi.Eklenebilecekler var hala.
Kötülüğün kaynağı nedir?
Benim bulgularım şunlar;
1-İletişimdeki zayıflık,yanlış algı.
2-Ego(Üstün olmayı isteme.Maalesef bende bu var...)
3-İntikam(Bunda problemin başına dönüyoruz.Ama bir sebepte bu.)
4-Kötülük bulaşıcıdır...Örneğin dolandırıcı olmuş bir insana sorsanız size muhtemelen şunu diyecektir;"Bana acımadılar!"Askerde gördüğüm bir şey devrecilikti."Bizi ezdiler öyleyse biz de bizim altımızı ezmekte haklıyız."
5-Adalet, vicdan, ahlak gibi kavramlar her insanın fıtratında vardır fakat farklılık gösterir.Adam öldürmüş katil biri bile kendi vicdanında haklı cıkmak için savunma mekanizmaları geliştirir.Ben onu öldürdüm haklıyım çünkü...
5-Adalet, vicdan, ahlak gibi kavramlar her insanın fıtratında vardır fakat farklılık gösterir.Adam öldürmüş katil biri bile kendi vicdanında haklı cıkmak için savunma mekanizmaları geliştirir.Ben onu öldürdüm haklıyım çünkü...
Bence bazı insanlarda bazı şeyler fıtrat üzere eklenmemiş oluyor. Bazı eksiklikleri oluyor. "Bir insan nasıl bu kadar sapık olabilir" diye bir sapığa demek çok saçma geliyor kimi zaman. Sonuçta ben o adamın ibret timsali olarak fıtratının o şekilde olduğunu düşünüyorum. Yani adamın dünyaya geliş amacı o.
Mesela kolsuz bebek doğuyor. Onun bir sebebi olmalı. Ya da kafasız çocuk doğuyor. Burada da böyle.
Ya da bir sapık doğuyor, ruh hastası doğuyor. Tabi bu şeyleri biz bebekken anlamıyoruz. Ama ileride görüyoruz ki bu bir sapık, bu bir ruh hastasi.
Ateşbalığı
08/07/2004, 20:22
Hiçbir şey nedensiz değildir ve hiçbir şeyin gerçekleşmesini tek bir nedene bağlıyamayız.
Kimisi suçun nedenini insanın doğasında kimisi toplumda arar.Ama insan bir bütündür içinde yaşadığı toplum ve kendi doğası ile bir bütün oluşturur ve bu bütnlük insanı suça iter yada suçtan çeker.
Sevgiler,
Kimisi suçun nedenini insanın doğasında kimisi toplumda arar.Ama insan bir bütündür içinde yaşadığı toplum ve kendi doğası ile bir bütün oluşturur ve bu bütnlük insanı suça iter yada suçtan çeker.
Evet her ıkı uc ıcınde ornekler verılebılır ama yaygın olarak kabul edılen bu goruse bende katılıyorum.. Yanı kımıne gore davranısın temelı genetıktır ınsanın dogasından gelır kımıne goreyse davranıs toplum tarafından sekıllendırılır..
Ornegın aynı gene sahıp olan ıkızler uzerınde yapılan arastırmalar ıkızlerın farklı toplumsal sartlar altında farklı davranıslar sergıledıgını gosterır.. Ote yandan aynı toplumsal (cevresel) sartlar altında yasayan bıreylerde herzaman aynı davranısları gostermeyebılır.. Alkolık bır babanın ıkı oglu gıbı.. Bırı babasını ornek alarak alkolık olabılır dıgerı yıne aynı ornekten hareketle alkolden uzak durabılır..
Oyleyse kotulugu sadece ıcımızde aramakla hata ederız.. Ama zaten bu topık altında kımse bunun aksını ıddea sanırım..
Euclides
08/07/2004, 21:06
Markui Dö Sado'dan(orjinal nasıl yazıldığını bilmiyorum ve yerimden kakıp kitabı alamayacammmm)
"Sodom"'u okumanızı tavsiye derim. Sadizimin babasının ve 2 arkadaşının 120 gününü anlatan bu kitap insan doğası hakkında size pek çok fikir vercektir.
"Maddeye acı çektirmeden özüne ulaşamazsınız"(MDS)
"Bela insanın diline bağlıdır. Bir kimse bir şeyi ‘yapmam’ dedi mi, şeytan her işini bırakıp onu yaptırana kadar uğraşır."
Hz.Muhammed S.A.V
İyi-Kötü (Melek-Şeytan..Sevap-Günah.. Artı-Eksi..vs..vs..)
İyilik ve Kötülük insanlık tarihi kadar eski değilmidir..?? Hatta Toplumsal Ahlâkın oluşmadığı...
toplumların belirli bir kurallarının olmadığı... ilk insanların (Adem ve Havva) yaşadıları
dönemlere bile....
Acaba İYİ ve KÖTÜ nedir..? Nelerden Oluşmuştur...?
Yaratan ve Yöneten Sıfatındaki (TANRI) Kişinin Koyduğu "Sınırlandırmalar(kurallar)" (DIN)mı..??
Yoksaa.. Toplumların Deneme-Yanılma Yontemleriyle Bulmaya Çalıştıkları, Toplumun Yararına Olan "Yaşam Felsefeleri" mi.??
(Adem ve Havva nın hikayesini bilmeyeniniz yoktur herhalde..? hani Havva yasaklanan..!!
elmayı koparır ve ikiside cennetten uzaklaştırılır....)
Şimdi burada Havvanın "Toplumsal Ahlak"a aykırı bir haraket yaptığını söyleyemeyiz.. çünkü daha Toplum Bireyleri yok...(sadece 2 kişi..!!) Burda Havva nın Toplumsal Ahlakı oluşturan "Bireysel Düşünce" sine dayanarak yaptığı Elma'yı koparma hareketinde ne gibi bir yanlışlık var..?? (Din Kurallarını saymazsak ve kişisel faydayı göz önünde tutarsak..!)
Peki Havva nın elmayı koparmasında genlerinden gelen (dikkat daha ikinci insan!!) bir düşünce olduğunu söyliyebilirmiyiz...??
Peki Havva ya Melekler gelip "Tanrı Bu Elmayı Koparmanı Yasakladı" dediler ve Şeytan da gelip "Elmayı Koparırsan Belki Seni Görmez" dedi... ve ardından Havva elmayı kopardı....
Şimdi TANRI; Havva'ya "Sana yasakladığım şeyi beni dinlemeyip neden yaptın?" dediğinde Havvanın suçu Seytan'a Atmasından Daha kolay ne olabilir..??
Euclides
08/07/2004, 23:06
Şimdi burada Havvanın "Toplumsal Ahlak"a aykırı bir haraket yaptığını söyleyemeyiz.. çünkü daha Toplum Bireyleri yok...(sadece 2 kişi..!!) Burda Havva nın Toplumsal Ahlakı oluşturan "Bireysel Düşünce" sine dayanarak yaptığı Elma'yı koparma hareketinde ne gibi bir yanlışlık var..?? (Din Kurallarını saymazsak ve kişisel faydayı göz önünde tutarsak..!)
Peki Havva nın elmayı koparmasında genlerinden gelen (dikkat daha ikinci insan!!) bir düşünce olduğunu söyliyebilirmiyiz...??
Peki Havva ya Melekler gelip "Tanrı Bu Elmayı Koparmanı Yasakladı" dediler ve Şeytan da gelip "Elmayı Koparırsan Belki Seni Görmez" dedi... ve ardından Havva elmayı kopardı....
Şimdi TANRI; Havva'ya "Sana yasakladığım şeyi beni dinlemeyip neden yaptın?" dediğinde Havvanın suçu Seytan'a Atmasından Daha kolay ne olabilir..??
"Tüm kabullenmeler bir tehlikedir hatta bu kabullenme bile"
Adem ile Havva'nın olduğu nereden belli ? yad böyle bir olayın yaşanıp yaşanmadığı
Din=hadi toplumları kontrol edelim...
Sizi geçekliğe davet ediyorum...
@HunTER 'indediği gibi
"Alkolık bır babanın ıkı oglu örneği.. Bırı babasını ornek alarak alkolık olabılır dıgerı yıne aynı ornekten hareketle alkolden uzak durabılır.."
*Bunda ilgili kesinlikle "Şans Faktörü" çok önemli derim..!!
(yani tanrılar zar atmıyorlar)
@ATEŞBALIĞI >> Kesinkille Bende herşeyin sebebini tek bir şeye bağlamıyorum, cevre faktörleri vs..vs.... ama elimizdeki en güçlü silah olan "İRADE GÜCÜ" nü (iyi ve kötüyü ayıt edebilme) unutmamak gerek... Zira diger bütün çevre faktörlerini bununla değerlendirip, kendimizi yönlendirebilirz....
Sayğılar..Sevgiler...
Ateşbalığı
08/07/2004, 23:25
Piskoloji bilimi kişilik bozukluklarını toplumsal ve genetik olarak sınıflandırmıştır.
Sapkın kişiliklerin oluşmasında genetik faktörlerin oldukça büyük etkisi vardır.
Şizofren bir bireyin ve sağlıklı bir bireyin beyin sıvıları aynı değildir.Fakat genetik yatkınlığı olan bir bireyin bu yakınlığının ortaya çıkması tetiklenebilir yada engelenebilir.
İşte bu noktada toplum ,aile devreye girmektedir.Suçun ortaya çıkmasında ve yayılmasında toplumun çok büyük bir etkisi vardır.Suçlu bizim suçlumuzdur.Haphishanelerde yatan her bir bireyin işlediği suçtan dışarıda olan her birey sorumludur. (Çok mu radikal oldu ne :) )
Sevgiler,
con_simit
08/07/2004, 23:28
Ah, şu forum da olmasa ne yapardım!
Teolojik bir mesele kafama takıldığında açıyorum forum.ceviz.net'i, 'şak diye' buluyorum. İlmihal bilgisi lazım olsa burada. Tasavvuf desen, üyelerin bir kısmı Mevlana diğeri Şems. Pizikanaliz desen hepsi olmuş birer freud, lacan. Filozofun bayrak tutanı dahi Ceviz'de.
Yahu efendiler!
Bilgisayarın başında fazla kalmaktan mı oluyor bu hal?
Burada bu meseleleri konuşmak, "PHP'ye yeni başladım, yardım edin! Bir Türk işletim sitemi yazıcaam, Findows'a alternatik" diyen kardeşlerimizin halinden daha az komik değil.
Meraklısı için kitaplar var. İnternette istemediğiniz kadar kaynak var. Gidin araştırın, okuyun yazın. Gelip burada niye 'lamer'lık yapıyorsunuz?
Velhasılkelam: Arayan mevlasını da bulur, belasını da. Ama burası yeri değil. Actionscript'le ilgili sorunuz varsa alayım.
Evet?
@Euclides
Gerçeklik..?
İçimizden hiçkimse.! herşeyi deneyimlerine dayanarak öyrenemez... buna ne "zaman" nede "bu dünya imkanarı" elverişli (bak buda bir kabullenmedir...!) Kulaktan kulağa, yazılı kaynaklar vs...vs... öğle yada böyle...!! Yani herşeyi, herzamanı yaşayarak görme gibi bir lûtfumuz ne yazık ki yok..
Benim örneğimi:
"Toplum Kuralları" ve "Adem-Havva" kahramanlarıyla ilgili olmayıp da...
"Orman kanunları" ile "Tarzan ve Ceyn" kahramanları ile anlatsaydım...
yinemi gerçekçi olmam gerekicekti...
yildizib
09/07/2004, 19:21
Bence bazı insanlarda bazı şeyler fıtrat üzere eklenmemiş oluyor. Bazı eksiklikleri oluyor. "Bir insan nasıl bu kadar sapık olabilir" diye bir sapığa demek çok saçma geliyor kimi zaman. Sonuçta ben o adamın ibret timsali olarak fıtratının o şekilde olduğunu düşünüyorum. Yani adamın dünyaya geliş amacı o.
Mesela kolsuz bebek doğuyor. Onun bir sebebi olmalı. Ya da kafasız çocuk doğuyor. Burada da böyle.
Ya da bir sapık doğuyor, ruh hastası doğuyor. Tabi bu şeyleri biz bebekken anlamıyoruz. Ama ileride görüyoruz ki bu bir sapık, bu bir ruh hastasi.
Hmm.İlginç.
Şey, benim söylemek istediğim.Dünya üzerinde milletler var ve bu insanlar farklı coğrafyalarda yaşamalarına rağmen bir çok şey farkında olmadan hepsinde gelişme göstermiştir.
Mesela;müzik.Müzik aletleri farklılık gösteriyor fakat herhalde bu insanların doğasında var ve bu heryerde ortaya çıkıyor.Çıktı.Bizim şu güzeldir şu kötüdür diye nitelendirdiğimiz bir çok temel şeyin doğuştan geldiğini de düşünmekteyim.Örneğin hiçbirşeyden haberi olmayan bir bebek nelerin tatlı olduğunu tadarak test eder diyebiliriz fakat "tatlı" kavramı nereden belirli bu çocuğun kafasında?Adalet, hak, özgürlük,vicdan vs. gibi kavramları insan büyüdükçe edindiğini söylemek yanlış olur sanırım.Çünkü insan haps edilemez.İnsan düşünür(bu da yaradılıştandır.Yani insanın düşünmesi.) ve kurtulmayı kaçmayı dener.Fakat birçok hayvan ise bunu düşünmez yani yaradılıştan gelen özelliklerdir.Bu özellikler doğuştan gelir fakat sonradan override ediliyor galiba.
Adalet kavramı özgürlük kavramı ve bir çok kavram herkeste vardır fakat tanımı farklılık gösterir.
yildizib
09/07/2004, 20:07
Mesela,Sokakların kuralları vardır.Tinerci,dolandırıcı gibi sıfatlar yüklediğimiz kişiler arasında racon denilen kurallar vardır.Buna aykırı hareket eden ceza alırsa (Bu ceza genelde çok ağır olabilir)bu doğaldır çünkü haksız olan odur(Hak ve adalet kavramı).Mafyalar bir şehri parsel parsel paylaşırken birbirlerinin alanına saygı gösterirler(Saygı kavramı).Eğer biri bunu ihlal etmiş ise o kişi şerefsizbir kişidir racona ters hareket etmiştir(Şerefsiz'in tanımı)...
Ah, şu forum da olmasa ne yapardım!
Teolojik bir mesele kafama takıldığında açıyorum forum.ceviz.net'i, 'şak diye' buluyorum. İlmihal bilgisi lazım olsa burada. Tasavvuf desen, üyelerin bir kısmı Mevlana diğeri Şems. Pizikanaliz desen hepsi olmuş birer freud, lacan. Filozofun bayrak tutanı dahi Ceviz'de.
Yahu efendiler!
Bilgisayarın başında fazla kalmaktan mı oluyor bu hal?
Burada bu meseleleri konuşmak, "PHP'ye yeni başladım, yardım edin! Bir Türk işletim sitemi yazıcaam, Findows'a alternatik" diyen kardeşlerimizin halinden daha az komik değil.
Meraklısı için kitaplar var. İnternette istemediğiniz kadar kaynak var. Gidin araştırın, okuyun yazın. Gelip burada niye 'lamer'lık yapıyorsunuz?
Velhasılkelam: Arayan mevlasını da bulur, belasını da. Ama burası yeri değil. Actionscript'le ilgili sorunuz varsa alayım.
Evet?
hocam forum ne ceviz forum. bölüm ne hayata dair. e demek bu konu ceviz forum'da konuşulabilir :) bi bilgisayarcı 24 saat bilgisayarla uğraşamaz uğraşmaz ki. onun da (az da olsa) sosyal hayatı dünya görüşü vardır. o sebeptendir ki biraz daha toleranslı olmak lazım :) tamam türk insanının konuştuğu her konuda "ben en iyiyim. söylediğim budur, tek doğrudur" tavrı var ama sonuçta bu konular da 1. ya okuyark 2. ya da konuşarak çözüme bağlanır. her insan her bi şeyi konuşmadan önce okusa araştırsa öğrense etse konuşmanın amacı kalmaz ki :) o zaman foruma da gerek olmaz :) herkes kaynaktan okur edinir bilgisini susar kullanır. forumda insanlar sonuçta fikirlerini paylaşıyorlar. bu doğru oluuur yanlış oluuur. sayfalarca sürer sonuca bağlanır konu :)
sevgiler saygılar öptüm herkesi :)
Forum Yazılımı : vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.