PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : Windosw XP'ye geri dönmek

Sniper
06/07/2004, 08:58
Selam,

Öncelikle soracağım soru için forumda arama yaptığımı belirtmek isterim ama tatmin edici cevap bulamadım.

Sistemime geçenlerde Gelecek Linux kurdum ve memnun olmadığım için kaldırdım fakat şimdi WinXP'ye geçerken hep karşıma OS seçme ekranı geliyor ve ben bunun gelmesini istemiyorum. Bunu engellemenin bir yolu var mı? Sistemimde 2 HDD var ve Linux ile WinXP ayrı ayrı HDD'lerde. Linux'un kullandığı HDD'yi söküp çalıştırmak istedim aba GRUB ile ilgili bir hata verip WinXP'yi açmadı.

Sorunun MBR kayıtlarında olduğunu biliyorum ama MBR kayıtlarını nasıl olup ta eski haline getireceğimi bilemiyorum. İnternette biraz araştırma yaptım ve WinXP CD'siyle bunun halledilebileceğini okudum. Bunun için WinXP CD'siyle boot edip "Repair" etmek için sırası geldiğinde klavyeden "R" kısayolunu kullanmam gerktiğini öğrendim. İşin ilginç tarafı CD'de Repair ile ilgili hiçbirşey göremedim. Bu yüzden "R" tuşuna nerede basmam gerekli bilemiyorum.

Sorunsuz bir biçimde WinXP'ye geri dönmem mümkün müdür? Bu arada GRUB hatası yüzünden Debian kurup distroyu değiştirmek istedim, o da LILO kurdu. Şimdi yukarıda bahsettiklerimi LILO yapıyor. Lütfen bana bir çıkış yolu gösterin.

Teşekkürler...

WINGS_of_GOD
06/07/2004, 10:26
Ayni seyi bende Xp ile Nt arasinda yapmistim....

Bilgisayarima Sag click =) ozellikler =) Gelismis =) `Baslangic ve Kurtarma` ayarlar

=) `Sistem Baslangici` duzenle...

** Karsina bir note pad cikar.. Ordan bilg acilirken sana sorulmasini istemedigin OS acilis satirini sil....

Kolay gelsin..

selami_32
06/07/2004, 10:41
xp kurulumuna başla bilgisayarını kapatıp yeniden açacak tekrar başlangıçta mavi xp kurulum ekranında repair seçeneği var.

Gurhan
06/07/2004, 10:48
xp cd si ile boot ettiğin zaman xp kurmak için enter'e bas filan diyor o arada aşağida yüklü olan bir xp yi onarmak için R ye basin filan diyor bastıktan sonra kurtarma konsolonu kullanmak için C ye basin diyecek
sonra komut satırına düşer
orda
fdisk /mbr yi dene

olmazsa 98 başlangıc disketi ile boot edip
fdisk /mbr yap

Sniper
06/07/2004, 10:58
Fdisk /mbr komutundan haberim var arkadaşlar ama ben bu komutun tam olarak ne işe yaradığını çözebilmiş değilim. Bu komut Master Boot Records'taki kayıtları siliyor mu , düzenliyor mu? Siliyorsa WinXP için Boot kayıtlarını nereden bulacağım? Yok düzenliyorsa bu sefer Win98'e göre düzenlemeyecek mi?

Elimdeki WinXP CD'sini birkaç kez boot ederek çalıştırdım ama kurulum penceresinde "xp yi onarmak için R ye basin" veya buna benzer bir yazı göremedim. Sadece Windows'u kurup eski sistemi kaldırmak için "L"ye basın gibi birşey hatırlıyorum. Ama ilk mavi ekran geldiğinde "Otomatik Sistem Kurtarma (ASR) için F2'ye basın" diyordu. Onu denedim ve benden disket istedi. Geri dönüp ASR disketi oluşturmak istediğimde her seferinde diskete 4GB veri yazdırmaya çalıştı.

Acaba bendeki WinXP sürümünde de bir hata mı var?

Gurhan
06/07/2004, 11:07
benim bildiğim kadari ile
silip bir önceki mbr yi geri yüklüyordu
bende ayni sorunu yaşamıştım ve fdisk /mbr ile düzelmişti

Sniper
06/07/2004, 11:13
İşim şansa bırakmak istemiyorum çünkü XP üzerinde hem ASP, hem ASP.Net hemde PHP yüklü. Bunun yanına Visual Basic ve Office programları da yüklü. En ufak bir hatam tüm sistemin yeniden yüklenmesine sebebiyet verebileceği için temkinli davranmak zorundayım.

Ama baktım ki yapacak birşey yok, bende basarım Linux'un kurulu olduğu HDD'ye formatı, Win'e de bi Fdisk... Battı balık yan gider...

Bu akşam birde RedHat 9.0'ı kurmayı deneyeceğim, oldu oldu, olmadı elveda Linux...

aokocax
09/07/2004, 02:48
Fdisk kullanmayı biliyorsan hiç çekinemeden fdisk /mbr yi yap eğer sorun olursa yeniden fdisk e girerek açlış diskini xp nin kurulu olduğu disk olarak belirtirsin sorun olmaz.

Sniper
09/07/2004, 08:32
Teşekkür ederim dostum. Yukarıda da belirttiğim gibi RedHat 9 yükledim ve tıkır tıkır çalışıyorum. Yani sorun kalmadı. Birde program kurup kaldırmayı öğrendimmi değmeyin keyfime :)