PDA

Tam Sürümünü Görmek İçin : C sorusu

karavanabatu
02/07/2004, 16:20
Ya beyler C falan çok yetenekli bir dilmiş yaw.
Peki en son çıkan dil C#'mi ?Peki bu dil C.net mi.Peki biz bu dilin adını nasıl okuyoz.C diyez diye mi?Yoksa C sayı işareti diye mi:)

JJ
02/07/2004, 16:45
C Sharp

laucian
03/07/2004, 23:44
# sembolü aynı zamanda müzikte notaları inceltmek (sharp etmek) için kullanılır..yani sesleri biraz daha yükseltir (volume olarak değil de, oktav olarak)..E# ün E'nin üstünde olduğu gibi .sanırım C# ismide oradan geliyor.. C ve C++ ın yükseltilmiş versiyonları..

acehreli
04/07/2004, 00:40
Sharp'in "zeki" gibi bir anlami da oldugu icin belki bir tasla iki kus vurmuslardir. :)

laucian
04/07/2004, 15:11
Sharp'in "zeki" gibi bir anlami da oldugu icin belki bir tasla iki kus vurmuslardir. :)

bu daha mantıklı hatta..diğeri için baya bi kasmıştım :hmmm:

Zerzevat Adam
04/07/2004, 15:20
@karavana: Boşver abi neyse ne sen PHP'ni öğren önce kafanı başka şeylere takma...

Ben birşey sorayım peki C#'ı kim geliştirdi, geliştiriyor?

IcenGuard
04/07/2004, 15:23
Microsoft sanırım

DotNetKid
04/07/2004, 23:14
c# , .Net (DotNet) in resmi dilidir..

acemi
05/07/2004, 11:12
Resmi dil ne yahu?
Resmi yazismalarda C# mi kullaniliyormus?

Ayrica # karakteri, ++++ yazmanin estetik bir yolu. C++'i bir artirmak icin (C++)++ yazmak lazim. Bu 4 adet +'yi yanyana degil de 2 altta, 2 uste yazilinca # oluyor.

kuen
05/07/2004, 16:42
:))

Challenger
05/07/2004, 17:13
C# Micros~1 tarafından geliştirilen ve .NET' te platformunda uygulama geliştirmek için kullanılan bir dildir. C' ye benzemekle birlikte farklılıkları vardır. En büyük farklılıklardan birisi de C#' ın nesneye dayalı bir dil olmasıdır.

Ancak, şahsen .NET platformunun, Micros~1' in dünyayı ele geçirme emellerinde kullandığı yeni silahlardan birisi olarak gördüğüm için kendisinden olabildiğince uzak duruyorum. Hatta gördüğüm anda koşarak uzaklaşıyorum.

Nedeni basit. .NET sadece Micros~1 platformlarında çalışmaktadır. Micros~1, .NET' in diğer sistemlerde de çalışması için herhangi bir geliştirme veya destek çalışması yapmamaktadır. Ximian adlı bir şirket (kurucusu Muguel de Icaza' dır) Mono adında bir proje ile .NET platformunu UNIX' e taşımaya çalışmaktadır. Geçtiğimiz yıl Novell Ximian' ı satın alınca, bu çalışma hız kazanmış ve Mono 1.0 geçtiğimiz hafta piyasaya sürülmüştür. Ancak, Micros~1 bu projeye direkt veya dolaylı olarak destek vermiyor. Bu nedenle .NET' in ileriki sürümlerine ait kodların, Mono ile çalışacağı garantisi yoktur.

Neyse ben yeni bir flame başlatmayayım.

Tavsiyem şudur. Eğer sağlam bir dil öğrenmek istiyorsanız ve sistem programcılığı yapmayacaksanız Python' a yönelmenizi tavsiye ederim. Çok güçlü bir dildir ve .NET ile Java' dan daha fazla platform bağımsızdır.

DotNetKid
05/07/2004, 17:30
acemi ben de bilmiyorum ama konu ile ilgili bilgilerin yer aldığı web platformlarında böyle geçer.. şu sebeplerden dolayı resmi deniyor olabilir:
* yeni bir dil olması hasebiyle,
* bir çok alana hitab ediyor olması hasebiyle,
* c (& C++ & Java) nın gücünü standardı bozmadan kolaylışlaştırarak kullanmaya devam ettiği için vs. vs..

kısacası bu resmiyetin taşıdığı anlam, anlaşılan bir resmiyet değil belki de .net in Msoft un yeni vizyonunun, bel kemiği, gurur kaynağı(!), gibi bir şeydir...

(Lütfen yazdıklarım başka yerlere çekilmesin :) bir çok alana hitap edilmesi dedim diğerleri etmiyor mu diye bir itiraz mesajı gelebilir lütfen rica ediyorum ;) )

absconder
05/07/2004, 18:06
c, çok güçlü bir dildir. c++ ise c'ye nesne yönelimi katmıştır. c# ise iddia edildiği gibi nesne yönelimli değil bileşen yönelimli bir dildir. c#'nin temeli c olsada daha etkin kullanılabilmesi amacıyla bileşen yönelimi ile birlikte çeşitli kısıtlamalar getirmiştir (işaretçiler gibi). php ile karşılaştırıldığında, php sadece betik dili olmakla beraber, c# hem betik (inline kullanım) hemde derlenebilir (codebehind kullanım) olmakla üstünlüğünü zaten ortaya koyar. kaldı ki php ile karşılaştırılması sadece web kullanımında ortaya çıkabilir (asp.net). c# masaüstü uygulamalarda da çok güçlüdür. örnek vermek gerekirse, php ile asla bir windows servisi yazamazsınız, ama c# (vb.net, j# yada diğer .net dilleri de olabilir) çok spesifik servisler yazabilirsiniz.

resmi dil olması, visual studio .net ortamında proje geliştirerek IL kodu ortaya çıkaran ve microsoft tarafından sertifikalandırılmış dil olmasından dolayıdır (yanlış hatırlamıyorsam sayısı 7'dir. Xen ile 8 olacak herhalde).

Challenger
05/07/2004, 19:44
Ben PHP değil Python demiştim zaten. C#' ın da sorunu platform bağımlı olmasıdır.

DotNetKid
05/07/2004, 20:17
challenger, absconder ın senin mesajından dolayı PHP dediğini sanmıyorum. üzerine alınma. ayrıca python un özelliklerini bilmiyorum ama sanırım win uygulamaları geliştirilemiyor onunla(!) bir de c# platforma bağımlı demisin zaten micros~1 bu gidişle korkarım çoğu platformu eline geçirir ya da kendi platformunu zorunlu hale getirir. bu arada python hakkında detaylı bilgin varsa verir misin kimindir gücü nerden gelir çok hızlı olduğunu duymuştum ama.. ?

Challenger
05/07/2004, 20:28
PHP karşılaştırmasının gereğini anlayamadım diye söyledim zaten. Neyse. Micros~1 tüm platformaları ele geçirebileceğini sanmıyorum. C# platform bağımlı. Evet. Ben gidip Sun UltraEnterprise server' ımda C# ile geliştirilmiş bir uygulamayı çalıştıramam.

Python' a gelince. Python şu an bildiğiniz her türlü platformda çalışan bir dildir ve istediğiniz işletim sistemi için yazılım geliştirebilirsiniz. Ayrıntılı bilgiyi http://www.python.org adresinde bulabilirsin.

Eğer Python' un gücünü merak ediyorsanız, Blender3D adlı programa bir bakmanızı tavsiye ederim. Bu bir 3D modelleme programıdır ve 3D Studio Max' e çok ciddi bir rakiptir ve Python ile geliştirilmiştir. (http://www.blender3d.org)

DotNetKid
05/07/2004, 22:59
blender mı 3dsmax a rakip dalga mı geçiyorsun kardeş, topu topu 3-5 MB lık bir program mı 3ds max a rakip olacak bırak Allah aşkına :)

Challenger
06/07/2004, 09:10
Siteye girip adam akıllı incelmiş olsaydınız, böyle konuşmazdınız.

O zaman siz buna da inanmazsınız. Hatta bu belki de imkansızdır.: 96 KB' lık FPS oyunu.
http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2219

Euclides
06/07/2004, 10:28
Ben sitedeki örneklere baktım+ programı indirdim.
değil 3D Studio MAX'a rakip olmak aynı klasmana bile giremez.
2...
Ciddi anlamda GUI problemleri var.
3...
Eğer amaç küçük programlar yapmaksa seni asm forumlaranı davet ediyorum.
800Byte Pencereli uygulama ....
1Kb OpenGl uygulaması(http://perso.wanadoo.fr/franck.charlet/1k-OpenGL-Boulder.zip )

Challenger
06/07/2004, 11:46
1- Ben Python' un gücüne örnek vermek için Blender3D' nin yapabildiklerini göstermek istedim.

2- Ben Blender3D' nin yaptıklarına bakarak 3D Studio Max' e rakip olabileceğini söyledim. GUI benim için 2. planda kalmıştır hep.

3- Eğer assembly ile ilgili güzel bir forum var ise gelip tartışmaktan, bir şeyler üretmekten mutluluk duyarım.

pulsar
07/07/2004, 17:54
Assambly hakkında en ayrıntılı forum hiç şüphesiz http://win32asmboard.cjb.net/ adresindekesinlikle orasını tavsiye ederim.
Treadları dikkatli okumaya çalışıyorum arkadaşlar. Euclides uyardı :kuuul:
Python güçlü bir dil diyecek yok ama yeterlimi. Ben hiç ilgilenmedim.

Challenger
07/07/2004, 18:07
İyi güzel hoş da neden win32? Ben her işletim sisteminde asm kodlamak istiyorum.