+ Cevap Yaz
8 sonuçtan 1 ile 8 arası gösteriliyor

Konu: dive into python okuyorum anlamadığım yerler var

iNN
    iNN hatta değil
    Üye
    Yer
    Sakarya

dive into python okuyorum anlamadığım yerler var

kolay gelsin arkadaşlar dive into python okumaya başladım geçen gün, ingilizcem çok kötü bu yüzden pek çok yerde kelime kelime tercüme edip anlamaya açlışıyorum ve birkaç sorumlar..

ha öncelikle şunu söyliyim, dive into python'dan önce mustafa başer'in python'unu, internetten bulduğum türkçe bir Python Programlama Dili kitabını okudum, daha sonra tut(sitesindeki python tutorial) okuyacaktım ama dilinden hiçbirşey anlamadım, dive into python çok daha kolay gelsi dil olarak, fakat ilerleyen bölümlerde anlamadığım örneklerin artmasıyla farkettim ki dive into python "tecrübeli programcılara yönelik" bir kitapmış(kitapın kapağında yazıyor), ben programlamaya python ile başladım..

herneyhse sorulara geleyim..

öncelikle şu liste filtreleme örneği, aslında kullanımı anladım kullanabiliyorum ama mantığını anlayamadım bir türlü:
    Kod:
    >>> li = ["a", "mpilgrim", "foo", "b", "c", "b", "d", "d"]
    >>> [elem for elem in li if len(elem) > 1]
    ['mpilgrim', 'foo']
    >>> [elem for elem in li if elem != "b"]
    ['a', 'mpilgrim', 'foo', 'c', 'd', 'd']
    >>> [elem for elem in li if li.count(elem) == 1]
    ['a', 'mpilgrim', 'foo', 'c']

ikinci olarak "and or trick" denen bir bölüm var(sayfa 44), o bölümü komple anlamadım

üçüncü ve belki de en önemli kısmı, sınıflardan hiçbirşey anlamadım, sınıflar hakkında başka kaynaklar biliyormusunuz(türkçe olursa çok iyi olur)..

birde bazı kelimeler var, bunlar sanırım terim, sözlükten bakıyorum anlamsız şeyler çıkıyor. bunlardan bir tanesi miras, miras programlama dilinde neyi ifade ediyor?

teşekkürler..

Üye Melen Adlı Üyenin Profil Grafiği

SInıflar hakkında benimde Türkçe bilgiye ihtiyacım var Birde inn bana o anlamaya çalıştığın dökümanın adresini verirmisin?

iNN
    iNN hatta değil
    Üye
    Yer
    Sakarya

Dive Into Python - "Python book for experienced programmers." demişler.. sanırım anlamamamın bir sebebi de bu..
    http://www.diveintopython.org/

Üye

Nesneye yönelik programlama :
    http://www.godoro.com/Divisions/Ehil...ogramming.html

http://www.findikkurdu.com/Article.aspx?ID=4
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Nesne_Y...li_Programlama

Nesne tabanlı programlama, ve ya nesneye yönelik programlama şeklinde aramalar yapabilirsiniz.

Burada li listesi önce oluşturuluyor ve ardından listedeki elemanlardan harf sayısı 1'den
    fazla olanlar görüntüleniyor. Burada filtrelemeden kasıt 1 harfli liste elemanlarını
    filtreleyip kalanları görüntüleme.
    Köşeli parantez içinde bir for döngüsü var, sanırım anlaşılmıştır o yapı..
    >>> li = ["a", "mpilgrim", "foo", "b", "c", "b", "d", "d"]
    >>> [elem for elem in li if len(elem) > 1]
    ['mpilgrim', 'foo']

Burada elemanlardan "b" görüntülenmek istenmiyor. Yani b filtrelenip diğer elemanlar görüntüleniyor..
    >>> [elem for elem in li if elem != "b"]
    ['a', 'mpilgrim', 'foo', 'c', 'd', 'd']

Burada ise tekrarlı elemanlar filtreleniyor. Yani listede sadece 1 kez geçen elemanlar görüntüleniyor...
    >>> [elem for elem in li if li.count(elem) == 1]
    ['a', 'mpilgrim', 'foo', 'c']
    2. soru için kitaba ulaşamadım. Sanırım buradaki firewall engelliyor. Foruma o kısmı girerseniz yardımcı olmaya çalışırım.

iNN
    iNN hatta değil
    Üye
    Yer
    Sakarya

hocam o listelerin ne iş yaptığını anladım zaten bu deneyerek de görülebilir anlamadımğım mantığı nedir, nasıl çalışıyor kod saçma geldi

yani hede for hede in liste if... bu kod ne demek?

Üye

Liste içinde görüntülemek için
    [elem]
    dediğimizi düşünelim.
    Peki diyecek List, bu elem nedir?
    li listesindeki her elem demektir, ancak li.count(elem)== 1
    yani bu son filtreleme için mesela

foreach elem in li:
    if li.count(elem)==1:
    print(li[elem])

bunun gibi düşünebilirsin sanırım. Bunu tek satırda ifade etmenin yöntemidir bu...

iNN
    iNN hatta değil
    Üye
    Yer
    Sakarya

hmm son yazdığınız kod python3 herhalde, print o şekilde kullanılmıyor çünki 2.5 te..

anladım teşekkürler. peki sınıflar hakkında türkçe kaynak sorunuma yardımcı olabilecek yokmu?

Üye

Alıntı iNN, mesajından alıntı: Mesajı Gör
    hmm son yazdığınız kod python3 herhalde, print o şekilde kullanılmıyor çünki 2.5 te..

anladım teşekkürler. peki sınıflar hakkında türkçe kaynak sorunuma yardımcı olabilecek yokmu?

Açıkçası tam olarak python'da nasıldı hatırlamıyorum, sadece o satırın çalışma mantığını kavraman için hatırladığım kadarıyla python'a uydurmaya çalıştım. Anlamış olman ikimiz içinde kafi. Yalnız python 3'te böyledir diye yanlış bir bilgiye benim yüzümden sahip olmanı istemem. O sadece anlaşılır olsun yazılmış biraz sallama satırlardı.

Sınıflar içinse ilk mesajımda dediğim kaynaklara bir göz at. Çünkü sınıflar nesneye yönelik dillerin temel kavramıdır. Yani sınıflar hakkında aramak yerine önce nesneye yönelik programlama nedir, çalışma mantığı nasıldır şeklinde bilgi sahibi olmanı tavsiye ederim.
    Sınıflar ve nesneler hakkında yeterli bir seviyeye ulaştığını düşündüğünde ise "tasarım modellemeleri" ve ya "tasarım şablonları" konularını çalışman çok faydalı olacaktır. İngilizcesi "Design Patterns". Bir çok büyük uygulamada sınıf-nesne yapısı temelindeki bu "design patterns" kullanılır. Hangi sorunda hangi şablonu kullanacağını tespit edebilecek seviyeye geldiğinde ise canavar bir yazılımcı olabileceğini söyleyebilirim.
    Kolay gelsin, başarılar dilerim.

+ Cevap Yaz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)